X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa i powoedzcie mi Kochane dwie rzeczy jedna mam czasem przy szybkim wstaniu badz kichnieciu takie ciagniecie w pachwinach czy to moga byc zrosty po cc??? I dzis dowiedzialam sie ze mam niski poziom zelaza czy insulina ma na to wplyw??

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Zabka04 może ze stresow tak Ci skacze cukier... ja tez mialam tragiczne cukry bedac w szpitalu w 1 ciazy robilam im afery za te posilki niby dla diabetyka i wypuscili mnie do domu a po tygidniu wrocilam bo nadszedl juz czas i skonczylo sie cesarka... dzis zjem kromke przed snem i zobacze jaki bedzie rano cukier. A czy to prawda ze po 1wszej cesarce moge zadac 2giej i niemoga mi odmowic??

drugiej się nie żąda-oni nie moga zmusić do porodu sn
    ja miałam teraz drugie cc poniewaz jestem po cc

brałam insulinę od poczatku ciązy -jakiś 10 tc (choć tylko 3j)ale miałam taki dobre wyniki, ze do końca nie wspomagalam się dodatkowo zęlazem czy magnezem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 20:32

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Zabka04 może ze stresow tak Ci skacze cukier... ja tez mialam tragiczne cukry bedac w szpitalu w 1 ciazy robilam im afery za te posilki niby dla diabetyka i wypuscili mnie do domu a po tygidniu wrocilam bo nadszedl juz czas i skonczylo sie cesarka... dzis zjem kromke przed snem i zobacze jaki bedzie rano cukier. A czy to prawda ze po 1wszej cesarce moge zadac 2giej i niemoga mi odmowic??

Może.....czy na pewno nie wiem ale wcześniej byłam trochę w szpitalu i też jedzenie mi nie służyło.

Co do żelaza insulina nie ma ma to wpływu.

• domi05 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola1985 wrote:
    Wysoki cukier rano jest oczywiście z głodu.

Ja jestem po wizycie u diabetolog. Powiedziała, że cukry na czczo mogłyby być lepsze (wahają się od 80 do 100 w zależności od dnia) i że koniecznie mam jeść chociaż mini kromeczkę przed samym pójściem spać, bo ostatni posiłek jem ok 21, a pierwszy ok 5-6 rano. Pozostałe wyniki (w tym hemoglobina glikowana) są ok, więc powiedziała, że wystarczy sama dieta, szczególnie, że nie zostało wiele tygodni do porodu. Już mi bokiem wychodzą pomidory i ogórki hehehe

W ciągu trzech tygodni, czyli od poprzedniej wizyty, a więc od kiedy jestem na diecie cukrzycowej, nic nie przytyłam. W sumie od początku ciąży przybyło mi 6,5 kg. Najgorsze jest to, że już teraz słyszę nie tylko od mojego gina, ale też od diabetolog, że za mało przybieram, wrrrr! :/ no widocznie tak działa mój organizm, bo przecież specjalnie tego nie robię ;)
    Ja przy diecie od 25tyg. miałam do końca na plusie 4/5kg :-)

tb732n0a0czusv9c.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia przeslodziutki Twoj synys tak nawiasem mowiac:) jaj ja juz bym chcial bym przy koncowce juz nie mowiac z maluszkiem w dloniach;) wlasnie ostatnio slyszalam ze tak jest z tym cc. U mnie w miescie trzeba bylo chodzic prywatnie cala ciaze zeby miec cc na zyczenie teraz chodze na nfz i chyba zmienie lekarza na prywatnego zeby miec planowana cesarke na konkretny dzien a nie przypadkiem jak sie zaczniej... strasznie sie boje porodu przy cukrzycy znaczy mozliwych powiklan dlatego wole cc

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 h po moim niecukrzycowym posiłku (frytki, cola i carmelove )125 :) możliwe ze ta moja cukrzyca była ciążowa? ???

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Kamciaelcia przeslodziutki Twoj synys tak nawiasem mowiac:) jaj ja juz bym chcial bym przy koncowce juz nie mowiac z maluszkiem w dloniach;) wlasnie ostatnio slyszalam ze tak jest z tym cc. U mnie w miescie trzeba bylo chodzic prywatnie cala ciaze zeby miec cc na zyczenie teraz chodze na nfz i chyba zmienie lekarza na prywatnego zeby miec planowana cesarke na konkretny dzien a nie przypadkiem jak sie zaczniej... strasznie sie boje porodu przy cukrzycy znaczy mozliwych powiklan dlatego wole cc

Dziękuję za komplement w imieniu syneczka :)
    Doczekasz się swojego dzieciaczka. Choć nie jestem w temacie który to tc u ciebie.

Pierwsze cc miałam z powodu ulozenia miednicowego. Nie minęły2 lata miałam drugie cc. Mój szpital (mały ) praktykuje planowe cesarki po 38 tc. Myślałam że od szpitala zależy zatem kiedy tną. Jeśli prywatne prowadzenie ciąży decyduje kiedy ciebie potna to naprawdę współczuję

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dopiero 17tc takze jeszcze duuuzo przede mna... ja mialam cc 6 lat temu takze troche sie pozmienialo od tamtej pory ale niestety nie to ze kobieta musi sie nameczyc rodzac sn bo cc nie chca robic chyba ze wlasnie chodzilo sie do lekarza prywatnie ktory pracuje w szliyalu i sie z nim wczesniej umowilo ehhh moj szpital jest niestety zalosny:/ a pisalam wczesniej ale niedodalo sie wiec jeszcze raz... cieszcie sie bardzo kazda slodkoscia i innymi przyjemnosciami jakk zdrowe kobietki i badajcie sie co roku ja mialam cukrzyce ciazowa i przeszla po porodzie a po 4 latach wrocila jako cukrzyca typu 2 i zas dieta i tabletki ale juz na zawsze nie tylko na "chwile"... oby Wam nigdy niewrocila i doceniajcie teraz przyjemnosci z niezdrowych ale jakze pysznych posilkow:)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka
    U mnie nietypowo z tą cukrzyca (ciążowa? ) bo męczyłam się z nią oficjalnie od 8 tc...w pierwszej ciąży nie byłam słodka mamusia. Zdaje sobie sprawę ze to i tak znak ostrzegawczy. Ale przede mną jeszcze krzywa wiec gdzieś w głowie mam poczucie że nietolerancja glukozy jest o będzie. .. a teraz grzesze skodkosciami bo po odwyku mi się ich chce. Diabetolog nie kazała mi po ciąży mierzyć cukrów. Ale poleciła schudnąć. ..ale jedząc tak na dobre mi to nie wyjdzie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh nie no wiadomo wszystko z umiarem;) i wcale sie niedziwie ze Ci sie chce teraz tego i owego:) sama pamietam jak przy porodzie marzylam o bulce pszennej z serem zoltym;) i pare dni po bylo to niebo w gebie;) skoro masz dobre cukry to badz dobrej mysli ze minelo gdyby byla nietolerancja to bys dobrego wyniki niemiala... 3mam kciuki obys pogonila ja na zawsze:)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdy robilam wynik z zyly na cukoer wyszedl mi 123 cos kolo tego a cukier zmierzony 2h po posilku a zjadlam serek wiejski z bulka byl 160 no i niestety zaczela sie na nowa walka z cukrami takze jesli masz cukry w normie to sie niestresuj na zapas;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka
    To rzeczywiście wynik po bulce wysoki. .. u mnie różni lekarze różnie tę cukrzycę nazywali (często ze nie ciążowa bo od 7tc ). Diabetolog wszystko uzależnia od wyniku krzywej. .. mimo wszystko fajnie byłoby schudnąć i zadbać o siebie. By chociaż wszystko odwlec w czasie. ..choć muszę pozytywnie się nastawić bo to dużo daje. U mnie stres jest takim czynnikiem najbardziej niekorzystnym

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed porodem mialam 1.5kg mniej niz przed ciaza. Teraz wazej 52kg czyli mniej o 10kg ale marzy mi sie tak jeszcze z 6kg zrzucic zeby sie wreszcie dobrze ze soba czuc. Ale narazie jak u kamci motywacji brak ;) Od rana do nocy mogłabym wyciągać słodycze ;) Choć po ciazy nie jem juz nic smazonego. Strasznie mnie pozniej żołądek boli nie wiem czemu. I codziennie moglabym wpierniczac sernik lub drozdzowki z serem.
    Jednak staram sie zachowac umiar i słodkości jesc w ograniczonych ilościach max 2x dziennie.
    Co do krzywej po porodzie to mnie moja zalamala bo niestety wychodzi ze mnie akurat ta franca została jako nietolerancja :( Przekroczylam pomiarem ktorego bylam absolutnie pewna bo na czczo. Na moim gluko mialam 98, na gluko z lab 93 a wynik z krwi wyszedl 100.20 :( No dziwne to bylo bo mierzylam po 2h moim gluko zaraz przed pomiarem z krwi i zawyzal o ok 20jednostek. Wczesniejsze porownywanie gluko z krwia w labie tez wychodzilo ze zawyza a jednak na czczo zanizyl. No trudno. W następnej ciazy juz Od poczatku trzeba bedzie dbac o diete.

3i49o7esw7obg123.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno bardzo rzadko cukrzyca ciążowa zostaje jako nietolerancja glukozy, a jednak tu na forum ciagle czytam, że komuś coś zostało. Jak to w końcu, kurka, jest? Ja chcę się pozbyć tej cholery zaraz po porodzie!

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazwyczaj mija to fakt mi minela lecz wrocila mowia ze niby jak do 4 lat niewroci to niewroci a u mnie syn skonczyv 4 lata ja na badanja i cukrzyca...:/ ale powoem Wam ze jak zastosowalam diete to w miesiac schudlam 5kg tak sie wystraszylam jej na nowo... u mnie w rodzinie babcia miaka cukrzyce dlatego bylam jakby podwojnie obciazona ze moze wrocic. Spokojnie mam kolezanki w 2 ciazach mialy cukrzyce a pozniej poszla i nigdy niewrocila tylko ja mialam pecha (z mojego otoczenia).Dorinka 52kg to waga bardzo fajna niewiem z czego Ty chcesz jeszcze tyle zrzucic, dzidziusia nieutrzymasz jak bedziesz skora i kosci tylko;) niepamietam jak to juz jest z krzywa dokladnie ale wynik 100 to jeszcze nie wyrok poszukam moich wynikow i az z ciekawosci zobacze

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai
    jesli u mnie zostałaby nietolerancja, to dlatego, że ona była juz przed ciążą
    u siebie ja mam taka wizje
    w 5 tc mialam podwyzszony cukier na czczo (107)
    w 7 tc robiłam krzywa-przekroczyłam na każdym punkcie

ale czy była przed ciążą, to sie okaze teraz
    w ciąży różnie lekarze nazywali mój przypadek
    ale po ciąży wyraźnie cukry mi sie zmieniły wiec urosła we mnie malutka nadzieja

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak apropo zjadlam wczoraj kanapke przed snem i cukier o 3 w nocy 87 a rano 91 takze ladnie rano ale w nocy powonno byc 60-70 takze za wysoki bede musiala jedna kolejna jednostke dodac:/ znalazlam wynik z krzywej cukrowej (bez ciazy) na czczo 129 a po 2h 169 i od tego wyniku pozegnalam sie z "normalnym" jedzeniem;) tetaz mowia ze prawidlowy wynik na czczo jedt do 99 a kiedys bylo do 120 takze zanizyli kryteria w te kilka lat...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nitka
    pierwsze słysze że w nocy ma być tak nisko...ja w nocy miałam podobnie jak rano, czyli to co u ciebie dzisiaj
    ja w szpitalu przy 68 łapałam hipoglikemie...zatem dobry cukier na czczo (i ten w nocy!)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam tak w rozpisce ze szpitala z diabetologi wlasnie, ja hipoglikemie mam okolo 50... raz w nocy mialam 41 to juz rece lataly mi jak u alkoholika ale to z mojej winy bo za wczesnie zjadlam kolacje a pozniej nic... az zadzwonie do nich do szpitala i sie zapytam choc mialam w nocy kolo 60 i lekarz na wizytach mowil ze sa bardzo dobre...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nitka
    w ciaży na czczo najmniej miałam 71
    ale po ciązy 68 juz było za mało
    biorąc pod uwage, ze dziecko ma jeszcze nizsze cukry niż nasze, to i 60 nie powinno być celem
    na pewno dzisiaj w nocy i rano masz super cukier (z przymruzeniem oka na czczo 90 ;) )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1143 1144 1145 1146 1147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ