Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Marzusiax spokojnie napewo niezaszkodzisz. Kochana niestresuj sie tak bo bardziej stresem dzidzi zaszkodzisz;) ja mialam codziennie przekroczenie ok 160 i lepiej i urodzilam zdrowego syneczka ktory jest chudy jak patyk takze cukrzyca ciazowa niewplynela ba niego ani przekroczenia. Teraz tez mam przekroczenia ale sie nieprzejmuje bo czesto nieda sie z tym nic zrobic poprostu...
Przykro mi z powodu jutrzejszej rocznicy [*].badz dzielna ;*
-
Witaj Karolyn spokojnie bedzie dobrze trzeba sie wglebic w to wszystko poczytaj sobie troche wstecz zobaczy co jemy dowiesz sie troche o cukrzycy ciazowej. Ostatni posilek powinien byc przed spaniem pol kromki chlebka ciemnego musisz dobrac odpowiedni dla siebie z chyda wedlinka. Spokojnie dasz rade jak kazda z nas;)
karolyn lubi tę wiadomość
-
Marzusiax spokojnie nie zaszkodzisz. Jak poczytasz inne fora to sa dziewcZyny,które piszą, ze diab dal normę do 130.
Witaj karolyn. Nie bój sie ogarniesz. Wiem co czujesz, niedawno czulam to samo. Plusy diety malo przytyjesz. U mnie np. tak. 8:00 1 sniadanie kromka zytniego chleba 2 parówki, ogor.kiszony, 4 pomidorki, 3 rzodkiewki, salata
Inka z mlekiem i ksylitolem. Ksylitol cukier brzozowy zastepuje cukier.
2 sniadanie 3 lyzki platkow owsianych szklanka mleka, siwmie lniane mielone, wiórki kokosowe, cynamon kaylitol, slonecznik i mieszanka orZechów.
Obiad szklanka kaszy gryczanej, dusOne mieso z indyka w dowolnych przyprawach, pół brokuła w sosie czosnkowym na bazie j.nat. i platki migdalow uprazonych na górę, herbatka.
Podwoeczorek np. Koktajl truskawkowy
Kolacja 2 kanapki z maslem, 2 plastry chudej szynki, jajo, salata, ogor zielony oliwki rzodkiewki papryka.
2 kolacja tuz przed snem kromka zytniego z maslem i szynka.
Nie jest zle. Najtrudniej sie wdrożyć.karolyn lubi tę wiadomość
-
Na 1 sniadanie unikaj mleka. Z reszta zobaczysz, czy w ogole mozesz. Niektorym dziewczynom cukier strasznie rosnie po mleku. Bardzo często sniadanie1 musi byc mniej obfite, bo tez dziewczyny maja z tym problem. Nie zalamuj sie jak zobaczysz pomiar powyzej 120. Kazdej sie to chyba zdarza. A najwazniejsze nie głodzic się, bo pojawia sie ketony w moczu☺☺
-
Dzieki :* jesteście kochane:) otarłam łzy i byle do przodu
najgorsze tylko 3 dni w szpitalu, muszę wstawić się w poniedziałek. Mam starszaka w domu, niby nie maluszek ale będzie cieżko:(((((
Uwielbiam razowe pieczywko, więc tu nie będzie problemujutro idę na zakupy, żeby trochę swoją "kuchnie" odmienić
Pełnoziarniste makarony sa ok? ryż brazowy"? -
nick nieaktualny
-
Karolyn a czemu do szpitala? Dziwne ze niby jeden kraj a tyle postępowań. Ja miałam tragiczna krzywa prawie zawału dostałam, ale wystarczyła dieta wizyta u diabetologa i do przodu. Nie widzę sensu w kładzeniu się do szpitala, ale chyba w tej cukrzycy ciążowej nic mnie nie zdziwi. Ja osobiscie bym sie nie zgodzila, ale to ja. Głowa do góry☺
-
marzusiax wrote:Dziewczyny a 2 dni cukru w granicach 120-125 zaszkodzą dziecku? Pomimo standardowej diety cały dzień mam ponad normę. Jutro pewnie będzie jeszcze gorzej. Denerwuje się moją przykrą jutrzejszą rocznicą. Nie wiem czy kontaktować się z lekarzem, poczekać do poniedziałku?
-
Dziękuje bardzo za porady. Ograniczę troszkę porcje i zobaczę czy się poprawi. Dziwne, bo po kolacjach miałam ok. No nic widać muszę zmieniać zestawy.
Wiolard poważnie po takim śniadaniu masz ok cukier? 2 parówki, inka? Kurcze ja dziś zjadłam 1 kr żytniego chleba z masłem i było 110. Zazdroszczę takich możliwości
A jajka na 1 śniadanie podobno można? One obniżają IG czy się mylę?
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
Marzusiax. Jajka są ponoc ok. Ja czesto jem jajecznice albo kanapki z jajkami i pomidorkiem albo paste jajeczną, zawsze cukry są dobre. A Twoje skoki na pewno są spowodowane nerwami, poczekaj jeszcze, sprobuj sie czyms zając i zobaczysz ze wszystko wroci do normy. Trzymam kciuki za Ciebie kobieto
marzusiax lubi tę wiadomość
-
Marzusiax mozesz spokojnie zjesc 2jajka na twardo lub pol puszki tunczyka to Ci niepodniesie cukry a w moim przypadku nawet obniza jak zjem dotego chleba np. Takze spokojnie. A wczoraj zjadlam watrobke drobiowa ze 4 kawalki podwojne smazone z cebulka bez maki bez niczego i 1/4 brokula do tego i cukier 120 bez insuliny! Takze u mnie to rewelacja. Bo jak chce zjesc jedna kanapeczke z szynka na 2 sn to musze dac min 8jednostek... takze laczenie z warzywami naprawde jest super
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJustice, obecnie odpoczywam od kapusty kiszonej, bo jadłam ją bardzo przez 2 miesiące i mam jej po dziurki w nosie, ale nigdy nic nie słyszałam od lekarza o zakazie jedzenia kapusty ze względu na tarczycę.
Ja miałam lekką niedoczynność, maksymalny wynik TSH 3 i szybko spadł po lekach poniżej 2. Żadnej diety eliminacyjnej ze względu na tarczycę nie stosowałam. Może jest inaczej np. przy chorobie Hashimoto? W obrazie usg mam tarczycę bez zmian, guzków itd.
A wczoraj zjadłam wieczorem, ok godziny 22 wielką, chyba 40 dkg gruszkę. Pokroiłam na łódeczki i nawet nie wiem, kiedy ją pochłonęłam. Ale miałam po niej takie wzdęcie, że myślałam, że urodzę, a po północy biegunkę. Na szczęście szybko przeszło. Cukier nawet ładny po niej i na czczo 80. -
nick nieaktualny