X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika a chciałabyś?
    Kurczę ciekawa jestem jak tam u Kredki. Szkoda, że nie udało się naturalnie. Z tymi pomiarami, to różnie bywa. Jak robili ostatni pomiar teraz w szpitalu, to mowili 3300. A Kamil wyszedł z waga 3 830. No wiec ciekawa jestem jak z waga u Kredki wyjdzie finalnie.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:)

Pisze tutaj pierwszy raz:) na OF jestem od kilku lat. Mam 42 lata, teraz jestem w 18tc jest to moje wychuchane i wyczekane dzieciątko:) została stwierdzona u mnie cukrzyca ciazowa dość wcześnie bo w 1trymestrze ciazy. Mam za sobą trzy ciaże, dwie zakończone obumarciem płodu i jedna cb.
    Wykonałam pierwszy test glukozy do 10tc i wyszła mi na czczo za wysoka bo było 93, kolejna 95 i z obciążeniem 97, po godzinie 120 a po dwóch 60. Lekarz stwierdził od razu cukrzyce ciążową, zaniepokoiło go za niski wynik po 2 godzinach. Dostałam glukometr do pomiarów w domu 6xdziennie/godzina po jedzeniu. Wszystko opisuje w zeszycie swoje pomiary glukozy i co jem. Przed wczorajsza wyzyta miałam do wykonania mocz, hemoglobinę i tu ok i oczywiście glukozę na czczo i po zjedzeniu po godzinie. Wynik na czczo 95 a po godzinie 56 do tego jak zobaczył diabetolog mój zeszyt z wynikami, stwierdził, ze absolutnie insulina nie dla mnie a myślałam, ze będę zmuszona się kłuc. Był zmartwiony takimi skokami w dół u mnie i mam jesc więcej cukrów złożonych i pozwolić sobie nawet na nocne podjadanie. Mowił żeby zwiększyła ilość jedzenia ale mówiłam mu ze ja jestem mega najedzona i nie głuduje na tej diecie, wiec mam zastepowac inne produkty węglowodanami złożonymi i tak zrobiłam dzisiaj na sniadannie. Z rana glukoza 75, wiec idelanie a po dwóch kromkach pieczywa razowego na zakwasie mniejsza ilość serka wiejskiego no i wynik 100:) i zawsze przed każdym głownym posiłkiem jem 200g warzyw potem 5minut przerwy i głowne danie, takie zalecenie od dietetyczki.
    No to się rozpisałam:) postaram się jakos nadrobić wasze wpisy wcześniejsze ale szczerze to 1500stron to nie lada wyczyn i wiem ze nie dam rady nadrobić heheh może najlepiej będzie jak będę czytac teraz na bierzaco a mysle ze uda mi się lepiej Was poznac:)

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:23

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini tini gratulacje :)

Wiolad sama nie wiem co bym chciała hehe :) jak mnie dziś ból w nocy złapał to nie chciałam rodzic hihi ale jak siedzę i oddychać nie mogę to chce do Wielkanocy urodzić :) :)

Margaret witamy i zapraszamy :)

Margaret.Se lubi tę wiadomość

h4py1w9.png
  • tini tini Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Margaret :) gratulacje dzieciątka :)

• marzusiax Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret witaj! Bardzo dobrze, że kontrolujesz cukier bo takie spadki są niebezpieczne dla dzidziusia. Jaką dostałaś normę po 1h? W tym roku podnieśli normy do 140 ale większość z nas stara się raczej trzymać starej normy czyli 120. Zdawaj relacje jak ci idzie :) nie taki diabeł straszny jak się nad nim zapanuje

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:24

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

• tini tini Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam przekopywać się :) jestem na początku lutego :)Fajnych rzeczy dowiedziałam się, mam wrażenie, że każdy boryka się na początku z podobnymi problemami na początku cukrzycy ciążowej. Rady są pomocne i nie czuję się osamotniona z moimi problemami, rozterkami.

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za tak miłe przyjęcie:)
    Tez licze ze miło spedze czas z Wami a czas leci mi szybko jak zaczęłam stosować diete i mierzyc glukometrem, mało czasu na co innego starcza hehehe

Tini gratuluje córeczki zdrowej!<3 i Twoje przeczucie się sprawdziło:)
    Ja od początku ciązy mam przczucie ze to dziewczynka i tak silna, ze nie ma zadnej siły, która by nam przeszkodziła w daleszej ciąży i zyciu razem w zdrowi i szczęściu:) mój ukochany na początku tez o chłopcy mówił, chyba jak większość facetów a jakiś czas temu stwierdził tez ze na bank będzie dziewczynka silna na maxa:) udowodnione jest to ze dziewczynki sa siloniejsze i najczestrze poronienia niestety sa z chłopcami.
    Ja jeszcze czekam na wyniki NIFTy, tez będę znała już płeć:), może moje wyniki nie sa złe po teście pappa tak bardzo ale ryzyko trisomii 21 1:127 ale zmalało trzykrotnie prawie od wyjściowego, skazana na niski wynik z racji wieku, dlatego zdecydowałam się na to badanie

Justice Ty kochana widze, ze masz problem z zawysokim cukrem, wiec musisz ograniczyć wszystkie cukry. Wczesniej miałam po godzinie róznie od 49 do 114 max ale zaczęło się zwiekszac od kilku dni bo pozwalam sobie na więcej, tylko wczoraj za dużo zjadłam bo 2,5 kromku chleba i wyszło mi 142, wiec o poł kromki za dużo.

Marzusiax hmm szczerze to nie mówił mi o normie ale musza wzrosnąć bo czasami jak miałam 49, 56,68 to za mało wnioskując z rozmowy z lekarzem to lepiej zebym miała po jedzeniu około 100 a dał mi norme do 140 a na czczo do 90 ale mogę mieć ciut więcej na czczo, żeby tylko w dzień się unormowało i nie było takich spadków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2017, 12:57

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

• tini tini Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret-miałam przeczucie na dziewczynkę, bo mąż ma problemy z nasieniem, a kiedy miałam owulację byłam na tygodniowej delegacji. Ten jeden "żołnierzyk" musiał być naprawdę dzielny, że tyle przetrwał. Dla nas to w ogóle cud, że zaszłam w ciążę naturalnie. Już miałam myśli o in vitro przy takich wynikach.

A tak z ciekawości: czy macie problemy z cerą (wypryski, pryszcze) w ciąży z dziewczynką? Staram się nie wierzyć w takie zabobony, ale w ciąży moja twarz wygląda strasznie, muszę nakładać grubą warstwę makijażu, aby móc się ludziom pokazać. Nigdy nie miałam problemu z pryszczami. Nawet nie wiem czy jest teraz sens z tym walczyć.

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice to masz super cukier no i musisz się kulac z nia do końca ciąży hehe ale warto ojj warto kochana:)

Tini udało się Wam, bo byłas już nastawiona na in vitro i organizm wyluzował się na tyle, ze był w stanie naturalnie podjąć takie wyzwanie i CUD jednocześnie:) ciesze się ze udało się Wam naturalnie bez zadnych wspomaganek:)
    U nas po tych przejściach róznie było, po ostanim poronieniu w lutym zeszłego roku potrzebowałam prawie poł roku, żeby znowu zacząć się starac i w drugim cyklu się udało ale to była ciaza biochemiczna i tak się tym załamałam, ze w pażnierniku powiedziałam mojemu, ze mam fula i już nie chce się starac, on oczywiście zgodził się na to, jak na wszystko inne bo tak mnie kocha:) oczywiście gdzies z tyłu głowy siedziało mi i było oczywiste ze chce zostać mama ale te przejścia mnie dobijały okropnie. Wczesniej staraliśmy się kilka lat i nie mogłam zajść a wszystkie wyniki mielismy dobre az w końcu wypróbowałam syrop guajazyl, który rozrzedza sluz i się okazał strzałem w dziesiatke, za kazdym razem w drugim cyklu zachodziłam w ciaze. W tym szczęśliwym cyklu brałam ten syrop ale skonczylam go wcześniej i seks tez był kilka dni przed owulacja bo uznałam, ze i na mnie trafiło ze mam cykl bezowulacyjny. Tak myślałam bo pierwszy raz nie czułam bóli jajników może jakies musniecie i zero bólu owulacyjnego a zawsze miałam okropne bóle i ja odpuściłam całkowicie:) dlatego mysle ze to dziewczynka bo zawsze był seks w owulacje a teraz ze trzy dni przed:)

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

• Spirit Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chłopca ale też twarz okropna

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini gratuluje udanej wizyty i dobrych wyników :-)
    Margaret witaj wśród słodkich mamusiek :-)
    Po ciąży podziekujesz za cukrzycę, jak wejdziesz w każde ubranie od razu :-)
    Na forum sa fajne dziewczyny, ktore pewnie pidziela się dobrymi radami :-)
    A ja wam napisze poraz kolejny, ze cukrzyca na zdrowie mi wyszla :-) Wychodze ze szpitala i fik bez problemu w swoje ubrania, ba w spodniach nawet lekki luz, wiec pewnie mam mbiej na liczniku niż przed ciążą. Moze dzisiaj bede miała okazję zwazyc się. Maluszek na piersi -juz zapomniałam jakie to cudowne karmić :-) Z mojego ciazowego brzuszka prawie nic nie zostało :-D
    A przy wypisie lekarz powiedzial, ze mam najladniejsza morfologie na oddziale, jakbym w ogóle w ciąży nie była i nie rodziła :-D

Justice lubi tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tini tini wrote:

A tak z ciekawości: czy macie problemy z cerą (wypryski, pryszcze) w ciąży z dziewczynką? Staram się nie wierzyć w takie zabobony, ale w ciąży moja twarz wygląda strasznie, muszę nakładać grubą warstwę makijażu, aby móc się ludziom pokazać. Nigdy nie miałam problemu z pryszczami. Nawet nie wiem czy jest teraz sens z tym walczyć.

Osoby z mojego otoczenia mówią, że wyglądam o wiele lepiej niż w ciąży z córką. Miałam wówczas dużo przebarwień pigmentowych, popękane naczynka od częstych wymiotów. Teraz mam cerę ładną. O wiele dłużej trzymają mi się włosy bez konieczności mycia.

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wyglądam dużo lepiej w ciazy niż przed ;) nie nam ani jednego pryszcza ładne włosy i w ogóle :)

h4py1w9.png
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj pierwszy pomiar po obiedzie 100,jest ok?troche nameczylam sie z ta kropla...i chyba z 4razy musialam sie kluc..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2017, 15:20

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa87 wrote:
    Moj pierwszy pomiar po obiedzie 100,jest ok?troche nameczylam sie z ta kropla...i chyba z 4razy musialam sie kluc..
    Tak :) norma jest do 140 według nowych wytycznych, według starych do 120 :)

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
‹‹ 1523 1524 1525 1526 1527 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ