Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja miałam wziąć żelazo ale źle się czułam, głodna się zrobiłam, cukier 90 to wolałam zjeść niż głodować kolejną godzinę... Ale zjadłam jednego naleśnika z surówką, mandarynkę i garść orzeszków (miałam ich dzisiaj nie jeść ale się nie najadłam więc nie powstrzymałam się) i wcale nie czuję się najedzona... Czasami zjem czegoś malutko i najedzona jestem 3 godziny. A jak zjem więcej to po godzinie mnie skręca... Nie kumam
Ja w poprzedniej ciąży dostałam glukometr w aptece. Teraz podobno tylko od lekarza można dostać.anitka710 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Ja się dzisiaj najadłam na obiad jak świnka - paluszki rybne, brokuł i placki z pęczakiem i kapustą kiszoną. Poprawiłam jeszcze kawałkiem mlecznej czekolady i herbatką. Cukier 121
Kazio, mam podobnie - czasem zjem czegoś niedużo i jestem pełna na długo, mam problem żeby zjeść kolejny posiłek. A czasami niby zjem dużo a za godzinę już bym znowu jadła... Tylko wtedy najczęściej cukier nie pozwala.anitka710 lubi tę wiadomość
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
Zla jestem bo niewiem czy takimi skokami nie szkodze dziecku? Sama juz niewiem co myslec. W sumie po normalnym jedzeniu nie mierze po 30minutach a moze tez takie skoki sa
Kurcze ale byla dobra ta galaretka
Kazio mam to samo z tym jedzeniem. Zaraz bedzie 2,5h po tej galaretce a ja jestem pelnai znowu musze cos jesc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2018, 17:10
anitka710 lubi tę wiadomość
-
Ja na podwieczorek zrobilam placki z jablkami..robilam synkowi wiec stwierdzilam ze nie dodam cukru..wiec zrobilam z jogurtu naturalnego maki zbozowej jajka i tartego jablka, lyzeczka sody i wyszly pulchne racuszki..synkowi posypalam cukrem pudrem a sobie cynamonem i migdalami..całkiem przyjemne ale zobaczymy zaraz jak cukier..caly dzień mam dzisiaj..90 na czczo..99 po sniadaniu i tez 99 po obiedzie...mi mega brakuje slodkiego i jestem głodna ciagle:)
Zakochana mama2 -
Dziewczyny, ale się rozpisałyście przez ostatnie dni. Chyba z 6 stron musiałam nadrobić. Ja wczoraj u diabetologa byłam chyba 5 minut. Gadałyśmy o tym, jak ciężko dostać biszkopty bez syropu glukozowo-fruktozowego. Moje pomiary w normie, więc powiedziała, że się możemy spotkać za miesiąc, chyba że będzie się coś działo z cukrami, no to niezwłocznie. I powiedziała, żebym się tak często nie kuła (robię pomiary 4-6 razy dziennie). A wiecie co jest najlepsze? Że w sumie to nadal nie wiem czy jestem na obserwacji, czy mam stwierdzoną cukrzycę czy co
Ale póki jest dobrze, to nie zamierzam się tym przejmować.
Pootwierałam sobie Wasze wózki z linków, bo już lada dzień będziemy kupować. Nawet bezproblemowo przekonałam męża, że trzeba nowy wózek. Mamy stary po mojej siostrze, ale ma już ponad 6 lat i w ogóle mi się jego design nie podoba. Jeszcze nie mamy wybranego nowego, ale będzie prawie na pewno w szarościachAnnaIzabela, kamciaelcia, anitka710 lubią tę wiadomość
Marysia 08.04.2018 -
My też postawiliśmy na szarości i wybraliśmy 2w1 Bebetto Holland (bez tego fotelika ze zdjęcia):
https://bebetto.eu/uploads/products3/product_84_1_image.jpg
Ja myślałam o jakichś kropkach, paseczkach albo czymś takim ale mąż nie lubi takich "szalonych" wzorów, więc musiał być gładki
Zofiija, kamciaelcia, anitka710 lubią tę wiadomość
nick nieaktualnyZofiija wrote:A właśnie, mam pytanie odnośnie fotelików - jest sens kupować z wózkiem, czy lepiej, bezpieczniej i w ogóle, kupić fotelik oddzielnie?
U nas też szary wózek
A propos fotelikow rozmawialiśmy w sklepie ze sprzedawca i powiedział nam, że lepiej dołożyć i kupić fotelik oddzielnie, bardzo często foteliki od producentów mają tylko spełnione podstawowe normy, a nie mają żadnych testów zderzeniowych ani nic. Lepszy najtańszy fotelik z testem niż ten od producenta. -
Nam też sprzedawca odradził fotelik w zestawie z wózkiem. Pokazał dla porównania fotelik z kompletu Bebetto i jakiś inny. Nawet na moje oko laika było widać, że lepszy jest ten osobny. Zdecydowaliśmy się ostatecznie na Cybex Aton M z bazą Isofix. Tylko zanim kupi się fotelik z bazą trzeba sprawdzić czy w samochodzie jest Isofix - niektóre starsze auta mogą nie mieć. My oczywiście nie wiedzieliśmy czy w ogóle mamy, ale sprzedawca wyszedł z nami do samochodu i pokazał, że jest
AnnaIzabela, anitka710 lubią tę wiadomość
Co do pasków, to mój ginekolog zawsze mi wypisuje, refundacją 30%, a chodzę prywatnie do lux medu, więc chyba każdy.może wypisywać. Glukometr dostałam za darmo w aptece po wykupieniu 3 opakowań pasków...
Ja mam lepsze (niższe) wyniki rano kiedy jem ostatni posiłek ok. 23, a potem ok. 4-5 rano - wtedy o 8 jak mierze wychodzi zawsze koło 80męczące to jedzenie o 4 rano, ale co zrobić. Jak robiłam zbyt dlugoe przerwy, np. Jadlam kolacje o 21, i potem do 8 rano nic to zazwyczaj mialam pomiar powyżej 90. Mój gin mnie cały czas morduje, żeby jeść te nocne posiłki i w sumie racje ma, bo jest wtedy lepiej
-
Witam się z 87 i chyba minusem w ketonach (jakoś nie umiem zidentyfikować tego zabarwienia. Ani - ani +/- mi nie pasuje
)
Mi paski też wypisuje prywatny diabetolog z luxmedu z refundacją. Podejrzewam że nie każdy może wypisać tylko ten, który oprócz tego pracuje gdzieś na nfz no i oczywiście wykaże się dobrą woląanitka710 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyJa się witam z 88 już przy 10j..
Kazio niby moja spelnia te warunki, ale powiedziała, że tam gdzie chodzę ona może tylko na 100%, może przychodnia też musi mieć kontrakt z NFZ żeby móc wypisać? luxmedy na pewno mają..
Dziś KTG, zobaczymy czy się jakieś skurcze zapisza, bo ostatnio coś mnie męczą codziennie..anitka710 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZakochana mama2 wrote:Dziewczyny a ja się dzisiaj podlamalam...ketonow brak(pierwszy raz) za to glukoza w rekordowej ilosci 98...nie mialam jeszcze nigdy tyle na czczo. Wiec jednak muszę sie glodzic
Głodzić się nie możesz, wygląda na to, że też potrzebujesz insuliny na noc i tyle. -
u mnie 77/81 bez ketonów
1j. insuliny
kazio
wiem, o jakim dylemacie piszesz z tym zabarwieniam-na samym poczatku w poprzedniej ciązy miałam takie dylematyi wtedy zaczełam używać kubeczek na mocz oraz doszłam do wniosku, że nie barwa paska a sam fakt, czy ewentualnie w ogóle ta barwa się zmienia ma znaczenia...ogólnie laboratorium potwierdziło chyba 2x ze taki dylemat oznaczał brak ketonów
-
Witam sie z 82
dzis mam wizyte u diabetologa i juz sie stresuje czy wszystko ok
Zakochana mama abslutnie nie mozesz sie glodzic! Nie o to chodzi w tej diecie
To samo pomyslalam kamcia ze po posilku nocnym to juz teoretycznie na czczo nie jest cukier