X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja miałam wziąć żelazo ale źle się czułam, głodna się zrobiłam, cukier 90 to wolałam zjeść niż głodować kolejną godzinę... Ale zjadłam jednego naleśnika z surówką, mandarynkę i garść orzeszków (miałam ich dzisiaj nie jeść ale się nie najadłam więc nie powstrzymałam się) i wcale nie czuję się najedzona... Czasami zjem czegoś malutko i najedzona jestem 3 godziny. A jak zjem więcej to po godzinie mnie skręca... Nie kumam :/
    Ja w poprzedniej ciąży dostałam glukometr w aptece. Teraz podobno tylko od lekarza można dostać.

anitka710 lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się dzisiaj najadłam na obiad jak świnka - paluszki rybne, brokuł i placki z pęczakiem i kapustą kiszoną. Poprawiłam jeszcze kawałkiem mlecznej czekolady i herbatką. Cukier 121 :)

Kazio, mam podobnie - czasem zjem czegoś niedużo i jestem pełna na długo, mam problem żeby zjeść kolejny posiłek. A czasami niby zjem dużo a za godzinę już bym znowu jadła... Tylko wtedy najczęściej cukier nie pozwala.

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zla jestem bo niewiem czy takimi skokami nie szkodze dziecku? Sama juz niewiem co myslec. W sumie po normalnym jedzeniu nie mierze po 30minutach a moze tez takie skoki sa :-)
    Kurcze ale byla dobra ta galaretka :-D
    Kazio mam to samo z tym jedzeniem. Zaraz bedzie 2,5h po tej galaretce a ja jestem pelna :-) i znowu musze cos jesc :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2018, 17:10

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na podwieczorek zrobilam placki z jablkami..robilam synkowi wiec stwierdzilam ze nie dodam cukru..wiec zrobilam z jogurtu naturalnego maki zbozowej jajka i tartego jablka, lyzeczka sody i wyszly pulchne racuszki..synkowi posypalam cukrem pudrem a sobie cynamonem i migdalami..całkiem przyjemne ale zobaczymy zaraz jak cukier..caly dzień mam dzisiaj..90 na czczo..99 po sniadaniu i tez 99 po obiedzie...mi mega brakuje slodkiego i jestem głodna ciagle:)

Zakochana mama2

Wysłany: 25 stycznia 2018, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra..godzine po plackach..134..wiec raczej rzadziej sobie będę na nie pozwalac:)

Zakochana mama2
  • Zofiija Przyjaciółka

Wysłany: 25 stycznia 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale się rozpisałyście przez ostatnie dni. Chyba z 6 stron musiałam nadrobić. Ja wczoraj u diabetologa byłam chyba 5 minut. Gadałyśmy o tym, jak ciężko dostać biszkopty bez syropu glukozowo-fruktozowego. Moje pomiary w normie, więc powiedziała, że się możemy spotkać za miesiąc, chyba że będzie się coś działo z cukrami, no to niezwłocznie. I powiedziała, żebym się tak często nie kuła (robię pomiary 4-6 razy dziennie). A wiecie co jest najlepsze? Że w sumie to nadal nie wiem czy jestem na obserwacji, czy mam stwierdzoną cukrzycę czy co ;) Ale póki jest dobrze, to nie zamierzam się tym przejmować.

Pootwierałam sobie Wasze wózki z linków, bo już lada dzień będziemy kupować. Nawet bezproblemowo przekonałam męża, że trzeba nowy wózek. Mamy stary po mojej siostrze, ale ma już ponad 6 lat i w ogóle mi się jego design nie podoba. Jeszcze nie mamy wybranego nowego, ale będzie prawie na pewno w szarościach :D

AnnaIzabela, kamciaelcia, anitka710 lubią tę wiadomość

Marysia 08.04.2018 <3
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też postawiliśmy na szarości i wybraliśmy 2w1 Bebetto Holland (bez tego fotelika ze zdjęcia):
    https://bebetto.eu/uploads/products3/product_84_1_image.jpg

Ja myślałam o jakichś kropkach, paseczkach albo czymś takim ale mąż nie lubi takich "szalonych" wzorów, więc musiał być gładki ;)

Zofiija, kamciaelcia, anitka710 lubią tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Zofiija Przyjaciółka

Wysłany: 25 stycznia 2018, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie, mam pytanie odnośnie fotelików - jest sens kupować z wózkiem, czy lepiej, bezpieczniej i w ogóle, kupić fotelik oddzielnie?

Marysia 08.04.2018 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zofiija wrote:
    A właśnie, mam pytanie odnośnie fotelików - jest sens kupować z wózkiem, czy lepiej, bezpieczniej i w ogóle, kupić fotelik oddzielnie?

U nas też szary wózek

A propos fotelikow rozmawialiśmy w sklepie ze sprzedawca i powiedział nam, że lepiej dołożyć i kupić fotelik oddzielnie, bardzo często foteliki od producentów mają tylko spełnione podstawowe normy, a nie mają żadnych testów zderzeniowych ani nic. Lepszy najtańszy fotelik z testem niż ten od producenta.

• Lyanna Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam też sprzedawca odradził fotelik w zestawie z wózkiem. Pokazał dla porównania fotelik z kompletu Bebetto i jakiś inny. Nawet na moje oko laika było widać, że lepszy jest ten osobny. Zdecydowaliśmy się ostatecznie na Cybex Aton M z bazą Isofix. Tylko zanim kupi się fotelik z bazą trzeba sprawdzić czy w samochodzie jest Isofix - niektóre starsze auta mogą nie mieć. My oczywiście nie wiedzieliśmy czy w ogóle mamy, ale sprzedawca wyszedł z nami do samochodu i pokazał, że jest :)

AnnaIzabela, anitka710 lubią tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2018, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pasków, to mój ginekolog zawsze mi wypisuje, refundacją 30%, a chodzę prywatnie do lux medu, więc chyba każdy.może wypisywać. Glukometr dostałam za darmo w aptece po wykupieniu 3 opakowań pasków...

Ja mam lepsze (niższe) wyniki rano kiedy jem ostatni posiłek ok. 23, a potem ok. 4-5 rano - wtedy o 8 jak mierze wychodzi zawsze koło 80 :) męczące to jedzenie o 4 rano, ale co zrobić. Jak robiłam zbyt dlugoe przerwy, np. Jadlam kolacje o 21, i potem do 8 rano nic to zazwyczaj mialam pomiar powyżej 90. Mój gin mnie cały czas morduje, żeby jeść te nocne posiłki i w sumie racje ma, bo jest wtedy lepiej

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z 87 i chyba minusem w ketonach (jakoś nie umiem zidentyfikować tego zabarwienia. Ani - ani +/- mi nie pasuje ;) )
    Mi paski też wypisuje prywatny diabetolog z luxmedu z refundacją. Podejrzewam że nie każdy może wypisać tylko ten, który oprócz tego pracuje gdzieś na nfz no i oczywiście wykaże się dobrą wolą :)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się witam z 88 już przy 10j..

Kazio niby moja spelnia te warunki, ale powiedziała, że tam gdzie chodzę ona może tylko na 100%, może przychodnia też musi mieć kontrakt z NFZ żeby móc wypisać? luxmedy na pewno mają..

Dziś KTG, zobaczymy czy się jakieś skurcze zapisza, bo ostatnio coś mnie męczą codziennie..

Wysłany: 26 stycznia 2018, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja się dzisiaj podlamalam...ketonow brak(pierwszy raz) za to glukoza w rekordowej ilosci 98...nie mialam jeszcze nigdy tyle na czczo. Wiec jednak muszę sie glodzic

Zakochana mama2
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakochana mama2 wrote:
    Dziewczyny a ja się dzisiaj podlamalam...ketonow brak(pierwszy raz) za to glukoza w rekordowej ilosci 98...nie mialam jeszcze nigdy tyle na czczo. Wiec jednak muszę sie glodzic

Głodzić się nie możesz, wygląda na to, że też potrzebujesz insuliny na noc i tyle.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M86
    Teoretycznie twoja glikemia nie jest już na czczo

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakochana mama
    głodzić sie nie mozesz!
    ty głodna to i dzidzia głodna
    poza tym jednorazowy wynik to nic nie znaczy
    nerwy też nie pomoga-ja z tych co stres cukry podnosi np w laboratorium

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie 77/81 bez ketonów
    1j. insuliny

kazio
    wiem, o jakim dylemacie piszesz z tym zabarwieniam-na samym poczatku w poprzedniej ciązy miałam takie dylematy :) i wtedy zaczełam używać kubeczek na mocz oraz doszłam do wniosku, że nie barwa paska a sam fakt, czy ewentualnie w ogóle ta barwa się zmienia ma znaczenia...ogólnie laboratorium potwierdziło chyba 2x ze taki dylemat oznaczał brak ketonów

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie z 82 :-) dzis mam wizyte u diabetologa i juz sie stresuje czy wszystko ok :-)
    Zakochana mama abslutnie nie mozesz sie glodzic! Nie o to chodzi w tej diecie
    To samo pomyslalam kamcia ze po posilku nocnym to juz teoretycznie na czczo nie jest cukier :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png

Wysłany: 26 stycznia 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziewczyny mam pierwszt raz taki wynik..normalnie 88,90 czasem 92...wiec ja to sobie wyreguluje no ale brakuje mi jedzenia...moze muszę sie poprostu przestawić

Zakochana mama2
‹‹ 1864 1865 1866 1867 1868 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ