X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Hipotrofia- za małe dziecko
Odpowiedz

Hipotrofia- za małe dziecko

Oceń ten wątek:
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za pocieszenie Inessa. Stres niestety jest ale to chyba norma ;-)
    Dziewczyny, czy Wy bankujecie krew pepowinowa itd? Zastanawiam sie czy w przypadku hipotrofii to ma sens, pewnie i tak tej krwi nie pobiorą, ew. sznur pepowiny i krew lozyskowa. Nie wiem czy wogole jest sens...?

Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
    Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019
  • Paulciaa__ Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, śledziłam Wasz wątek i śledze co jakiś czas dalej.
    Chciałabym pocieszyć Anię. Nic się nie martw. 2500g to piękna waga. U Nas podejrzenie hipotrofii było od 25tc. Przepływy pępowinowe były nieprawidłowe. Zaliczyłam kilka szpitali i pożal się Boże specjalistów. Niektórzy twierdzili, że przepływy są dobre inni że złe. Spędziłam 3 tygodnie na patologi w Krakowie. I wdzięczna jestem szpitalowi, bo jako jedyny potrafił Nas zdiagnozować.Sytuacja zrobiła sie na tyle zła, że 15 min po usg i dopplerze wzięli mnie na cc. 3 stycznia urodziłam córeczkę w 29tc z wagą zaledwie 880g i 37cm. Na początku było mi ciężko, ale pozytywne nastawienie działa cuda. Od początku wierzyłam w nią i wierzę nadal. Nikola skończy zaraz miesiąc. Waży prawie 1300g i jest najlepszym co Nas w zyciu mogło spotkać. Dzieci szybko nadrabiają wagę. A wasza waga jest super. :)
    Co do sterydow faktycznie powinno je się dawać tydzień przed porodem najpózniej i do 35tc z tego co słyszałam będąc na patologii.

inessa, Ania0306, Migotka83 lubią tę wiadomość

Nikola Mała Wojowniczka 03.01.19 880g i 37cm❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Paulciaa polubilam za pozytywne wiadomosci.
    Sledzilam Twoj pamietnik i ciesze sie z kazdego sukcesu Twojej coreczki.
    Na belly bylo juz kilka kobietek co rodzily skrajne wczesniaki i kazdy tydzien w brzuszku na tym etapie sie liczyl ale czesto poza brzuszkiem bylo lepiej dla dzieci. Byla tu mama co urodzila chlopca z waga dokladnie nie pamietam ale wazyl 500 gram z groszem i to w 25 tc teraz jest super chlopcem i ma juz brata.
    Dlatego optymizm nadzieja jest b.wazna.
    Paulcia Was wspieram w dalszym przybieraniu na wadze i ogolnie wwe wzroscie :)
    Aniu Tobie sil i optymizmu bo zaraz coreczka bedzie przy Tobie.

Migotko sa rozne teorie i kazdy podejmuje decyzje co do krwi pepowinowej.
    Ja nie podjelam takiej decyzji ze wzgledu na to ze tej krwi jest b.malo i czesto jest jej za malo do leczenia dziecka a co dopiero doroslego a po drugie za przechowywanie trzeba placic.
    No ale to byla moja decyzja oczywiscie ( moja ciocia pielegniarka pracuje w wojewodzkim centrum krwiodastwa i mowi ze malo ludzi oddaje tak krew oraz ze wiekszosc specjalistow jest sceptycznych co do krwi pepowinowej bardziej potrzebne jest dawstwo szpiku. Ale znajac zycie co lekarz to inna teoria).
    Dobrego dnia zycze <3

Migotka83 lubi tę wiadomość

• Ania0306 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia bardzo pocieszająca historia. Wiem, że nie jest źle ale strach jest. Zresztą chyba każda kobieta przed porodem się boi. Nie liczyłam, że to będzie już teraz. Na razie czekam na oddziale na przyjęcie. Na izbie już podważyli moje skierowanie, że nie ma wskazań. Przyjęli mnie tylko ze względu na to, że wystawił mi je ordynator.

08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
    iv09jw4z1f5kql8q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu ale ze niby do czego nie ma wskazan?
    Przeciez chyba doktor napisal ze przyrost znacznie zwolnil?
    Jak ja "lubie" takie reakcje wrwr
    A strach juz na zawsze zostanie racja ale tez trzeba miec nadzieje.
    Dawaj znac Aniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2019, 10:34

Ania0306 lubi tę wiadomość

• Ania0306 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa no problem w tym, że nie. Mam napisane, że z powodu nadciśnienia. Jestem już po usg i badaniu. Jutro mam być na czczo. I będzie cc. Lekarz mówił, że indukcja nie ma sensu. Szyjka twarda i zamknięta.

inessa lubi tę wiadomość

iv09jw4z1f5kql8q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha no rozumiem.
    Ale wazne ze juz wiesz na czym stoisz uff czyli jutro przytulisz coreczke aaa normalnie przezywam Was dziewczyny jakbym sama czekala na porod hihi
    Bedziemy czekac na wiadomosci.
    Aniu a cos mowil teraz o wadze ?

• Ania0306 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie. Pytałam go ale mówił, że wszystko powiedzą na obchodzie. Taka odpowiedź w tym szpitalu to standard. Trochę mi przykro chciałam rodzić sn. No ale oni wiedzą lepiej. Bardzo się boję cc.

iv09jw4z1f5kql8q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa no to ciekawa odpowiedz. Ale co tam jak bedzie dobrze i zoltaczka sie nie przypaleta to w niedziele moze Was wypuszcza :)
    A CC nie jest mile ale szybko minie i polecam nie boj sie brac lekow p.bolowych jak juz zaczyna na nowo bolec pros o p.bolowy pielegniarki musza Ci to zapewnic. A to tez pomocne jest aby lateiej bylo sie spionizowac i zajac sie coreczka.

• Ania0306 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa powiedz mi jak to jest z tym cc, wiadomo, że bólu się nie czuje a jak jest z dotykiem czuć jak dotykają tam w środku?I powiedz mi jeszcze, miałaś lewatywę przed? Bardzo się denerwuję na szczęście położne mówiły, że już na wieczór dostanę coś na uspokojenie jeśli lekarz się zgodzi.

iv09jw4z1f5kql8q.png

Wysłany: 29 stycznia 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie bój się, nic nie czuć w środku. Jedynie lekkie szarpanie. Ja cc wspominam calkiem dobrze. Dopiero 2-3 dni pozniej przy wstawaniu i chodzeniu było ciężko, ale miałam motywację bo szłam z mlekiem dla małej co 3h. Tak nie bój się prosic o przeciwbólowe, ja zgrywałam twardą ale w końcu poprosiłam i było o niebo lepiej.

• Ania0306 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam chyba ciśnienie z nerwów będę mieć 200 i tak samo puls. A dziewczyny jak oni sprawdzają czy się nie czuje bólu przy znieczuleniu? Żeby mnie na żywca nie pokroili :D

iv09jw4z1f5kql8q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2019, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu czuc jedynie takie szarpanie ktore nie boli w momencie wyciagania dziecka. Najdluzej trwa zszywanie.
    A sprawdzaja yyy pytajac czy czujesz nogi a mnie nic poza tym nie pytali nawet nie wiedzialam kiedy zaczeli ciac.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa i ja lewatywy nie mialam. od lekkiej kolacji nic nie jadlam moglam pic do 24 a potem juz nic.
    Wazniejsze jest czy po CC sie wyproznisz polozne beda pewnie tego pilnowac zwlasxcza pierwsze siusiu bez cewnika oraz pierwsza kupka. A dlatego to wazne bo tzn ze jelita po zabiegu zaczely prace no i pecherz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2019, 13:24

• Ania0306 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Inessa. Szybko takie znieczulenie działa? Cewnik zakładają na sali operacyjnej już?

iv09jw4z1f5kql8q.png
  • Ania0306 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze to straszne, że nie można pić. A po cc ile pić nie można?

iv09jw4z1f5kql8q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu mi prawie odrazu tzn w ciagu paru minut. A cewnik zalezy od szpitala. Przy pierwzzym CC mialam po znieczuleniu juz na sali operacyjnej a przy drugim przed CC na oddziale choc bylo chwile nieprzyjemnie ale ja nie narzekam mnie nie bolalo zakladanie.

Wysłany: 29 stycznia 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o 14 wjechałam na salę. O 14:13 mała już była na swiecie. Tez pytali czy czuję nogi i do siebie jedynie mówili, że jeszcze minuta. Cewnik na sali operacyjnej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2019, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu po CC masz kroplowki nawadniajace rowniez ale z piciem to zalezy kiedy pozwola. Ja nie pamietam dokladnie ile czasu minelo ale minimum 2 godz.

• Ania0306 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :)

iv09jw4z1f5kql8q.png
‹‹ 94 95 96 97 98 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ