X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Mamy leżące
Odpowiedz

Mamy leżące

Oceń ten wątek:
  • KlaudiaS Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po krótkiej nieobecności. U mnie nieoczekiwany zwrot akcji mała która przez pół ciąży napierala na szyjke główka odwróciła się posladkami w dół w związku z tym że jutro zaczynam 36 tydzień to szanse na to że wróci główka w dół są małe więc czeka nie najprawdopodobniej cesarka. Bardziej martwi mnie to że mała waży za mało w ciągu prawie 2 tyg nie urosła prawie wcale we wtorek znowu idę na kontrolę przepływów i sprawdzić czy jednak trochę podrosla :( mam nadzieję że to jakiś błąd pomiarów bardzo sie boję do tego od ponad tygodnia męczę się z infekcja potwornym kaszlem i zatokami mimo antybiotyku. Nie spodziewałam się że będzie tak ciężko ale już bliżej niż dalej oby wszytko dobrze się skończyło

02.07.2017 Aniołek 8tc [*]
    5a1a819071e77.png
  • Annaya Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morika39, święta prawda. Wiesz już kiedy wyniki? Oby wyszły ok, żebyś nie musiała w razie co jeszcze dłużej czekać na założenie.

Vanilia, czekamy na wieści po wizycie:)

Klaudia, córka mojej znajomej odwróciła sie dosłownie przed samym porodem, także jest szansa, a nawet gdyby się uparła to cesarka też może być dobrym porodem:) a nawet można rodzić posladkowo (przy nie za dużym dziecku)
    Ja znowu jestem doskonałym przykładem, że nie ma się co zamartwiać wagą na zapas - wszystko się okazało błędem pomiarów i dziecko które niby nie rosło, po tygodniu miało "nagle" ponad 400g więcej, także te wyniki trzeba czasem z przymrużeniem oka ;)
    Mam nadzieję, że u Ciebie też przybierze, ale pamiętaj że bardziej temu pomożesz zrelaksowana :* Trzymaj się dzielnie

KlaudiaS lubi tę wiadomość

2r8rk6nl0p40hkvi.png
    7u229jcgg4p5jd4c.png
  • morika39 Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaya w sobotę albo w poniedziałek będę mieć wynik i od razu założony pessar jeśli będzie wszystko w porządku

tb73x1hpidamrru4.png
    bhywvcqg9ghcv340.png
  • morika39 Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co najciekawsze nie mam żadnych skurczy a szyja się skróciła o 5 mm w ciągu tygodnia odkąd dzidzia się obróciła głową w dół

tb73x1hpidamrru4.png
    bhywvcqg9ghcv340.png
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały waży już prawie 1 kg. Jak juz wiecie chodzę do dwóch lekarzy- na nfz i prywatnie. U tego lekarza co chodzę na nfz moja szyjka zawsze mierzy 3 cm. U tego prywatnie szyjka wychodzi 2.7 cm. (Tak w ramach przypomnienia ;) )
    Dzisiaj byłam na nfz i wyszło że szyjka ma u niego 2.6 cm, więc jak u tego wyszło tak mało to pewnie u tego prywatnie wyjdzie jeszcze mniej :( ehh kolejny stres do wizyty która mam 21 maja.

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• Annaya Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morika, u mnie też tak było. Tak naprawdę skurcze zaczęły się właśnie po założeniu pessaru... ;)

Vanilia, Takim granicznym pktem, kiedy oni zazwyczaj zaczynają mówić o skróceniu jest dopiero szyjka poniżej 2,5cm i to najczęściej tylko każą się oszczędzać i do obserwacji jaka tendencja. Choć czasem zakładają coś zapobiegawczo. Pessar zakłada się nawet na 0,5cm szyjki, także głowa do góry :)
    U mnie była szyjka nie tylko skrócona, ale całkiem miękka i rozwarta wewnętrznie z takim lejkiem, że zamkniętej szyjki było raptem kilka mm. I popatrz, minęło ponad 5 tygodni, a dzieciak nadal jeszcze w środku :) a tylko część z tego czasu mam założony krążek.
    Będzie dobrze!

vanilia120 lubi tę wiadomość

2r8rk6nl0p40hkvi.png
    7u229jcgg4p5jd4c.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Jest tu może jakaś mama gdzie szyjka była spoko, nic sie nie działo ale zalozyli pessar z uwagi na to, że dziecko jest nisko? U mnie dziecko uparcie siedzi pupa do dołu, nie chce się podnieść.

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Annaya Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b, przyznam szczerze, że nie słyszałam nigdy o takiej sytuacji? O.o
    Co masz na myśli, pisząc nisko ułożone dziecko?

To właśnie główkowe ułożenie dziecka jest zdecydowanie bardziej napierające na szyjkę, nie pośladkowe, Nie bez powodu większość maluszków właśnie w ostatnich tygodniach ciąży się odwraca, przygotowując w ten sposób do porodu.

2r8rk6nl0p40hkvi.png
    7u229jcgg4p5jd4c.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 12 maja 2018, 02:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży jak córka sie obróciła jakoś koło 29 tygodnia na polozenie posladkowe to tak juz zostało do końca, nie obróciła sie głowa w dół. Szyjka na szczescie nie skracała sie i nikt nie wspominał tez o pessarze.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 12 maja 2018, 02:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tez uważam, ze położenie główkowe bardziej napiera na szyjkę niz posladkowe.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 12 maja 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaya wrote:
    Mum2b, przyznam szczerze, że nie słyszałam nigdy o takiej sytuacji? O.o
    Co masz na myśli, pisząc nisko ułożone dziecko?

To właśnie główkowe ułożenie dziecka jest zdecydowanie bardziej napierające na szyjkę, nie pośladkowe, Nie bez powodu większość maluszków właśnie w ostatnich tygodniach ciąży się odwraca, przygotowując w ten sposób do porodu.
    Dziecko jest bardzo nisko ułożone a waży już 695 g i napiera mi na szyjke. Lekarz sie boi ze mi szyjka nie wytrzyma jeśli dziecko sie nie podniesie. A dziecko uparcie nie zmienia pozycji, rusza sie normalnie tylko uparcie pupa siedzi mi na szyjce. Jest też ulozone po skosie. Na razie dostałam luteine zeby szyjke wspierala. Szyjka sie nie skraca, nie rozwiera póki co. Twardnien brzucha też nie mam ale miałam swego czasu. Nie wiadomk czemu dziecko tak nisko jest. Łożysko jest nisko ale nie przoduje.

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • morika39 Koleżanka

Wysłany: 12 maja 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwna sytuacja tez pierwszy raz słyszę żeby zakładano pessar na szyjke która się nie skraca i jest ułożenie pośladkowe. To właśnie główka napiera na szyjke moja wynosiła cały czas pomimo jej niewydolności cały czas 31 mm a po tygodniu kiedy dzidzia się obróciła wynosiła juz 26 mm i to bez skurczy dlatego wyladowalam w szpitalu na założenie pessara . Dostałam tez standardowo Celeston na rozwój płuc dziecka i to spowodowało teraz u mnie cukier w moczu:(

tb73x1hpidamrru4.png
    bhywvcqg9ghcv340.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 12 maja 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    morika39 wrote:
    Dziwna sytuacja tez pierwszy raz słyszę żeby zakładano pessar na szyjke która się nie skraca i jest ułożenie pośladkowe. To właśnie główka napiera na szyjke moja wynosiła cały czas pomimo jej niewydolności cały czas 31 mm a po tygodniu kiedy dzidzia się obróciła wynosiła juz 26 mm i to bez skurczy dlatego wyladowalam w szpitalu na założenie pessara . Dostałam tez standardowo Celeston na rozwój płuc dziecka i to spowodowało teraz u mnie cukier w moczu:(
    A jak mialas stwierdzona niewydolnosc szyjki jesli sie nie skracala przy tych 31 mm?

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No skoro szyjka z 31 mm skrocila się w tydzień do 26 mm to znaczy że jest niewydolna.

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• Mum2b Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilia120 wrote:
    No skoro szyjka z 31 mm skrocila się w tydzień do 26 mm to znaczy że jest niewydolna.
    Ale Morika napisala ze jej szyjka pomimo niewydolnosci wynosila caly czas 31 mm, stad pytam. Dopiero potem sie skrocila.

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • morika39 Koleżanka

Wysłany: 13 maja 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam niewydolność od pierwszej ciąży także było wiadomo ze wcześniej czy później zacznie się skracać. W pierwszej ciąży w 28 tygodniu bla juz rozwarta i nie wiedzieli z jakiego powodu temu w drugiej ciąży ginekolog obchodzi się ze mną jak z jajkiem:)

tb73x1hpidamrru4.png
    bhywvcqg9ghcv340.png
  • moro Koleżanka

Wysłany: 13 maja 2018, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    morika39 wrote:
    Dziwna sytuacja tez pierwszy raz słyszę żeby zakładano pessar na szyjke która się nie skraca i jest ułożenie pośladkowe. To właśnie główka napiera na szyjke moja wynosiła cały czas pomimo jej niewydolności cały czas 31 mm a po tygodniu kiedy dzidzia się obróciła wynosiła juz 26 mm (

Ja miałam od początku szyjkę około 3,9cm/3,8cm i już wtedy lekarz powiedział, żeby zrobić posiew bo może być potrzebny pessar i lepiej być przygotowanym.
    Na tej wizycie pytałam, czy się coś złego, na co on odpowiedział, że nie, ale z doświadczenia wie, że w tym okresie różne rzeczy mogą się wykrzaczyć itd.
    Chyba 3 czy 4 tyg. później miałam wizytę u innego dr, który mojego zastępował - po bad. na łóżku powiedział, że wszystko ok, ale już na usg w/g niego było 3,3 cm oraz tak jakby małe wgłębienie w kształcie litery V do szyjki od wewnątrz. Wtedy powiedział ,,ok, już wiem czemu dr chciał założyć pessar,, - no i założył mi go przy tych 3,3 cm.

U mnie też ponoć jest ułożenie pośladkowe i często czuję, jakbym miała znieść wielkie jajo. Brzuch mam nisko, uwypukla się już na wzgórku łonowym i zwyczajnie mi to jakby ciąży i ciągnie w dół. Piszecie, że w takiej pozycji dziecko uciska na szyjkę - ale moja mała waży dopiero 850gr... (brzuch mam mały, przybyło mi na razie 3,5kg) jak będzie 2 razy cięższa to już mnie chyba za nogi podwieszą :(
    Dzisiaj obudziłam się w nocy i czułam to ciążenie - poszłam się wysikać, trochę mi ulżyło ale w ciągu dnia to się znowu pojawia.

Ktoś ma podobne odczucia? Ja nie mam porównania bo jeszcze nie rodziłam, ale mam wrażenie jakbym miała zaraz coś wydalić jak tylko wstanę/coś chwilę porobię.

• morika39 Koleżanka

Wysłany: 13 maja 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam mam od czasu jak się obróciła głową w dół ale macice mam wysoko:)

tb73x1hpidamrru4.png
    bhywvcqg9ghcv340.png
  • morika39 Koleżanka

Wysłany: 13 maja 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogę Cię pocieszyć Moro jeśli założyli Ci pessar to masz bardzo duże szanse donosic do końca takie bóle są brzuch się też częściej może stawiać po zalozeniu pessara ale co najważniejsze szyjka się nie skraca I rozwiera

tb73x1hpidamrru4.png
    bhywvcqg9ghcv340.png
  • Annaya Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b, wydaje mi się, że u Ciebie problem może tkwić właśnie w tym, że macica jest nisko i może tak standardowo nie podnosi się dno macicy, dlatego dziecko nisko siedzi? Położenie pośladkowe raczej nie ma tu nic do rzeczy, bo dziecko jeszcze w tak wczesnym etapie sobie "pływa" i fikołkuje jak mu się podoba (Badanie USG to tylko 5 min z całej doby, więc w sumie nie wiadomo co tam ten Twój malec wyczynia przez resztę? ;) ) a fakt faktem siła ciążenia główki na szyjkę jest mocniejsza niż pośladów:)
    U mnie tak było, że jak porównywałam położenie dna macicy z książkowym to za nic nie miałam tak wysoko w kolejnych tygodniach... Ale wtedy jeszcze myślałam, że się później podniesie :D i nie miałam pojęcia jakie potem pojawią się problemy.
    Może to właśnie o to chodzi w sformułowaniu niewydolność CIEŚNIOWO-szyjkowa, nie wiem.

Tu jest foto gdzie powinno być wyczuwalne dno macicy na danym etapie:
    fm8gpe.jpg
    Ja jestem sto lat za murzynami, jeśli chodzi o mój tydzień :D i nie potrafię pojąć jak mały się tam jeszcze mieści...

Moro, mam te same odczucia co Ty... Tylko u mnie to właśnie przez to, że całe wnętrze jest niżej, i jak mały (już nie taki mały!) naciska jeszcze to ten pessar pomiędzy ściankami dociska wszystko wkoło, a zwłaszcza w kierunku odbytu/kości ogonowej. A po pęcherzu to chyba najczęściej rączkami dostaję.
    I też mi się tam uwypukla, a właściwie to tańczy mi ten wzgórek i pachwiny :D
    Dramat. Pocieszę Cię, że funkcjonuję tak już tyle tygodni i jeszcze nie urodziłam:)

Uff, ale się rozpisałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2018, 18:50

2r8rk6nl0p40hkvi.png
    7u229jcgg4p5jd4c.png
‹‹ 99 100 101 102 103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ