X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obstawiam obtarcie/odparzenie,nie powtorzylo się póki co.
    Dziś wreszcie ta globulka Fluomizinu mi się rozpuscila,bo wczoraj jakas część jej wypadła:/ rano w celu nawilżenia zapodalam Invag,bo te globulki F.dość chropowate są i jak nie ma poslizgu to źle się je wkłada.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2016, 13:24

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ulola ja biore jedna tabletke dha. jem w miare czesto ryby wiec mysle ze spokojnie pokrywam odpowiednia dawke. ale po 20 tc bralam dwie dha tak moze ze dwa miesiace robilam...

• kas50 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to dha jakie ma znaczenie? Oprocz rozwoju mózgu...
    Ja biore dha 600mg.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    A to dha jakie ma znaczenie? Oprocz rozwoju mózgu...
    Ja biore dha 600mg.
    podobno zapobiega przedwczesnemu porodowi

• Tami Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oprócz witamin z dha łykam tran :)

atdcclb1ukdkpfkx.png
    PCOS- ciąża troche z zaskoczenia, juz w drugim cyklu po spontanicznym odstawieniu tabletek :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tami wrote:
    Ja oprócz witamin z dha łykam tran :)
    ja tran bralam do maja, teraz juz przestalam...jest duzo slonca i naturalnej witaminy...

• kas50 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki a ten krem nie wyplywa jak go aplikujesz?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę 800-1000 mg dha, tak mi zalecili w szpitalu.

Ja z pessarem głównie leżę, ale mam chyba najkrótszą szyjkę na wątku, bo tylko 11-12 mm i wewnętrzne rozwarcie.

1tnvuq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    galeona to juz naprawde krociutka. ale to juz koncowka wiec skracac sie bedzie, a pessar kiedy sciagasz?

• ulola Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie pytałam o dawkę DHA ze względu na poród przedwczesny. Ja też dostałam zalecenie 1000 mg ale łykam 750-900.
    Galeona Ty już naprawdę na ostatniej prostej...podobno od skończonego 36 tc już się nie hamuje porodu także musisz jeszcze wyleżeć 2 tygodnie :) chociaż wiesz, że różnie to bywa...ostatnio w szpitalu była dziewczyna której hamowali skurcze właśnie w 36 a zgłosiła się w 41 i dopiero 3 kroplówa z oksytocyną dała radę :)

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nie rozmawiałam o tym z lekarzem, za tydzień mam wizytę to będzie 35t6d i mam nadzieję, że jeszcze zostawi, bo to będzie wciąż jeszcze tydzień do donoszenia, wolę nosić dłużej niż krócej.

U mnie ta szyjka skracała się od początku, w 19tc lekarz już mówił, że krótka, ale bez paniki, w 26 tc było 19 mm i rozwarcie a po kilku dniach (i to leżenia w szpitalu, więc się nie forsowałam) spadła do 11 mm i już szybka decyzja o pessarze.

Sprawdziłam wyniki i GBS ujemny hura :D na posiew jeszcze czekam.

ulola lubi tę wiadomość

1tnvuq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2016, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my sciagamy szew na poczatku sierpnia to bedzie 37 + kilka dni i mam nadzieje ze szybko po tym urodze bo moja szyjka jak sie zawziela na tych 25-30 mm tak trzyma...no i to rozwarcie wewnetrzne sie zasklepilo...

• ulola Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    my sciagamy szew na poczatku sierpnia to bedzie 37 + kilka dni i mam nadzieje ze szybko po tym urodze bo moja szyjka jak sie zawziela na tych 25-30 mm tak trzyma...no i to rozwarcie wewnetrzne sie zasklepilo...
    to same dobre informacje :)

kaarolaa lubi tę wiadomość

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam nawet i za przenoszenie bym się nie obraziła, ważne, że nie wcześniak, tyle strachu się najadłam, byłam już pewna, że będzie masakra i gorzej niż przy pierwszym. Marzy nam się jeszcze 3 dziecko a jakby znów był wcześniak to bym nie umiała zaryzykować trzeciego, teraz już wiem, że może być lepiej :)

1tnvuq7.png
  • Tami Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas- wypływa jak cholera ale co zrobić. Na szcżescie dzisiaj rano wzielam ostatnia dawkę :) a teraz zaczynam kuracje lactovaginalem zeby grzyb sie nie przyplątał :) mam połówkowe teraz w środę to pewnie tam sie dowiem jaka długość szyjki :) ciekawe....
    Zastanawiam sie nad usg 4d ale nie jestem do końca przekonana. Nie chodzi nawet o kasę bo i tak całość robię prywatnie i biorąc nagranie na płytce musze dopłacić 40 zł, a za 4d + płytka dopłacam 100 zł. Wiec byłabym do przodu tylko o 60 zł..... Zastanawia mnie czy ma to jakieś walory diagnostyczne? Bo gdzieś czytałam ze aby uzyskać obraz 3d/4d trzeba wiecej fal usg aby ten obraz sie nałożył a nie chce go tak tym usg ciagle męczyć. Moje dziecko i tak jest często prześwietlane bo mam częste wizyty teraz przez to rozwarcie.... Nie wiem, macie jakieś zdanie i doświadczenie w tej kwestii?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2016, 22:39

atdcclb1ukdkpfkx.png
    PCOS- ciąża troche z zaskoczenia, juz w drugim cyklu po spontanicznym odstawieniu tabletek :D
  • Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 04:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tami 4d to bajer dla rodziców, ja miałam genetyczne 4d to lekarz wszystkie pomiary robił w zwykłym 2d a 4d włączył tylko żeby nam pokazać maluszka i zrobić zdjęcia na pamiątkę ;)

Dziś zaczynam 9 miesiąc!!!

kaarolaa lubi tę wiadomość

1tnvuq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tami ja nawet nie myslalam o 4d, chcialam 3d, ale jak sie okazalo ze mam te problemy z szyjka to przez to cale zamieszanie i nerwy zapomnialam powiedziec lekarzowi zeby mi nagral...i tak jak pisze galeona to sa bejery dla rodzicow zeby mieli radoche, a lekarz i tak zawsze najpierw wszytsko oglada w 2d...
    takze jak chcesz to dla siebie mozesz poprosic o nagranie, a diagnostyka i tak bedzie w 2d

• Tami Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    tami ja nawet nie myslalam o 4d, chcialam 3d, ale jak sie okazalo ze mam te problemy z szyjka to przez to cale zamieszanie i nerwy zapomnialam powiedziec lekarzowi zeby mi nagral...i tak jak pisze galeona to sa bejery dla rodzicow zeby mieli radoche, a lekarz i tak zawsze najpierw wszytsko oglada w 2d...
    takze jak chcesz to dla siebie mozesz poprosic o nagranie, a diagnostyka i tak bedzie w 2d

Nagranie na pewno wezme, zastanawiam sie tylko nad tym 3d/4d... Ale jak to nie ma żadnych walorów diagnostycznych to chyba sobie podaruje. Wole zobaczyć swojego szkraba na żywo :)

atdcclb1ukdkpfkx.png
  • ulola Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galeona gratuluję 9 m-ca :) widzę, ze budzisz się tak wcześnie jak ja :) . Co do usg 3d/4d to wszystko jeszcze zalezy od tego czy maluch się Wam pokaze ;). U nas Malutka obróciła się dupa tak, ze w ogóle ciężko ja bylo zmierzyć na 2d ;) . Ale widziałam zdjęcia koleżanki z 4d i gdyby roznica w kasie to bylo tylko 60 zl to bym zaplacila. Wydrukowane na takich jakby pocztówkach - piękna pamiątka, tak jak pisaly dziewczyny -znaczenie diagnostyczne żadne ale zdjęcia po prostu cudo <3.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2016, 10:28

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• ulola Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha wczoraj miałam dodatkowa wizytę i na crp 14 dostałam amotaks-aby wykluczyć,ze maluch pluska się w wodach zainfekowanych gbs-em. Poza tym jeszcze raz dentysta i siuśki do badania.

bl9ce6ydm80fo1bi.png

‹‹ 31 32 33 34 35 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ