Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Magdula oj tak to jest dopiero tragedia, bo jakby nie patrzeć mój 34tc jest w miarę bezpieczny, a 24 to jeszcze długa droga..
Boję się tylko tego twardnienia, bo niby od 26tc cały czas mam ale dopiero od tyg praktycznie twardnieje co 5-10min.
Stwierdziłam, ze póki co nie panikuje chyba, ze skurcze będą bolesne albo dziecko przestanie się ruszac -
Sylwia a czujesz te skurcze? Bo ja czasami miałam mocne a na ktg wychodziły na 30% a czasami wystarczyło ze się przekrecilam i pokazywalo 60%. Dlatego zawszelekarz się pytał jak się czuję i po tym coś zalecal a ktg dla nich było istotne pod względem tętna dziecka
-
polkosia wrote:Zobaczcie po mnie, w 18 tc - 27 mm, a w 20 tc już 38. Bez pessara, bez leków, wystarczyło leniuchować
Można powiedzieć - żyć nie umierać
ttuska, panika jest ostatnią rzeczą, której teraz potrzebujesz tak więc spokój i jeszcze raz spokój. Przeleżysz i będzie wszystko dobrze.
Sylwia, tak jak piszesz - najważniejsze, że jesteś pod okiem specjalistów i w razie czego na pewno szybko i odpowiednio zadziałają. Wiem, że łatwo się mówi ale staraj się nie zamartwiać bo tez teraz potrzebujesz spokoju a nie stresu.
Mnie w nocy dopadły takie doły, że sobie z niczym nie poradzę. Poza tym jestem w lesie ze wszystkim. Już pal licho to nieszczęsne pranie (zaraz włączę pierwszą turę) i prasowanie bo z tym to się jakoś uwinę. Ale przecież żadnych kosmetyków higieniczno-pielegnacyjnych dla małej jeszcze nie mam.Postaram się dzisiaj przysiąść, poszukać jakiejś fajnej listy wyprawkowej i zrobię zamówienie przez internet. A propos polecacie jakieś sklepy?
No i tak w nocy leżałam, spać nie mogłam i mnie to wszystko gryzło. No bo niby jeszcze miesiąc do porodu ale kto wie jak to będzie... Równie dobrze po ściągnięciu szwu mogę urodzić a to będzie pewnie za jakieś 1,5 tygodnia
Ehh, ja to zawsze ze wszystkim na ostatnią chwilę, bo wiecznie mi się wydaje, że mam jeszcze czas
Ale z pozytywnych wieści to melduję, że kupiłam komodę. I to nawet dwie, co się będę rozdrabniać
-
nick nieaktualnySylwia i Ttuska coś słyszałam, ze pessar może powodować skurcze ale nie wiem jak to do końca jest.
Magdula nie martw się wszystko ogarniesz szybciutko a resztę przez internet zamówisz albo wystarczy jeden wyjazd do sklepu i kupisz co potrzebne. Na start dziecko dużo nie potrzebuje.
Jestem po wizycie jak zwykle za wiele się nie dowiedziałam, szyjka ok w badaniu ręcznym, choć ja też ciągle czuję twardnienia brzucha, usg było tylko chwilkę bo 2 tyg temu miałam i mały się obrócił główką w dół pewnie ta niedziela co się tak wiercił to się przekręciłdobrze, że idę 22 sierpnia na wizytę prywatną to dowiem się ile waży itp.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2016, 11:31
Pysiaczek89, eta lubią tę wiadomość
-
Magdula
Ja wlasnie pierwsze pranie zrobiłami jeszcze tego troszke zostało do prania... A mam tylko jedna suszarkę na ciuchy i tak sie zastanawiam ile dni mi zejdzie tylko na to pranie...
ale ciuszki juz posegregowalam kolorystycznie i poodcinalam metki
Magdula lubi tę wiadomość
Marcelek ❤️❤️
Mikuś
-
Ja też właśnie wywiesiłam pierwsze pranie
Idziemy łeb w łeb
I też muszę pojedynczo prać, żeby zdążyło wyschnąć i dopiero kolejna partia. Myślę, że jeszcze 2-3 prania mnie czekają.
Ale ja się nie bawiłam w segregowanie kolorystyczne, na razie piorę ciuszki "odziedziczone" a później wezmę się za nowe. Ale dobrze, że mówisz o tych metkach, nie wpadłam na to, żeby je poodcinać. Przy okazji segregowania rodzajami poodcinamPysiaczek89 lubi tę wiadomość
-
Polkosia dobrze że z szyjka w porządku
Sylwia jestes w szpitalu, pod dobra opieka, staraj się myslec pozytywnie, bardzo duzo slyszy sie historii , że skurcze są, szyjka sie skraca, rozwiera ale lekarze wiedza jak działać i daje sie wszystko opanowac, jak jakas infekcja sie zaczyna to dadza antybiotyk, wylecza Cie i jeszcze pociagniesz parę tygodni. Trzeba leżeć, myśleć pozytywnie, teraz medycyna jest na takim poziomie że na prawdę da sie radę zdziałać dużo!
Ttuska ja Ci powiem że mi jak chodzę to brzuch zaraz robi się twardy, na szczęście jak leżę to jest normalnie, czasem twardnieje. A może Ty masz taki brzuch, taki Twoj urok, jak to mówią. Czasem dziewczyny pisza że im twardnial brzuch od np. 20 tc a urodzily w terminie. Jakby bolały te skurcze, bolało podbrzusze to wtedy jedz na ip. A teraz pomyśl sobie że juz masz taki etap ciąży że na prawdę masz bliżej niż dalej do bezpiecznej granicy, zreszta juz teraz to i tak maluch jest duży i dałby sobie radę. A kiedy masz kolejna wizyte?
Magdula dwie komody !hohoho! Przyszalalas
Ja kosmetyki itp. Zamawiam przez Internet na apteka gemini,maja na prawdę dobre ceny! Od dwóch lat zamawiam u nich. Na pewno potrzebujesz octenisept małe opakowanie do pępka, zamow sobie kompresy medicomp 5x5 one sa jałowe, mięciutkie, pakowane po 2 sztuki wiec masz odrazu do przetarcia oka lewego i prawego. Inne kompresy sa bardziej szorstkie, do oczu noworodka wq mnie gorsze. Do pupy weź cos typu bepanthen, linomag zielony (bez tlenku cynku, bo kremy z tlenkiem cynku typu sudocrem stosuje się tylko na juz zaczerwieniona pupę), mozesz sobie tam zamowic i fride do nosa i disnemar wode morska (ona ma maly wyrzut cieczy wiec dla noworodkow jest fajna), podklady poporodowe, podklady seni, nozyczki do paznokci, termometr do wanienki, plyn do kapieli ja kupowalam oilatum ale akurat dobra cena byla w aptece ziko duza butla 30 zł. No generalnie tam w gemini masz mega szeroki asortyment.
Ja torbe ogarnelam dzis do konca praktycznie. Pojedyncze rzeczy jeszcze doloze i juz.
Szukam mojemu synkowi kuchni drewnianej do zabawy,chcialam kupic uzywana ale nikt nie sprzedaje, chyba zbyt fajna zabawkaa ceny tych kuchni spore i sama nie wiem co robic
ale on lubi gotować i mysle że to bylby super prezent. W ikea zawsze dopada kuchnie i gotuje
oprocz ceny jeszcze jedna mysl mnie dobija gdzie to wszystko pomieścić??
mamy 55 metrów mieszkanie, w naszej sypialni zamieszka z nami Leon, ignacy ma swoj malenki pokoik i jeszcze salon z kuchnia. A w salonie zabawki ignacego! A ja maniaczka porzadku i ładu marzę ze kiedys kupimy cos wiekszego i salon będzie salonem
Ola31, Magdula lubią tę wiadomość
-
Magdula ja z racji tego, ze chodzić nie mogę to zrobiłam całą wyprawkę kosmetyczną na gemini
ceny są ok i kurier przywozi. Jedyne co muszę dokupić to jakiś żel do kąpieli i chusteczki nawilzane z Rossmann; )
Eta z tym podbrzuszem to kiepsko wyczuć bo jak pochodzę to jest ok więc to chyba pachwiny.
Do lekarza mam termin na 24.08 i wtedy będę 35+6. Prawdopodobnie wtedy ściganie pessar jakby dziecko bardzo napieralo a jak nie to w 37 planuje
Ja będę miała pierwsze dziecko, a mieszkanie mam 43m. Już teraz odczuwam klaustrofobie a doszło raptem łóżeczko, wanienki i waska szafa. Wózek nie wiem gdzie postawię i kąpać Małej też nie mam gdzienawet nie chce myśleć o stercie zabawek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2016, 14:55
-
Ola, no własnie cały czas sobie tłumaczę, że teraz wszystko jest od ręki dostępne i nie ma co robić wcześniej zapasów. I tym sposobów zacznę 9. miesiąc z całkowitymi brakami
No ale postaram sie szybko to nadrobić
Dzięki za dziewczyny za podpowiedź Gemini :* Eta, skorzystam z Twojej "wyprawki", ogromnie mi pomogłaś :*
Ttuska, a czemu te chusteczki i płyn z Rossmanna? Jakieś lepsze są?
Ja mam nie całe 60 m2 ale mieszkamy jeszcze z moim tatą. I też nie wiem gdzie to wszystko pomieścić. Drugą nadprogramową komodę postawię zamiast mało praktycznego stolika pod telewizor. Zawsze to dodatkowe kilka szuflad, na pewno się przyda
-
Nie wiem jakie powody zakupów ma ttuska w rosmanie
ale ja w rosmanie kupuje wlasnie chusteczki nawilżane takie w rozowym opakowaniu extra sensitive, maja bardzo dobry, prosty sklad , bez nadmiaru chemii, czesto sa w 4 pakach w promocji. Tez chusteczki tami sa fajne bo miekkie. Ttuska zdradz jakie Ty chusteczki lubisz?
W ogole jest super blog informacyjny o kosmetykach wszelakich, warto zagladnac i wtedy wiesz co kupic a co nawet nie brac do ręki bo sama chemia.
http://www.srokao.pl/2015/10/analiza-babydream.html?m=1 -
nick nieaktualny
-
A dziewczyny te ktore pierwszego maluszka mają to sobie po urodzeniu karte Rosne w Rossmann weźcie bo rabat bedzie Wam sie naliczal, ja już mam 10 % czyli max i nawet od rzeczy w promocji odliczaja rabat.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2016, 17:32
-
Eta właśnie te zamierzam kupić i babydream calendula (chyba taka nazwa) a z płynów babydream żel do kąpieli i balsam na dobranoc
też korzystałam ze Sroki, bo to moje pierwsze dziecko więc metoda prób i błędów będę sprawdzała
kosmetyki są tanie a maja bardzo dobry skład
kupię też pojemnik na chusteczki bo podobno też coś takiego jest.
A przy okazji zapytam-kupujecie dziewczyny jakieś bluzki do karmienia czy tylko biustonosze?eta lubi tę wiadomość
-
Ja mam tylko biustonosze do karmienia, bluzki kupie jak juz bede widziala że to karmienie idzie, bo niestety z ignacym nie poszlo
teraz mam nadzieję że Leon bedzie mial siłę ssać pierś, ja jeszcze mam plaskie brodawki wiec dziecku trudniej uchwycić, ale bede walczyć.
Sylwia jak tam sytuacja??Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2016, 19:02
-
nick nieaktualnya ja jeszcze nie wiem czy będę karmić
bo chorowałam na boreliozę, choroba zaleczona ale są opinie, że jeśli coś zostało to z mlekiem mogę przekazać. Równie dobrze przez łożysko mogło przejść więc może lepiej karmić przynajmniej gotowe przeciwciała dostaje dzidziuś.
-
Hej dziewczyny. Dzis miałam badanie zeby zobaczyć jak pessar i czy daje rade. Niestety nie dał, od razu wzięli mnie na stół i założyli szew. Nie wiem jakie sa rokowania bo jeszcze z nikim nie rozmawiałam, pewnie jutro więcej sie dowiem. Mam nadzieje ze szew da rade i uda mi sie donosić chociaż do bezpiecznego momentu. Wtorek będzie decydujący, wtedy lekarze maja ocenić stan szyjki wiec pozostaje mi tylko czekać. Wy juz macie takie piękne suwaczki, większość po 30 tygodniu.. Mam nadzieje ze i ja sie bede mogła takim cieszyć.. Dziękuje za wszystkie ciepłe słowa wsparcia.
29+1, 44 cm, 1430 g