X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje podwójna macica
Odpowiedz

podwójna macica

Oceń ten wątek:
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy nadziei - fajnie, że Twój lekarz pilnuje szyjki, mój to jakby się wcale nie martwił o nic ;) wizyty mam co miesiąc i on mówi: spokojnie, będzie dobrze, no i w sumie jest dobrze ;) i ja też czasami nadal nie wierzę, że jestem w ciąży, przypominam sobie jak próbuję się na brzuchu położyć :D

Pysia - a Ty masz juz termin cc?

Przy nadziei, Nataliee25 lubią tę wiadomość

3i49l6d8vill3k1j.png
  • Pysia88. Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, właśnie dziś wróciłam z najprawdopodobniej ostatniej wizyty u mojego ginekologa. Poprostu nie mogę w to uwierzyć, że to tak zleciało i w każdej chwili może nastąpić "TO" xD
    W każdym razie dał mi skierowanie na CC i teraz muszę iść do szpitala i tam z lekarzami umówić się na termin porodu. Idę jutro, tak więc jutro napiszę jaką datę mi wyznaczyli :) Oczywiście kazał obserwować sygnały, bo termin dostanę najprawdopodobniej na koniec lutego/początek marca, ale wiadomo, że mój mały księciunio może zechcieć poznać mamusię szybciej no więc żebym nie zbagatelizowała jak akcja zacznie się jednak przed terminem ;)Choć szyjka dłuuuuga i nic nie zapowiada rozwiązania przed czasem.
    Pozatym powiedział, że teraz muszę chodzić raz w tygodniu na KTG :)
    Hmmm co tam jeszcze. Filipek waży 2400gram :) Siedzi sobie miednicowo i już się chyba nie obróci bo ciasno mu w tej lewej macicy. No ale, że szykowaliśmy się na CC więc nie ma jakiegoś rozczarowania czy strachu ;)
    Jutro dam wam znać na kiedy wyznaczyli mi termin w szpitalu :)

grzanewino, Przy nadziei lubią tę wiadomość

dxomi09ki2yn4iqx.png
  • Pysia88. Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A więc jestem już po wizycie w szpitalu. Mam się stawić 25 lutego (2 dni po mojej 30stce :D ), a rozwiązanie nastąpi dzień później czyli 26 lutego. O ile oczywiście mały zechce tyle siedzieć w brzuchu ;)
    Ogólnie jestem przerażona tym wszystkim, jakoś tak strasznie ponuro było w tym szpitalu, a jeszcze miałam okazję się przekonać na własnej skórze na temat tego co mówiła Grzanewino a mianowicie pani zanim wpisała mnie do zeszytu musiała aż pójść spytać lekarza czy łaskawie mnie przyjmie ze względu na dwie macice. Poprostu szczęka mi opadła i mówię "a przepraszam czemu ma nie przyjąć, mój ginekolog nie uważa tego za jakiś powód dla którego można by było robić problem". No na szczęście okazało się, że lekarz uważał podobnie, jednak jakoś przykro mi się zrobiło, że wogóle powstała ta dziwna sytuacja. Z rodzicami śmiałam się, że nie zdziwię się jak na mój poród zaproszą ekipę filmową z Discovery :P
    14 lutego mam iść do anestezjologa zrobić jakieś badania związane ze znieczuleniem.
    Tak więc póki co tyle, jak już pisałam jestem tym wszystkim jakoś bardzo przestraszona i wogóle mam jakiś depresyjny nastrój, jeszcze w przyszłym tygodniu mam rodzinnego, diabetologa, dentyste i do gina po L4 już mi się mieszają ci lekarze, chciałabym odpocząć przed porodem ale niestety się nie da ;)

dxomi09ki2yn4iqx.png
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia - a ja akurat 25 lutego będę miała pierwszą rocznicę ślubu, więc będziemy mieć tu kilka okazji do świętowania, i Twoje urodziny i Filipka może też :) super super :)
    btw. ja w grudniu skończyłam 32 lata ;)

a ci lekarze i położne to moim zdaniem tylko nerwową atmosferę wprowadzają, mnie też ostatnio położna spytała czy lekarz wie o moje wadzie, czy ją ukrywam :D kurde paranoja :D

my we wtorek idziemy do ginekologa i ciekawa jestem czy od razu zrobi mi usg III trymestru ;)

Pysia88. lubi tę wiadomość

3i49l6d8vill3k1j.png
  • Pysia88. Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To w takim razie kończymy luty z wielkim hukiem :D
    Ja pierniczę ukrywasz wadę i co jeszcze, boże codzień się słyszy co to się nie dzieje w tej medycynie a u nas to zacofanie jakich mało, już sama nie wiem czy się śmiać czy płakać. Jak powiedziałam kiedyś swojemu ginowi, że odmówili ci szpitala to poprostu nie wierzył, mówił ze przecież macica jest normalna tylko przyrasta do niej druga, która ma może z 2 cm, ale w czym to wogóle może przeszkadzać??? Jak widać niektórym może (aż przypomniała mi się moja diabetolog - "to dziecko jest w dwóch macicach na raz?" xDDDD ).

Daj znać koniecznie jak tam wizyta, jak zrobi usg to może uda się zrobić jakieś fajne fotki małej :)

grzanewino lubi tę wiadomość

dxomi09ki2yn4iqx.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia to już niedługo powitasz Filipa ;) Później pora na grzanewino;)

Ja cieszę się że prowadzę ciążę u lekarza który sam wykrył to wadę i nie robi wielkich oczów ze zdziwienia ;d jak byłam u niego w szpitalu na laparoskopii to lekarze też nie patrzyli na mnie jak na kosmitę , ordynator podczas badania był tylko zdziwiony bo powiedział że podwójna macica nie zdarza się często częściej widzi się przegrody, ale traktował mnie normalnie powiedział ze jeśli po laparoskopii nie zajdę w ciążę to pogada z moim lekarzem że zrobią mi histeroskopię diagnostyczną i z wynikiem wyślą mnie do specjalisty który zajmuje się przegrodami itp. aby ocenił czy to nie jest problem zajściu w ciążę. I tym w szpitalu mam zamiar rodzić;)

grzanewino, Pysia88. lubią tę wiadomość

age.png
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jestem wkurzona.
    Byłam dziś u lekarza i powiedział, że za wcześnie na usg III trymestru, że zrobimy przy następnej wizycie, a to już będzie po 33 tygodniu (bo mam dopiero za równo miesiąc przyjść). Jutro zadzwonię i będę się kłócić. Powiem, że koniecznie w przyszłym tygodniu chcę mieć USG. Ale normalnie aż kipię ze złości. Ja nie wiem, czy on nie spojrzał ile tych moich tygodni jest, czy co. Dopiero zaczynam 30 tydzień, ale to przecież chyba akurat, no nie?

3i49l6d8vill3k1j.png
  • Pysia88. Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grzanewino ja robiłam jakoś 32+ ileś dni, nie pamiętam dokładnie. Wg neta był to 33 tydzień, ale wg lekarza liczą się skończone czyli był to 32 tydzień. Mi akurat wypadało, że miałam mieć wizytę mniej więcej w tym czasie, więc załatwiłam za jednym razem, ale na Twoim miejscu chyba też wolalabym się upewnić czy dobrze spojrzał na te tygodnie, ewentualnie przełożyć wizytę trochę szybciej? A chodzisz prywatnie czy na nfz? Ja do prywatnego ale na pakiet więc za darmo tak więc ja w podobnej sytuacji jak miałam pierwsze czy połówkowe to poprostu szłam sobie tydzień po tygodniu i się nie przejmowałam. Więc jak na NFZ czy pakiet to poprostu idź dwa razy i już :) Bo pewnie chodzi Ci też o zwolnienie, ja teraz miałam sytuację, że miałam wizytę a po zwolnienie tydzień później przyjść to w rejestracji mnie nawet nie umawiała tylko zostawiła mu kartkę, że ma mi samo zwolnienie wypisać i idę tylko to odebrać w piątek :)

dxomi09ki2yn4iqx.png
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia88 - ja poprostu bardzo byłam nastawiona na zobaczenie mojej dzidzi, nie widziałam jej już całe 10 tygodni, i byłam normalnie zawiedziona :( nadal jestem :(
    no na nfz chodzę, ehhh
    już dzwoniłam, i położna sprawdziła, że za te 4 tygodnie to jeszcze będzie dobrze, ale i tak mnie to nie uspokoiło i wkurzona jestem caaaaały czas

welonka - fajnie, że trafiłaś na dobrego lekarza, cieszę się i szczerze zazdroszczę ;)

3i49l6d8vill3k1j.png
  • Pysia88. Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem Cię doskonale, ale pomyśl, teraz dzidzia będzie jeszcze większa i będzie miała o wiele więcej do pokazania! :)Zawsze to jakieś pocieszenie :D
    Ja też już zgłupiałam, bo ostatnio na wizycie u gina tak go zrozumiałam jakby to była ostatnia wizyta, a teraz na necie czytam, że od 35 tygodnia powinno się chodzić co tydzień. Z kolei inne dziewczyny piszą, że miały ostatnie wizyty 35-36 tydzień. Co osoba to inne zdanie :D No ale jednak postanowiłam, że zapiszę się jeszcze ostatni raz na 16 lutego, bo w sumie z gabinetu mnie nie wyrzuci a zawsze to będę wiedziała co u dzidzi, jak tam szyjka itp. No chyba, że urodzę do tego czasu :D :D :D tfu tfu, lepiej niech Filipek siedzi w ciepłym brzuchu do terminu CC :D

dxomi09ki2yn4iqx.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grzane wino dobrze Cie rozumiem ja ostatnio nastawiłam die na usg polówkę ze dluzej bede widzieć swoje dziecko itp a tu gin mi powiedzial ze zrobimy na następnej wizycie za tydzień .

age.png
  • Przy nadziei Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2018, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj! Czytam i już się zdenerwowałam, że tez za wcześnie się zapisałam na usg trzeciego trymestru, bo idę w 30 tygodniu + 4 dni, ale mam na skierowaniu wyraźnie, że to usg powinno się robić w przedziale 28-32tc, więc nie rozumiem dlaczego Grzanewino została odesłana do domu w 29 tc. Hmmm.. No nic - jak już pisałyście córa będzie już dorodniejsza i ciekawsza do oglądania, więc może warto poczekac :) Pysia! Nie dziwię się, że chcesz być pod opieką lekarza na ostatnim etapie ciąży.

f2wlpx9isnnvaest.png
  • Pysia88. Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy nadziei, Ty masz chyba idealny termin na to USG :) gdzieś czytałam, że powinno się zrobić jeszcze jedno w 37 tygodniu ale nie zdecyduje się, bo trochę to za drogi interes, a i tak ginekolog robi podstawowe usg z pomiarami co wizytę, a "4d" będę mieć już niebawem w ramionach, więc tym razem sobie daruję. Ehh stresuje się z dnia na dzień coraz bardziej, każde zakłucie to zastanawiam się czy to nie już? hahaha :D Jak wychodzę na miasto to też pełna obaw, że poród zacznie się gdzieś z dala od wszystkiego :D
    Tak pozatym to miłego wcinania pączków, pozwalajcie sobie dowoli w końcu mamy takie brzuchy, że 1 kg w tą czy w tamtą róznicy nie robi i i tak nikt nie zauważy :D :D

dxomi09ki2yn4iqx.png
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy nadziei - no właśnie idealnie się umówiłaś.
    Ja byłam u lekarza 30+0, więc wydawało mi się, że to też idealnie w połowie 28-32tc, ale lekarz jednak stwierdził inaczej. ALE i tak umówiłam się na przyszły piątek do innego! o!

Pysia - jeszcze chwila, jeszcze moment i nadejdzie Ten Wielki Dzień! ;)

3i49l6d8vill3k1j.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzadko tu już wchodzę, dziecko trochę absorbuje ;-) Ktoś mnie pytał o cesarkę, ja zniosłam bardzo dobrze, krótko bolało i szybko doszłam do siebie, nie było się czego bać :-)
    Mała ma asymetrię przez to, że leżała w jednej pozycji w macicy całą ciąże i było tam dość pościskana, będziemy się rehabilitować, ale to wszystko do wypracowania :-) Tak Was uczulam, choć Wy macie inne wady niż ja, ale też na to zwróćcie uwagę po porodzie, czy dziecko nie wybiera tylko jednej strony, a często tak jest jak właśnie nie miało możliwości ruchu za bardzo w macicy. A tak ogólnie jest zdrowa i kochana...Jak nie marudzi :-D Wszystkim Wam życzę powodzenia i samych zdrowych dzieciaczków!

grzanewino, welonka, Przy nadziei, Pysia88. lubią tę wiadomość

km5sp07weqrpj7bl.png
  • Pysia88. Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczynki, witam się w uroczystym dniu, gdzie moja ciąża jest oficjalnie donoszona :D Tak więc bajki pt "z podwójną macicą ciężko donosić ciążę" możemy oficjalnie wyrzucić do kosza :D
    Wczoraj byłam pierwszy raz na KTG i słuchałam sobie przez 20 min serduszka Filipka, wszystko jest oki. W skurczach macicy nic ciekawego, lekarz powiedział, że na poród się jeszcze nie zanosi bo na wykresie były by jakieś odchyły, a linia jest dosłownie prosta :D
    Jutro anestezjolog, w piątek ginekolog i to tyle w tym tygodniu co mnie czeka, dam znać :)
    A co tam u Was, jak tam wasze maluszki? :)

dxomi09ki2yn4iqx.png
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia - no i super, szkoda, że to forum tak ciężko jest znaleźć, bo uważam, że każda podwójna dziewczyna powinna tu trafić i uspokajać się czytając nasze historie i historie dziewczyn, które były tu już przed nami i szczęśliwie donosiły ciąże i urodziły zdrowe dzieciaczki :)
    my w piątek idziemy na usg z mężem, dla którego to będzie prezent urodzinowy, bo nie widział jeszcze naszej dzidzi, tylko na zdjęciach juz w domu :)

a ja ostatnio mam paranoję, że moja córcia też będzie miała wadę macicy :( muszę porozmawiać o tym z lekarzem i oby mnie uspokoił, że nie! ;)

3i49l6d8vill3k1j.png
  • Pysia88. Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaciekawiłaś mnie teraz, nie myślałam wcześniej o tym (może dlatego, że nie spodziewam się córeczki :P ) .
    Daj znać co lekarz powie na ten temat. Pocieszę Cię, że mój luby urodził się z rozszczepionym podniebieniem i musiał przechodzić operację będąc niemowlaczkiem :( no i miałam podobne obawy, czy nasz maluszek też nie nie urodzi się z taką wadą, ale nic na to nie wskazuje, tak więc maluszki chyba biorą z nas to co najlepsze :)

dxomi09ki2yn4iqx.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grzane wino też ostatnio się nad tym zastanawiałam, ja mam dwie siostry i żadna nie ma nawet małej przegrody i nie mają takich problemów z miesiączką jak ja bo umnie nieregularne pcos brak owulacji wszystko we mnie skumulowało się.

Pysia rozszczep wargi było by widać na usg , więc myślę że możesz być spokojna ;)
    Ja jutro mam wizytę śmieje się mam randkę z córką , szkoda tylko że narzeczony nie może isć ze mną przez pracę tylko raz był na usg ale patrzył na mała dobre półgodziny i jeszcze od lekarza dostał specjalną fotkę córki, wyobraźcie sobie jak dumny był że lekarz jemu specjalnie wydrukował dla taty ;)

age.png
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka - daj znać po wizycie jak tam :)

Myślę, że tatusiowie też przeżywają nasze ciąże, a patrzenie na usg to dla nich naprawdę super prezent :) mój to będzie na pewno zakochany od pierwszego wejrzenia <3

3i49l6d8vill3k1j.png
‹‹ 10 11 12 13 14 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ