Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Ciąża po usunięciu przegrody w macicy
Odpowiedz

Ciąża po usunięciu przegrody w macicy

Oceń ten wątek:
  • Klavel Aga Ekspertka

Wysłany: 19 listopada, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Mam pytanie do dziewczyn które urodziły po usuniętej przegrodzie. Były to porody siłami natury (edit: swoimi siłami ❤️ 💪🏼) czy cesarskie cięcia ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada, 21:20

06-08.01.2023 - poronienie zatrzymane
    07.10.2023 - operacja przegrody macicy (prywatnie)
    29.01.2024 - ciąża biochemiczna
  • Klavel Aga Ekspertka

Wysłany: 19 listopada, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornelia35 wrote:
    Dziękuję ♥️ Ja niestety mam już 35 lat i nie mam czasu by czekać rok :((( Jutro idę zbadać kilka hormonów: AMH, Estradiol (E2) , Kortyzol i OGTT z insuliną (glukoza i insulina na czczo, a potem po 1 i 2 godzinach).
    Mam też jutro USG PCO/POI z oceną przepływów w tętnicach macicznych. Bo dziś mam 3 dzień cyklu i to wszystko trzeba zrobić w 3-5 dniu cyklu.
    Jeszcze będę sprawdzać czy nie mam zapalenia endometrium (CD138), bo od docinki dziwne mam odczucia w macicy.. A także, 25(OH)D3, Ferrytyna, Homocysteina, rozszerzona trombofilia, cyktoiny i przeciwciała anty-SARS-CoV-2. Bardzo źle psychicznie na mnie wpłynęła ta druga ciąża biochemiczna, jeśli mogę jakkolwiek sprawdzić pewne rzeczy i zmniejszyć ryzyko dalszych poronień to będę próbować.

Dziękuję bardzo, że napisałaś i dałaś nadzieję! Ja chcę wierzyć, że to było przez duży stres, brak ruchu, zła dieta, intensywniść pracy. Ale też w rodzinie mają problemy z krążeniem krwi, więc to też muszę wykluczyć lub nie.

Będę trzymała kciuki i daj znać co u ciebie po tych wszystkich dodatkowych badaniach :) głowa do góry 😘 będzie dobrze !

• Ania_93 Znajoma

Wysłany: 19 listopada, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klavel Aga wrote:
    Hej

Mam pytanie do dziewczyn które urodziły po usuniętej przegrodzie. Były to porody siłami natury czy cesarskie cięcia ?

Siłami natury, a raczej moimi ☺️
    Jestem świeżo po porodzie i to określenie mnie wkurza 🤦‍♀️

• Klavel Aga Ekspertka

Wysłany: 19 listopada, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_93 wrote:
    Siłami natury, a raczej moimi ☺️
    Jestem świeżo po porodzie i to określenie mnie wkurza 🤦‍♀️

Hahaha zrobiłaś mój dzień, w sumie podoba mi się i jest to prawdziwe 😁

Pytam bo mnie dzisiaj gin nastraszyła że mogę mieć mniej miejsca w macicy przez zabieg i że jest większa szansa że dzidzia się nie obróci przez co mam mieć też z tyłu głowy możliwą cesarkę

• Ania_93 Znajoma

Wysłany: 19 listopada, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klavel Aga wrote:
    Hahaha zrobiłaś mój dzień, w sumie podoba mi się i jest to prawdziwe 😁

Pytam bo mnie dzisiaj gin nastraszyła że mogę mieć mniej miejsca w macicy przez zabieg i że jest większa szansa że dzidzia się nie obróci przez co mam mieć też z tyłu głowy możliwą cesarkę

Hmm chyba nie przywiązywałabym się do tej teorii, moja córka w 1 ciąży z przegrodą urodziła się z wagą 3380g i tu uwaga - obracała się góra dół jakoś do 34 tc. Pomimo że miejsca miała mało ale rzeczywiście to dziecko guma do dzisiaj :)

Mój synek już po usunięciu przegrody urodził się z wagą 3930g więc miejsca potrzebował dużo więcej :)

Klavel Aga lubi tę wiadomość

• Klavel Aga Ekspertka

Wysłany: 20 listopada, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_93 wrote:
    Hmm chyba nie przywiązywałabym się do tej teorii, moja córka w 1 ciąży z przegrodą urodziła się z wagą 3380g i tu uwaga - obracała się góra dół jakoś do 34 tc. Pomimo że miejsca miała mało ale rzeczywiście to dziecko guma do dzisiaj :)

Mój synek już po usunięciu przegrody urodził się z wagą 3930g więc miejsca potrzebował dużo więcej :)

To super 😀 nie zamierzam się nakręcać, będzie co będzie, przecież to nie jest zależne ode mnie 🤷🏼‍♀️

• Coniglietto Koleżanka

Wysłany: 20 listopada, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klavel Aga wrote:
    Hej

Mam pytanie do dziewczyn które urodziły po usuniętej przegrodzie. Były to porody siłami natury (edit: swoimi siłami ❤️ 💪🏼) czy cesarskie cięcia ?

Dwa porody siłami natury. Pierwszy bez znieczulenia, dziecko około 3,5 kg. Drugi ze znieczuleniem, dziecko 4 kg😅

• Ania_93 Znajoma

Wysłany: 20 listopada, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coniglietto wrote:
    Dwa porody siłami natury. Pierwszy bez znieczulenia, dziecko około 3,5 kg. Drugi ze znieczuleniem, dziecko 4 kg😅

Czy ze znieczuleniem było łatwiej?
    Pytam z ciekawości, ja obydwa bez znieczulenia bo zawsze proszę o nie na 7-8 cm rozwarcia gdy jest już za późno i nie bardzo ma to sens :)

• Coniglietto Koleżanka

Wysłany: 20 listopada, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_93 wrote:
    Czy ze znieczuleniem było łatwiej?
    Pytam z ciekawości, ja obydwa bez znieczulenia bo zawsze proszę o nie na 7-8 cm rozwarcia gdy jest już za późno i nie bardzo ma to sens :)

Dla mnie dużo łatwiej, poród ze znieczuleniem to bajka w porównaniu do bez. Po pierwszym porodzie bałam się drugiego BARDZO, właśnie tego bólu a poszło fajnie i szybko, czas kiedy działa znieczulenie dał mi taką chwilę wytchnienia i odpoczynku przed skurczami partymi. Ogólnie to drugi poród bardzo dobrze wspominam i odczarowałam w głowie temat porodów, mogłabym rodzić dalej 😁

• Bezova Debiutantka

Wysłany: 21 listopada, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli da się rodzić naturalnie po zabiegu :D Lekarz, który mnie operował i lekarz, u którego leczę niepłodność mówili mi, że nie mam nawet myśleć o porodzie SN po całkowitej przegrodzie macicy, bo istnieje ryzyko pęknięcia macicy przy silnych skurczach. Mieli już takie przypadki w szpitalu, konieczne wtedy było usunięcie macicy. Od tego czasu zalecają CC po zabiegu. Wolałabym rodzic naturalnie jeśli już się kiedy uda zajść ale to ryzyko mnie przeraża :/

• Kornelia35 Koleżanka

Wysłany: 21 listopada, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezova wrote:
    Czyli da się rodzić naturalnie po zabiegu :D Lekarz, który mnie operował i lekarz, u którego leczę niepłodność mówili mi, że nie mam nawet myśleć o porodzie SN po całkowitej przegrodzie macicy, bo istnieje ryzyko pęknięcia macicy przy silnych skurczach. Mieli już takie przypadki w szpitalu, konieczne wtedy było usunięcie macicy. Od tego czasu zalecają CC po zabiegu. Wolałabym rodzic naturalnie jeśli już się kiedy uda zajść ale to ryzyko mnie przeraża :/

Pewnie zależy kto operował i jak. Prof.Ludwin zalecał naturalny jeśli wszystko ok. Wiadomo są nagłe sytuacje.

• Kornelia35 Koleżanka

Wysłany: 21 listopada, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klavel Aga wrote:
    Będę trzymała kciuki i daj znać co u ciebie po tych wszystkich dodatkowych badaniach :) głowa do góry 😘 będzie dobrze !

Dziękuję! ♥️

Niestety mam mega niską ferrytynę i żelazo. Wysokie AMH 7,43, w styczniu miałam 5. Lekarz wykluczył policystyczne, ale od poniedziałku muszę iść na monitoring owulacji. Mam dużo pęcherzyków. Okresy miałam regularne, po docince coś się zmieniło.
    Do tego robiłam usg przepływów w tętnicach macicznych i jest jakieś podejrzenie, że może coś z trombofilią. W najgorsze pierwszy raz w życiu mam jakies adenomiozy i zwapnienia. Czyli stan zapalny, myślę, że po docince. Zaczęło mnie czasami po obolewać macica, chyba bez sensu że ją zrobiłam, bo wiele nie zmieniła, a pogorszyła. Na początku grudnia jadę do Ludwina na biopsje endometrium cd138 😭 Nigdy nie miałam żadnych problemów, a teraz tyle spało na mnie. Masakra…

• Kama07 Debiutantka

Wysłany: 21 listopada, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam takie pytanie, ile z Was miało docinkę?

• Coniglietto Koleżanka

Wysłany: 21 listopada, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezova wrote:

Mi się o obiło o uszy, że zalecenia odnośnie CC zależą od tego czy przegroda była całkowita czy częściowa ale nie słyszałam tego od Ludwina. Ja miałam częściowa tzn bez przegrodzonej szyjki i Ludwin mówił że mogę rodzic naturalnie, ale nie wiem w sumie co mówi przy przegrodach całkowitych.

• Kornelia35 Koleżanka

Wysłany: 22 listopada, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coniglietto wrote:
    Mi się o obiło o uszy, że zalecenia odnośnie CC zależą od tego czy przegroda była całkowita czy częściowa ale nie słyszałam tego od Ludwina. Ja miałam częściowa tzn bez przegrodzonej szyjki i Ludwin mówił że mogę rodzic naturalnie, ale nie wiem w sumie co mówi przy przegrodach całkowitych.

Ja całkowitą - macica, szyjka i nawet trochę pochwa i zalecał naturalnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada, 19:04

• Maawin Debiutantka

Wysłany: 22 listopada, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornelia35 wrote:
    Ja całkowitą - macica, szyjka i nawet trochę pochwa i zalecał naturalnie.

Czyli rozumiem masz pojedynczą szyjkę, nie podwójną? Są historie gdzie mimo usuniętej całkowitej przegrody zostaje zachowana podwójna szyjka macicy, stąd moje pytanie.

‹‹ 70 71 72 73 74
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ