Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
My u siebie jesteśmy na etapie robienia ogrzewania podłogowego, ogólnie ogrzewanie na gaz. Pamietam jak zawsze mówiło się ze gaz jest tani i się opłaca, a teraz sytuacja się totalnie zmieniła. Jakbyśmy mieli kupę kasy to na pewno poszlibyśmy w pompę ciepła itp ale wiadomo - najpierw zakup domu, potem jego wykończenie to jest dosłownie studnia bez dna i pieniędzy idzie masa. Na pewno w życiu bym się nie zdecydowała na palenie w piecu, pamietam to z dzieciństwa/młodości i nigdy więcej!
Ounai lubi tę wiadomość
-
Moti, ja jestem zdania, że jedyną osobą, z którą będziesz do końca życia jesteś Ty sama. Dlatego masz myśleć przede wszystkim o sobie, Ty masz się czuć dobrze, masz się czuć szanowana, a nie nieustannie walczyć z wiatrakami i uszczęśliwiać innych. Czasem nie warto ciągnąć za sobą ciężaru, żeby tylko zachowywać pozory pełnej rodziny. Dzieci potrzebują szczęśliwej i spokojnej mamy, a z tego co widzę w obecnym układzie taka nie jesteś.
Cokolwiek się stanie jestem pewna, że sobie poradzisz. Jesteś bardzo ogarnięta życiowo, świetnie sobie radzisz ze swoją gromadką, jeszcze praca, treningi. Ja nie mam w sobie nawet połowy Twojej energii.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2023, 10:33
Iryska, emdar, MoTyLeK🦋, Annia, Ladyo, patrycja92, Nowastaraczka, Wik89, Suszarka lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Ladyo wrote:My u siebie jesteśmy na etapie robienia ogrzewania podłogowego, ogólnie ogrzewanie na gaz. Pamietam jak zawsze mówiło się ze gaz jest tani i się opłaca, a teraz sytuacja się totalnie zmieniła. Jakbyśmy mieli kupę kasy to na pewno poszlibyśmy w pompę ciepła itp ale wiadomo - najpierw zakup domu, potem jego wykończenie to jest dosłownie studnia bez dna i pieniędzy idzie masa. Na pewno w życiu bym się nie zdecydowała na palenie w piecu, pamietam to z dzieciństwa/młodości i nigdy więcej!
U nas gdzie musimy kupić butle na własność, z dotacja do pomp ciepła nie opłaca się robić gazu 😅 cenowo wychodzi podobnie 🙈Ladyo lubi tę wiadomość
🔸28 lat
Nie , nie wróciliśmy do PL 😊 jak wszystko dobrze pójdzie to na wiosnę ,zaczynamy budowę swojego 🏡 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2023, 10:51
-
Ladyo wrote:My u siebie jesteśmy na etapie robienia ogrzewania podłogowego, ogólnie ogrzewanie na gaz. Pamietam jak zawsze mówiło się ze gaz jest tani i się opłaca, a teraz sytuacja się totalnie zmieniła. Jakbyśmy mieli kupę kasy to na pewno poszlibyśmy w pompę ciepła itp ale wiadomo - najpierw zakup domu, potem jego wykończenie to jest dosłownie studnia bez dna i pieniędzy idzie masa. Na pewno w życiu bym się nie zdecydowała na palenie w piecu, pamietam to z dzieciństwa/młodości i nigdy więcej!
A w stanie deweloperskim nie masz juz w cenie pakietu ogrzewania i podłogówki? -
Enigvaa wrote:Najbardziej ekonomiczne połączenie w poprzednim domu przez to ze był parter i piętro, a hydraulik kładł równo (co 10cm rurki) był problem i ogrzewanie było mniej energooszczędne niż powinno (ale wina nie do udowodnienia bo technicznie zgodnie ze sztuka pod gaz i pelety niemniej nie działało to do końca prawidłowo i próbował nam wcisnąć elektrykę żeby to wyrównać - z elektryka nie byłoby to wcale widoczne prawie). Tym razem postawiliśmy na pompę ale gruntowa, z pełna dokumentacja techniczna i bez fotowoltaiki ale z rekuperacja zobaczymy
Mąż miał jeszcze lekkie opory, ale wczoraj już pokazaliśmy osiedle mojej mamie no i ja i dzieci już w głowie meblujemy wnętrza więc chyba nie ma nic do gadania . Jutro przychodzi doradca finansowy przegadać z nami nasza sytuację. Muszę też umówić się z Panem żeby przedstawił nam już pełną ofertę.
Meggi ja też wychowałam się z kotłem weglowym i nigdy w życiu bym się nie zgodziła na to. Jeśli mam możliwość podłogówki to biorę w ciemno. Raz że mniej energii zużywasz z 2 powodów. Po pierwsze silniej nagrzewa się dom, a po drugie nasz organizm myśli że jest cieplej jesli grzejesz mu pod stopami. A drugi powód to łatwiej zagospodarować przestrzeń bo nie musisz się zastanawiać gdzie będzie kaloryfer. No i reż ren cały kurz i brud nie zbiera się w kaloryferach.
Mania, jeszcze nie kupiliśmy, ale zamierzamy już tak na pewno. Już umawiamy wszystko żeby to sfinalizować.Maniaaa. lubi tę wiadomość
-
Motylku, ja się w 1000%zgadzam z moją "zaginioną siostrą" czyli Karoliną Warto walczyć o rodzinę to na pewno, ale nie kosztem siebie samej. Jesteś mega silną babeczką,poradzisz sobie ze wszystkim, wierzę w to.
Ladyo, KarolinaMaria lubią tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Nowastaraczka wrote:Ounai, co do tych inhalacji:
https://zapodaj.net/plik-y2uMOUE5qY
Ladyo, ja na szczęście nie musiałam dokładać bo w tej wiosce w której jest nasz być może przyszły dom nie ma w ogóle gazu więc muszą dawać pompy ciepła bo raczej nikt nie chciałby mieć wkopanej w ziemię butli z gazem. Czyli taka sytuacja jak u Enigvy. Ale oglądaliśmy też takie domy gdzie za pompę była dopłata. Za to muszę np dopłacić za okna hst, za zbiornik na deszczówkę, za rolety zewnętrzne, klimatyzację itd. Myślę że z 790tys zrobi się spokojnie 850 jak nie wiecej. Plus wykończeniówka. Obstawiam że z 300tys będzie dodatkowo. Na szczęście dowiedziałam się ze mogę wziąć za swoje mieszkanie 3tys odstępnego więc przynajmniej kredyt się czesciowo spłaci.
Mania, mam nadzieję, że szybko zaskoczy i nie będziesz długo czekać na swoje szczęście 😍
Iryska ja tak miałam z ciążami hak Ty. Z Tymkiem do momentu cholestazy bezobjawowo a z Martą fatalnie od samego początku. Życzę Ci żeby to trwało max 3 miesiące .
Motylku kupiłam wczoraj wyprawkę biegową w decathlonie. Buty mam saucony, słuchawki ukradłam mezowi bo moje za bardzo tłumią otoczenie, biustonosz mam panache, koszulki jakieś tam stare trochę z action, trochę z lidla i jakiś innych marek. Opaska kalenji, skarpetki kiprun trojpak, legginsy lidl, podkoszulek termiczny z decathlon ok 150zl, koszulka z ociepleniem z decathlonu 60zl. Myślę że obskoczę do końca listopada, a potem dokupię czapkę i jeszcze jedną wartswe na górę i może ocieplane legginsy. W sumie za te ocieplane rzeczy i skarpetki dałam 250zlMoTyLeK🦋, Maniaaa. lubią tę wiadomość
-
Ounai wrote:Właśnie my możemy dobrać też rekuperację ale w tej kwestii jeszcze nie podjęliśmy decyzji. Na pewno od razu klimatyzacja, żeby odprowadzenia ukryć w scianach a nie ciągnąć peszle za zasłonami tak jak mam teraz i na pewno multisplit do wszystkich pomieszczeń z osobną regulacją w każdym. Chcemy też zbiornik na deszczówkę i rolety zewnętrzne.
Mieliśmy w poprzednim domu. Dla mnie to must have. Tyle syfu ile w rok się zebrało w filtrach to masakra. W domu mało kurzu, kurze ścierałam 2x w miesiącu, okna nie parują, nawet przy gorącym prysznicu w łazience lustro czyste (a ja jestem baaardzo ciepłolubna)Ounai lubi tę wiadomość
🔸28 lat
Ladyo wrote:Nie, tzn mamy doprowadzony gaz do budynku. Musimy dokupić piec gazowy i zrobić podłogówkę, co właśnie się robi, do środy maja skończyć, w czwartek wchodzi pan od wylewek. Co region to obyczaj- w niektórych jest to w standardzie, w innych nie. Nasz dom był wystawiony za 600 tys, kupiliśmy za 550 plus myśle ze 250 musimy włożyć w wykończenie. I tak myśle ze jest to przystępny koszt patrząc jak to wyglada w innych regionach Polski
-
Ounai wrote:To baaaardzo przystępny koszt jeśli mówimy o stanie deweloperskim. Ja mam 790tys za stan deweloperski ale... okna hst +10tys netto, utwardzanie podjazdu extra, zbiornik na deszczówkę 6tys netto, rolety zewnętrzne 25tys netto, odgromienie 9tys netto itak się zbiera potem. Pewnie wyjdzie jakieś 850-900 tys stan deweloperski i z 300tys dodatkowe pod klucz czyli 1 200 000 żeby się wprowadzić nie mówiąc nawet o zagospodarowaniu ogrodu
Ja 1mln mam stan deweloperski juz z posadzona trawą. Tyle żeby w środku sie urządzić. Tak jak stam deweloperski jak mieszkanie się kupuje -
Ladyo, super cena i nie dziwię, że poszliście w dom spodziewając się trzeciego dziecka. Idziecie jak burza z wykończeniem! 😁
Irysko, oby dobre samopoczucie wróciło jak najszybciej.Ladyo lubi tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Motylku, ja Ci nie będę doradzać. Wiem jedno, w związku muszą pracować dwie osoby i obydwie muszą nad sobą pracować. Wina zawsze jest gdzieś w środku. Ja mogę od siebie polecić książkę Gottmanna "7 zasad udanego małżeństwa". Autor jest psychologiem i na bazie jego teorii pracuje większość psychologów par. Nas jego książka a raczej podejście uratowało od rozwodu. Natomiast wymaga to ogromnej pracy nad sobą i związkiem.
MoTyLeK🦋 lubi tę wiadomość
-
Meggi110818 wrote:Ja 1mln mam stan deweloperski juz z posadzona trawą. Tyle żeby w środku sie urządzić. Tak jak stam deweloperski jak mieszkanie się kupuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2023, 14:21