Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Iryska wrote:Ounai, a skąd jedziecie? To dzieci się przejadą pociągiem😃 Gratulacje dla Tymka!
-
Lalia, trafiliście na naprawdę ch***** przedszkole, przepraszam za mój język ale serio nie ogarniam. U nas przedszkole publiczne, w środku PRL wciąż żywy, ale z ręką na sercu mogę powiedzieć że Panie nauczycielki i Pani dyrektor to kobiety anioły. Już samo to jak Iga miała problem z jedzeniem, to one się nie poddawały, nie dawały jej do zrozumienia że jest gorsza albo dziwna. Próbowały rozmaitych metod aż do skutku, można śmiało powiedzieć że za nią w pełni podążały, nic nie robiły na siłę. Jak klinknęło to że zjadła ze mną na korytarzu, to od tamtej pory Iga siedzi przy osobnym stoliku podczas posiłków. I one nie poczytują za problem tego że nie siedzi ze wszystkimi, tylko się cieszą że zjada posiłki. A ostatnio widziałam zdjęcia z andrzejek gdzie siedziała już razem ze wszystkimi dziećmi i zajadała pianki 😁 dla mnie to mega przełom. Ona jest.wstydliwa i dość nieufna, więc do tej pory często panie jej towarzyszą w zabawach itd., i dla mnie to cenne że są tam dla niej. Nawet jak kiedyś Iga zrobiła 💩 w majtki to pani mnie o tym informowała po cichutku żeby jej przypadkiem nie zawstydzić. I chyba tak właśnie powinno wyglądać poszanowanie potrzeb dziecka i jego wspieranie. Mam nadzieję że Olek w nowym przedszkolu dostanie dokładnie takie wsparcie i traktowanie jak na to zasługuje, a Wy będziecie mogli spać spokojnie.
U nas choinka będzie pewnie dzień lub dwa dni przed Wigilią, ale mam już pierniczki, a dziś robiłam z Igą kartkę świąteczną na konkurs do przedszkola 🤶 dziewczyny w tym tygodniu ostatni tydzień w placówkach, od następnego poniedziałku robię im wolne przed świętami. Mąż bierze zaległy urlop bo zmienia pracę, więc w sam raz spędzi trochę czasu z córeczkami 🤣Ladyo, Lalia, kiniusia270, veritaa, KarolinaMaria lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Suszarko, nasi też, tyle, że Tymek będzie musiał nadgonić, bo jedziemy do teściowej. Najwyżej zabierzemy zeszyty. Ja już mam wypisany urlop
Wiecie co, u nas chyba jakieś apogeum. Ostatnio zapłaciliśmy 1 tys za naprawę auta, teraz pewnie dojdzie kolejne 5tys i wygląda na to, że jednak jak wtedy upadłam i miałam to wstrzasnienie mózgu to telefon też oberwał i się wygiął. No i chyba niestety się uszkodził i jest właśnie na wykończeniu. Mąż mi już zgrał zdjęcia na wszelki wypadek ale znowu pójdzie kasa. A tu za miesiąc będzie trzeba kredyt uruchomić. Jak nie urok... 😞 -
dmg111 wrote:Cześć dziewczynki ❤️ Chyba już czas się pochwalić, że będę miała drugą córeczkę ❤️ Także nie ma rzeczy niemożliwych ❤️
Wspaniale ! Gratulacje !dmg111, Suszarka lubią tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
dmg111 wrote:Cześć dziewczynki ❤️ Chyba już czas się pochwalić, że będę miała drugą córeczkę ❤️ Także nie ma rzeczy niemożliwych ❤️
dmg111 lubi tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Ounai, tylko tak naprawdę obecnie spektrum autyzmu jest tak szerokim zagadnieniem, że każdy z nas mógłby mieć diagnozę.
Jak ktoś rzuca hasło: "autyzm/spektrum" to pierwsze co nam przychodzi do głowy to brak kontaktu wzrokowego, stereotypowe ruchy rąk lub całego ciała, echolalie, przywiązanie do rutyny i schematów, zainteresowanie jedną czynnością/przedmiotem, nadwrażliwość słuchowa, wybiórczość pokarmowa, brak zainteresowania relacjami społecznymi, brak rozumienia przenośni, żartów (rozumienie wszystkiego dosłownie), u dzieci brak zabaw w odgrywanie roli, zaburzenia mowy i szereg, szereg różnych innych kwestii.
Ja układam ubrania w szafie kolorami, zabawki układam kategoriami, mam ogromną wybiórczość pokarmową, nadwrażliwość na światło (prawie cały rok jeżdżę autem w ciemnych okularach), nie lubię głośnej muzyki, trudno mi nawiązywać nowe relacje, nienawidzę spać w skarpetkach, nienawidze łaskotania i mocnego ściskania, nie lubię huśtawek i uczucia jazdy windą i czy to oznacza, że jestem w spektrum? No nie, co najwyżej mogę mieć zaburzenia integracji sensorycznej, ale na tyle lekkie, że nie utrudniają mi codziennego funkcjonowania.
Jeśli chodzi o Olka to u niego z cech ze spektrum można zauważyć taką niezdarność (częste upadanie, obijanie się, upuszczanie przedmiotów), zaburzenia mowy, czasami gubi kontakt wzrokowy, czasami układanie przedmiotów kolorami, wybiórczość pokarmowa i tak naprawdę tyle. Nie ma echolalii (nie powtarza bezwiednie określonych słów czy fraz), nie ma powtarzających stereotypowych ruchów rąk czy całego ciała, super bawi się w odgrywanie ról i to nie tylko na zasadzie że udaje że gotuje mając plastikowe warzywa, ale potrafi bawić się w sklep gdzie kasa to zabawkowy tablet, czytnik to szczotka, a karta płatnicza to stara wizytówka. Bawi się przedmiotami zgodnie z ich przeznaczeniem, ale też potrafi nadać im nowe znaczenie na potrzeby zabawy. Nawiązuje relacje z innymi, szuka kontaktu społecznego.
Stawiając diagnozę nie można patrzeć na poszczególne objawy osobno, tylko trzeba popatrzeć na całość funkcjonowania dziecka. My wiedząc o zaburzeniach SI Olka oraz o jego afazji wiemy że większość jego "objawów autyzmu" to po prostu zaburzenia czucia głębokiego, nadwrażliwość smakowa, zaburzenia koncentracji i uwagi ze względu na dużą wrażliwość słuchowa i wzrokową itp.
Ja zawsze zachęcam wszystkich do diagnozowania, sprawdzania, upewniania się, ale jestem daleka od stawiania pochopnych wniosków i diagnoz, bo to jest krzywdzące wobec osób które naprawdę zmagają się z pewnymi trudnościami czy mającymi nieco inne potrzeby czy wyzwania rozwojowe.
Jedyne co mi jeszcze gdzieś tam siedzi z tyłu głowy to ADHD, ale zanim zaczniemy go diagnozować pod tym względem to musimy zaleczyć uszy, unormować zaburzenia SI i jak trochę podrośnie to sprawdzić czy jego zaburzenia koncentracji i uwagi są związane z zaburzeniami SI czy to jednak jeszcze ADHD 🙂Wik89 lubi tę wiadomość