Ounai, tylko tak naprawdę obecnie spektrum autyzmu jest tak szerokim zagadnieniem, że każdy z nas mógłby mieć diagnozę.
Jak ktoś rzuca hasło: "autyzm/spektrum" to pierwsze co nam przychodzi do głowy to brak kontaktu wzrokowego, stereotypowe ruchy rąk lub całego ciała, echolalie, przywiązanie do rutyny i schematów, zainteresowanie jedną czynnością/przedmiotem, nadwrażliwość słuchowa, wybiórczość pokarmowa, brak zainteresowania relacjami społecznymi, brak rozumienia przenośni, żartów (rozumienie wszystkiego dosłownie), u dzieci brak zabaw w odgrywanie roli, zaburzenia mowy i szereg, szereg różnych innych kwestii.
Ja układam ubrania w szafie kolorami, zabawki układam kategoriami, mam ogromną wybiórczość pokarmową, nadwrażliwość na światło (prawie cały rok jeżdżę autem w ciemnych okularach), nie lubię głośnej muzyki, trudno mi nawiązywać nowe relacje, nienawidzę spać w skarpetkach, nienawidze łaskotania i mocnego ściskania, nie lubię huśtawek i uczucia jazdy windą i czy to oznacza, że jestem w spektrum? No nie, co najwyżej mogę mieć zaburzenia integracji sensorycznej, ale na tyle lekkie, że nie utrudniają mi codziennego funkcjonowania.
Jeśli chodzi o Olka to u niego z cech ze spektrum można zauważyć taką niezdarność (częste upadanie, obijanie się, upuszczanie przedmiotów), zaburzenia mowy, czasami gubi kontakt wzrokowy, czasami układanie przedmiotów kolorami, wybiórczość pokarmowa i tak naprawdę tyle. Nie ma echolalii (nie powtarza bezwiednie określonych słów czy fraz), nie ma powtarzających stereotypowych ruchów rąk czy całego ciała, super bawi się w odgrywanie ról i to nie tylko na zasadzie że udaje że gotuje mając plastikowe warzywa, ale potrafi bawić się w sklep gdzie kasa to zabawkowy tablet, czytnik to szczotka, a karta płatnicza to stara wizytówka. Bawi się przedmiotami zgodnie z ich przeznaczeniem, ale też potrafi nadać im nowe znaczenie na potrzeby zabawy. Nawiązuje relacje z innymi, szuka kontaktu społecznego.
Stawiając diagnozę nie można patrzeć na poszczególne objawy osobno, tylko trzeba popatrzeć na całość funkcjonowania dziecka. My wiedząc o zaburzeniach SI Olka oraz o jego afazji wiemy że większość jego "objawów autyzmu" to po prostu zaburzenia czucia głębokiego, nadwrażliwość smakowa, zaburzenia koncentracji i uwagi ze względu na dużą wrażliwość słuchowa i wzrokową itp.
Ja zawsze zachęcam wszystkich do diagnozowania, sprawdzania, upewniania się, ale jestem daleka od stawiania pochopnych wniosków i diagnoz, bo to jest krzywdzące wobec osób które naprawdę zmagają się z pewnymi trudnościami czy mającymi nieco inne potrzeby czy wyzwania rozwojowe.
Jedyne co mi jeszcze gdzieś tam siedzi z tyłu głowy to ADHD, ale zanim zaczniemy go diagnozować pod tym względem to musimy zaleczyć uszy, unormować zaburzenia SI i jak trochę podrośnie to sprawdzić czy jego zaburzenia koncentracji i uwagi są związane z zaburzeniami SI czy to jednak jeszcze ADHD 🙂
Wik89 lubi tę wiadomość
"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
Św. Augustyn
💙💙
Aleksander 💙💙
🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
💙💙
Kacper 💙💙
🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm

Wik89 lubi tę wiadomość
"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
Św. Augustyn