X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak
Odpowiedz

Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak

Oceń ten wątek:
  • Lavende86 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego każdy rodzic musi rozważyć czy decyduje się na ryzyko NOPu, czy na ryzyko zapadnięcia dziecka na ciężką chorobę. Ja bym się bała gdziekolwiek wychodzić z takim nieszczepionym noworodkiem/niemowlakiem. Zwłaszcza w duże skupiska ludzi gdzie można wszystko złapać.

W ogólę znam kobietę antyszczepionkowca, która prężnie działa w necie i nawet lokalnych mediach, która jak urodziła dziecko to po jakimś czasie po cichu na wszystko je zaszczepiła. Przyznała się tylko jednemu koledze. Stwierdziła, że nie jest za szczepionkami, ale lepiej dmuchać na zimne i nigdy nie wiadomo :-D Oficjalnie oczywiście się do tego nie przyznaje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2018, 09:43

zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. W niektórych wątkach niestety tak się nie da, a tu zawsze miło, kulturka, wymieniamy poglądy ale potem gadamy na inne tematy i jest fajnie. Po co dodatkowo się denerwować i tak każda z nas ma swoje problemy :)

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavende no właśnie i komu tu wierzyć... Niemowlak też nie jest jeszcze zaszczepiony na wszystko więc wychodziłoby na to, że cały czas strach z nim wychodzić. No i fakt, że bobasa lepiej nie brać to tłumów, niezależnie od szczepień :)

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Lavende86 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Lavende no właśnie i komu tu wierzyć... Niemowlak też nie jest jeszcze zaszczepiony na wszystko więc wychodziłoby na to, że cały czas strach z nim wychodzić. No i fakt, że bobasa lepiej nie brać to tłumów, niezależnie od szczepień :)
    No ja rodziłam na jesień i odradzali chodzić do marketów, autobusów itd. Tam to jest wylęgarnia wszystkiego. Teraz widzę, że masakryczne są zale zabaw. Moja często po takim wypadzie jest chora.

zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale szczepienie np. na gruźlicę jest od daaawna obowiązkowe a jednak są oddziały gruźlicze i ludzie chorują. Nie ma gwarancji, że to już na 100% zabezpieczy. Sama bym się bała całować gruźlika mimo, że jestem zaszczepiona... Albo iść z zaszczepionym dzieckiem do zakaźnie chorych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2018, 09:54

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie z rana niestety was nie nadrobie :) ale sprubuje choc trochę poczytac co naskrobalyscie jak chlopcy dadza mi jak ;) bo dzis markotni troche

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavende no właśnie, tak samo w aptekach, przychodniach... Lepiej darować to dziecku i nie chodzi tylko o zakaźne choroby, ale różne inne niby zwykłe. Wiadomo że niemowlak gorzej to przechodzi.
    Nefre no z tymi wynikami tj. stres :P Sama bym pewnie pojechała jak najszybciej. Nieraz są internetowo to też potem sprawdzam jak głupia ;) A też czekam właśnie na 3 wyniki i mogą być aż do końca przyszłego tygodnia a sprawdzam codziennie.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    No ale szczepienie np. na gruźlicę jest od daaawna obowiązkowe a jednak są oddziały gruźlicze i ludzie chorują. Nie ma gwarancji, że to już na 100% zabezpieczy. Sama bym się bała całoważ gruźlika mimo, że jestem zaszczepiona... Albo iść z zaszczepionym dzieckiem do zakaźnie chorych.
    Jesli moge sie wtracic moi urodzili sie w Polsce wiec byli szczepieni ale tu gdzie jestem za granica nie szczepia od 15 lat na gruzlice bo bylismy ostatno szczepic i przegladali na co byli szczepieni i zdziwieni ze tak duzo nawet na zoltaczke maja tylko jedna szczepionke albo wcale .. moi mieli 3 w ogóle w polsce jest drugie tyle szczepien

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka no właśnie to też mnie dziwi, że niby u nas takie zagrożenie epidemiami a w całej Unii nie?
    Nefre no tak a z drugiej strony pewne choroby wyeliminowano też przez bardziej higieniczny tryb życia, mycie rąk itd. Podobno najważniejsza profilaktyka grypy to właśnie higiena i mycie rąk. Kiedyś pełno ludzi umierało przez różne zakażenia. Nie mówię, że to pozwoli uniknąć wszystkiego. No i też nie mówię, że wynalezienie szczepionek w niczym nie pomogło. Na pewno jest to jakieś rozwiązanie. I też pewnie zaszczepię, ale nie sądzę, że zgodnie z kalendarzem i na wszystko szczerze mówiąc. Po prostu mam wiele obaw co do tego.

malutka_mycha lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefre_ ms wrote:
    Czarnulka

A na co obowiązkowo szczepią? Pokrywa się to chociaż trochę z tym co u nas?

Frida

U mnie ciemnogród ;) przez internet to ja mogę się do ginekologa i kardiologa tylko zarejestrować ;D i to jednego tylko w mieście ;D

Moi prawie na wszystko byli w polsce szczepieniu bo dlugo tez w szpitalu lezeli po porodzie i pozniej kontrole bie moglaam od razu wyjechac .
    Tu ostatnio bylismy szczepieni 5w1 i koncem miesiaca maja mmr i tyle na razie .
    Ale normalnie tu maja duzo mniej szczepień

07.06.2019 synek

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cóż za burze wywołałam :) ja nie jestem za tym żeby nie szczepić tylko po pierwsze właśnie się zastanawiam czy wszystkie szczepionki są konieczne, tzn jak duzy jest wpływ firm farmaceutycznych oraz jestem bardzo przeciwna szczepieniu w pierwszych dobach i chciałabym to w miarę możliwości przeciągnąć o nawet kilka tygodni. Ale wszystko zależy od kondycji dziecka po porodzie a druga sprawa ze jak nagle pojawia się dziecko i zaczynasz się nad nim trzasc to czasami podejmuje się całkiem inne decyzję niż się planowało :) więc niczego nie wykluczam bo łatwo jest teoretyzowac :)

Nefre apropo tego sąsiada który nie potrafi druczku wypełnić a ma decydować o szczepieniach, ON MA PRAWA WYBORCZE! I to jest tragiczne. Kilku takich idiotow może nas przeglosowac w każdej sprawie. Więc skoro mogą decydować o losach państwa to dlaczego nie o innych sprawach. Chory system

Frida91 lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Lavende86 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej koleżanki syn ostatnio złapał w żłobku różyczkę mimo że był szczepiony. Dzięki szczepionce przeszedł ją bardzo łagodnie. Tylko lekka wysypka. Gdyby nie był szczepiony mogłoby być o wiele gorzej.

zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, malutka_mycha zgodzę się z Tobą w wielu kwestiach, właśnie coś podobnego pisałam :) Noworodka tez bym raczej nie zaszczepiła w szpitalu, tylko później po obserwacji. Dla mnie np. chore że w pierwsze dobie szczepią a dopiero przed wypisem pobierają krew do badania, czy nie jest chore na choroby które są przeciwwskazaniem do szczepień!

czarnulka24, malutka_mycha lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra byla szczepiona na ospe a zlapala w tamtym roku i to akurat byla w ciazy :/ ale naszczescie wszystko ok a zarazila sie od synka ktory przyniosl z przedszkola .. ale dzięki szczepieniu nie.miala żadnych powiklan

07.06.2019 synek

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nie wiem czy to slyszalyscie ale kilka lat do tylu bylo glosno ze szczepienia glownie u dziewczynek np przeciw grypie wpywalo na późniejszą plodnosc ze cos dziwnego w tych szczepionkach było

07.06.2019 synek

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a np szczepienie na hpv może zwiększać wręcz ryzyko tego raka szyjki macicy. W usa czy gdzies wycofano je w ogóle ze względu na masowe pozwy ludzi... A też tak namawiali, żeby na to zaszczepić.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    O, malutka_mycha zgodzę się z Tobą w wielu kwestiach, właśnie coś podobnego pisałam :) Noworodka tez bym raczej nie zaszczepiła w szpitalu, tylko później po obserwacji. Dla mnie np. chore że w pierwsze dobie szczepią a dopiero przed wypisem pobierają krew do badania, czy nie jest chore na choroby które są przeciwwskazaniem do szczepień!
    Moi byli szczepieni w szpitalu dopiero przy osiągnięciu masy 2 kg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2018, 10:10

07.06.2019 synek

• Lavende86 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie rozumiem dlaczego nadal uważamy, że służba zdrowia jest lepsza na zachodzie. Bo tak się przyjęło, że tam wszystko lepsze? Moim zdaniem jest odwrotnie. Mam znajomych na zachodzie i bardzo narzekają na opiekę zdrowotną. U nas na serio nie jest źle. Tam lekarz często nie potrafi zdiagnozować choroby i daje na wszystko paracetamol. To opinia wielu osób, które znam. Często przyjeżdżają tutaj się leczyć.

Multiwitamina lubi tę wiadomość

zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • Lavende86 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    No a np szczepienie na hpv może zwiększać wręcz ryzyko tego raka szyjki macicy. W usa czy gdzies wycofano je w ogóle ze względu na masowe pozwy ludzi... A też tak namawiali, żeby na to zaszczepić.
    Ja nie jestem za wszystkimi szczepieniami. Zwłaszcza nowości nie są takie pewne. Ale te podstawowe, wymagane to jak najbardziej.

Multiwitamina lubi tę wiadomość

zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavende o Anglii też słyszę ciągle takie opinie i to w drugą stronę jest nienormalne. Tam np poronieniami nikt się nie przejmuje, nie dają żadnej luteiny nawet jak są wskazania :/

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
‹‹ 432 433 434 435 436 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ