X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 1 marca, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday moglo tak byc, ze przejscie bezposrednio z kp do kolejnej ciazy gdzieś tam wplynelo na tolerancje glukoz i ogolem gospodarke hormonalną. Oczywiscie nie zawsze tak jest, duzo kobiet ma krotki odstep pomiedzy ciazami/kp i ich organizmy nie odczuwaja żadnych negatywnych konsekwencji. Ale no nie zawsze, jednak karmienie - co by nie mówić- obciąża.
    W idealnych warunkach tez chciałabym zrobić sobie jeszcze trochę przerwy pomiędzy kp a starniami - rok to nie, ale chociaż kilka miesięcy. Myślę że to jest optymalne z wielu powodów - hormonalnie, fizycznie, psychicznie, żeby przez jakiś czas moje ciało nie musiało żywić drugiego organizmu. Nie chcialabym musiec na szybko odstawiac go już w ciąży, bo to wiazaloby sie najpewniej z jakimś poczuciem winy i straty. Ale nie wyobrażam sobie tez nocnego karmienia w ciąży przy tej senności, bólu sutków, późniejszych trudnościach w wygodnym ułożeniu się, to by powodowalo mase frustracji 🙄 A tak sie sklada ze odkąd poszłam do pracy i mamy mniej czasu dla siebie z malym to mam myśli że chciałabym chyba jednak karmić do samoodstawienia 🙃 Więc walczą we mnie dwa wilki, serce i rozum czy cos takiego 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca, 12:57

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵
  • eM 🌺 Autorytet

Wysłany: 1 marca, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa, to ja mam podobnie teraz. Mam takie poczucie, że chciałabym karmić tyle, aż młody sam się odsgwi. Ale jednocześnie nie ciągnąć tego do nie wiem - do 3 lat przykładowo 🙈 z drugiej strony, chciałabym byc w ciąży, a no u mnie ewidentnie kp właśnie też wszystko blokuje. I jak dla mnie ja nie miałam owulacji totalnie jeszcze od porodu. Żadnych objawów,.które by o tym świadczyly. No, a jeśli w tą ciążę jednak bym zaszła podczas karmienia piersią, to nie wyobrażam sobie karmić właśnie będąc w ciąży, albo w tandemie. O nie 🙈 i takie to właśnie rozterki 🙉 liczę, że jakoś to samo się poukłada i życie pokaże jak to będzie. Ale no takie myśli właśnie krążą w mojej głowie.

Namisa lubi tę wiadomość

👦2020
    👼2022
    👦2024
    ⏳01.2025 początek starań o trzecie maleństwo u boku 🙏🏻 nadal kp 🤱
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 1 marca, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM, ja chciałam do samoodstawienia, tak do 3rż najchętniej. A jak zaszłam w ciążę to myślałam, że może w ciąży się sam odstawi, bo niby w okolicy połowy się odstawiają dzieci. A on tylko by jadł i jadł, więc i o tandemie już myślałam. Dla mnie to akurat nie byłby problem. Ostatecznie jakoś tak sam się odstawił, głównie dlatego, że on ma teraz taki okres na wygłupy i jak chciał już tej piersi do spania, to czasem pociamkać, a czasem się wygłupiał, a mnie to bolało. I mówiłam, że ok, ale bez wygłupów i kończyłam, jak zaczynał coś kombinować, często po paru czy parunastu sekundach. I potem chciał popatrzeć na pierś, czasem chce się przytulić, a czasem z nią porozmawiać 🙃 i coś tam jej opowiada 😉 już w ostatnim czasie nawet mówił „chcę cycy”, a ja pytałam, czy jeść, czy popatrzeć, to mówił zwykle, że popatrzeć albo się przytulić. Czyli nawet jeść nie chciał ;)

Namisa lubi tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 1 marca, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Sunday moglo tak byc, ze przejscie bezposrednio z kp do kolejnej ciazy gdzieś tam wplynelo na tolerancje glukoz i ogolem gospodarke hormonalną. Oczywiscie nie zawsze tak jest, duzo kobiet ma krotki odstep pomiedzy ciazami/kp i ich organizmy nie odczuwaja żadnych negatywnych konsekwencji. Ale no nie zawsze, jednak karmienie - co by nie mówić- obciąża.
    W idealnych warunkach tez chciałabym zrobić sobie jeszcze trochę przerwy pomiędzy kp a starniami - rok to nie, ale chociaż kilka miesięcy. Myślę że to jest optymalne z wielu powodów - hormonalnie, fizycznie, psychicznie, żeby przez jakiś czas moje ciało nie musiało żywić drugiego organizmu. Nie chcialabym musiec na szybko odstawiac go już w ciąży, bo to wiazaloby sie najpewniej z jakimś poczuciem winy i straty. Ale nie wyobrażam sobie tez nocnego karmienia w ciąży przy tej senności, bólu sutków, późniejszych trudnościach w wygodnym ułożeniu się, to by powodowalo mase frustracji 🙄 A tak sie sklada ze odkąd poszłam do pracy i mamy mniej czasu dla siebie z malym to mam myśli że chciałabym chyba jednak karmić do samoodstawienia 🙃 Więc walczą we mnie dwa wilki, serce i rozum czy cos takiego 😆
    Wiadomo, że nie zawsze tak jest, ja tylko mówię o moim indywidualnym przypadku z obciążonym wywiadem w postaci IO. To po prostu taka mieszanka już obciążony wywiad i do tego ciąża plus kp i to indukowalo łacznie pewnie tą cukrzycę. Ale z tą cukrzycą ciążową można wszystko ogarnąć, ja się tylko modlę żeby szyjka była ok, a nie jak poprzednio.
    W pełni rozumiem to rozdarcie, ja też po powrocie do pracy nie chciałam kończyć kp. Jestem ciekawa jak będzie z karmieniem drugiego bobasa, łatwiej/trudniej, dłużej/krócej. Zobaczymy, na ten moment więcej ciąż nie planuje, ale wiadomo różnie bywa ;)

Namisa lubi tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 02.2021
  • Agni97 Autorytet

Wysłany: 1 marca, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam powiem, że miałam takie podejście z karmieniem, że na pewno do roku, a później zobaczymy. No, ale ostatnio lekarka gadała, że przez to karmienie nie mogę zajść w ciążę, a że zawsze marzyłam o małej różnicy wieku, to zaczęłam się zastanawiać nad odstawieniem i właśnie było mi przykro, bo myślałam, że zrobimy to tak jak będziemy czuli, a nie że musimy, bo chcemy kolejne bobo. I dlatego się cieszę, że udało się zajść w ciążę mimo karmienia! Niedość, że będzie mała różnica wieku, to że będziemy mieć czas na spokojnie, żeby go odstawić 🤞

Namisa, Monk@, Sunday_92 lubią tę wiadomość

👩🏻 28 👱🏼‍♂️29 🐶 3

👶🏻 2024 (w 1 cs)

od 10.2024 starania o drugiego bobasa 🤞
    12.2024 cb 💔
    25.02. ⏸️🥹
    beta 48,20 mIU/ml
    prog 19,97 ng/ml

27.02. beta 110,15 mIU/ml prog 23,40 ng/ml

nadal kp 🤱🏻
  • Karolcia19 Debiutantka

Wysłany: 1 marca, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy którejś zdarzyło się mieć pobolewania menstruacyjne w drugiej fazie cyklu, ale w rzeczywistości miesiączka nie nadeszła i okazała się ciąża, czy jednak to zawsze zwiastuje miesiączkę?

• Namisa Autorytet

Wysłany: 1 marca, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia19 wrote:
    Dziewczyny, czy którejś zdarzyło się mieć pobolewania menstruacyjne w drugiej fazie cyklu, ale w rzeczywistości miesiączka nie nadeszła i okazała się ciąża, czy jednak to zawsze zwiastuje miesiączkę?

Miałam tak zarówno w udanym cyklu, jak i w tych które ciąża się nie zakończyły. Nie na reguly totalnie.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 1 marca, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Miałam tak zarówno w udanym cyklu, jak i w tych które ciąża się nie zakończyły. Nie na reguly totalnie.
    Dokładnie tak samo u mnie.

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Trzymajmy się niewzruszenie nadziei, którą wyznajemy, bo godny jest zaufania Ten, który dał obietnicę" (Hbr 10,23)
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 2 marca, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z dziewczynami, nie ma na to reguły.

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
    ⏸️ 24.02.2025
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 2 marca, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, pojawiło się jakieś różowe plamienie. Na razie bardzo delikatne, ale mam mieszane uczucia. Cały czas czuję rozpieranie w podbrzuszu, oby to się kropek tak wgryzał. Każda ciąża inna, ale nigdy tak nie miałam. Pocieszcie człowieka 😅

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
    ⏸️ 24.02.2025
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 2 marca, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka wrote:
    Kurcze, pojawiło się jakieś różowe plamienie. Na razie bardzo delikatne, ale mam mieszane uczucia. Cały czas czuję rozpieranie w podbrzuszu, oby to się kropek tak wgryzał. Każda ciąża inna, ale nigdy tak nie miałam. Pocieszcie człowieka 😅

To może być ciąg dalszy implantacji albo nawet jakieś pęknięte naczynko, w końcu to wszystko jest tam teraz bardzo ukrwione. Sama co prawda nie mam dobrych doświadczeń z plamieniami (ale u mnie akurat były brązowe i dość intensywne), ale mam koleżankę która na kilka ciąży właśnie w tych szczęśliwych plamiła, a w tych które zakończyły się niepowodzeniem nie działo się nic. Tak jak piszesz - kazda ciąża inna 🫶 Przypomij mi, badałaś może progesteron? Sprawdziłabym kontrolnie, a jak jest ładny to wdech-wydech i o ile nic sie nie bedzie nasilac to czekałabym do wizyty 🤞🍀

Wenka, Agni97 lubią tę wiadomość

• Monk@ Autorytet

Wysłany: 2 marca, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka wrote:
    Trzymam kciuki, żeby to nic złego nie znaczyło 🤞🏼 też myślę, że dobrze byłoby to sprawdzić, jeśli chcesz mieć pewność, na czym stoisz.
    Dawaj nam koniecznie znać, jak sytuacja 🤞🏼

Wenka lubi tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 2 marca, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie badałam nic, ale pierwsze o czym pomyślałam to prog. No to chyba jednak skoczę jutro do labu.

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
    ⏸️ 24.02.2025
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 2 marca, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będziesz też robić betę i przyrost?

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 2 marca, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monk@ wrote:
    Będziesz też robić betę i przyrost?
    Zrobię od razu betę i proga a jak przyjdą wyniki, to zastanowię się czy spr. przyrost.

Monk@ lubi tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
    ⏸️ 24.02.2025
  • Karolcia19 Debiutantka

Wysłany: 2 marca, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie właśnie od wczoraj pobolewanie podbrzusza, miesiączki czy jakichkolwiek plamien brak. Wczoraj badanie progesteronu 7dpo 18 ng/ml.

• Agni97 Autorytet

Wysłany: 2 marca, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka wrote:
    Zrobię od razu betę i proga a jak przyjdą wyniki, to zastanowię się czy spr. przyrost.
    dawaj znać jak wyniki! Mam nadzieję, że wszystko w porządku będzie 🤞🫶

Ja cały czas bije się z myślami, czy jutro ostatni raz badać betę, czy dać sobie spokój 🙈

Wenka lubi tę wiadomość

👩🏻 28 👱🏼‍♂️29 🐶 3

👶🏻 2024 (w 1 cs)

12.2024 cb 💔
    25.02. ⏸️🥹
    beta 48,20 mIU/ml
    prog 19,97 ng/ml

nadal kp 🤱🏻
  • Agni97 Autorytet

Wysłany: 2 marca, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Wenka a kiedy masz wizytę u ginekologa? To będzie ta pierwsza?

👩🏻 28 👱🏼‍♂️29 🐶 3

👶🏻 2024 (w 1 cs)

12.2024 cb 💔
    25.02. ⏸️🥹
    beta 48,20 mIU/ml
    prog 19,97 ng/ml

nadal kp 🤱🏻
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 2 marca, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agni97 wrote:
    @Wenka a kiedy masz wizytę u ginekologa? To będzie ta pierwsza?
    Pierwszą mam dopiero 20 marca...

Też intensywne dwa dni mieliśmy, ale to było baaaaardzo delikatne plamienie. Prawie niezauważalne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca, 17:21

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
    ⏸️ 24.02.2025
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 2 marca, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia19 wrote:
    U mnie właśnie od wczoraj pobolewanie podbrzusza, miesiączki czy jakichkolwiek plamien brak. Wczoraj badanie progesteronu 7dpo 18 ng/ml.
    Bardzo ładny prog, ale nie powie czy jesteś w ciąży. Musisz cierpliwie czekać na testowanie. Wiem, że to trudne 😅 Mnie cały czas pobolewa podbrzusze jak na okres i czuję takie rozpieranie.

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
    ⏸️ 24.02.2025
‹‹ 409 410 411 412 413
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ