"Kiedy masz już dość, nasze smutki i radości podczas starań"
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyLilith
Ogólnie różnie bywa ale plamienia mam długo raczej zawsze ( nawet po duphastonie) i miesiączki też skape raz trwają dzień raz dwa dni a testu ojeju nie robiłam chyba przez rok
Szczerze jak było ❤3 dc to ja tam nic nie widziałam żadnych plamien żadnej @ ale po przytulanku malutka garstka krwi wiadomo wymieszana no i od tamtej pory tylko brudzenie
Lago
Tak naprawdę więcej jest znaków zapytania ale to mój już 3 lekarz nie liczę pani doktor z nfz która skierowała mnie na podstawowe badania krwi typu płytki glukoza ob raz na usg czy wiadomo narządy są ok i tak akurat trafiłam na jajko 21mm piękne endo ( opinia lekarza ) no i tamta luteina i działać no tak to trwało z rok poszłam do niej no ona niewie jiz i tyle
Szlak mnie trafia tak zmieniać
Choć szczerze przyznam że jest taki jeden doktor no cholera on mi robił hsg bo mój był na urlopie widać konkretny facet przy tzw zjebce bo pytał mnie dlaczego akurat mój lekarz zadecydował o hsg teraz mówi się że większa połowa kobiet ma problem bo endometrioza no co ja tam z nim dyskutować będę pytałam go o nazwisko grzecznie podał ale o termin do niego to ciężko! Oh dla mnie to nie normalne zarówno moje @ jak i owulacja bo tak naprawdę czuje ból okropny dosłownie taki ze na dupie siąść nie umiem musi lecieć nospa inaczej niedarady i nieraz właśnie miałam wrażenie jakby jajko stanęło i boli bo przepchac się nie może ( oczywiście żartuję) ale ból dziwny inny i tak co miesiąc
-
nick nieaktualnyGadua a tarczyce to ja miałam robiona chyba pod każdym względem ogólnie powiem tak wyniki wyszly ok ale Pani doktor widziała ja jakby na mojej szyi i z racji tej dodatkowo miałam zrobione usg tarczycy na którym wyszło że taka jej budowa poprostu i z nią wszystko ok
-
Ona29 wrote:Gadua a tarczyce to ja miałam robiona chyba pod każdym względem ogólnie powiem tak wyniki wyszly ok ale Pani doktor widziała ja jakby na mojej szyi i z racji tej dodatkowo miałam zrobione usg tarczycy na którym wyszło że taka jej budowa poprostu i z nią wszystko ok
A jakie masz tsh? Nawet jeśli wynik mieści się w normie, szczególnie w górnej granicy, to nie znaczy, że jest ok. -
nick nieaktualny
-
Ona29 wrote:Ooo znalazłam wyniki ostatnie
Tsh 1.23 nor [ 0.27-4.2]
Free t4 16.83 [ 12-22]
Fsh 8.41 faza pęcherzykowa [ 3.5-12.5]
Lh 4.36 [ 2.4-12.6]
I testosteron tak patrzę teraz poniżej normy 0.305 [ 1-11.4]
Quote:Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6 a w zespole policystycznych jajników (PCOS)
testosteron whatever...
testosteronu - 0,69-2,77 nmol/l. Wartości poniżej normy mogą świadczyć o osteoporozie, cukrzycy, spadku libido, zespole metabolicznym;
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 19:27
Lago lubi tę wiadomość
FabianCyprian
Tymuś
-
nick nieaktualnyGadua
Proszę wyjaśnij 2 ginow widziało wyniki i żaden nic nie widział what the fuck ??????
Głównie chodzi mi o tą niewydolnosc czytam w necie i jestem przerazona tętniak guz ?? Badania były robione w grudniu 2013 diagnozowala je pani doktor ta którą skierowała i pan doktor do którego przeszłamWiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 19:36
-
nick nieaktualnyNats
No ja juz naprawdę się cieszę że się tu znalazłam
Prawda taka ze miałam hiperprolaktynemie przy normie do 25ng mój wynik znacząco ponad 47 ng ale powtórzone i rzekomo wyleczone a prolaktyna to od przysadki:-OWiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 19:39
Nats lubi tę wiadomość
-
Nats wrote:Ona29 Gadu to nasz forumowy ekspert hormonalny. Specjalnośc: hormony tarczycy:D w poprzednim wcieleniu była zajebistym lekarzem i co nie co pamięta z tego okresu
uwielbiam CięOna29, zapachmalin, Nats lubią tę wiadomość
FabianCyprian
Tymuś
-
Ona29 wrote:Nats
No ja juz naprawdę się cieszę że się tu znalazłam
Prawda taka ze miałam hiperprolaktynemie przy normie do 25ng mój wynik znacząco ponad 47 ng ale powtórzone i rzekomo wyleczone a prolaktyna to od przysadki:-OFabianCyprian
Tymuś
-
Ona29 wrote:Gadua
Proszę wyjaśnij 2 ginow widziało wyniki i żaden nic nie widział what the fuck ??????
Głównie chodzi mi o tą niewydolnosc czytam w necie i jestem przerazona tętniak guz ?? Badania były robione w grudniu 2013 diagnozowala je pani doktor ta którą skierowała i pan doktor do którego przeszłam
Quote:W wyniku niedoczynności przysadki mózgowej dochodzi do zaburzenia funkcjonowania tarczycy, kory nadnerczy, gonad oraz nerekQuote:Niedoczynność przysadki mózgowej, czyli gruczołu dokrewnego, który znajduje się w czaszce u podstawy mózgu, oznacza niedobór lub brak jednego lub kilku hormonów przysadki. Hormony te pobudzają inne gruczoły dokrewne, takie jak tarczyca, nadnercza, gonady (jajniki, jądra) do wytwarzania i wydzielania hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają także wpływ na pracę nerek. W przypadku niedoczynności przysadki mózgowej dochodzi do niedoczynności i zaburzenia funkcjonowania tych narządów.
Ona29 lubi tę wiadomość
FabianCyprian
Tymuś
-
więc idąć drogą dedukcji...
tarczyca w porządku... nerki nie mam pojęcia ? ale skoro nic się nie dzieje bo nic nie pisałaś o problemach z moczem, zatrzymywaniem wody itd to obastawiam że są w porządku...nadnercza? gonady...
nadnercza.... bo wspominasz o prolaktynie....
wedle mnie masz cały czas problem z prolaktyną... nawet jesli Ci ją zbili to ... może warto zbadać ją po obciążeniu mtc....
może być hiperprolaktynemia czynnościowa
to tylko droga dedukcji...Ona29 lubi tę wiadomość
FabianCyprian
Tymuś
-
nick nieaktualnyDziewczyny bardzo ale to bardzo się cieszę że właśnie trafiłam na takiego speca chciałabym żeby ktoś postawił diagnozę a ja słyszę ciągle nie ma przeciwskazan działać i tak tyle lat .... a tu proszę
Gadua mogę??? ;-* łap !! Bo wiem już ze zacznę działać
Co do prolaktyny wyniki z 2011 fakt brałam krótko bo bromergon miałam przypisany noooo i źle na mnie działał
Ale powtórzyłam wynik po miesiącu a może zjadłam parę tabletek i wynik był w normie nie pamiętam ile ale norma
I w 2013 powtórzyłam spróbuję zaraz znaleźć i też normaGaduaaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySzczerze to pewne jest ze mam dość stresujące życie a ogólnie chodzi o pracę bo prowadzimy własny interes a wiadomo czasy są jakie są i nerwowka itp więc zaczynam poważnie prolaktyne brać pod uwagę, tyle że muszę mieć skierowanie na tą z obciążeniem???
-
Ona29 wrote:Szczerze to pewne jest ze mam dość stresujące życie a ogólnie chodzi o pracę bo prowadzimy własny interes a wiadomo czasy są jakie są i nerwowka itp więc zaczynam poważnie prolaktyne brać pod uwagę, tyle że muszę mieć skierowanie na tą z obciążeniem???Fabian
Cyprian
Tymuś
-
nick nieaktualny
-
Ona29 wrote:Prywatnie pójdę tyle samo za wizytę wizytę zapłacę żeby skierowanie dostać
Ok wiec 21 dc testujea podpowiedz godzina ma znaczenie??? Na czczo ?? Bo z tego co pamiętam nie ma takiej potrzeby ale popraw jeśli się myle
jak robisz z obciążeniem mtc to musisz mieć tabletkę...
bo to najpierw pobierają Ci Prl po prostu, potem bierzesz tabletkę i wtedy siedzisz godzinę w labo i po godzinie pobierają znowu krew .. nie wiem czy w każdym laboratorium mają tabletkę... i nie wiem czy nie musisz mieć recepty na ta tabletkę...
halo halo może któraś jest na bierząco? i będzie wiedziała
i ja bym proponowała zbadac przy okazi jeszcze raz LH i FSH
aaaa jeszcze mogę podpowiedziec że teraz jest bardzooo dużo problemów z mutacją mthfr
to są już badania genetyczne.. jest to taki mały pierd który odpowiada za przyswajalność kwasu foliowego... okazuje się że bez niego w ciąże zajść ciężko.. a jak się zajdzie to nie idzie utrzymac.... a wystarczy brać np zamiast 4mg kwasu foliowego to 45mg... więc podsuwam pomysł jakby ktoś jeszcze szukał przyczyny długiego nie zachodzenia w ciąże...
aaa jeszcze bada się przecwciała anty fosfolipidowe.... szczególnie laski z tarczycą!! jest to kolejny problem przy zachodzeniu w ciążę...Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 20:20
FabianCyprian
Tymuś