My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
hahha Biedronko, tez tak mialam (mam) ciagnie mnie do fastów, a kg rosną
wypadałoby gdyby w koncu tu sie zazieleniło, bo pustooooooooo, lipiec obrodzil, sierpien srednio, a wrzesien do doopy -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
ooooo własnie, odnosnie USG.... ciezarowki, pytanie do Was: na badaniu prenatalnym USG robia dowciapnie czy przez powłoki brzuszne?
i na co pobieraja krew?? w sensie jakie badania robia??? -
Lara ja w 12 tygodniu i parę dni miałam najpierw dowcipnie badanie a że było nie za bardzo widać, to zrobiła zaraz przez brzuch i było wszytko super widać, więc miałam dwa w jednym
a o jakie Ci chodzi badania krwi?
-
jak sie rejestrowalam, to ta babeczka mowila mi ze badanie prenatalne sklada sie z dwoch badan, USG i badanie krwi, nie dopytalam niestety czego one bedzie dotyczylo i czy usg dowcipnie czy przez brzuch
-
ok, dzieki :*
własnie znalazłam na ich stronie i doczytałam: (dla innych zainteresowanych)
Pierwsze badanie USG prenatalne należy wykonać między 11 a (13 + 6 dni)
tygodniem ciąży w celu oceny ryzyka występowania u płodu najczęstszych
zespołów genetycznych, zwłaszcza zespołu Downa.
Jeżeli określone w badaniu USG ryzyko wystąpienia zespołu genetycznego
jest wysokie, wykonujemy dodatkowo badanie biochemiczne surowicy krwi
ciężarnej - tzw. test podwójny.
Wynik badania testu podwójnego w połączeniu z wynikiem badania USG
jeszcze precyzyjniej określa ryzyko występowania choroby genetycznej u płodu.
Jeżeli ryzyko jest duże, proponujemy ciężarnej wykonanie badania inwazyjnego
- amniopunkcji (pobranie płynu owodniowego) w celu określenia
kariotypu u płodu. Na życzenie ciężarnej, niezależnie od wyniku badania USG
i testu podwójnego, możemy wykonać amniopunkcję, która pozwala ostatecznie oznaczyć kariotyp płodu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2014, 19:25
-
nick nieaktualnyBrryyy wieczorową porą
Ale miałam dzisiaj w pracy... stoję na kasie, czuję że mi nagle mega mokro w kroku. Lecę do łazienki i co się okazuje?? Śluz meeeeeega rozciągliwyAnia_84, Lena83, zgredka, konwalianka, Katjaa, Malenq, MANIEK, Johnam lubią tę wiadomość
-
Heloł,
Lara, moje prenatalne składało się z USG przez brzuchol i pobierania krwi na test podwójny czyli pomiar poziomu stężenia białka PAPP-A i podjednostki gonadropiny kosmówkowej (bhcg).
Ochłodziło się nareszcie u mnie trochę, nawet deszczyk i burze przechodzą, doprawdy niesamowiteAle ta zmiana pogody dobremu samopoczuciu nie sprzyja niestety, śnięta jestem przez to chyba.
Justyś trzymam kciuki za Nas jutroDziękuję Dziewuszki za życzenia powodzenia
-
Czarnula87 wrote:Brryyy wieczorową porą
Ale miałam dzisiaj w pracy... stoję na kasie, czuję że mi nagle mega mokro w kroku. Lecę do łazienki i co się okazuje?? Śluz meeeeeega rozciągliwy
-
nick nieaktualnyAnia_84 wrote:powiadasz ze ciekniesz
zdrowocałę majtki mam mokre
teraz trochę się uspokoiło
ale normalnie w życiu tak nie miałamm
dobrze że mężu zaplanował dzisiaj coś ciekawego na wieczorek we dwoje
na razie kończe kolacyjkę i popijam czerwone winkoAnia_84, konwalianka, Johnam lubią tę wiadomość