Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
Odpowiedz

My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...

Oceń ten wątek:
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 22 września 2013, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    biedronka1982 wrote:
    Podasz przepis? :-)

Składniki:

500 g selera naciowego
    2 cebule
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    2 ziemniaki
    800 ml wywaru warzywnego lub rosołu
    serek topiony ( bez dodtków) żeby zagęścić :)
    pieprz, sól do smaku
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka curry
    słonecznik
    świeży koperek

Słonecznik prażę na teflonie, często mieszam, aby się nie przypalił i odstawiam do ostygnięcia

Na dnie wysokiego garnka rozpuszczam masło i dodaję drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przez kilka minut duszę warzywa, następnie dodaję pokrojoną w talarki marchewkę oraz seler naciowy i trzymam pod przykryciem do 5 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
    Całość zalewam bulionem, wkładam pokrojone ziemniaki i gotuję ok. 20 minut, aż wszystkie składniki dokładnie zmiękną, dodaję serek topiony i mieszam aż się rozpuści, dodaje przyprawy
    Póżniej blenduje wszystko :)

Jak juz nakładam to posypuję słonecznikiem :) ( kiedyś tez próbowałam z peskami dyni - też całkiem niezłe :)
    To jest taki podstawowy przepis nie raz coś jeszcze dodam , albo czegoś zapomnę :D

Mili, Jus1985, Andzia33 lubią tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2013, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki, smacznie sie czyta! :-)

• Makak Ekspertka

Wysłany: 22 września 2013, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    ja, jako rasowa grzesznica ;), również zajrzałam do kilku sklepów. Efektem są śliczniutkie półkozaczki do biegania do roboty. Znalazłam też śmieszną foremkę do cista w kształcie małpy - będzie ciacho jak nic :)
    A teraz sobie siedzę przed TV, popijam smakowe piwko i oglądam Gordona Ramseya. Mężunio niestety znowu w rozjazdach, więc szykuje się samotny tydzień :(

MalutkaEve, Andzia33 lubią tę wiadomość

20110812580114.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2013, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    biedronka1982 wrote:
    Puk puk puk!

Hallo?!

Gdzie Wy wszystkie sie podziewacie?!

W kosciele?!

wyjazdowy łikend miałam do rodziców/teściów...

no i tempka spadła dzisiaj niestety...

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2013, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalutkaEve wrote:
    wyjazdowy łikend miałam do rodziców/teściów...

no i tempka spadła dzisiaj niestety...

EEEEE, nieduzo spadla! Mi u tesciowej tez temperatura spada, a cisnienie rosnie! :-D

MalutkaEve, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2013, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie też bo ciagle tylko "kiedy będzie jakaś dzidzia".... tak mnie to wkurw..

wczoraj nie ogarnęłam śniadania, wylądowało w kibelku :/ u tesciowej - dodam :)

ja chyba się tym wszystkim za bardzo nakręcam...znów...

biedronka1982, Iwka, Jus1985 lubią tę wiadomość

• MILA Autorytet

Wysłany: 22 września 2013, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chyba też sobie wszystkie objawy wmiawiam bo nic z tego nie bedzie...:-(

no i wszystko mnie wkur..... , to chyba najlepszy dowód na to że przyjdzie pieprzona @

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2013, 17:59

MalutkaEve lubi tę wiadomość

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • milunia Koleżanka

Wysłany: 22 września 2013, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Ja jestem tu nowa i mam nadzieję że będziemy o czym rozmawiać żeby jakoś poprawić sobie humor :)

Mili, Iwka, biedronka1982 lubią tę wiadomość

a44fa4538930f37796db0bebd2800e55.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2013, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MILA wrote:
    ja chyba też sobie wszystkie objawy wmiawiam bo nic z tego nie bedzie...:-(

no i wszystko mnie wkur..... , to chyba najlepszy dowód na to że przyjdzie pieprzona @

i jeszcze ta płaczliwość, smucą mnie nawet niektóre reklamy :)
    jak nic idzie @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

MILA lubi tę wiadomość

• MILA Autorytet

Wysłany: 22 września 2013, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehhhh malutka, ja tez się wczoraj poryczałam tylko czekaj,,,, na czym to było - chyba na mam talent .... ja pierdziele czujesz to ???? a to nawet wzruszające nie było pfffffffff jakas masakra

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2013, 18:04

biedronka1982, MalutkaEve lubią tę wiadomość

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2013, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalutkaEve wrote:
    u mnie też bo ciagle tylko "kiedy będzie jakaś dzidzia".... tak mnie to wkurw..

Moja tesciowa tez sytuacji nie ogarnia, ze to czasem nie takie hop siup! Ech.....

• Blysk_kotka Ekspertka

Wysłany: 22 września 2013, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie mam teściowej i dobrze mi z tym :)

biedronka1982, Jus1985 lubią tę wiadomość

"Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2013, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MILA wrote:
    ehhhh malutka, ja tez się wczoraj poryczałam tylko czekaj,,,, na czym to było - chyba na mam talent .... ja pierdziele czujesz to ???? a to nawet wzruszające nie było pfffffffff jakas masakra

no właśnie mam podobnie...
    w ogóle jakaś niedojebana jestem od kilku dni...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2013, 20:05

MILA lubi tę wiadomość

• MILA Autorytet

Wysłany: 22 września 2013, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zastanawiam na temat badania szyjki o co chodzi ?? jak rozpoznać czy jest nisko, wysoko , otwarta czy zamkn itd

k... musiałabym chyba zobaczyć film na youtubie żeby zajarzyć o co w tym chodzi :-/

MalutkaEve, Jus1985 lubią tę wiadomość

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • Blysk_kotka Ekspertka

Wysłany: 22 września 2013, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie ma takich filmików i każdy kto zna temat choć trochę powie Ci że tylko praktyka może tu pomóc. Nie można np. wyznaczyć wysokości szyjki w cm bo to wynika z indywidualnej budowy anatomicznej. Badaj się codziennie i Twój własny palec będzie najlepszą miarką :)powodzenia, jak już załapiesz to stwierdzisz że to dziecinnie proste a do tego czasu będzie to czarna magia :)

"Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz"
  • Mili Ekspertka

Wysłany: 22 września 2013, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milunia wrote:
    Cześć dziewczyny
    Ja jestem tu nowa i mam nadzieję że będziemy o czym rozmawiać żeby jakoś poprawić sobie humor :)
    Witamy:)
    Poprawiamy sobie humor, o tak często! Czasem jednak jak ma się mega doła, to fajnie jest go mieć w dobrym towarzystwie.

U mnie @ nieproszona za jakieś trzy dni, dzisiaj temperatura również w dól...
    Zresztą tak długo już czekamy...
    Jestem z dala od wszystkich, więc nikt nie pyta...
    W październiku wizyta u lekarz i chcę zrobić wszystkie możliwe badania, aby już wreszcie wiedzieć co jest grane...
    W kościele nie byłam, ale dzień spędziłam na łonie natury, a więc też pewien rodzaj modlitwy.
    Dobrej nocy Kochane Staraczki.

Fasolka
  • Modelka Autorytet

Wysłany: 23 września 2013, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MILA wrote:
    zastanawiam na temat badania szyjki o co chodzi ?? jak rozpoznać czy jest nisko, wysoko , otwarta czy zamkn itd

k... musiałabym chyba zobaczyć film na youtubie żeby zajarzyć o co w tym chodzi :-/

Mila, filmów nie ma, ale zdjęcia już są - pogoogluj, mi pomogło :) A wysokość to jest tak, że przez pierwszy cykl nie będziesz wiedziała, o co chodzi, ale serio już w drugiej połowie cyklu załapiesz, że raz jest wyżej (tzn ciężej Ci do niej palcami sięgnąć), a raz niżej :)

A jak już załapiesz to jest tak, jak mówi Błysk_kotka - będzie dziecinnie proste ;)

7b1df1f79737facd0b11d82011a88a06.png

zem3upjygjyf6uag.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2013, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MILA wrote:

sama tez tego nie robię i nie zamierzam :) wyższa szkoła jazdy a i tak poknocciłabym pewnie wszystko :)

MILA lubi tę wiadomość

• Blysk_kotka Ekspertka

Wysłany: 23 września 2013, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka nie dramatyzuj, to naprawdę proste jeśli już się załapie o co kaman. I daje dużo odpowiedzi, na temat owulki , no chyba że nie chcesz się w to bawić. Dla pocieszenia powiem Ci że kiedys myślałam że tego samego nie można robić,że potrzebny jest specjalny sprzęt do badania szyjki a teraz proszę wkładam palucha i dokładnie wiem co tam się dzieje.

MILA, MalutkaEve lubią tę wiadomość

• MILA Autorytet

Wysłany: 23 września 2013, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta nasza Błysk kotka jest jak mamusia, za wszystko na opierdzieli
    he he he :-D

f2wlwn15lxmguqd1.png
‹‹ 34 35 36 37 38 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ