NOWE STARACZKI- dla tych, co dopiero dołączyli :)
-
WIADOMOŚĆ
-
ata88 wrote:Cześć Wam,
Chętnie dołączę do wątku. Aktualnie 4 cykl starań o 1 dziecko - dziś przyszła @
Dziewczyny po jakim czasie robiono Wam jakieś badania ? Byłam w tym miesiącu u gina i nic nie gadał, na nic nie posłał.
Zna moją sytuację i wie, że jestem po przejściach:/ ( zostałam z 1 jajnikiem )
Zastanawiam się czy to już pora szukać nowego lekarza. Czuję się trochę pozostawiona sama sobie
Prowadzisz obserwacje sluzu i mierzysz temperaturę?
Ja przez 1,5 roku bazowalam na testach owu, bez powodzenia ale to nie były poważne starania.
Po kolejnej wizycie u gin przekonałam się do korzystania z ovufriend, ale rownie dobrze możesz prowadzić wykres sama bez wykupienia abonamentu.
Przez pierwsze 7 miesięcy nie byłam w stanie ocenić czy śluz jest plodny ale już się nauczyłam 😂
Jeżeli to nie zda egzaminu polecam iść na monitoring owulacji.
♂️r. 81 - aspermia / brak możliwości oddania nasienia do badania
♀️r. 91 - owulacje potwierdzone monitoringami / podstawowe badania w normie
Starania od 08.2018 -
Agnieszka_s wrote:Hej, ja radzę Ci poszukać dobrego gina co wyśle Cię na podstawowe badania😊 a co do osób będących w ciąży tak to boli i to bardzo ale chyba bardziej bolą pytania rodziny a ja nie mam ochoty wszystkim się tłumaczyć.
-
Wiktorynka wrote:Mieszkam w takim mieście że ciężko znaleźć dobrego gina, takiegi jak ja bym chciała...wydaje mi się że jestem u najlepszego w mieście, ale chyba wybiorę się prywatnie do trochę większego miasta 80 km ode mnie co prawda, ale czego się nie robi...
Malinka96 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU mnie w mieście też ciężko o dobrego ginekologa. Ja do mojego jeżdżę ponad 50 km.
Ufam mu, ale jesli przez kilka miesięcy się nie uda to zwyczajnie poszukam innego. Już jednego poleciła mi koleżanka w tym samym mieście co mój. Ale ceny ma z kosmosu. U mojego też tanio nie jest, ale z pozytywów to np kiedyś jak kazał mi byc 4 raz na usg na którym znow wyszło, ze pecherzyka dominujacego nie ma to kasy za wizyte nie wzial. I teraz po kilku miesiacach, wiedzę, ze bierze ode mnie mniej za wizyte.
No i wogole on wszystko świetnie tłumaczy. Ba nawet mowi, ze kupic lek taniej. Odpowiada spokojnie na każde moje nawet najglupsze pytanie. No i to pierwszy lekarz, ktory wkoncu zrobil mi badania hormonalne i potwierdziło lacznie z obrazem pcos.
Takze mam nadzieje, ze nie będę musiała go zmienić
A jacy sa Wasi ginekolodzy?Angel, Malinka96 lubią tę wiadomość
-
joana_aska89 wrote:U mnie w mieście też ciężko o dobrego ginekologa. Ja do mojego jeżdżę ponad 50 km.
Ufam mu, ale jesli przez kilka miesięcy się nie uda to zwyczajnie poszukam innego. Już jednego poleciła mi koleżanka w tym samym mieście co mój. Ale ceny ma z kosmosu. U mojego też tanio nie jest, ale z pozytywów to np kiedyś jak kazał mi byc 4 raz na usg na którym znow wyszło, ze pecherzyka dominujacego nie ma to kasy za wizyte nie wzial. I teraz po kilku miesiacach, wiedzę, ze bierze ode mnie mniej za wizyte.
No i wogole on wszystko świetnie tłumaczy. Ba nawet mowi, ze kupic lek taniej. Odpowiada spokojnie na każde moje nawet najglupsze pytanie. No i to pierwszy lekarz, ktory wkoncu zrobil mi badania hormonalne i potwierdziło lacznie z obrazem pcos.
Takze mam nadzieje, ze nie będę musiała go zmienić
A jacy sa Wasi ginekolodzy?
Ja zmieniłam gina jakiś czas temu. Obecny wydaje się być ok, zbadał jajniki i kazał się starać. Żadnych innych badań nie zlecił. Staramy się zatem i czekamy czy się uda 😃joana_aska89 lubi tę wiadomość
-
Camarilla wrote:Prowadzisz obserwacje sluzu i mierzysz temperaturę?
Ja przez 1,5 roku bazowalam na testach owu, bez powodzenia ale to nie były poważne starania.
Po kolejnej wizycie u gin przekonałam się do korzystania z ovufriend, ale rownie dobrze możesz prowadzić wykres sama bez wykupienia abonamentu.
Przez pierwsze 7 miesięcy nie byłam w stanie ocenić czy śluz jest plodny ale już się nauczyłam 😂
Jeżeli to nie zda egzaminu polecam iść na monitoring owulacji.
Właśnie ja kompletnie nie ogarniam tego śluzu..
bazuję na testach owu. Cykle mam 27,28 dni i póki co 13,14 dzień to owu, także częstotliwość stosunków w tym okresie jest duża.
Wiesiołek kupiłam w tabletkach - Oeparol.
Doczytałam, że należy zażywać 2 tabletki od początku cyklu do owulacji.
Igna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyInga ja mam zwykly olej z wiesiolka i od 1dc biore 2× 2tab choc na opakowaniu bylo 3×2tab. Ale i tak biore duzo tabsow, więc wolalam zmniejszyć dawke. No i bralam go do 10 dc cyklu bo balam sie, ze przeocze momemt owulacji a mozna brac go tylko do niej. I jak zawsze śluzu plodnego zero to teraz troche go bylo. Więccoś poprawil.
Teraz za to pije siemnie lniane i podobno też pomaga na sluz ale jego akurat można pić cały cykl.Igna, Agafiga lubią tę wiadomość
-
Dziś po pracy wpadnę do apteki w takim razie po ten wiesiołek i od razu kupie siemię lniane. Pamiętam, że jak moja mama miała jakieś problemy zdrowotne jak byłam dzieckiem to pila siemię i robiła tez dla mnie. Dolewała mleka, dodawała miodu i było pyszne także mam miłe wspomnienia a u mnie tego śluzu płodnego też było w tym cyklu dość mało więc nie zaszkodzi spróbować.
joana_aska89 lubi tę wiadomość
-
ata88 wrote:Właśnie ja kompletnie nie ogarniam tego śluzu..
bazuję na testach owu. Cykle mam 27,28 dni i póki co 13,14 dzień to owu, także częstotliwość stosunków w tym okresie jest duża.
Wiesiołek kupiłam w tabletkach - Oeparol.
Doczytałam, że należy zażywać 2 tabletki od początku cyklu do owulacji.
13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F
6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻
Starania od 07.2019
11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
01.2021 - IVF start - IMSI
29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
MTHFR hetero i PAI homo ❌
Nasienie morfologia 2% ❌ fragmentacja 21% ❌ -
Igna wrote:No i dup*a jedna kreska ... czekam na okres i będziemy próbować od nowa.
W jakiej formie suplementujecie wiesiołek? Może też zacznę.
A kiedy @? Może zatestowałaś za wcześnie?Malinka96 lubi tę wiadomość
Starania od 07.2019
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
nick nieaktualnyIgna wrote:Dziś po pracy wpadnę do apteki w takim razie po ten wiesiołek i od razu kupie siemię lniane. Pamiętam, że jak moja mama miała jakieś problemy zdrowotne jak byłam dzieckiem to pila siemię i robiła tez dla mnie. Dolewała mleka, dodawała miodu i było pyszne także mam miłe wspomnienia a u mnie tego śluzu płodnego też było w tym cyklu dość mało więc nie zaszkodzi spróbować.
Tak tak ja też dodaje miód albo jakieś przyprawy np cynamon czy kardamon. Muszę spróbować z mlekiem, bo tego jeszcze nie sprawdzalam.
Sam jest w smaku okropny. Pamiętam pierwszy raz ten glut to myslalam, ze mi sie cofnie......
A mama robila opcje z mielonego czy ziarenka? Ja na poczatku ziarenka ale teraz kupilam mielony i jest lepszy.Igna lubi tę wiadomość
-
Mlodamezatka wrote:A kiedy @? Może zatestowałaś za wcześnie?
U mnie ta miesiączka jest nieregularna.
Półtora roku temu odstawiłam antykoncepcje, 8 miesięcy nie miałam miesiączki w ogóle lekarz mówił, że to normalne i żeby nie ingerować lepiej żeby organizm sam "zaskoczył". Po 8 miesiącach dostałam miesiączkę miedzy czasie hormony mi totalnie świrowały, bardzo przytyłam(10kg) dodam, że mam hashimoto i niedoczynność. Później pół roku miesiączka jak w zegarku co 28 dni ale zaczęłam chudnąć, trochę ćwiczyć ale nie intensywnie tylko po tym "naskoczeniu" kg leciały szybko i te 10 kg, które wcześniej przyłatam w 8 miesiącu schudłam w 2 miesiące i wtedy znowu posypała mi się miesiączka. Miedzy czasie musiałam zmienić ginekologa bo mój odszedł z placówki do której chodzę, nowa ginekolog leczyła mnie duphastonem ale nie robiła żadnych badan dlatego znowu zmieniłam lekarza i teraz czekam na wizytę prywatnie u ginekologa-endokrynologa już nie w placówce w której mam ubezpieczenie.
Ogólnie miesiączka naskoczyła ale jest nieregularna średnio wychodzi 34 dni powinna być w poniedziałek 19.08 jeśli nie dostane do końca tyg to zrobię kolejny test. Wydaje mi się, że mogę mieć jakieś "objawy" ale równie dobrze może to być PMS ;/ -
Ja biorę olej z wisiołka w tabelach ale brałam dopiero 1 cykl. Kochane a mam pytanie czy któraś z Was testowala przed @? Jeśli tak to ile dni przed?
Mam dostać @ 28.08 a chciałabym testować 25 tylko boję się że będzie za szybko ewentualnie będę chcę zrobić 26. Co o tym myślicie? -
joana_aska89 wrote:Tak tak ja też dodaje miód albo jakieś przyprawy np cynamon czy kardamon. Muszę spróbować z mlekiem, bo tego jeszcze nie sprawdzalam.
Sam jest w smaku okropny. Pamiętam pierwszy raz ten glut to myslalam, ze mi sie cofnie......
A mama robila opcje z mielonego czy ziarenka? Ja na poczatku ziarenka ale teraz kupilam mielony i jest lepszy.
Z mielonego ale podobno w ziarenkach jest zdrowszy mimo, że mniej przyjemny. Pamiętam, że ona pila wersje bez dodatków i była naprawdę okropna... natomiast na ciepłym mleku i z miodem pycha, polecamjoana_aska89 lubi tę wiadomość
-
Agnieszka_s wrote:Kochane a mam pytanie czy któraś z Was testowala przed @? Jeśli tak to ile dni przed?
Mam dostać @ 28.08 a chciałabym testować 25 tylko boję się że będzie za szybko ewentualnie będę chcę zrobić 26. Co o tym myślicie?
moja koleżanka testowała dzień przed wieczorem i wyszedł pozytywny. -
Igna wrote:U mnie ta miesiączka jest nieregularna.
Półtora roku temu odstawiłam antykoncepcje, 8 miesięcy nie miałam miesiączki w ogóle lekarz mówił, że to normalne i żeby nie ingerować lepiej żeby organizm sam "zaskoczył". Po 8 miesiącach dostałam miesiączkę miedzy czasie hormony mi totalnie świrowały, bardzo przytyłam(10kg) dodam, że mam hashimoto i niedoczynność. Później pół roku miesiączka jak w zegarku co 28 dni ale zaczęłam chudnąć, trochę ćwiczyć ale nie intensywnie tylko po tym "naskoczeniu" kg leciały szybko i te 10 kg, które wcześniej przyłatam w 8 miesiącu schudłam w 2 miesiące i wtedy znowu posypała mi się miesiączka. Miedzy czasie musiałam zmienić ginekologa bo mój odszedł z placówki do której chodzę, nowa ginekolog leczyła mnie duphastonem ale nie robiła żadnych badan dlatego znowu zmieniłam lekarza i teraz czekam na wizytę prywatnie u ginekologa-endokrynologa już nie w placówce w której mam ubezpieczenie.
Ogólnie miesiączka naskoczyła ale jest nieregularna średnio wychodzi 34 dni powinna być w poniedziałek 19.08 jeśli nie dostane do końca tyg to zrobię kolejny test. Wydaje mi się, że mogę mieć jakieś "objawy" ale równie dobrze może to być PMS ;/
Myślę, że w takiej sytuacji wizyta u dobrego ginekologa i endokrynologa to podstawa. Czy ciąża będzie, czy nie w takim przypadku myślę że dobra opieka lekarza jest bardzo ważna.
Trzymam kciuki!Igna lubi tę wiadomość
Starania od 07.2019
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
Agnieszka_s wrote:Ja biorę olej z wisiołka w tabelach ale brałam dopiero 1 cykl. Kochane a mam pytanie czy któraś z Was testowala przed @? Jeśli tak to ile dni przed?
Mam dostać @ 28.08 a chciałabym testować 25 tylko boję się że będzie za szybko ewentualnie będę chcę zrobić 26. Co o tym myślicie?Igna lubi tę wiadomość
-
joana_aska89 wrote:Tak, tak zdiagnozowano go u mnie kilka lat temu. Ostatnio przed staraniami najpierw robiłam mase badan hormonalnych. Nie są tragiczne, ale obraz jajnikow juz tak. No i niestety u mnie nie ma naturalnych owulacji. Teraz mialam pierwsza podczas stymulowanego cyklu.
Na poczatku staran dostalam tez glukophage 850 ×2 dziennie plus cos czego nazwy nie pamietam. Ale bardzo zle reagowalam na nie i lekarz mi je odstawil. Został mi tylko Bromergon.
A co do Ovarinu to nie widzialam po nim u siebie jakos poprawy..
Ktoras z Was też ma Pcos?
Ja również mam PCOS oraz IO
06.2021 👼🏻 5 tc
08.2021 👼🏻 4 tc
8 cykl stymulowany
18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
30.12 💜
29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.
Kierunek immunologia❔
PCOS i IO 🍬🍭
MTHFR hetero A1298C