Noworoczne Testowanie :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
XxMoniaXx wrote:Dziewczyny ile przed @ odstawic Acard? Bralam na wlasna reke od owu.
Nie jestem pewna ale moja gin.nawet chyba kazala caly cykl acard bracWiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 20:37
-
kark wrote:Anhydra miała z tego co pamiętam plamienie i chyba nawet trochę krwi już po pozytywnej becie i w terminie @
Ja miałam dokładnie 12 dni po owulacji jednorazowo czerwona krew przy podcieraniu. Tylko u mnie beta w tym cyklu wyszła już 10dpo. Tylko trzeba wziąć pod uwagę, źe ja od owu na Clexane i acardzie byłam...
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Lami wrote:Tym, którym ginekolog kazał brać acard - ile bierzecie po owu? 1x 75 czy 2x 75?
-
Lami wrote:Tym, którym ginekolog kazał brać acard - ile bierzecie po owu? 1x 75 czy 2x 75?
Standardowo, bez jakiś ważnych stwierdzonych mutacji (typu V Leidena i protrombiny) to 75mg na noc.
Ok, to nic nie zwiększam. Dziękuję. A co powinnam oprócz Attp zrobić, żeby sprawdzić, czy acard mi potrzebny (nie mówię już o mutacjach, bo na ten moment skoro zaszłam w ciążę, to tego ruszać nie będę)? Anhydra podpowiesz?Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Lami mi Acard nie wydluzyl APTT -ktoś tu gdzies mi odpisal ,ze Acard nie wydluza..To nie wiem w którym badaniu by wyszlo ,ze cos daje.Nie chce mieszac bo się na tym nie znam ale faktycznie nic mi w wynikach nie zmienil
-
Lami wrote:Ok, to nic nie zwiększam. Dziękuję. A co powinnam oprócz Attp zrobić, żeby sprawdzić, czy acard mi potrzebny (nie mówię już o mutacjach, bo na ten moment skoro zaszłam w ciążę, to tego ruszać nie będę)? Anhydra podpowiesz?
Najważniejsze to:
Aptt; PT (czyli czas protrombinowy); INR i wskaźnik protrombinowy.
Ok, dziękuję, jutro postaram się zrobić to. Jeśli rok temu Attp miałam 28,2 (wartości 22-40) to dobrze i nie powinnam się martwić, że coś się zmieniło bez zmiany trybu życia ani pogorszeniu stanu zdrowia?
Trochę naiwne pytanie, ale w skrócie czy takie 28 to dobrze?Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Beti82 wrote:Anhydra a Ty 150 masz acard?
Nie, ja mam 75mg, Clexane 40- taka dawka jest dla mnie ok- bo ja co 2-3 tyg powtarzam te badania. Właśnie idę jutro zrobić i sprawdzić czy nie trzeba podnieść dawek. Także u mnie jest to pod dość scisłą kontrolą.
Lami wrote:Ok, dziękuję, jutro postaram się zrobić to. Jeśli rok temu Attp miałam 28,2 (wartości 22-40) to dobrze i nie powinnam się martwić, że coś się zmieniło bez zmiany trybu życia ani pogorszeniu stanu zdrowia?
Trochę naiwne pytanie, ale w skrócie czy takie 28 to dobrze?
Tak, ta wartość jest ok. Wskazaniem do heparyny/acardu jest skrócenie tego czasu czyli wartości poniżej.
Z tym, że często w ciąży te parametry ulegają pogorszeniu i to, że przed ciàżą było ok, nie gwarantuje, że teraz jest tak samo.
No właśnie, jak jesteśmy w temacie, to co można zrobić żeby wydłużyć te czasy? Skoro acard tego nie zmienia, to czy jedyną opcją jest heparyna? Może są jakieś inne metody? Czytałam że witamina K rozrzedza krew. Dostałam namiar na super hematologa, po nowym roku będę dzwonić i się umawiać30 lat 🍍 starania od II 2018
🩺Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Endometrioza I st., niskie AMH, jajowody drożne
❌ Mutacja MTHFR wariant A1289C - A/C heterozygota ❌ Białko S
❌AMH
IX 2020 0,72 -> IV 2021 0,42 ->II 2022 0,49 💪🏻
👦🏻On: morfologia 3%, reszta wyników w normie
💉IVF💊
IV 2021 Invimed Warszawa dr K. długi protokół
19.05.21 punkcja - pobrano 2 komórki jajowe - IMSI + FertileChip
22.05.21 transfer 2 zarodków 9bl I i 8bl I - CB 😭
💉IMMUNOLOGIA🦠
IV 2022 pierwsza wizyta u doc. P. w Łodzi, zlecił badania
❌TEST IMK
❌TEST CBA
❓ANA 3
✅P/c przeciwplemnikowe
❓KIR
❓HLA-C
Od X 2021 Trulicity 1,5 mg BMI 30 -> IV 2022 -11 kg, -10cm w biodrach, BMI 26,9 💪🏻 -
Lami wrote:Ok, dziękuję, jutro postaram się zrobić to. Jeśli rok temu Attp miałam 28,2 (wartości 22-40) to dobrze i nie powinnam się martwić, że coś się zmieniło bez zmiany trybu życia ani pogorszeniu stanu zdrowia?
Trochę naiwne pytanie, ale w skrócie czy takie 28 to dobrze? -
przedszkolanka:) wrote:Co to jest Attp? jaki to ma wpływ na starania?
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
przedszkolanka:) wrote:Co to jest Attp? jaki to ma wpływ na starania?
To inaczej czas częściowej tromboplastyny po aktywacji (lub jak Meggs pisze także określany czasem koalinowo-kefalinowym). Jest to jeden z parametrów szybkości krzepnięcia krwi. Jeżeli ktoś ma ten czas bardzo skrócony, wtedy możemy podejrzewać trombofilię- za szybko krew krzepnie i taka osoba ma skłonności do powstawania mikroskrzepów. Może to utrudniać implantację zarodka czyli moment gdy zapłodniona komorka "wżera" się w mocno ukrwione endometrium w naszej macicy. Jeżeli w naczyniach w naszej macicy będą powstawały takie mikroskrzepy, to to "wżeranie" może być utrudnione. Tak w największym uproszczeniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 21:37
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK