Ośrodki adopcyjne
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMag85 wrote:Starsze dziecko i to z rodzenstwem na pewno mozna szybciej adoptowwc, bo wiekszosc chce niemowlaczki.
No wlasnie. Obejrzalam wszystkie trzy odcinki i jestem zachwycona, ale te babeczki na tym spotkaniu co dumaly ktore dziecko jakiej rodzinie przedstawic to troche przerazające bylo dla mnie bo od razu sobie pomyslalam ze nam by zadnego nie proponowaly.
Zastanawiamy sie nad dzieckiem starszym, ale nie wiem jakie dziecko OA by nam zaproponowal - do jakiego wieku max. Maz ma 35 lat ja 33. Mysle ze starsze niz 5 lat napewno nie.... DO tego ja bardzo mlodo wygladam i przy tych przedstawionych dzieciach wygladalabym jak ich siostra a nie matka
W ogole poogladalam i tym bardziej zroilo mi sie mega zal ze Sosnowiec nas nie chcial ... -
Ja przeczytałam:
Dzieci z chmur
Wieża z klocków
Nie podejmujcie pochopnej adopcji
Wychowanie zranionego dziecka
Każda z nich wniosła coś ciekawego do tematu adopcji. Pierwsze dwie czyta się bardzo szybko i są bardzo wzruszające. Ostania pozycja to podobno poradnik nr 1 jak radzić sobie z wychowaniem adoptowanych dzieci po przejściach.
Jeśli czytałyście coś innego to podajcie tytuł, chętnie jeszcze coś przeczytam.Lilah, zizia_a lubią tę wiadomość
-
amygdala wrote:Ja przeczytałam:
Dzieci z chmur
Wieża z klocków
Nie podejmujcie pochopnej adopcji
Wychowanie zranionego dziecka
Każda z nich wniosła coś ciekawego do tematu adopcji. Pierwsze dwie czyta się bardzo szybko i są bardzo wzruszające. Ostania pozycja to podobno poradnik nr 1 jak radzić sobie z wychowaniem adoptowanych dzieci po przejściach.
Jeśli czytałyście coś innego to podajcie tytuł, chętnie jeszcze coś przeczytam.
a skad mialas te ksiazki?Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
opu wrote:No wlasnie. Obejrzalam wszystkie trzy odcinki i jestem zachwycona, ale te babeczki na tym spotkaniu co dumaly ktore dziecko jakiej rodzinie przedstawic to troche przerazające bylo dla mnie bo od razu sobie pomyslalam ze nam by zadnego nie proponowaly.
Zastanawiamy sie nad dzieckiem starszym, ale nie wiem jakie dziecko OA by nam zaproponowal - do jakiego wieku max. Maz ma 35 lat ja 33. Mysle ze starsze niz 5 lat napewno nie.... DO tego ja bardzo mlodo wygladam i przy tych przedstawionych dzieciach wygladalabym jak ich siostra a nie matka
W ogole poogladalam i tym bardziej zroilo mi sie mega zal ze Sosnowiec nas nie chcial ...
moze nie wszystko stracone, moze spróbuje jeszcze razMój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
Yoselyn82 wrote:a skad mialas te ksiazki?
Opu nie martw się. Inne ośrodki pracująć na tych samych zasadach ☺ -
Ja czytalam:
Dzieci z chmur
Wieza zklockow
Jez
Moje dziecko gdzies na mnie czeka ( te ksiazke polecam szczegolnie)
Dom malowany
Natomiast moje pierwsze zaznajomienie z tematem adopcji bylo dzieki czytaniu bloga Nasz swiat zrodzony z marzen, Nasze babelkowo, Sercem urodzone, Czarodziej Nasz, Nasza droga to adopcja, i wielu podobnych. To byly moje pierwsze kroki w tej tematyce.amygdala, Lilah, zizia_a lubią tę wiadomość
-
opu wrote:No wlasnie. Obejrzalam wszystkie trzy odcinki i jestem zachwycona, ale te babeczki na tym spotkaniu co dumaly ktore dziecko jakiej rodzinie przedstawic to troche przerazające bylo dla mnie bo od razu sobie pomyslalam ze nam by zadnego nie proponowaly.
W ogole poogladalam i tym bardziej zroilo mi sie mega zal ze Sosnowiec nas nie chcial ...
Ten program chyba to ma na celu, zeby zachecic do adopcji starszych dzieci. Ja myslalam o niemowlaku, teraz taki plan mi wpadl zeby na poczatek wziasc starsze dziecko, a potem w drugiej kolejnosci czekac na mniejsze. Ale na razie nie mam co gdybac, bo nawet nie mam kwalifikacji i nie wiadomo jak bedzie.
Moze Twoj osrodek tez nie bedzie zly? Czemu chcesz tak bardzo do sosnowca? Jest oblegany i pewnie wszystko dluzej trwa. Zadzwon chociaz do siebie i umow sie na spotkanie. -
nick nieaktualny
-
amygdala wrote:Mag85 wrote:Ja czytalam:
Dzieci z chmur
Wieza zklockow
Jez
Moje dziecko gdzies na mnie czeka ( te ksiazke polecam szczegolnie)
Dom malowany
Zamówiłam sobie właśnie "Moje dziecko gdzieś na mnie czeka".
Blogi są super, też czytałam te same
gdzie zamowilas ksiazke?Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
❤️❤️❤️ -
nick nieaktualnyMag85 wrote:Tez chce obejrzec pozostale odcinki, gdzie je znalazlas? Mozesz wrzucic linka?
Ten program chyba to ma na celu, zeby zachecic do adopcji starszych dzieci. Ja myslalam o niemowlaku, teraz taki plan mi wpadl zeby na poczatek wziasc starsze dziecko, a potem w drugiej kolejnosci czekac na mniejsze. Ale na razie nie mam co gdybac, bo nawet nie mam kwalifikacji i nie wiadomo jak bedzie.
Moze Twoj osrodek tez nie bedzie zly? Czemu chcesz tak bardzo do sosnowca? Jest oblegany i pewnie wszystko dluzej trwa. Zadzwon chociaz do siebie i umow sie na spotkanie.
Pewnie tak. Tzn napewno chca zachecic do adopcji starszych dzieci. Wpisalam w google i mi wyskoczylo obejrzeloismy razem z mezem dwa odcinki trzeci ogladalam sama.
Wydaje mi sie ze te dzieci starsze i w ogole sa takie cukierkowe tzw. miodowy miesiac po adopcji a potem wychodzi szydlo z worka Izaczyna sie jazda
Oczywiscie ze umowie sie do naszego OA, jestem ciekawa czy wspolpracuja z innymi w calej polsce czy moze tylko w wojewodztwie szukaja -
amygdala wrote:merlin.pl
a mi wyskakuje ze produkt niedostepny.....
aaa juz wyswietlilo miWiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2017, 12:59
amygdala lubi tę wiadomość
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
❤️❤️❤️ -
opu wrote:Pewnie tak. Tzn napewno chca zachecic do adopcji starszych dzieci. Wpisalam w google i mi wyskoczylo obejrzeloismy razem z mezem dwa odcinki trzeci ogladalam sama.
Wydaje mi sie ze te dzieci starsze i w ogole sa takie cukierkowe tzw. miodowy miesiac po adopcji a potem wychodzi szydlo z worka Izaczyna sie jazda
Oczywiscie ze umowie sie do naszego OA, jestem ciekawa czy wspolpracuja z innymi w calej polsce czy moze tylko w wojewodztwie szukaja
Ps. A czy my poczatkowo tez nie bylysmy takie extra zeby zdobyc meza a potem jednak sie okazalo ze mamy PSM, boli nas czasem glowa, skarpetki na podlodze jednak nie sa extra itd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2017, 13:06
-
Ps. A czy my poczatkowo tez nie bylysmy takie extra zeby zdobyc meza a potem jednak sie okazalo ze mamy PSM, boli nas czasem glowa, skarpetki na podlodze jednak nie sa extra itd. [/QUOTE]
hehe tak było
Niestety nie ma żadnej gwarancji, czy dziecko młodsze czy starsze. Miesiąc miodowy w każdym przypadku prędzej czy później mija. Ja bym chciała niemowlaka, ale tak bardzo boję się FAS i RAD, u starszych dzieci można to wyłapać u małych dużo trudniej a u bardzo małych wcale Ten RAD szczególne potrafi rozwalić rodzinę, dziecko za nic się nie dostosuje, będzie manipulowało rodzicami, skłócało ich między sobą, robiło na złość itd. itp. I Nie z własnej winy, po prostu ma uszkodzony mózg, nie ma w nim np. empatii -
Zamowilam juz ksiazke bede ja mogla poczytac w samolocie
Hiszpaneczka lubi tę wiadomość
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
❤️❤️❤️ -
nick nieaktualny
-
RAD to bardzo szeroki temat. Nie wiem wszystkiego, mam nadzieję że szkolenie przybliży mi ten temat.
Ogólnie jest to zespół zaburzonych więzi. Chodzi o to, że dziecko porzucone, czy wychowywane w dysfunkcyjnej rodzinie nie miało zaspokajanych swoich pierwotnych potrzeb. Płakało, ale nikt na ten płacz nie reagował, czy to w domu czy w szpitalu, gdzie jest dużo innych dzieci. Dziecko nie nawiązało bliskiej relacji z żadnym dorosłym. Nie nabyło zaufania do dorosłych, bo nie zaspokajali jego potrzeb, często bili itp. Niestety ma to ogromny wpływ na dalsze życie dziecka, prowadzi do poważnych problemów z kształtowaniem osobowości. Takie dziecko nie ufa dorosłym, potrafi być bardzo milutkie aby nimi manipulować. Nie nawiązuje zdrowych relacji nawet z rodzicami, którzy je adoptowali. Jest egocentryczne, przejawia zachowania destruktywne, nie ma sumienia, empatii. Temat rzeka...
Więcej możesz poczytać na naszym bocianie na forum o adopcji jest cały wątek poświęcony RAD.
A książka, która opisuje metody walki z takim dzieckiem to właśnie "Wychowanie zranionego dziecka"