Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Pierwsze planowanie, pierwsza ciąża, pierwsze dziecko, pierwsze objawy
Odpowiedz

Pierwsze planowanie, pierwsza ciąża, pierwsze dziecko, pierwsze objawy

Oceń ten wątek:
  • Kc1234 Autorytet

Wysłany: 18 września, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj wklejam ci link screen z opisu badania z mojej kliniki, piszą że jeśli gorączka to 2,5- 3 miesiące :( jeśli antybiotyk piszą że 14 dni ale nam zalecili ponad miesiac, pani miała taką tabelkę z różnymi antybiotykami u patrzyła który ile czasu wymaga
    https://ibb.co/7GXWBr7

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września, 22:53

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    Niedowaga ❌, ferrytyna 26 ❌, b12 50% normy ❌ (4/09)
    AMH 2,0
    Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
    jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

I iui : 11/24
    Plan na ten miesiąc: obie krzywe? +?
  • Sienia555 Przyjaciółka

Wysłany: 19 września, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas badanie nasienia wyszło słabo. Także moje załamanie się pogłębiło. Niestety na kilka dni znikam z forum bo tylko negatywnie się nakręcam. Trzymajcie się dziewczyny

• Kc1234 Autorytet

Wysłany: 19 września, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sienia555 wrote:
    U nas badanie nasienia wyszło słabo. Także moje załamanie się pogłębiło. Niestety na kilka dni znikam z forum bo tylko negatywnie się nakręcam. Trzymajcie się dziewczyny
    Trzymajcie się 🙌🏻
    Jak będziesz gotowa napisz parę słów, zawsze dziewczyny coś doradzą, nie ma sytuacji bez wyjścia pamiętaj 🙌🏻🙌🏻

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    AMH 2,0
    Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
    jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

• suzume Przyjaciółka

Wysłany: 19 września, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sienia555 wrote:

Ściskam mocno! Wiem jak to jest! 🫂🫂🫂

ona 💁🏼‍♀️ 31 | on 🙋‍♂️ 56
    ❤️ bez zapezpieczenia od 2021
    Świadome starania od 04/24

✔️Progresteron 12.53ng/ml ✔️TPO <15ku/L ✔️ TSH 3.81 mU/L ✔️ t4 14.1 pmol/L ✔️ wolne androgeny 2.3% ✔️ SHBG 62 nmol/L ✔️ LH 7.6U/L ✔️ FSH 5.2U/L ✔️ testosteron 1.4nmol/L ⬆️ prolaktyna 526mU/L ✔️ estradiol 123pmol/L ✔️amh 3.60ng/ml

✖️ USG - policystyczne jajniki

Czekamy na wyniki analizy nasienia 🥹🤞🏻
  • suzume Przyjaciółka

Wysłany: 19 września, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kc1234 wrote:
    Tutaj wklejam ci link screen z opisu badania z mojej kliniki, piszą że jeśli gorączka to 2,5- 3 miesiące :( jeśli antybiotyk piszą że 14 dni ale nam zalecili ponad miesiac, pani miała taką tabelkę z różnymi antybiotykami u patrzyła który ile czasu wymaga
    https://ibb.co/7GXWBr7

Wow! Tak moj chlopak mial gorączkę. Dam znać co mu powiedzą jak zadzwoni się umówić. Bo był u lekarza jak byl chory więc lekarz wie o tym. Ciekawe czy weźmie to pod uwagę.

✔️Progresteron 12.53ng/ml ✔️TPO <15ku/L ✔️ TSH 3.81 mU/L ✔️ t4 14.1 pmol/L ✔️ wolne androgeny 2.3% ✔️ SHBG 62 nmol/L ✔️ LH 7.6U/L ✔️ FSH 5.2U/L ✔️ testosteron 1.4nmol/L ⬆️ prolaktyna 526mU/L ✔️ estradiol 123pmol/L ✔️amh 3.60ng/ml

• Nowucjuszka Nowa

Wysłany: 20 września, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 13dpo i biel 🥺

👩‍❤️‍👨 ja 31, on 29
    Starania od 09/2024
  • Kc1234 Autorytet

Wysłany: 20 września, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowucjuszka wrote:
    U mnie 13dpo i biel 🥺
    Czekamy na okres i zaczynamy nowy cykl 💪🏻

Nowucjuszka lubi tę wiadomość

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    AMH 2,0

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

• suzume Przyjaciółka

Wysłany: 20 września, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak! Ja tez w tym miesiącu wyczekuje okresu (chyba po raz pierwszy) żeby już zaczac nowy cykl z nadzieją ze to właśnie ten 🤞🏻❤️

Jutro czeka mnie jeszcze usg dopochwowe. Jakas część mnie chce żeby coś znaleźli żebym miała w końcu wytłumaczenie dlaczego się nie udaje 🤔
    No ale jeśli wszystko jest w porządku to chyba poczekam z dalszymi badaniami na badanie nasienia.

Od razu zapytam. Czy jeśli owulacje mialam tydzień temu, przy usg dopochwowym lekarz będzie w stanie stwierdzić czy ta owulacja na pewno była?
    W lipcu mialam usg i potwierdzony brak owulacji ale to było dosłownie dzien po.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września, 18:40

• Kc1234 Autorytet

Wysłany: 21 września, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    suzume wrote:
    Dokładnie tak! Ja tez w tym miesiącu wyczekuje okresu (chyba po raz pierwszy) żeby już zaczac nowy cykl z nadzieją ze to właśnie ten 🤞🏻❤️

Jutro czeka mnie jeszcze usg dopochwowe. Jakas część mnie chce żeby coś znaleźli żebym miała w końcu wytłumaczenie dlaczego się nie udaje 🤔
    No ale jeśli wszystko jest w porządku to chyba poczekam z dalszymi badaniami na badanie nasienia.

Od razu zapytam. Czy jeśli owulacje mialam tydzień temu, przy usg dopochwowym lekarz będzie w stanie stwierdzić czy ta owulacja na pewno była?
    W lipcu mialam usg i potwierdzony brak owulacji ale to było dosłownie dzien po.
    Tak powinien stwierdzic po obecności ciałka żółtego, powinnaś też zrobić badanie progesteronu 7 dni po w celu potwierdzenia że była ta owulacja i jakiej jakości. Ja właśnie to badanie robiłam w tym cyklu też :)

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    AMH 2,0

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

• suzume Przyjaciółka

Wysłany: 21 września, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peogresteron robiłam w zeszłym cyklu. Nie byl zachwycający ale potwierdzał wystapienie owulacji.

Dziś po usg lekarz nie była w stanie stwierdzić czy owulacja była bo nic nie widziala, ale mówiła że to nie znaczy że jej nie było, może po nie ten dzień żeby zobaczyć.
    Powiedziała tez że jestem na granicy policystycznych jajnikow.
    Wyniki maja być u mojego rodzinnego za około tydzień także zobaczymy co dalej w takim razie.

• Sienia555 Przyjaciółka

Wysłany: 22 września, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh ja chyba za bardzo spanikowałam, chodziło o to że w tym badaniu męskim nam morfologia wyszła 0, ale wczoraj mąż był u lekarza i lekarz powiedział że to niczego nie przekreśla i żeby nie wierzyć opiniom w internecie że to koniec świata i brak szans na dzieciątko.

Nie wiem czy wasi partnerzy to badali?

Suzume policystyczne jajniki to też nie koniec świata! Znam mnostwo osób które z tym schorzeniem mają zdrowe dzieci!

Ogólnie to chyba serio dystans jest najważniejszy ale trudno go utrzymać

• Pryncypałek Znajoma

Wysłany: 22 września, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja staram się wyluzować i zdystansować w tym miesiącu. Jedyne co to kupiłam testy owulacyjne, żeby sprawdzić czy owulację mam rzeczywiście w tym samym dniu którym myślę i teoretycznie powinnam mieć za 2 dni, ale testy wychodzą negatywnie. Trochę mnie to martwi, czy jeśli w dni w którym myślę że powinnam mieć owulację nie wyjdzie test to znaczy że jej nie ma? Co jeśli w ogóle nie wyjdzie pozytywny?

• suzume Przyjaciółka

Wysłany: 22 września, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pryncypałek wrote:
    Cześć dziewczyny, ja staram się wyluzować i zdystansować w tym miesiącu. Jedyne co to kupiłam testy owulacyjne, żeby sprawdzić czy owulację mam rzeczywiście w tym samym dniu którym myślę i teoretycznie powinnam mieć za 2 dni, ale testy wychodzą negatywnie. Trochę mnie to martwi, czy jeśli w dni w którym myślę że powinnam mieć owulację nie wyjdzie test to znaczy że jej nie ma? Co jeśli w ogóle nie wyjdzie pozytywny?

Z tymi testami jest różnie. To że wychodzą pozytywne nie znaczy że mamy owulacje a to że wychodzą negatywne nie znaczy że jej nie ma. Ja dopiero w tym miesiącu pierwszy raz mialam pozytywny test, dlugo mi w ogóle pozytywne nie wychodziły.
    Dlatego ważne jest żeby sprawdzać więcej- temperatury, sluz, testy, obserwacja ciała. Wtedy mamy lepszy obraz tego wszystkiego.

🍀sienia555 - moj partner ma robić testy badania, jeszcze ich nie robił. A co ci lekarz mówił że jeśli wyszły nie tak super to w takim razie jaki jest plan działania?

• Sienia555 Przyjaciółka

Wysłany: 22 września, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    suzume wrote:
    Z tymi testami jest różnie. To że wychodzą pozytywne nie znaczy że mamy owulacje a to że wychodzą negatywne nie znaczy że jej nie ma. Ja dopiero w tym miesiącu pierwszy raz mialam pozytywny test, dlugo mi w ogóle pozytywne nie wychodziły.
    Dlatego ważne jest żeby sprawdzać więcej- temperatury, sluz, testy, obserwacja ciała. Wtedy mamy lepszy obraz tego wszystkiego.

🍀sienia555 - moj partner ma robić testy badania, jeszcze ich nie robił. A co ci lekarz mówił że jeśli wyszły nie tak super to w takim razie jaki jest plan działania?

Suplementy i zmiana stylu życia (dużo wiecej ruchu, mniej siedzenia).

• Kc1234 Autorytet

Wysłany: 22 września, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pryncypałek wrote:
    Musisz poczytać o zasadzie działania tych testów, one wychwytują PIK hormonu, u niektórych dziewczyn może sam pik może trwać kilka godzin, u innych utrzymuje się długo. Więc czasem ciężko się wstrzelić żeby wychwycić. Robisz dwa razy dziennie? Pamiętaj że mocz nie może być rozrzedzony czyli nie możesz pić przed około 2 h. Ja np nie umiałam się wstrzelić w pozytywny test a mam owulację potwierdzona 🤷🏼‍♀️ więc dałam sobie spokój z testami żeby się dodatkowo nie denerwować tylko działamy cały okres płodny i tydzień przed

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    AMH 2,0

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

• Kc1234 Autorytet

Wysłany: 22 września, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sienia555 wrote:
    Eh ja chyba za bardzo spanikowałam, chodziło o to że w tym badaniu męskim nam morfologia wyszła 0, ale wczoraj mąż był u lekarza i lekarz powiedział że to niczego nie przekreśla i żeby nie wierzyć opiniom w internecie że to koniec świata i brak szans na dzieciątko.

Nie wiem czy wasi partnerzy to badali?

Suzume policystyczne jajniki to też nie koniec świata! Znam mnostwo osób które z tym schorzeniem mają zdrowe dzieci!

Ogólnie to chyba serio dystans jest najważniejszy ale trudno go utrzymać
    Sam wynik morfologi procentowy nie powinien byc brany pod uwagę, tylko ilość koncentracja i ruchliwość . Jaką mieliście ruchliwość przy ilości? Robiłaś też fragmentyzaxje DNA?

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    AMH 2,0

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

• Sienia555 Przyjaciółka

Wysłany: 22 września, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kc1234
    Mogę napisać na priv?

Kc1234 lubi tę wiadomość

• Pryncypałek Znajoma

Wysłany: 22 września, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kc1234 wrote:
    Musisz poczytać o zasadzie działania tych testów, one wychwytują PIK hormonu, u niektórych dziewczyn może sam pik może trwać kilka godzin, u innych utrzymuje się długo. Więc czasem ciężko się wstrzelić żeby wychwycić. Robisz dwa razy dziennie? Pamiętaj że mocz nie może być rozrzedzony czyli nie możesz pić przed około 2 h. Ja np nie umiałam się wstrzelić w pozytywny test a mam owulację potwierdzona 🤷🏼‍♀️ więc dałam sobie spokój z testami żeby się dodatkowo nie denerwować tylko działamy cały okres płodny i tydzień przed

Ok nie robię dwa razy dziennie. Trochę mnie uspokoilyscie w takim razie. Czyli generalnie nie ma się co stresować, bo to na dwoje babka wróżyła z tymi testami. Bałam się że jak nie wychodzą to może coś jest nie tak ze nie mam owulacji.
    W takim razie próbuje w czasie dni płodnych, a jak nie będzie widać rezultatów dluzszy czas to wtedy badania.

• Kc1234 Autorytet

Wysłany: 22 września, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pryncypałek wrote:
    Ok nie robię dwa razy dziennie. Trochę mnie uspokoilyscie w takim razie. Czyli generalnie nie ma się co stresować, bo to na dwoje babka wróżyła z tymi testami. Bałam się że jak nie wychodzą to może coś jest nie tak ze nie mam owulacji.
    W takim razie próbuje w czasie dni płodnych, a jak nie będzie widać rezultatów dluzszy czas to wtedy badania.
    Te testy dziewczyny robią napewno 2x dziennie, a niektóre tutaj 3x dziennie. Ja próbuje dużo pić wody więc no totalnie były nie do wykonania u mnie 🤣
    Jeśli np chcecie odłożyć badania i monitoringi na później to warto zrobić ten progesteron 7 dni po takiej wyliczonej owulacji bo to szybkie badanie w sumie bez skierowania 40 parę złotych a trochę uspokoi , nie pamiętam czy miałaś badany :)
    Pamiętaj że też kilka cykli do roku może być bez owulacji ot tak

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    AMH 2,0

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

• Pryncypałek Znajoma

Wysłany: 22 września, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kc1234 wrote:
    Te testy dziewczyny robią napewno 2x dziennie, a niektóre tutaj 3x dziennie. Ja próbuje dużo pić wody więc no totalnie były nie do wykonania u mnie 🤣
    Jeśli np chcecie odłożyć badania i monitoringi na później to warto zrobić ten progesteron 7 dni po takiej wyliczonej owulacji bo to szybkie badanie w sumie bez skierowania 40 parę złotych a trochę uspokoi , nie pamiętam czy miałaś badany :)
    Pamiętaj że też kilka cykli do roku może być bez owulacji ot tak

O to zrobię progesteron w tym miesiącu. Miałam badania ale jakieś ogólne, nic szczegółowego. Dzięki!

‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ