Pierwsze planowanie, pierwsza ciąża, pierwsze dziecko, pierwsze objawy
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny,
Dołączam do Was, podczytuję Was chwilę czas w końcu stać się pełnoprawnym członkiem Też pierwsze starania za nami, na objawy już nawet nie patrzę bo jak podczas tych prób zaczęłam analizować każde objawy po owulacji to co miesiąc coś innego. Tak z innej beczki, ostatnio zastanawiałam się skąd Wy wiecie, że to odpowiedni moment na dziecko? Czujecie instynkt? Ja mam 32 lata i myślę że czas najwyższy, jest smutno jak się nie udaje bo już bym chciała, ale z drugiej strony staram sobie myśleć, że to chwilę dłużej beztroskiego czasu z mężem. Później wszystko przewróci się do góry nogami 🙃 i wtedy zastanawiam się czy rzeczywiście to już czas na dziecko bo w sumie we dwójkę jest całkiem wygodnie.👩32l
💊 PregnaStart
starania o pierwsze 🍼 od 07.2024 -
Kirby wrote:Cześć dziewczyny,
Dołączam do Was, podczytuję Was chwilę czas w końcu stać się pełnoprawnym członkiem Też pierwsze starania za nami, na objawy już nawet nie patrzę bo jak podczas tych prób zaczęłam analizować każde objawy po owulacji to co miesiąc coś innego. Tak z innej beczki, ostatnio zastanawiałam się skąd Wy wiecie, że to odpowiedni moment na dziecko? Czujecie instynkt? Ja mam 32 lata i myślę że czas najwyższy, jest smutno jak się nie udaje bo już bym chciała, ale z drugiej strony staram sobie myśleć, że to chwilę dłużej beztroskiego czasu z mężem. Później wszystko przewróci się do góry nogami 🙃 i wtedy zastanawiam się czy rzeczywiście to już czas na dziecko bo w sumie we dwójkę jest całkiem wygodnie.
Natomiast naiwna ja i wiele dziewczyn z forum myślała że to będzie dużo prostsze. Jakbym wiedziała że to tyle potrwa to myślę że zdecydowałabym się dużo wcześniej.. a nie wiadomo ile jeszcze potrwa do pozytywnego testu..
jak długo się staracie? Macie jakieś badania za sobą?🧍♀️92 🧍♂️92 + 🐕 🐕
Starania od 04/24
Ona:
Niedowaga ❌, ferrytyna 26 ❌, b12 50% normy ❌ (4/09)
AMH 2,0
Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅
On:
Test hba 54% ❌
Stres oksy. 1,6 ❌
Reszta ✅
Oboje:
Suplementacja+żel ✅
I iui : 11/24
Plan na ten miesiąc: obie krzywe? +? -
Ja tak samo, myślałam, że to hop siup i będzie gotowe. Człowiek się całe życie zabezpieczał przed wpadką a okazuje się, że to nie takie proste nawet jak się bardzo chce My dopiero 3 miesiąc i zaczynam rozglądać się jakie badania powinno się zrobić. Narazie nic robiłam, biorę tylko kwas foliowy.👩32l
💊 PregnaStart
3 miesiące to naprawdę niewiele. Średnio pary potrzebują chyba około roku. Ale warto na poczatku starań zrobić podstawowy profil hormonalny i jakieś usg. Tak żeby sprawdzic czy jest okej bo czasem przez błahostke marnujemy sporo czasu,a niektóre problemy są łatwe w rozwiązaniu. Trzymam kciuki żeby 4 cykl okazało się ostatnim 🤞🏻🫶🏼
Kirby lubi tę wiadomość
ona 💁🏼♀️ 31 | on 🙋♂️ 56
❤️ bez zapezpieczenia od 2021
Świadome starania od 04/24
✔️Progresteron 12.53ng/ml ✔️TPO <15ku/L ✔️ TSH 3.81 mU/L ✔️ t4 14.1 pmol/L ✔️ wolne androgeny 2.3% ✔️ SHBG 62 nmol/L ✔️ LH 7.6U/L ✔️ FSH 5.2U/L ✔️ testosteron 1.4nmol/L ⬆️ prolaktyna 526mU/L ✔️ estradiol 123pmol/L ✔️amh 3.60ng/ml
✖️ USG - policystyczne jajniki
Czekamy na wyniki analizy nasienia 🥹🤞🏻 -
Tak kończy się miesiączka normalnie.
Ja byłam zdziwiona bardzo, bo w lipcu mialam cykl bezowulacyjny. Moje 'objawy' wskazywałyby mi na konkretną datę tej owulacji i myślałam że ja serio mialam, dopóki ginekolog powiedziała że nic z tego. Moja faza lutealna trwa 13 dni i dokładnie 13 dni po, jak myślałam, mojej nieistniejacej owulacji dostałam okres. Więc gdyby nie usg to byłabym pewna że tego dnia byla owulacja.ona 💁🏼♀️ 31 | on 🙋♂️ 56
✔️Progresteron 12.53ng/ml ✔️TPO <15ku/L ✔️ TSH 3.81 mU/L ✔️ t4 14.1 pmol/L ✔️ wolne androgeny 2.3% ✔️ SHBG 62 nmol/L ✔️ LH 7.6U/L ✔️ FSH 5.2U/L ✔️ testosteron 1.4nmol/L ⬆️ prolaktyna 526mU/L ✔️ estradiol 123pmol/L ✔️amh 3.60ng/ml
Dziewczyny a czy oprócz badań przed pierwszą ciążą jakoś jeszcze przygotowywałyście swoje ciało? Nie chciałabym stracić figury po ciąży, dodatkowo czytałam o ćwiczeniach mięśnia kegla. Czy któraś robiła „formę” żeby przygotować ciało na ciążę? Jakby nie patrzeć to będzie obciążenie dla naszego organizmu👩32l
💊 PregnaStart
Właśnie mowia ze jakies lekkie ćwiczenia nie obciążające ciało to super. Bo jakiś nagły wysiłek, dieta czy coś mogą nam nawet rozregulować cykl. Wiec nie walilabym może od razu na siłkę ale tak 2-3 razy w tygodniu jakies rozciągania, joga, ćwiczenia to jest bardzo dobry pomysłona 💁🏼♀️ 31 | on 🙋♂️ 56
suzume wrote:Tak kończy się miesiączka normalnie.
Ja byłam zdziwiona bardzo, bo w lipcu mialam cykl bezowulacyjny. Moje 'objawy' wskazywałyby mi na konkretną datę tej owulacji i myślałam że ja serio mialam, dopóki ginekolog powiedziała że nic z tego. Moja faza lutealna trwa 13 dni i dokładnie 13 dni po, jak myślałam, mojej nieistniejacej owulacji dostałam okres. Więc gdyby nie usg to byłabym pewna że tego dnia byla owulacja.
Czytałam że kobiety normalnie mają w ciągu roku 1-2 cykle bez owulacji i że jest to zupelnie normalne. -
suzume wrote:Właśnie mowia ze jakies lekkie ćwiczenia nie obciążające ciało to super. Bo jakiś nagły wysiłek, dieta czy coś mogą nam nawet rozregulować cykl. Wiec nie walilabym może od razu na siłkę ale tak 2-3 razy w tygodniu jakies rozciągania, joga, ćwiczenia to jest bardzo dobry pomysł
Też tak myślałam, zastanawiałam się czy są jakieś specjalne ćwiczenia przygotowujące do ciąży, jak np. skierowane na brzuch czy dno miednicy które warto robić.👩32l
💊 PregnaStart
Sienia555 - tak, sluz, bol jajnikow, plamienie, wszystko było tylko owulacji nie bylo. Żałuję że nie mierzyłam wtedy temperatury, chciałabym zobaczyć jak to by wyglądało na wykresie.
Kiedy- nie jestem ekspertem ale pewnie rozciągające i wzmacniające mięśnie brzucha, kregoslup, wszystko co może nam być potrzebne w tym czasie.
Ja w końcu po chyba 10 dniach czekania na owulacje mam nareszcie pozytywny owulak. Mam nadzieję że to ten cykl i ze to nie cykl bezowulacyjny 🤞🏻 byłaby niezła niespodzianka na HalloweenKc1234, Vergeet lubią tę wiadomość
ona 💁🏼♀️ 31 | on 🙋♂️ 56
suzume wrote:Sienia555 - tak, sluz, bol jajnikow, plamienie, wszystko było tylko owulacji nie bylo. Żałuję że nie mierzyłam wtedy temperatury, chciałabym zobaczyć jak to by wyglądało na wykresie.
Kiedy- nie jestem ekspertem ale pewnie rozciągające i wzmacniające mięśnie brzucha, kregoslup, wszystko co może nam być potrzebne w tym czasie.
Ja w końcu po chyba 10 dniach czekania na owulacje mam nareszcie pozytywny owulak. Mam nadzieję że to ten cykl i ze to nie cykl bezowulacyjny 🤞🏻 byłaby niezła niespodzianka na Halloween
Ja wracam od ginekologa, byłam na klasyfikacji do iui.
Endometrium 11 mm, ciałko żółte jest czyli owulacja była natomiast powiedział.. że jest świeże czyli
Max 3 dni a byłam pewna że miałam wcześniej owulację 😬😬 ostatni 💓 było niedzielę Wieczorem,
Potem byliśmy w rozjazdach a
Dziś czwartek 😬😬 trochę się podłamałam bo liczylam niesamowicie na ten cyklWiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 18:36
🧍♀️92 🧍♂️92 + 🐕 🐕
Starania od 04/24
Ona:
AMH 2,0
Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅
On:
Test hba 54% ❌
Stres oksy. 1,6 ❌
Reszta ✅
Oboje:
Suplementacja+żel ✅
Kirby wrote:Dziewczyny a czy oprócz badań przed pierwszą ciążą jakoś jeszcze przygotowywałyście swoje ciało? Nie chciałabym stracić figury po ciąży, dodatkowo czytałam o ćwiczeniach mięśnia kegla. Czy któraś robiła „formę” żeby przygotować ciało na ciążę? Jakby nie patrzeć to będzie obciążenie dla naszego organizmu
Poprostu chce być w ciąży nie patrzę na to czy figurę
Strace czy nie, dość mocno mi się życie spriorytetyzowaloVergeet lubi tę wiadomość
🧍♀️92 🧍♂️92 + 🐕 🐕
Starania od 04/24
Ona:
AMH 2,0
On:
Test hba 54% ❌
Stres oksy. 1,6 ❌
Reszta ✅
Oboje:
Suplementacja+żel ✅
Kc jeśli tańczyliście w niedziele to jest duża szansa! Nie spisuj jeszcze tego cyklu na straty! Będziesz testować czy czekasz okres?
Ja zawsze nie mogłam się powstrzymać i robiłam testy od razu chyba 10 dpo ale teraz chyba zaczekam na okres. Jeśli nie przyjdzie 31 października to 1 listopada rano sikne.
Co do ćwiczeń to jak rozmawiałam z przyjaciółka która ma już dziecko mówiłam jej wcześniej że też jakoś nie interesuje się ta waga, nie chce jakoś zrzucac teraz kilogramów a przydałoby się. Ale myślałam że po co, skoro zaraz i tak zamierzam przytyć 😛 powiedziała mi że łatwiej będzie mi w ciazy jak będę lżejsza. Bo te kilogramy dochodzą, ciężko później wszystko robić im człowiek cięższy. No ale jeszcze tego do serca nie wzięłam 😛
Ja czuje w brzuchu owulacje tak od około 17! Więc czekam aż M. Wróci z pracy i go zgarnę chyba na ostatni taniec 😛 wiem ze jest mega zmęczony i chyba źle spał, ale trzymajcie kciuki żeby coś na niego podziałało 😛Vergeet lubi tę wiadomość
ona 💁🏼♀️ 31 | on 🙋♂️ 56
Witam dziewczyny,
U nas to było tak że po poronieniu w lutym idrazu dostaliśmy zielone światło i .. jak się okazało 'zrobienie sobie dziecka' proste jest chyba tylko wtedy jak się ma 16 lat i się nie mysli o konsekwencjach swych czynów 🤣
Seks baaaardzo czesto , a po ciazy ani widu ani słychu. Wyliczenia, testy, temperatury słuzy to wszystko tak naprawdę ryje nam kobietom banie . A czy to już, a czy to było czy będzie. Ja to mialam miesiąc w miesiąc takie objawy ze co miesiąc wydawało mi się że jestem w ciazy 🤣 aż uwaga.. okres odmówił, owulacja nie przychodziła. Pierwszy raz w życiu mialam problemy z owulacją.
Aż do momentu kiedy przyszedł miesiąc w którym mieliśmy przeprowadzkę . Dużo latania , ciągle coś. Ja w międzyczasie straciłam prace ( więc ekstra🤣) ciaza odeszła troche na dalszy plan i co? I bach !
Jesteśmy właśnie w 11 tygodniu
Wszyscy mi mówili odpuść, więcej luzu. Ale ja wiem ze przy chęci posiadania dziecka to nie jest takie proste 😒Vergeet lubi tę wiadomość
-
O kurcze piękna historia!! Gratuluję Ci bardzo mam nadzieję że ciaza będzie bardzo nudna! dajesz nam wszystkim nadzieje właśnie wtedy kiedy myślimy ze nie ma nadziei i że starania nie bylo to i ciaza nie przyjdzie ❤️
Oleczka_kh lubi tę wiadomość
ona 💁🏼♀️ 31 | on 🙋♂️ 56
Dziękuję Suzume za odpowiedź i pocieszenie 💓
Właśnie dużo histori że ten cykl który był udany był najdziwniejszy z jakimiś totalnie nie zgadzającymi się objawami, lekarz mówi że owulacji nie było bach ciąża, seksu nie było w dni płodne tylko przed bach ciążą, no do końca miesiąca się u mnie wyjaśni czy ten cykl powtórzy historię poprzedniczek z forum.
Widzę też na wątku miesięcznym wiele dziewczyn z 2 kreskami przy podobnym okresie się starania co u nas 🤞🏻🤞🏻
Ja chciałabym odpuścić ale nie tak łatwo chociaż w tym miesiącu nie sprawdzałam owulacji i właśnie się katuje przez to bo ja ominęłam xDVergeet lubi tę wiadomość
🧍♀️92 🧍♂️92 + 🐕 🐕
Starania od 04/24
Ona:
AMH 2,0
On:
Test hba 54% ❌
Stres oksy. 1,6 ❌
Reszta ✅
Oboje:
Suplementacja+żel ✅
Kc1234 wrote:Ja chciałabym odpuścić ale nie tak łatwo chociaż w tym miesiącu nie sprawdzałam owulacji i właśnie się katuje przez to bo ja ominęłam xD
Oj tak, też bym chciała wyłączyć głowę. W tym miesiącu pierwszy raz sprawdzałam owulację i wyszło że jest w 11dc a nie 14. Dodatkowo, na innym wątku dziewczyny zachodziły w ciążę podczas choroby a ja jestem przeziębiona, plus ta pełnia księżyca w owulację i tak sobie wmawiam, że może to jest ten miesiąc 😀 głowa jest straszna 🫣Vergeet lubi tę wiadomość
👩32l
💊 PregnaStart
Oleczka_kh wrote:Witam dziewczyny,
U nas to było tak że po poronieniu w lutym idrazu dostaliśmy zielone światło i .. jak się okazało 'zrobienie sobie dziecka' proste jest chyba tylko wtedy jak się ma 16 lat i się nie mysli o konsekwencjach swych czynów 🤣
Seks baaaardzo czesto , a po ciazy ani widu ani słychu. Wyliczenia, testy, temperatury słuzy to wszystko tak naprawdę ryje nam kobietom banie . A czy to już, a czy to było czy będzie. Ja to mialam miesiąc w miesiąc takie objawy ze co miesiąc wydawało mi się że jestem w ciazy 🤣 aż uwaga.. okres odmówił, owulacja nie przychodziła. Pierwszy raz w życiu mialam problemy z owulacją.
Aż do momentu kiedy przyszedł miesiąc w którym mieliśmy przeprowadzkę . Dużo latania , ciągle coś. Ja w międzyczasie straciłam prace ( więc ekstra🤣) ciaza odeszła troche na dalszy plan i co? I bach !
Jesteśmy właśnie w 11 tygodniu
Wszyscy mi mówili odpuść, więcej luzu. Ale ja wiem ze przy chęci posiadania dziecka to nie jest takie proste 😒
W tym wyluzowaniu najważniejsze jest to żeby odróżnić dwie rzeczy myślę - chęć posiadania dziecka zostaje z nami ciągle ale trzeba odrzucić to szaleństwo które tworzy się w głowie. A przy okazji jeszcze nie można się biczować za to jak te głupie myśli czasami do nas wracają.
Ogólnie nie jest to łatwe, ale jak widać skuteczne wielkie gratulacje - a ile łącznie się staraliście?
-
Kc1234 wrote:Dziękuję Suzume za odpowiedź i pocieszenie 💓
Właśnie dużo histori że ten cykl który był udany był najdziwniejszy z jakimiś totalnie nie zgadzającymi się objawami, lekarz mówi że owulacji nie było bach ciąża, seksu nie było w dni płodne tylko przed bach ciążą, no do końca miesiąca się u mnie wyjaśni czy ten cykl powtórzy historię poprzedniczek z forum.
Widzę też na wątku miesięcznym wiele dziewczyn z 2 kreskami przy podobnym okresie się starania co u nas 🤞🏻🤞🏻
Ja chciałabym odpuścić ale nie tak łatwo chociaż w tym miesiącu nie sprawdzałam owulacji i właśnie się katuje przez to bo ja ominęłam xDKc1234 lubi tę wiadomość