Forum Starając się - ogólne STARACZKI Z 2017 r., które dalej się starają
Odpowiedz

STARACZKI Z 2017 r., które dalej się starają

Oceń ten wątek:
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1682 498

    Wysłany: 15 lipca 2018, 11:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Nie dawno miałam owu A piersi mnie tak bolą jakbym jutro @ miała dostać.

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3

    Badanie na sierpień: ANA1

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75, witamina B12, Ascofer

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne leukocyty
  • Multiwitamina Autorytet
    Postów: 6528 3762

    Wysłany: 15 lipca 2018, 11:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    Hej dziewczyny. Nie dawno miałam owu A piersi mnie tak bolą jakbym jutro @ miała dostać.
    Może progesterol wysoki? Ja też teraz miałam wyżej po owulacji i piersi takie dość wrażliwe i ciężkie. Albo chyba prolaktyna podwyższona też może mieć wpływ na piersi

    b9ec53f61f.png

    ♡♡♡ KORNEL ♡♡♡

    1a43acd3ca.png
    Czekamy na Ciebie Kruszynko , będzie dziewczynka (? )
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6518 4983

    Wysłany: 15 lipca 2018, 13:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Multiwitamina wrote:
    Może progesterol wysoki? Ja też teraz miałam wyżej po owulacji i piersi takie dość wrażliwe i ciężkie. Albo chyba prolaktyna podwyższona też może mieć wpływ na piersi

    Multi, progesteroN, nie progesterol - nie ma czegoś takiego ;)

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1682 498

    Wysłany: 15 lipca 2018, 13:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki to ma wpływ na zapłodnienie?

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3

    Badanie na sierpień: ANA1

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75, witamina B12, Ascofer

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne leukocyty
  • Multiwitamina Autorytet
    Postów: 6528 3762

    Wysłany: 15 lipca 2018, 14:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Multi, progesteroN, nie progesterol - nie ma czegoś takiego ;)
    Heh sory. Tak mi telefon zapamiętał i nie zwracam już na to uwagi jak piszę.

    b9ec53f61f.png

    ♡♡♡ KORNEL ♡♡♡

    1a43acd3ca.png
    Czekamy na Ciebie Kruszynko , będzie dziewczynka (? )
  • Multiwitamina Autorytet
    Postów: 6528 3762

    Wysłany: 15 lipca 2018, 14:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    A jaki to ma wpływ na zapłodnienie?
    Wysoka prolaktyna może utrudniać, a wysoki progesteron to dobre warunki dla zarodka. Na zapłodnienie może mieć wpływ ale nie musi. Im wyższy prog i niższa prolaktyna tym lepiej. Ja z 40 ( ponad normę) zbiłam do14 , w miesiąc czasu bromkiem

    b9ec53f61f.png

    ♡♡♡ KORNEL ♡♡♡

    1a43acd3ca.png
    Czekamy na Ciebie Kruszynko , będzie dziewczynka (? )
  • Pati88 Autorytet
    Postów: 879 314

    Wysłany: 15 lipca 2018, 15:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a my na weekendzie u rodzicow więc jakoś tak zleciało. Ani mnie w tym cyklu nie bolał jajnik ani nie bolą i nie powiększają się piersi. Heh zobaczymy czy cykl będzie trwał tyle samo po tej laparo. Taki dzisiaj mam dzień dołujący. 30stka przekroczona i czuje sie jak dinozaur. Wszyscy dookoła z gromadką dzieci lub w ciąży. Serio w naszym rodzinnym miasteczku wyglądamy jakoś dziwnie. Mam wrażenie ze wszyscy patrzą mi się na brzuch i niemal pytają wzrokiem co jest z nami nie tak heh. Taka jestem zła na lekarzy że nie powiedzieli mi jako 19 latce że moge miec zrosty po tej operacji. Moglabym już mieć te laparo dawno temu... Eh jeszcze gdyby człowiek wykirzystał tą "antykoncepcje" a myśmy z M uważali od 13 lat żeby czasem nie wpaść:/

    Nie mniej milej niedzieli! Ja czekam na finał mundialu:) Mam nadzieje że Chorwacja wygra;)

    07.2018 i 10.2018 laparaskopowe usunięcie zrostow otrzewnej i uwolnieniu jajników i jajowodów.
    hiperprolaktynemia oraz zaburzenia glikemii, zespół FAP, MTHFR 677C-T heterozygota, PAI-1 4G heterozygota, fibrynogen 489 mg/dl (norma 200-450)
  • SylwiaLu Autorytet
    Postów: 493 421

    Wysłany: 16 lipca 2018, 08:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

    my w końcu spokojny weekend w domu, co rzadko się zdarza ;)
    Trochę zmieniamy aranżację w salonie, więc drobne porządki, przestawianie, układanie, ostatnie mecze mundialu, gril na balkonie, wspólne spacery z psem i taka sielanka :)

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    22.06.2020 Luiza :*
    XII 2018 poronienie zatrzymane; Łucja - 10tc [*]
    Hashimoto od 2007
    Starania od XII 2015
    jajowody drożne, histeroskopia ok
    Mąż - morfologia 6%
    AMH 8,07; 3 x UIU :(
    X 2018 elektrokauteryzacja jajnika, usunięcie ognisk endometriozy
    mthfr hetero, kwas metylowany i wit prenatalne
  • Multiwitamina Autorytet
    Postów: 6528 3762

    Wysłany: 16 lipca 2018, 09:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati ważne jak Wy się czujecie że sobą. Ludzie gadali, gadają i będą gadać...A to b3z ślub i dziecko, a to 10miesiecy po ślubie bez dziecka, a to drugie gdzie...? I tak w koło. Jak będziesz o tym myślała zwariujesz, olej ich.

    Sylwia , nie wiem jak u Ciebie , ale u nas jakby nie ten deszcz to wczoraj też perfekcyjnie. Lenistwo na 100% hehe

    SylwiaLu, Pati88 lubią tę wiadomość

    b9ec53f61f.png

    ♡♡♡ KORNEL ♡♡♡

    1a43acd3ca.png
    Czekamy na Ciebie Kruszynko , będzie dziewczynka (? )
  • Imari Autorytet
    Postów: 527 205

    Wysłany: 16 lipca 2018, 10:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny;) jestem na forum od 2017 roku, przeważnie w innym wątku. U nas w wątku już większość dziewczyn jest w ciąży lub urodziły;))) Chciałabym się dodatkowo u Was zaczepić;)

    W skrócie o mnie. W sierpniu minie nam rok bezowocnych starań... Mam zdiagnozowane PCOS i IO, dodatkowo wysoką prolaktynę. Mąż wyniki ma w normie...ale bez szału. W czerwcu miałam laparo i histero. Drożność ok. W tym cyklu (który zaczął się dziś) zaczynam z bromkiem. Prolaktynę z 40 do 20 zbiłam cyclodynonem...i na tym się zatrzymało - stąd decyzja lekarza o bromku. To tyle w ramach krótkiego przedstawienia;)

    Życzę Wam miłego dnia;)

    Multiwitamina, Magda - mbc lubią tę wiadomość

    3jgxvfxmhp1pdz9t.png
  • KAL Autorytet
    Postów: 1124 670

    Wysłany: 16 lipca 2018, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imari wrote:
    Cześć dziewczyny;) jestem na forum od 2017 roku, przeważnie w innym wątku. U nas w wątku już większość dziewczyn jest w ciąży lub urodziły;))) Chciałabym się dodatkowo u Was zaczepić;)

    W skrócie o mnie. W sierpniu minie nam rok bezowocnych starań... Mam zdiagnozowane PCOS i IO, dodatkowo wysoką prolaktynę. Mąż wyniki ma w normie...ale bez szału. W czerwcu miałam laparo i histero. Drożność ok. W tym cyklu (który zaczął się dziś) zaczynam z bromkiem. Prolaktynę z 40 do 20 zbiłam cyclodynonem...i na tym się zatrzymało - stąd decyzja lekarza o bromku. To tyle w ramach krótkiego przedstawienia;)

    Życzę Wam miłego dnia;)

    Witaj,
    to tak jak Ja i Magda-mbc zaczęłysmy w sierpniu 2017 i nadal nic... ja mam IO, Hiperinsulinemizm, Hashimoto i niedoczynność tarczycy to starania o nasze 2 dziecko narazie czekam na małpę która znowu się spóźnia i tu właśnie

    Magda-mbc znalazłam forum o insulinoopornychi tam dziewczyny piszą ze zdarza im się po gluco nie mieć krwawienia i zacząć nowy cykl... u mnie by to się zgadzało bo ja znowu nie mam małpy a chyba kolejna OVU była bo mierzę temp i znowu jest w górze ehhh... dzwonię dziś do lekarza bo martwię się o siebie a mąż to już w ogóle w stresie ze nie wiadomo co mi po tych lekach....

    2 lata starań
    12.2018 Laparoskopia i Histeroskopia (obydwa jajowody drożne)
    wyłyżeczkowane polipy endometrialne
    Letrox 75 | Glucophage 1000XR | Niedoczynność tarczycy | HASHIMOTO | Insulinooporność | Hiperinsulinemizm
  • SylwiaLu Autorytet
    Postów: 493 421

    Wysłany: 16 lipca 2018, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam XII 2015 ;)
    ale w zeszłym roku dołączyłam do OF, stąd jestem też w tym wątku :)

    22.06.2020 Luiza :*
    XII 2018 poronienie zatrzymane; Łucja - 10tc [*]
    Hashimoto od 2007
    Starania od XII 2015
    jajowody drożne, histeroskopia ok
    Mąż - morfologia 6%
    AMH 8,07; 3 x UIU :(
    X 2018 elektrokauteryzacja jajnika, usunięcie ognisk endometriozy
    mthfr hetero, kwas metylowany i wit prenatalne
  • Imari Autorytet
    Postów: 527 205

    Wysłany: 16 lipca 2018, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KAL ja przez ponad 6 miesięcy brałam 2 x metformax 850 i nie wpłynęło to w sumie wcale na moje cykle. Zapewne, na każdą działa inaczej. Przez te pół roku metforminy i diety schudłam ponad 15kg. Liczyłam na to, że cykle mi się skrócą z 32-31dni na 28... kiedyś @ przychodziła dokładnie co 28 dni. Teraz cykle mam regularne...ale późne ovu bliżej 19dc. No nic nowy cykl nowa nadzieja;) KAL może u Ciebie to jednak fasolka?;)

    SylwiaLu widzę po opisie wysokie AMH, to podobnie jak u mnie waha się od 7 do 9. Poczekam jeszcze dwa miesiące po laparo i zbadam sobie jeszcze raz hormony...Ostatnio robiłam porządki w papierach...i plik wyników badań mnie przeraził...Wy zapewne macie podobnie;) Ile kasy na to poszło...powinni takie badania robić za darmo...w końcu walczymy o przyrost naturalny;)

    3jgxvfxmhp1pdz9t.png
  • KAL Autorytet
    Postów: 1124 670

    Wysłany: 16 lipca 2018, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imari wrote:
    KAL ja przez ponad 6 miesięcy brałam 2 x metformax 850 i nie wpłynęło to w sumie wcale na moje cykle. Zapewne, na każdą działa inaczej. Przez te pół roku metforminy i diety schudłam ponad 15kg. Liczyłam na to, że cykle mi się skrócą z 32-31dni na 28... kiedyś @ przychodziła dokładnie co 28 dni. Teraz cykle mam regularne...ale późne ovu bliżej 19dc. No nic nowy cykl nowa nadzieja;) KAL może u Ciebie to jednak fasolka?;)

    SylwiaLu widzę po opisie wysokie AMH, to podobnie jak u mnie waha się od 7 do 9. Poczekam jeszcze dwa miesiące po laparo i zbadam sobie jeszcze raz hormony...Ostatnio robiłam porządki w papierach...i plik wyników badań mnie przeraził...Wy zapewne macie podobnie;) Ile kasy na to poszło...powinni takie badania robić za darmo...w końcu walczymy o przyrost naturalny;)
    ja nie wierzę :P w ogóle teraz na zimno podchodze do starań... wcześniej to się stresowałam, podniecałam, niecierpliwiłam a teraz phiiii co będzie to będzie... w piątek lecimy na wakacje to zbadam we czwartek betę żeby mieć 100%

    2 lata starań
    12.2018 Laparoskopia i Histeroskopia (obydwa jajowody drożne)
    wyłyżeczkowane polipy endometrialne
    Letrox 75 | Glucophage 1000XR | Niedoczynność tarczycy | HASHIMOTO | Insulinooporność | Hiperinsulinemizm
  • Imari Autorytet
    Postów: 527 205

    Wysłany: 16 lipca 2018, 13:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KAL bardzo podoba mi się Twoje podejście "phiii";) Chyba ja też zaczynam spuszczać powoli ciśnienie...popatrzyłam na to wszystko z boku...szkoda mi czasu na życie od ovu do ovu;)

    3jgxvfxmhp1pdz9t.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6518 4983

    Wysłany: 16 lipca 2018, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    ja okresu też dalej nie mam ale jestem po wizycie u endokrynologa!
    Najważniejsze zalecenia:
    -dieta 100% BEZ WĘGLI tylko mięsno-warzywno-tłuszczowa (owoce mogą być, ale b. małoo)
    -dalej brać gluco 850x2, bo uważa, że moja insulina w 2h wskazuje na leciuteńki hiperinsulinemizm. Mam powtórzyć krzywą cukrową i insulinową 3pkt, ale mam nie pić roztworu, tylko zjeść śniadanie i wyniki po 1 i 2h mają być po śniadaniu.

    - mam powtórzyć wynik shbg
    - dostałam euthyrox 25 na podwyższone tsh, zbadać ponownie po 4 tyg.

    do tego mam zrobić:
    *amh
    *inhibina b
    *wit. d3
    *kwas foliowy
    *wit. b12
    *homocysteina
    *poliformizm MTHFR 2 typy
    *przeciwciała p/jądrowe ANA3

    Jak policzyłam wszystko, to wychodzi 1400zł :D

    Po wszystkim mam mu przesłać wyniki, po analizie napisze mi jakie są zalecenia. Jeśli wszystko będzie okej, a w ciąży nie będę po 2 cyklach, to będzie jeszcze chciał, żeby gin. zrobił mi hsg.

    Ufff, dużo tego...




    SylwiaLu, Pati88 lubią tę wiadomość

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Imari Autorytet
    Postów: 527 205

    Wysłany: 16 lipca 2018, 13:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Magda - mbc;) dziś mam luźniejszy dzień w pracy, więc spamuję forum;) Fajnego masz endo...widać, że chce Cię gruntownie przebadać;) Z tych badań nie miałam jeszcze: *poliformizm MTHFR 2 typy
    *przeciwciała p/jądrowe ANA3
    i obstawiam, że te są najdroższe...
    Jakie miałaś wyniki krzywej cukrowo-insulinowej? Ja miałam cukier w normach, za to po godzinie od roztworu insulina z 11 podskoczyła do 130 po czym spadła do 40 po 2h...mam szalona trzustkę;] Przed następną wizytą mam znowu zbadać krzywą...czyli we wrześniu. Na lipcowej wizycie lekarz odstawił mi metforminę...została mi tylko dieta niskiego IG. Moja insulina na czczo wynosi teraz 6

    3jgxvfxmhp1pdz9t.png
  • KAL Autorytet
    Postów: 1124 670

    Wysłany: 16 lipca 2018, 13:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda-mbc to piękny zestaw... Zobaczymy co z tego będzie na sam początek proponuję II wyraźne a potem 9 msc spokoju i szybki i mało bolesny (nie pisze bezbolesny bo takich nie ma) poród :)

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    2 lata starań
    12.2018 Laparoskopia i Histeroskopia (obydwa jajowody drożne)
    wyłyżeczkowane polipy endometrialne
    Letrox 75 | Glucophage 1000XR | Niedoczynność tarczycy | HASHIMOTO | Insulinooporność | Hiperinsulinemizm
  • KAL Autorytet
    Postów: 1124 670

    Wysłany: 16 lipca 2018, 13:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje cukru są ok natomiast insulina 24,300,180... Więc jest dramat

    2 lata starań
    12.2018 Laparoskopia i Histeroskopia (obydwa jajowody drożne)
    wyłyżeczkowane polipy endometrialne
    Letrox 75 | Glucophage 1000XR | Niedoczynność tarczycy | HASHIMOTO | Insulinooporność | Hiperinsulinemizm
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6518 4983

    Wysłany: 16 lipca 2018, 13:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imari wrote:
    Cześć Magda - mbc;) dziś mam luźniejszy dzień w pracy, więc spamuję forum;) Fajnego masz endo...widać, że chce Cię gruntownie przebadać;) Z tych badań nie miałam jeszcze: *poliformizm MTHFR 2 typy
    *przeciwciała p/jądrowe ANA3
    i obstawiam, że te są najdroższe...
    Jakie miałaś wyniki krzywej cukrowo-insulinowej? Ja miałam cukier w normach, za to po godzinie od roztworu insulina z 11 podskoczyła do 130 po czym spadła do 40 po 2h...mam szalona trzustkę;] Przed następną wizytą mam znowu zbadać krzywą...czyli we wrześniu. Na lipcowej wizycie lekarz odstawił mi metforminę...została mi tylko dieta niskiego IG. Moja insulina na czczo wynosi teraz 6

    Przede wszystkim mam dobrego ginekologa, bo to on pierwszy zalecił mi zrobić krzywe.
    Do tego zlecił mi zrobić: panel tarczycowy, aspat, alat, kreatyninę, prolaktynę, dheas, shbg, 17-oh-progesteron, androstendion i testosteron.

    Z tych wyników wyszło mi tak:
    glukoza: 87.80/75.01/93.48
    insulina: 4.86/21.71/25.94 i ten wynik po 2h go niepokoi.

    To była moja pierwsza wizyta u endo, wszystko wcześniej, to gin. Zresztą sam endo powiedział mi dziś, że mam super gina :)

    poliformizm MTHFR 2 typy, to koszt 560zł
    a ANA3 - 150zł.

    Ja też mam dziś czas spamować :)

    Pati88 lubi tę wiadomość

    atdcl6d8afs9zxzu.png
‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.