Forum Starając się - ogólne Starając się o pierwsze dziecko
Odpowiedz

Starając się o pierwsze dziecko

Oceń ten wątek:
  • Oda_33 Autorytet
    Postów: 1355 257

    Wysłany: 13 lipca 2017, 21:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam bardzo obfitą i bolesną miesiączkę. Często taką mam, ale poprzednie 2 cykle bezbolesne. Do tego w ostatnim cyklu doszedł ból krzyża - nieznośny, ale to już sporo przed @. Skrzepy we krwi też nie są normalne? Miałam już laparoskopię w życiu i nie chciałabym tego powtarzać :/
    ale pewnie skoro robiona była pod kątem operacji jajnika, to nikt nie zwracał uwagi na endometriozę.

    No nic, w sierpniu porozmawiam o tym z lekarką. Na razie nie chcę sobie nic wkręcać.

    * hormony w normie
    * naturalna owulacja
    * badanie drożności - wrzesień 2017
    * słabe wyniki nasienia
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 lipca 2017, 21:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 13:12

  • Oda_33 Autorytet
    Postów: 1355 257

    Wysłany: 13 lipca 2017, 21:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    :-) Wiem, wiem, ale zaczęłam już sobie przypominać, że kiedyś któryś mój lekarz o tym wspomniał i już sobie wkręcam. Dobra, nie ma co. Na razie skupiam się na tym, żeby moja prawdopodobna owulacja przerodziła się w piękną ciążę :-)

    * hormony w normie
    * naturalna owulacja
    * badanie drożności - wrzesień 2017
    * słabe wyniki nasienia
  • welonka Autorytet
    Postów: 3494 1469

    Wysłany: 13 lipca 2017, 21:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponad 3 lata próbowałam sobie wyregulować cykl wszystko bylo ok dopóki brałam luteinę czy dupahaston jak odstawiłam to z powrotem mogłam czekać na @dwa miesiące, dlatego teraz biore co cykl nie sprawdzam czy przyjdzie sama czy nie i przynajmniej wiem 3-4dni po odstawieniu @przychodzi.
    Oda mi sie wydaje ze jesli miałabyś podczas laparoskopii Endometrium to by poinformowali Cie o tym .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2017, 21:19

    klz9df9h3nsyhcqk.png
  • Oda_33 Autorytet
    Postów: 1355 257

    Wysłany: 13 lipca 2017, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj nie wiem. Już nie ufam tak nfz, poza tym, to byłoby widoczne bez badania histopatologicznego?
    Miałam pobierany wycinek jajnika i myślałam, że w ten sposób mogli ocenić czy mam PCO, ale moja gin powiedziała, że bez szans :p

    No nic, nie ma co się diagnozować samodzielnie. Może właśnie zachodzę w ciążę, więc powinnam się relaksować, a nie doszukiwać możliwych złych scenariuszy :-)

    * hormony w normie
    * naturalna owulacja
    * badanie drożności - wrzesień 2017
    * słabe wyniki nasienia
  • welonka Autorytet
    Postów: 3494 1469

    Wysłany: 13 lipca 2017, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odda święte słowa nie ma co sie samemu diagnozować, ja nie robię żadnych badań na własną rękę dopiero jak lekarz zaleci.

    klz9df9h3nsyhcqk.png
  • Oda_33 Autorytet
    Postów: 1355 257

    Wysłany: 13 lipca 2017, 22:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też, chociaż chętnie wypytam o męczące mnie rzeczy :-) Ja na szczęście trafiłam na lekarkę, która sama z siebie mi wszystko zleciła na samym początku, nie musiałam stawać przed dylematem, czy robić badania czy za wcześnie. Bo rozumiem też dziewczyny, które po pół roku niepowodzeń decydują się na rozpoczęcie diagnozy na własną rękę bo lekarz każe czekać rok. Wtedy najlepiej zmienić lekarza, ale nie każdy ma taką możliwość.

    Tak czy siak, każdej z nas życzę profesjonalnej opieki medycznej, bo do podstawa!

    Tymczasem kładę się spać, już dziś bez szaleństw, po 3 dniach wystarczy :-)

    I pozostaje czekać na efekty.

    Dobrej nocy Kochane!

    * hormony w normie
    * naturalna owulacja
    * badanie drożności - wrzesień 2017
    * słabe wyniki nasienia
  • Parsleyek Autorytet
    Postów: 1630 1347

    Wysłany: 13 lipca 2017, 23:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Endometrioze stwierdzi się tylko poprzez laparoskopię. Żadne inne badanie nie da pewności, mogą być tylko podejrzenia ( obfite i bolesne miesiączki, bóle w okolicach krzyża, skrzepy we krwi, krwawienia i plamienia poza miesiączką).

    Po odstawieniu dupka ja czekam na okres zazwyczaj 3-4 dni i się pojawia.

    U mnie pojawiła się torbiel i na tej podstawie, przez usg, lekarz sugerował że to endometrioza. Jej wygląd jest inny niż zwykłej cysty. Laparoskopia potwierdziła endometriozę, a ja z kolei nie mam jej żadnych oznak bólowych...

    29 lat. Moja historia [blog]: waiting4.pl
    l22nkrhmpu973w26.png
    "Im bardziej w życiu ma się pod górkę, tym piękniejsze będą później widoki"
  • Oda_33 Autorytet
    Postów: 1355 257

    Wysłany: 14 lipca 2017, 10:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie ja chyba też miałam podejrzenie endometriozy przez torbiel - miałam usuwaną przez laparoskopie, ale okazało się to czymś innym, wiec może stąd kojarzę, że w mojej historii leczenia się to pojawiło. No nie wiem, nie będę sobie zaprzątć tym głowy na zapas.

    Dzisiaj z kolei obudził mnie ból podbrzusza, okazało się, że mój śluz płodny znowu, jak w zeszłym cyklu zmienił się w taką gęstą, przezroczystą wydzielinę. Już nie wiem, czy to oznacza że dopiero jest owulacja jednak, czy powinnam słuchać testów. W kazdym razie wykorzystaliśmy też dziś naszą szansę :) Teraz zaczyna się, dokładnie jak w zeszłym cyklu, pobolewanie jak na @. Na razie słabe. W zeszłym cyklu dostałam wlaśnie takich bólów ok 2 tyg przed @, ktora nadeszła po ponad 40 dniach.

    Jednak moje ciało, to wciąż zagadka dla mnie, ale przynajmniej mam już porównanie, bo bacznie obserwowałam siebie w zeszłym cyklu. Martwi mnie tylko tkliwość piersi, gin mówiła mi kiedyś ,że jak od owulacji aż bolą to może być to za wyska prolaktyna :/

    Zobaczymy.

    Dobrze, że pogoda nieco się poprawila i mam nadzieję, że na weekend zostanie równie sloneczna. Myslimy wlasnie intensywnie jak go milo spedzic. Jakies pomysly?

    * hormony w normie
    * naturalna owulacja
    * badanie drożności - wrzesień 2017
    * słabe wyniki nasienia
  • SanKwt Autorytet
    Postów: 850 221

    Wysłany: 14 lipca 2017, 11:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ochote pojechac nad jezioro pod jakies domki lodki , kajaki, roweryki wodne , mysle ze fajny pomysl na weekend , wieczorkiem grill ❤❤
    Sama bym tak spędziła weekend ale za tydz jedziemy nad morze i tez mam nadzieję na ladna pogode a przynajmniej zeby nie padalo.

    xnw4dqk3jk6esv7t.png
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2525 824

    Wysłany: 14 lipca 2017, 11:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) jestem po pierwszych badaniach pomożecie mi je zinterpretować ?:) 3dc

    LH 8,09 miU/ml
    FSH 6,04 miU/ml
    E2 53,03 pg/ml

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina D 2000, nac, colostrum,acard 75,

    Suple On. Supramen, maca

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • Oda_33 Autorytet
    Postów: 1355 257

    Wysłany: 14 lipca 2017, 11:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SanKwt wrote:
    Ja mam ochote pojechac nad jezioro pod jakies domki lodki , kajaki, roweryki wodne , mysle ze fajny pomysl na weekend , wieczorkiem grill ❤❤
    Sama bym tak spędziła weekend ale za tydz jedziemy nad morze i tez mam nadzieję na ladna pogode a przynajmniej zeby nie padalo.

    Też tak kombinujemy, ale zabralibyśmy się z jakimiś znajomymi, w grupie raźniej, jednym autem, a wszyscy jak na złość coś mają do roboty, albo na urlopach. Nie chce nam się siedzieć w mieście. Szczególnie, że my to lubimy w podróży!

    Zazdroszczę wyjazdu nad morze. My mieliśmy jechać też za tydzień, ale zobaczymy jak pogoda. Szkoda mi kasy na polskie morze, jak ma lać i mam siedzieć w hotelu. Czyli zazdroszczę, ale sama nie wiem czy pojadę :P Chciałabym na jakieś południowe plaże <3

    Mała Mi - przy wynikach masz chyba podane normy prawda? Ja nie znam norm, więc nie wiem, co oznaczają te liczby. A E2 to w ogóle nie wiem nawet co to za badanie ;-)

    Kiedy idziesz z nimi do lekarza? :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 11:46

    * hormony w normie
    * naturalna owulacja
    * badanie drożności - wrzesień 2017
    * słabe wyniki nasienia
  • JuicyB Autorytet
    Postów: 1160 1541

    Wysłany: 14 lipca 2017, 12:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

    Tu staraczka od 14 miesięcy (33 lata, ale lepiej późno niż wcale) :)
    Oboje zdrowi, tylko już nieco zniecierpliwieni. Liczę, że teraz po super bolesnym HSG się uda.

    Pozdrawiam piątkowo i miłego weekendu :)


    age.png
  • Oda_33 Autorytet
    Postów: 1355 257

    Wysłany: 14 lipca 2017, 12:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej JuicyB!

    14 miesięcy wydawało mi się kiedyś cholernie długim okresem starań. Z dzisiejszej perspektywy dystans maleje i trochę ponad rok, już nie jest to dla mnie tak niewyobrażalne.

    Trzymam kciuki za Ciebie i obecny cykl!!

    33 lata? To dobry czas!

    Rozumiem, że byliście obydwoje od początku zdrowi, tylko się nie udawało?

    JuicyB lubi tę wiadomość

    * hormony w normie
    * naturalna owulacja
    * badanie drożności - wrzesień 2017
    * słabe wyniki nasienia
  • SanKwt Autorytet
    Postów: 850 221

    Wysłany: 14 lipca 2017, 12:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    Hej dziewczyny :) jestem po pierwszych badaniach pomożecie mi je zinterpretować ?:) 3dc

    LH 8,09 miU/ml
    FSH 6,04 miU/ml
    E2 53,03 pg/ml

    Bez podanych norm tez nic mi to nie mowi;)

    xnw4dqk3jk6esv7t.png
  • SanKwt Autorytet
    Postów: 850 221

    Wysłany: 14 lipca 2017, 12:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oda_33 wrote:
    Też tak kombinujemy, ale zabralibyśmy się z jakimiś znajomymi, w grupie raźniej, jednym autem, a wszyscy jak na złość coś mają do roboty, albo na urlopach. Nie chce nam się siedzieć w mieście. Szczególnie, że my to lubimy w podróży!

    Zazdroszczę wyjazdu nad morze. My mieliśmy jechać też za tydzień, ale zobaczymy jak pogoda. Szkoda mi kasy na polskie morze, jak ma lać i mam siedzieć w hotelu. Czyli zazdroszczę, ale sama nie wiem czy pojadę :P Chciałabym na jakieś południowe plaże <3

    Mała Mi - przy wynikach masz chyba podane normy prawda? Ja nie znam norm, więc nie wiem, co oznaczają te liczby. A E2 to w ogóle nie wiem nawet co to za badanie ;-)

    Kiedy idziesz z nimi do lekarza? :)
    Wiesz my co roku jezdzimy na wakacje nad polskie morze , bo my wiecznie na cos odkladamy;) a to na ślub (ktory w calosci zorganizowalismy) a to na calkowity remont mieszkania, teraz znow odkładamy jak najwiecej kasiory na dzieciątko lub na ewentualne leczenie jesli by sie nie udawalo, wiec polskie mozrze wychodzi najtaniej;)
    Ja z mezem uwielbiamy zwiedzac spacerowac wiec nam nawet deszcz nie przeszkadza a zawsze trafiamy na okropna pogode.
    W tamtym roku jednego dnia robiliśmy dziennie po 25 km w deszcz , zawsze plaszcz przeciw deszczowy parasolki i do przodu;)

    xnw4dqk3jk6esv7t.png
  • Oda_33 Autorytet
    Postów: 1355 257

    Wysłany: 14 lipca 2017, 13:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super!!
    Nam zła pogoda też niby nie straszna, ale nad morze wolę jechać w pogodę. A wyjazd za granicę wcale nie jest droższy od polskiego morza, patrząc na te ceny. My w tym roku już mamy taki wyjazd za sobą, ale właśnie rozważamy zamianę wyjazdu nad polskie morze, albo w góry (bardzo lubim, też wszędzie pieszo), albo jednak za granicę. Dużo podróżujemy autem, więc przejechać dla nas w jeden dzień 1000 czy 1500 km nie jest straszne :-)

    Gorzej znajomi, głównie leniuszki,wyjeżdząją podrinkować i poleniuchować. Czasami jak zabierzemy ich na wycieczkę, to następnego dnia mają zakwasy i nie chcą już z nami wyruszać :p

    * hormony w normie
    * naturalna owulacja
    * badanie drożności - wrzesień 2017
    * słabe wyniki nasienia
  • SanKwt Autorytet
    Postów: 850 221

    Wysłany: 14 lipca 2017, 13:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oda_33 wrote:
    Super!!
    Nam zła pogoda też niby nie straszna, ale nad morze wolę jechać w pogodę. A wyjazd za granicę wcale nie jest droższy od polskiego morza, patrząc na te ceny. My w tym roku już mamy taki wyjazd za sobą, ale właśnie rozważamy zamianę wyjazdu nad polskie morze, albo w góry (bardzo lubim, też wszędzie pieszo), albo jednak za granicę. Dużo podróżujemy autem, więc przejechać dla nas w jeden dzień 1000 czy 1500 km nie jest straszne :-)

    Gorzej znajomi, głównie leniuszki,wyjeżdząją podrinkować i poleniuchować. Czasami jak zabierzemy ich na wycieczkę, to następnego dnia mają zakwasy i nie chcą już z nami wyruszać :p
    To dokladnie jak moja siostra;) wolibzostac w domu niz isc 5 km na pieszo np na plaze ;) woli jechac samochodem;)

    My z mezem sie smiejemy ze najdrozej wychodzą toalety nad morzem bo podczas zwiedzania czesto sie chce i trzeba placic za opróżnianie pecherza;) hehe

    xnw4dqk3jk6esv7t.png
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2525 824

    Wysłany: 14 lipca 2017, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) jestem po pierwszych badaniach pomożecie mi je zinterpretować ?:) 3dc

    LH 8,09 miU/ml faza folikularna 2,4-12,6
    FSH 6,04 miU/ml 3,5-12,5
    E2 53,03 pg/ml 12,5-166

    Przeprszam :) już uzupełniłam :)

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina D 2000, nac, colostrum,acard 75,

    Suple On. Supramen, maca

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • Oda_33 Autorytet
    Postów: 1355 257

    Wysłany: 14 lipca 2017, 13:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SanKwt - najlepiej nad morzem wynająć coś z kuchnią i sobie gotować. Bo strasznie drogo jeść "na mieście" A my jednak przyzwyczajeni do tego jesteśmy bardzo, bo czasami jak o 9 wyjdziemy na wycieczkę to wracamy koło 22 dopiero.

    Ale też oczywiście mówimy sobie, że nawet wolimy zjeść pasztet niż wydawać kasę, a potem sobie pozwalamy. No ja jestem mega rozrzutna, dobrze, że mój mąż trzyma nad tym pieczę. Dzięki niemu tak naprawdę udaje nam się odłożyć sporą kasę a ja nauczyłam się, że jak nie kupię nowych ciuchów w jednym miesiącu to naprawdę nic się nie stanie :p

    MałąMi, no idelanie mniej wiecej w połowę normy się wstrzelasz, więc moim zdaniem to dobre wyniki ;-)) a co to jest E2?

    * hormony w normie
    * naturalna owulacja
    * badanie drożności - wrzesień 2017
    * słabe wyniki nasienia
‹‹ 112 113 114 115 116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego