X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starając się o pierwsze dziecko
Odpowiedz

Starając się o pierwsze dziecko

Oceń ten wątek:
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak chcesz poczytać o badaniach to na dole w opisie mam linka do swojego pamiętnika tam pisałam co i kiedy warto zrobić :)

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Ginger Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Stosunek LH do FSH 1,5 czyli chyba nie jest zle chociaż powyżej 1 warto sprawdzić czy to nie PCOS wskazywać na to może także androstendion powyżej normy i testosteron tez jest wysoko. Robiłaś sobie panel tarczycowy z takim antyTPO warto zrobić cały pakiet i iść do endokrynologa. Sprawdź insuline i glukozę na czczo nic więcej nie przychodzi mi do głowy :)
    Glukozę robiłam, TSH, ft3,ft4 też i tu w sumie było wszystko ok.
    Glukoza 78 (70-99)
    TSH 1,629 (0,55 do 99)
    FT3 5,17 (3,5 do 6,5)
    FT4 - 14,13 (1,5 do 22,7)

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger wrote:
    Glukozę robiłam, TSH, ft3,ft4 też i tu w sumie było wszystko ok.
    Glukoza 78 (70-99)
    TSH 1,629 (0,55 do 99)
    FT3 5,17 (3,5 do 6,5)
    FT4 - 14,13 (1,5 do 22,7)
    To wygląda, ze wszystko w normie.A miałaś robiony monitoring co gin mówił na temat męskich hormonów ?

v5abi09kg49ph79h.png
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
  • Ginger Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    To wygląda, ze wszystko w normie.A miałaś robiony monitoring co gin mówił na temat męskich hormonów ?
    Monitoringu w sumie nie robiłam nigdy. Z tego co zauważyłam to te ft3, ft4 i TSH trochę sobie skacze u mnie. A co do gina to zawsze chodziłam prywatnie i jak ostatnio byłam u niej bo spóźniała się @ to powiedziałam że dzień wcześniej robiłam test i negatywny no i że ten testosteron zrobiłam i pokazałam wynik. Jedyne co powiedziała że muszę iść do endokrynologa a ona mi przepisze luteinę na wywołanie i najwyżej żebym przyszła po @ to przepisze mi duphaston na uregulowanie. Trochę się zawiodłam na niej bo myślałam że inaczej podejdzie do sprawy więc poszłam do rodzinnego dała mi skierowanie na morfologię, potas i sod, dała skierowanie do endokrynologa. Próbowałam też "wyciągnąć" skierowanie na badania od innego ginekologa, ale kobieta mnie zjechała jak jej powiedział że @ spóźniała się ponad 2 tygodnie i że luteinę wzięłam na wywołanie, bo wg niej powinnam była jeszcze czekać. Więc te badania które są wyżej zrobiłam prywatnie i w czwartek ide do endokrynologa dowiedzieć się co się dzieje

• Karota045 Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co czytam to faktycznie ten ovarin robi cuda :D mam nadzieję, że u mnie też tak zadziała :D dziewczyny, mam pytanie. Próbowaliscie testów strumieniowych?

30.10.17r.- zaczynamy starania :)
    Ovarin + Dhupaston start :)
    09.2017 stwierdzone Policystyczne jajniki
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli nic się nie wydarzy do tego czasu, a temperatura będzie się utrzymywać to myślę, że w wigilię :) Ale serio, jakoś nie nastrajam się, bo ten miesiąc odpuściliśmy ze względu na operację. No i w ogóle teraz we wtorek mam wizytę u mojego gin, więc zobaczymy co on mi powie ciekawego. Teraz mi się zrobił kremowy śluz, a jak go duuuuuużo! Ineczka, też bym chciała mieć taką przygodę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 21:14

agaaa90, mi88 lubią tę wiadomość

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger wrote:
    Monitoringu w sumie nie robiłam nigdy. Z tego co zauważyłam to te ft3, ft4 i TSH trochę sobie skacze u mnie. A co do gina to zawsze chodziłam prywatnie i jak ostatnio byłam u niej bo spóźniała się @ to powiedziałam że dzień wcześniej robiłam test i negatywny no i że ten testosteron zrobiłam i pokazałam wynik. Jedyne co powiedziała że muszę iść do endokrynologa a ona mi przepisze luteinę na wywołanie i najwyżej żebym przyszła po @ to przepisze mi duphaston na uregulowanie. Trochę się zawiodłam na niej bo myślałam że inaczej podejdzie do sprawy więc poszłam do rodzinnego dała mi skierowanie na morfologię, potas i sod, dała skierowanie do endokrynologa. Próbowałam też "wyciągnąć" skierowanie na badania od innego ginekologa, ale kobieta mnie zjechała jak jej powiedział że @ spóźniała się ponad 2 tygodnie i że luteinę wzięłam na wywołanie, bo wg niej powinnam była jeszcze czekać. Więc te badania które są wyżej zrobiłam prywatnie i w czwartek ide do endokrynologa dowiedzieć się co się dzieje

Jak tsh i ft skaczą, a atpo jest tak podwyzszone to moze to byc hashimoto. Dobrze by bylo gdyby endo wyslal Cię na usg tarczycy. Wtedy bedzie wszystko wiadomo.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Ginger Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Jak tsh i ft skaczą, a atpo jest tak podwyzszone to moze to byc hashimoto. Dobrze by bylo gdyby endo wyslal Cię na usg tarczycy. Wtedy bedzie wszystko wiadomo.
    Skaczą ale nigdy nie przekroczyły tej normy. Nie wiem nie chce sobie nic wkręcać bo chce poczekać spokojnie do wizyty ale widzę że ciężko będzie nie myśleć o tym. Nie wiem jak przetrwam do czwartku

Marudaruda lubi tę wiadomość

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marudaruda wrote:
    Jeżeli nic się nie wydarzy do tego czasu, a temperatura będzie się utrzymywać to myślę, że w wigilię :) Ale serio, jakoś nie nastrajam się, bo ten miesiąc odpuściliśmy ze względu na operację. No i w ogóle teraz we wtorek mam wizytę u mojego gin, więc zobaczymy co on mi powie ciekawego. Teraz mi się zrobił kremowy śluz, a jak go duuuuuużo! Ineczka, też bym chciała mieć taką przygodę ;)
    To my z myszą zaciskamy mocno kciuki bo już je ma i czytamy co u ciebie :))

KIM127, Marudaruda, mi88 lubią tę wiadomość

v5abi09kg49ph79h.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger wrote:
    Skaczą ale nigdy nie przekroczyły tej normy. Nie wiem nie chce sobie nic wkręcać bo chce poczekać spokojnie do wizyty ale widzę że ciężko będzie nie myśleć o tym. Nie wiem jak przetrwam do czwartku
    Nie powinny jej przekroczyć optymalnie jest jak są mniej więcej w połowie :) Edwarda ma racje warto zrobić usg i wszysyko będzie jasne :)

v5abi09kg49ph79h.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger wrote:

Ale spokojnie, nawet jesli to hashimoto to to nie jest nic strasznego. 1 tabletka dziennie + ew. suplementy i bedzie ok.

mi88 lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    To my z myszą zaciskamy mocno kciuki bo już je ma i czytamy co u ciebie :))

Na pewno dam znać we wtorek, po wizycie, bo sama jestem mega ciekawa.

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • KIM127 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marudaruda wrote:
    Na pewno dam znać we wtorek, po wizycie, bo sama jestem mega ciekawa.

Powodzenia na wizycie o życzę Ci żeby to nie było Hashi! Mam i nic to fajnego bleee!

34l, starania od 2017, Hashimoto
    02.2018 -HyCoSy - OK
    31.08.2018 - 1 IUI :(
    27.09.2018 - 2 IUI :(
    11.2018 - start w Novum
    12.2018 -histeroskopia Ok
    30.03.2019 - ICSI - 9dpt - 65,2 l; 11dpt - 220
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KIM127 wrote:
    Powodzenia na wizycie o życzę Ci żeby to nie było Hashi! Mam i nic to fajnego bleee!

Nie rozumiem? Jakie hashi?

PCOS, ↑ testosteron.
  • KIM127 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Upss zle się skopiowało to do ginger było!

34l, starania od 2017, Hashimoto
    02.2018 -HyCoSy - OK
    31.08.2018 - 1 IUI :(
    27.09.2018 - 2 IUI :(
    11.2018 - start w Novum
    12.2018 -histeroskopia Ok
    30.03.2019 - ICSI - 9dpt - 65,2 l; 11dpt - 220
  • antubis84 Ekspertka

Wysłany: 16 grudnia 2017, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam staraczki kochane :)
    Jestem tu w miarę nowa i chciałabym się dowiedzieć od Was bardziej doświadczonych jednej rzeczy : kiedy badać prolaktynę ? To znaczy w którym dniu cyklu ? Czy dzień cyklu jest bez znaczenia ?

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antubis84 wrote:
    Witam staraczki kochane :)
    Jestem tu w miarę nowa i chciałabym się dowiedzieć od Was bardziej doświadczonych jednej rzeczy : kiedy badać prolaktynę ? To znaczy w którym dniu cyklu ? Czy dzień cyklu jest bez znaczenia ?
    Jak chodzi o PRL i tsh to podobno nie ma znaczenia chociaż PRL większość dziewczyn bada do 5dc najlepiej 3-4 dzień :) Ja nań początku tak zrobiłam a potem tsh i PRL robiłam w dowolnym dniu. Ważne, żeby dzień przed nie pic,nie jeść ciężkostrawnych rzeczy, nie drażnić sutków i nie wolno się kochać a i iść normalnie spac :)

antubis84 lubi tę wiadomość

v5abi09kg49ph79h.png
  • gacka89 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mi dziewczyny dalyscie nadzieję tymi ciążamu po ovarinie. Ja co prawda biorę 3 miesiąc, ale pierwsze dwa bralam w zmniejszonej dawce i jeden z cykli był bezowulacyjny.

Gratuluje dziewczyny zielonych kropek, bardzo sie cieszę ;-)

Ja licze, że owu w wigilię to jakiś znak oby! Do gina ide 22.12 wiec mam nadzieję, że bedzie wtedy tam piekny pecherzyk.

Marudaruda lubi tę wiadomość

Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - oba drożne :-)2018
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
    ovarin,
    Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
    IVF start styczeń 2022 ❄️
    21.03 - transfer ❄️😭
    2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️
  • Ginger Koleżanka

Wysłany: 17 grudnia 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czwartek dam znać jak będę po wizycie :) a teraz uciekam do pracy. Miłej niedzieli Dziewczyny :*

• Marudaruda Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gacka89 wrote:
    Ale mi dziewczyny dalyscie nadzieję tymi ciążamu po ovarinie. Ja co prawda biorę 3 miesiąc, ale pierwsze dwa bralam w zmniejszonej dawce i jeden z cykli był bezowulacyjny.

Gratuluje dziewczyny zielonych kropek, bardzo sie cieszę ;-)

Ja licze, że owu w wigilię to jakiś znak oby! Do gina ide 22.12 wiec mam nadzieję, że bedzie wtedy tam piekny pecherzyk.

Gacuś, u Ciebie już po samej temperaturze widać zmiany, tak jak i u mnie ;) Ja myślę, że to faktycznie może być od ovarinu :)

A my dzisisj pierwsze <3 po operacji, nweet fajnie było, tylko szkoda że tak ostrożnie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2017, 10:36

gacka89 lubi tę wiadomość

PCOS, ↑ testosteron.
‹‹ 365 366 367 368 369 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ