Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania 40+
Odpowiedz

Starania 40+

Oceń ten wątek:
  • Jeszcze_Blizniaki Autorytet

Wysłany: 14 października 2021, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, właśnie dostałam okresu.
    Wczoraj ginka mówiła, żeby w razie plamienia/krwawienia wziąć duphaston i jechać do szpitala.
    Ale chyba bez przesady, to spóźniony okres. Na który kobieta nie starająca się o ciążę pewnie by nie zwróciła uwagi.

2004 starsza dzidzia
    2016 młodsza dzidzia

Od czerwca 2021 starania o trzecią dzidzię 😁

11.2021 cb
    2007 cb
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2021, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blawatek wrote:
    Dziewczyny, jutro 40stka. Za jakieś dwa dni okres. Wyc mi się już dziś chce. Coraz mniej nadziei.
    Bławatku to tylko cyfry😛😘 przypominam że sporo kobiet w tym ja rodzą w wieki 41,42,43 50,60 lat

• Hekate42 Autorytet

Wysłany: 14 października 2021, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akinom 59 wrote:
    Bławatku to tylko cyfry😛😘 przypominam że sporo kobiet w tym ja rodzą w wieki 41,42,43 50,60 lat
    Święte słowa 😉

„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
    😇11.02.2021 r.
    ❤️10.03.2022 r. - witaj mój Cudzie❤️

Wysłany: 14 października 2021, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, no dziewczyny, 50 i 60 to już przegięcie 😉

2004 starsza dzidzia
    2016 młodsza dzidzia

11.2021 cb
    2007 cb
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2021, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze_Blizniaki wrote:
    Nie, no dziewczyny, 50 i 60 to już przegięcie 😉
    Może i tak ale to prawda

• FrezJa Przyjaciółka

Wysłany: 15 października 2021, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bławatku u mnie podobnie, z tym ,że ja o rok jeszcze starsza od Ciebie.
    Co miesiąc leczę doła bo znowu się nie udało.
    Dobrze,że mam już jednego skarba bo chyba bym oszalała. Ale sama sobie winna jestem, na co było tyle czekac nie wiem....
    Ech, mądry Polak po szkodzie....

• FrezJa Przyjaciółka

Wysłany: 15 października 2021, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze_Blizniaki wrote:
    Dobra, właśnie dostałam okresu.
    Wczoraj ginka mówiła, żeby w razie plamienia/krwawienia wziąć duphaston i jechać do szpitala.
    Ale chyba bez przesady, to spóźniony okres. Na który kobieta nie starająca się o ciążę pewnie by nie zwróciła uwagi.

Kurczaki, szkoda,ze jednak nie fasolka!!! :(

A czy Ty już ogarnęłaś sprawę wycieku z piersi?
    Mi by to nie dało spokoju, zaraz bym się poleciała skonsultowac z ginem!!!

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 15 października 2021, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym się was poradzic.Od trzech tygodni biorę glucohage.Robiłam krzywą glukozy i insuliny i wyszły za wysokie.Nie jakos bardzo ale homa3.Reszta w porządku.Fsh i lh po7,tarczyca ok np tsh 1.6(może mogło być lepiej,prolaktyna w dolnej granicy normy).Oprócz glucophage biorę dhea(zalecenie gina),wit d,inofem,witc,cynk,acard.Dziś dostałam@,z zalecenia gina pięć tygodni temu od tego cyklu mam się stymulować lametta.I tu mam dylemat.Zacząć się stymulować od tego cyklu czy poczekać do następnego gdy wyreguluje się glukoza/insulina?gin nie znał wynikow,a wizyta dopiero w listopadzie.Wyniki możnaby poprawić,a z kolei każdy cykl na wage złota.Co robić?Jakie zdanie macie na ten temat?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2021, 17:33

• Atika Autorytet

Wysłany: 15 października 2021, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FrezJa wrote:
    Dobrze,że mam już jednego skarba bo chyba bym oszalała. Ale sama sobie winna jestem, na co było tyle czekac nie wiem....

Tak samo ja teraz pluje sobie w brodę.

Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
    stan przedcukrzycowy
    On: Problem męski - słaba morfologia
    I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
    II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
    Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
    Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
    Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
    Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
    DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
    Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
    1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
    Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła :-(
    Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
    leki Glucophage 3x500
    XII starania naturalne
    X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
    Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
    Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.

preg.png
  • Kat_ka79 Koleżanka

Wysłany: 15 października 2021, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też to mam niestety :( teraz człowiek tak bardzo chciałby cofnąć czas

• Atika Autorytet

Wysłany: 15 października 2021, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie znowu wystąpiło plamienie. :-(
    Dzis 21 dc. Temperatury oscylują w granicach 37, a mimo to mam czerwone i brązowe plamienia. :-(
    Myślałam, że to Ureoplasma winna, ale jestem już po leczeniu.

Piersi lekko pobolewają, biorę Castagnus 2x1 i Duphaston, ale nie pomaga.
    Nie mam juz ppmysłu.

Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
    stan przedcukrzycowy
    On: Problem męski - słaba morfologia
    I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
    II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
    Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
    Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
    Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
    Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
    DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
    Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
    1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
    Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła :-(
    Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
    leki Glucophage 3x500
    XII starania naturalne
    X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
    Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
    Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.

preg.png

Wysłany: 15 października 2021, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i ja muszę szybko podjąć decyzję.Leki muszę wziąć w niedziele,najpóźniej w poniedziałek.

Wysłany: 15 października 2021, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FrezJa wrote:

Ja też się zastanawiam, czemu wcześniej nie zdecydowaliśmy o kolejnym dziecku. Mały ma 5 lat, po roku od urodzenia zwróciłam do pracy, potem zmiana pracy, no i teraz decyzja dopiero...

2004 starsza dzidzia
    2016 młodsza dzidzia

11.2021 cb
    2007 cb

Wysłany: 15 października 2021, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FrezJa wrote:
    Kurczaki, szkoda,ze jednak nie fasolka!!! :(

A czy Ty już ogarnęłaś sprawę wycieku z piersi?
    Mi by to nie dało spokoju, zaraz bym się poleciała skonsultowac z ginem!!!

Frezjo, lekarz powiedział mi przedwczoraj, że te wyniki prolaktyny są w normie, więc nie będę się czepiać. Aczkolwiek uczucie jest dziwne, piersi jakby cały czas w gotowości żeby mleko leciało.

2004 starsza dzidzia
    2016 młodsza dzidzia

11.2021 cb
    2007 cb
  • Milkana Autorytet

Wysłany: 15 października 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Chciałabym się was poradzic.Od trzech tygodni biorę glucohage.Robiłam krzywą glukozy i insuliny i wyszły za wysokie.Nie jakos bardzo ale homa3.Reszta w porządku.Fsh i lh po7,tarczyca ok np tsh 1.6(może mogło być lepiej,prolaktyna w dolnej granicy normy).Oprócz glucophage biorę dhea(zalecenie gina),wit d,inofem,witc,cynk,acard.Dziś dostałam@,z zalecenia gina pięć tygodni temu od tego cyklu mam się stymulować lametta.I tu mam dylemat.Zacząć się stymulować od tego cyklu czy poczekać do następnego gdy wyreguluje się glukoza/insulina?gin nie znał wynikow,a wizyta dopiero w listopadzie.Wyniki możnaby poprawić,a z kolei każdy cykl na wage złota.Co robić?Jakie zdanie macie na ten temat?

Ja niestety nie pomogę bo nigdy w życiu nie brałam lametty, ani niczym nie byłam stymulowana, wiec nie będę się udzielać, nie znam się, ale może dziewczyny cos podpowiedzą

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

Starania o drugie dziecko od 10/2020 na luziku
    od 01/2021 starania z testami owu i dokładną obserwacją
    Cykle regularne co 32 dni

13.09- beta 147 :)

gannvfxm94uozd8n.png
  • Kat_ka79 Koleżanka

Wysłany: 15 października 2021, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Z perspektywy czasu wiem, że każdy cykl na wagę złota ale z drugiej strony przy jednej z punkcji usłyszałam, że metformina ma bardzo dobry wpływ na organizm. Ja zbyt późno zaczęłam walkę z wysokim cukrem i stąd pewnie słabo wychodziły mi stymulacje m. in. lamettą.

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

• Milkana Autorytet

Wysłany: 15 października 2021, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bawatku wszystkiego najlepszego z okazji urodzin i pamiętaj ze do 45 urodzin to jeszcze na luziku masz czas, potem już drastycznie spada płodność, aleee wiesz wszystko jest możliwe, nie załamuj się ❤️

Akinom 59 lubi tę wiadomość

Starania o drugie dziecko od 10/2020 na luziku
    od 01/2021 starania z testami owu i dokładną obserwacją
    Cykle regularne co 32 dni

13.09- beta 147 :)

gannvfxm94uozd8n.png
  • Kat_ka79 Koleżanka

Wysłany: 15 października 2021, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blawatek wrote:
    Dziewczyny, jutro 40stka. Za jakieś dwa dni okres. Wyc mi się już dziś chce. Coraz mniej nadziei.
    Po pierwsze to wszystkiego najlepszego :) a po drugie to młoda siksa jesteś :) ja to za miesiąc kończę 42 i jeszcze walczę! Tak na poważnie to doskonale wiem co czujesz. Jak tylko dostaję okres to załamka - potem jednak radość - mam okres czyli to jeszcze nie jest menopauza czyli jeszcze mogę. Czyli znów się nakręcam - do następnego okresu. Czasem to mam taki mętlik w głowie, że już sama ze sobą nie mogę wytrzymać. Poprzednim razem to tak poszalałam z wszystkimi witaminami i wiesiołkiem, że cykl miał u mnie 30 dni - przy zwykle 25-26 dniach - za to ten następny dokładnie trwał 17 dni. Czy któraś z Was też tak miała? Bo może jednak zbliżam się już wielkimi krokami do tej nieszczęsnej menopauzy?

Akinom 59 lubi tę wiadomość

• Cocolino1 Koleżanka

Wysłany: 15 października 2021, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Przyjmiecie mnie do swojego grona? Nie mam jeszcze co prawda 40 lat (urodziny mam w marcu) ale potrzebuje wsparcia...
    Mam już dzieci - całą trojeczkę ale chciałabym powalczyć o jeszcze jedno. Ostatnie 5,5 roku (do maja) miałam założoną Mirenę, która chyba sporo popsuła. Staramy się od lipca czyli 3 cykle ale niestety nie udało się. Miałam się nie nakręcać, podejść do sprawy: jak będzie to będzie ale nie wyszło jak zakładałam. Strasznie to wszystko przeżywam. Od owulacji nie mogę się skupić nad niczym innym jak tylko nad rozmyślaniem czy jestem w ciąży...
    Moim problemem jest endometrioza oraz zrosty pozapalne przy lewym jajowodzie oraz chyba coś z progesteronem bo mam plamienia kilka dni przed miesiączką. W sumie zawsze je miałam i zachodziłam w ciążę bez większych problemów ale wiek robi swoje i może teraz ma to znaczenie.
    No i największy problem to cienkie endometrium (ostatnio 4,3mm) i to chyba po tej Mirenie właśnie.
    Wczoraj w 3 dc zrobiłam badania hormonalne i wszystkie wyszły ok. Przed staraniami porobiłam też wszystkie zalecane badania: tarczycę, morfologię, posiewy z drod różnych, USG i też wszystko było ok.

Łykami witaminy, wiesiolki, orzechy brazylijskie, ananasa, poje wino czerwone...
    Chyba nie chciałabym jakoś bardzo ingerować w te starania bo miało nie być na siłę ale już sama nie wiem. Wiem, że mam owulacje, cykle regularne.

Wybaczcie, że tak smęcę ale nie mam z kim porozmawiać. Z mężem się nią da. Z koleżankami nie pogadam na takie tematy. Może Wy mnie wesprzecie?

Ja 39
    Mąż 43
    Syn 13
    Córcia 10
    Synek 6
    Starania o czwartego Maluszka :)

Wysłany: 15 października 2021, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat_ka79 wrote:
    Po pierwsze to wszystkiego najlepszego :) a po drugie to młoda siksa jesteś :) ja to za miesiąc kończę 42 i jeszcze walczę! Tak na poważnie to doskonale wiem co czujesz. Jak tylko dostaję okres to załamka - potem jednak radość - mam okres czyli to jeszcze nie jest menopauza czyli jeszcze mogę. Czyli znów się nakręcam - do następnego okresu. Czasem to mam taki mętlik w głowie, że już sama ze sobą nie mogę wytrzymać. Poprzednim razem to tak poszalałam z wszystkimi witaminami i wiesiołkiem, że cykl miał u mnie 30 dni - przy zwykle 25-26 dniach - za to ten następny dokładnie trwał 17 dni. Czy któraś z Was też tak miała? Bo może jednak zbliżam się już wielkimi krokami do tej nieszczęsnej menopauzy?

Zbliżać się zbliżasz,ale bez przesady nie takimi wielkimi krokami,jeszcze trochę ci zejdzie.W styczniu tego roku też miałam taki cykl.Trwał 16 może17 dni musiałabym sprawdzić w notatkach.Pytałam o to gina i powiedział,że po 40stce tak bywa.Stwierdził,że wyleciał mi jeden cykl.W ciągu roku może wylecieć jeden,maksymalnie dwa jak więcej to już jest problem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2021, 21:40

‹‹ 217 218 219 220 221 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ