Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
-
WIADOMOŚĆ
-
rozowyflaming wrote:Judi z tego co zrozumialam to Hasi diagnozujesz za pomoca anty tpo i anty tg,
odnosnie jodu nic nie wiem
Klaudys pisala, ze przy tak wysokim tsh nie powinno sie brac jodu
Klaudys, to prawda?
No właśnie ja będę pytać się w środę endo, bo ja jak miesiąc temu powiedziałam że biorę Femibion a tam jest jod, to powiedziała, że to nic nie zaszkodzi i mam sobie spokojnie brać.początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
25.06.2021 ⏸️
17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm) -
nick nieaktualnyCaro no TSH przerabane, bylam zalamana a teraz piers do przodu i bede walczyc i dowiem sie o co biega!
prolaktyna - to bedzie smieszne ... przed dostinexem 27 (norma 4.8-23.3) a po dostinexie 32Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 16:45
-
no i ważne jest robić usg... dlaczego? dlatego że w np w Hashimoto tarczyca się pomniejsza i usycha... tak.. po pewnym czasie staje się niedokrwienna... więc znająć stan tarczycy z obrazu i wyniki krwi lekarz większe pole manewru jeśli chodzi o dobór dawki... może i na tej podstawie stwierdza się też Hashi? tylko domnieniemam....
Judi... ja z bomby zostałam leczona euthyroxem... nigdy nie spotkałam się z leczeniem tarczycy jodem.... prędzej syntetycznym świńskim hormonem tarczycy niż jodem... a sory.. raz jedną koleżankę leczyli selenemhaha także są endo i endo...
FabianCyprian
Tymuś
-
rozowyflaming wrote:Caro no TSH przerabane, bylam zalamana a teraz piers do przodu i bede walczyc i dowiem sie o co biega!
prolaktyna - to bedzie smieszne ... przed dostinexem 27 (norma 4.8-23.3) a po dostinexie 32FabianCyprian
Tymuś
-
nick nieaktualnyGaduaa mialam robione USG i stwierdzil tylko zapalenie ale jak on to mowi "mlode zapalenie" i mam sie nie martwic, brac euthyrox i w marcu sie starac...
dostinex pierwsze dwa tygodnie (pol tabletki na tydzien czyli 0,25 mg na tydzien), nastepne dwa tygodnie (cwiartka tabletki na tydzien czyli 0,125mg) -
rozowyflaming wrote:Judi z tego co zrozumialam to Hasi diagnozujesz za pomoca anty tpo i anty tg,
odnosnie jodu nic nie wiem
Klaudys pisala, ze przy tak wysokim tsh nie powinno sie brac jodu
Klaudys, to prawda?
A jakie tsh ma kolezanka.
Wedlug badań prseprowadzonych najlepiej dla kobiet starajacy sie tsh powinno byc cos kolo 1 ale to musicie poczytac na internecie jak to z tym jest bo czasami kobiety z wysokim tsh zachodza w ciaze i rodza zdrowe dzieci ale to wszystko zalezy od organizmu.
A jezeli chcesz zeby tsh ci spadalo na pewno nie bierz suplementow z jodem
JA mialam tsh 4,49 zaczelam brac vitotal i poszło mi do gory na 4,70
Od 2 miesiecy nie biore a w poniedzialek sie dowiemy czy pomoglo -
Gaduaaa wrote:no i ważne jest robić usg... dlaczego? dlatego że w np w Hashimoto tarczyca się pomniejsza i usycha... tak.. po pewnym czasie staje się niedokrwienna... więc znająć stan tarczycy z obrazu i wyniki krwi lekarz większe pole manewru jeśli chodzi o dobór dawki... może i na tej podstawie stwierdza się też Hashi? tylko domnieniemam....
Judi... ja z bomby zostałam leczona euthyroxem... nigdy nie spotkałam się z leczeniem tarczycy jodem.... prędzej syntetycznym świńskim hormonem tarczycy niż jodem... a sory.. raz jedną koleżankę leczyli selenemhaha także są endo i endo...
A to usg nie robią na każdej wizycie?początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
25.06.2021 ⏸️
rozowyflaming wrote:Gaduaa mialam robione USG i stwierdzil tylko zapalenie ale jak on to mowi "mlode zapalenie" i mam sie nie martwic, brac euthyrox i w marcu sie starac...
dostinex pierwsze dwa tygodnie (pol tabletki na tydzien czyli 0,25 mg na tydzien), nastepne dwa tygodnie (cwiartka tabletki na tydzien czyli 0,125mg)
Allmita, rozowyflaming lubią tę wiadomość
FabianCyprian
Tymuś
-
Gizmo wrote:Nats lap linka http://www.forumginekologiczne.pl/artykul/nieplodnosc-kobieca-interpretacja-wynikow-badan-hormonalnych-czesc-4-estradiol-i-progesteron/1910.html
Jak dostanę okres to wybiorę się na badania tych hormonów. Mam nadzieję, ze u mnie problemem jest ta cholerna prolaktyna.
Wolę chyba narazie nie zagłębiać się w większe problemy, bo wtedy się całkiem zalamka.
I tak jestem mega nerwusem, więc póki co w planach wizyta u Endo i zbicie prolaktyna.rozowyflaming lubi tę wiadomość
3500 g 54 cm -
rozowyflaming wrote:
prolaktyna - to bedzie smieszne ... przed dostinexem 27 (norma 4.8-23.3) a po dostinexie 32
wg mnie takie podniesienie to nie podniesienie...PRL jest tak wrażliwa że np moglas byc bardziej zmęczona i wyszła ciut wyższa...a to że po dostinexie nie spadła, to może dlatego że tarczyca jest u Ciebie sprawą podstawową....
rozowyflaming lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
Judi22 wrote:A wiesz może coś na temat jodu . Jak wyżej pisalam mam wynik 4.3 k lekarza 15kwietnia do tego czasu zostaje bez leków na tarczyce. Myślałam że mam leki które kiedyś brałam ale nie mam i mam tylko jod. Co robić. Hasi stwierdza się przy anty-tpo czy anty-tg?
Lekarz ci zapisal jod?
A dokladnie jaka nazwe i z jakim wynikiem zaczynalas leczenie bo wszystko zalezy od tego jakie poczatki byly.
U mnie na poczatku bylo 0,18dla tego dostalam jod ale on mi za duzo podniosl bo az na 10 zmiejszono mi dawke i tak brnelam az w koncu sama postanowilam zroboc anty tpo i tg i wtedy sie okazalo ze mam hashimoto a noe grawersa basedowa. Jod zostal odlozony bo nie ma sensu go brac przy hashimoto -
"Doustne preparaty jodu wskazane są w:
zapobieganiu wola u kobiet ciężarnych,
w leczeniu wola z niedoboru jodu u niemowląt, dzieci i młodzieży,
w niedoczynności tarczycy, jeśli jest ona wywołana znacznym niedoborem jodu lub zaburzeniami przemiany jodowej.
Przeciwwskazania do stosowania preparatów jodu to: nadczynność tarczycy oraz podejrzenia raka tarczycy"
Nosz kurczę jak to jest z tym jodem.. Hm, hm, hmpoczątek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
25.06.2021 ⏸️
Nats wrote:Dzięki
Jak dostanę okres to wybiorę się na badania tych hormonów. Mam nadzieję, ze u mnie problemem jest ta cholerna prolaktyna.
Wolę chyba narazie nie zagłębiać się w większe problemy, bo wtedy się całkiem zalamka.
I tak jestem mega nerwusem, więc póki co w planach wizyta u Endo i zbicie prolaktyna.
Seks stres i obfity posiłek to najlepsi sprzymierzeńcy wysokiej prlAllmita, Nats, Caro, WaldhauzerM lubią tę wiadomość
-
Allmita wrote:wg mnie takie podniesienie to nie podniesienie...PRL jest tak wrażliwa że np moglas byc bardziej zmęczona i wyszła ciut wyższa...a to że po dostinexie nie spadła, to może dlatego że tarczyca jest u Ciebie sprawą podstawową....
rozowyflaming lubi tę wiadomość
FabianCyprian
Tymuś
-
ja tez sobie chciałam porobic różne badania w tym cyklu...chciałam zrobic FSH,LH i taki cały pakiet co to sie robi miedzy 2-5 dniem, no i nie zrobie...bo nie mam pojecia który dzien cyklu uznac za pierwszy, a w miedzyczasie był wekend wiec nie mialam kiedy iśc w środku....
tak samo miałam w tamtym cyklu, też na wekend ta @ przyszła...
za to w przyszłym tyg ide na bad TSH i og. morfologie,wysępiłam od lek rodzinnego...mam tam tez mocz w pkaiecie wiec musze czekać az mi sie @ skończy...troche boje sie tego TSH skoro takigo czadu tu na wiosne daje...https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
Caro wrote:"Doustne preparaty jodu wskazane są w:
zapobieganiu wola u kobiet ciężarnych,
w leczeniu wola z niedoboru jodu u niemowląt, dzieci i młodzieży,
w niedoczynności tarczycy, jeśli jest ona wywołana znacznym niedoborem jodu lub zaburzeniami przemiany jodowej.
Przeciwwskazania do stosowania preparatów jodu to: nadczynność tarczycy oraz podejrzenia raka tarczycy"
Nosz kurczę jak to jest z tym jodem.. Hm, hm, hmhahaha
jodu nie można brać przy Hashi to wiem jak w banku..
dlatego że Hashi między innymi wpadasz z niedoczynnośći w nadczynnosc...
FabianCyprian
Tymuś
-
nick nieaktualnyrozowyflaming wrote:Gaduaa - mialam badane:
anty-TPO: 11.7 (norma to wartosc ponizej 34)
i jeszcze jakies antyfosfolipidy (w normie), anty kariolipidy i anty B2GP1 (nie wiem co to, ale te dwa ostatnie mam negatywne czyli ok)
endo powiedzial, ze mam zapalenie tarczycy ale euthyrox pomoze..i od marca moge zaczac starania...
prosze napisz mi co mam sobie zbadac, zbadam na wlasna reke bo zanim on z urlopu wroci i sie do niego dostane to minie duuzo czasu..
bardzo dziekuje za twoja pomoc...jestem zalamana
Zwiększ sobie dawkę o 0,25 i powtórz TSH po 7 dniach.
Spokojnie można sobie samemu dawkami manipulować tylko lepiej nie przekraczać zwiekszenia dawki o więcej niż 50% bazowej. Po tygodniu zbadać hormony i ewentualnie wtedy drugi raz w Twoim przypadku o 0,25 zwiekszyć