X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • Caro Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozowyflaming wrote:
    Judi z tego co zrozumialam to Hasi diagnozujesz za pomoca anty tpo i anty tg,
    odnosnie jodu nic nie wiem :(

Klaudys pisala, ze przy tak wysokim tsh nie powinno sie brac jodu

Klaudys, to prawda?

No właśnie ja będę pytać się w środę endo, bo ja jak miesiąc temu powiedziałam że biorę Femibion a tam jest jod, to powiedziała, że to nic nie zaszkodzi i mam sobie spokojnie brać. :-)

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caro no TSH przerabane, bylam zalamana a teraz piers do przodu i bede walczyc i dowiem sie o co biega!

prolaktyna - to bedzie smieszne ... przed dostinexem 27 (norma 4.8-23.3) a po dostinexie 32 :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 16:45

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i ważne jest robić usg... dlaczego? dlatego że w np w Hashimoto tarczyca się pomniejsza i usycha... tak.. po pewnym czasie staje się niedokrwienna... więc znająć stan tarczycy z obrazu i wyniki krwi lekarz większe pole manewru jeśli chodzi o dobór dawki... może i na tej podstawie stwierdza się też Hashi? tylko domnieniemam....

Judi... ja z bomby zostałam leczona euthyroxem... nigdy nie spotkałam się z leczeniem tarczycy jodem.... prędzej syntetycznym świńskim hormonem tarczycy niż jodem... a sory.. raz jedną koleżankę leczyli selenem ;) haha także są endo i endo...

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozowyflaming wrote:
    Caro no TSH przerabane, bylam zalamana a teraz piers do przodu i bede walczyc i dowiem sie o co biega!

prolaktyna - to bedzie smieszne ... przed dostinexem 27 (norma 4.8-23.3) a po dostinexie 32 :D :D
    ile mg bierzesz dostinexu?

• Gizmo Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nats lap linka http://www.forumginekologiczne.pl/artykul/nieplodnosc-kobieca-interpretacja-wynikow-badan-hormonalnych-czesc-4-estradiol-i-progesteron/1910.html

bfaregz2l4lu04d1.png289ykie.gif
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduaa mialam robione USG i stwierdzil tylko zapalenie ale jak on to mowi "mlode zapalenie" i mam sie nie martwic, brac euthyrox i w marcu sie starac... :/

dostinex pierwsze dwa tygodnie (pol tabletki na tydzien czyli 0,25 mg na tydzien), nastepne dwa tygodnie (cwiartka tabletki na tydzien czyli 0,125mg)

• KlaudyŚ Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozowyflaming wrote:
    Judi z tego co zrozumialam to Hasi diagnozujesz za pomoca anty tpo i anty tg,
    odnosnie jodu nic nie wiem :(

Klaudys pisala, ze przy tak wysokim tsh nie powinno sie brac jodu

Klaudys, to prawda?

A jakie tsh ma kolezanka.
    Wedlug badań prseprowadzonych najlepiej dla kobiet starajacy sie tsh powinno byc cos kolo 1 ale to musicie poczytac na internecie jak to z tym jest bo czasami kobiety z wysokim tsh zachodza w ciaze i rodza zdrowe dzieci ale to wszystko zalezy od organizmu.
    A jezeli chcesz zeby tsh ci spadalo na pewno nie bierz suplementow z jodem
    JA mialam tsh 4,49 zaczelam brac vitotal i poszło mi do gory na 4,70
    Od 2 miesiecy nie biore a w poniedzialek sie dowiemy czy pomoglo

p19uskjonvbututx.png

relgwn15ul8mpggj.png

• Caro Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduaaa wrote:
    no i ważne jest robić usg... dlaczego? dlatego że w np w Hashimoto tarczyca się pomniejsza i usycha... tak.. po pewnym czasie staje się niedokrwienna... więc znająć stan tarczycy z obrazu i wyniki krwi lekarz większe pole manewru jeśli chodzi o dobór dawki... może i na tej podstawie stwierdza się też Hashi? tylko domnieniemam....

Judi... ja z bomby zostałam leczona euthyroxem... nigdy nie spotkałam się z leczeniem tarczycy jodem.... prędzej syntetycznym świńskim hormonem tarczycy niż jodem... a sory.. raz jedną koleżankę leczyli selenem ;) haha także są endo i endo...

A to usg nie robią na każdej wizycie?

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    25.06.2021 ⏸️
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozowyflaming wrote:
    Gaduaa mialam robione USG i stwierdzil tylko zapalenie ale jak on to mowi "mlode zapalenie" i mam sie nie martwic, brac euthyrox i w marcu sie starac... :/

dostinex pierwsze dwa tygodnie (pol tabletki na tydzien czyli 0,25 mg na tydzien), nastepne dwa tygodnie (cwiartka tabletki na tydzien czyli 0,125mg)
    no to nie najgorzej z tym dostinexem... ale Ci powiem że jak się zaczyna leczenie tarczycy i zbija TSH to prolaktyna tak czy siak chwilę szaleje... i jest ciężka do zbicia.. bo to współgra... więc jeśli mimo brania tabletek na tarczyce skoczyło Ci TSH to jednoznaczne jest to że i prolaktyna poszybowała...

Allmita, rozowyflaming lubią tę wiadomość

• Nats Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gizmo wrote:
    Nats lap linka http://www.forumginekologiczne.pl/artykul/nieplodnosc-kobieca-interpretacja-wynikow-badan-hormonalnych-czesc-4-estradiol-i-progesteron/1910.html
    Dzięki :)
    Jak dostanę okres to wybiorę się na badania tych hormonów. Mam nadzieję, ze u mnie problemem jest ta cholerna prolaktyna.
    Wolę chyba narazie nie zagłębiać się w większe problemy, bo wtedy się całkiem zalamka.
    I tak jestem mega nerwusem, więc póki co w planach wizyta u Endo i zbicie prolaktyna.

rozowyflaming lubi tę wiadomość

3500 g 54 cm <3
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozowyflaming wrote:

wg mnie takie podniesienie to nie podniesienie...PRL jest tak wrażliwa że np moglas byc bardziej zmęczona i wyszła ciut wyższa...a to że po dostinexie nie spadła, to może dlatego że tarczyca jest u Ciebie sprawą podstawową....

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • KlaudyŚ Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Judi22 wrote:
    A wiesz może coś na temat jodu . Jak wyżej pisalam mam wynik 4.3 k lekarza 15kwietnia do tego czasu zostaje bez leków na tarczyce. Myślałam że mam leki które kiedyś brałam ale nie mam i mam tylko jod. Co robić. Hasi stwierdza się przy anty-tpo czy anty-tg?

Lekarz ci zapisal jod?
    A dokladnie jaka nazwe i z jakim wynikiem zaczynalas leczenie bo wszystko zalezy od tego jakie poczatki byly.
    U mnie na poczatku bylo 0,18dla tego dostalam jod ale on mi za duzo podniosl bo az na 10 zmiejszono mi dawke i tak brnelam az w koncu sama postanowilam zroboc anty tpo i tg i wtedy sie okazalo ze mam hashimoto a noe grawersa basedowa. Jod zostal odlozony bo nie ma sensu go brac przy hashimoto

p19uskjonvbututx.png

relgwn15ul8mpggj.png

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caro wrote:
    no ja akurat robię raz w roku.. ale dbam o to żeby robił je zawsze ten sam lekarz... i żeby wykonujący USG był endokrynologiem a nie radiologiem :) to spora różnica

• Caro Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Doustne preparaty jodu wskazane są w:

zapobieganiu wola u kobiet ciężarnych,
    w leczeniu wola z niedoboru jodu u niemowląt, dzieci i młodzieży,
    w niedoczynności tarczycy, jeśli jest ona wywołana znacznym niedoborem jodu lub zaburzeniami przemiany jodowej.

Przeciwwskazania do stosowania preparatów jodu to: nadczynność tarczycy oraz podejrzenia raka tarczycy"

Nosz kurczę jak to jest z tym jodem.. Hm, hm, hm :-?

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    25.06.2021 ⏸️
  • Gizmo Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nats wrote:
    Dzięki :)
    Jak dostanę okres to wybiorę się na badania tych hormonów. Mam nadzieję, ze u mnie problemem jest ta cholerna prolaktyna.
    Wolę chyba narazie nie zagłębiać się w większe problemy, bo wtedy się całkiem zalamka.
    I tak jestem mega nerwusem, więc póki co w planach wizyta u Endo i zbicie prolaktyna.
    Prolaktyna Ci opadnie jak troche wyluzujesz. Wiem ze łatwo mi mówić ale dziewczyno przy takiej ilości nerw i stresu to nigdy jej nie zbijesz nawet najlepszymi lekami. Odpocznij, wyśpij sie :)
    Seks stres i obfity posiłek to najlepsi sprzymierzeńcy wysokiej prl :/

Allmita, Nats, Caro, WaldhauzerM lubią tę wiadomość

bfaregz2l4lu04d1.png289ykie.gif
  • KlaudyŚ Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caro wrote:

Mi USG zrobili na samym poczatku czyli jakis rok temu i tyle.
    Wybadano mi malo echogenicznosc

p19uskjonvbututx.png

relgwn15ul8mpggj.png

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita wrote:
    wg mnie takie podniesienie to nie podniesienie...PRL jest tak wrażliwa że np moglas byc bardziej zmęczona i wyszła ciut wyższa...a to że po dostinexie nie spadła, to może dlatego że tarczyca jest u Ciebie sprawą podstawową....
    też tak myśle... a dwa przed badaniem PRL nie można nawet sexu dzień wcześniej uprawiać... trzeba się mega wyspać... zero stresu... także masz rację..

• Allmita Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez sobie chciałam porobic różne badania w tym cyklu...chciałam zrobic FSH,LH i taki cały pakiet co to sie robi miedzy 2-5 dniem, no i nie zrobie...bo nie mam pojecia który dzien cyklu uznac za pierwszy, a w miedzyczasie był wekend wiec nie mialam kiedy iśc w środku....

tak samo miałam w tamtym cyklu, też na wekend ta @ przyszła...:(

za to w przyszłym tyg ide na bad TSH i og. morfologie,wysępiłam od lek rodzinnego...mam tam tez mocz w pkaiecie wiec musze czekać az mi sie @ skończy...troche boje sie tego TSH skoro takigo czadu tu na wiosne daje...

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caro wrote:
    "Doustne preparaty jodu wskazane są w:

zapobieganiu wola u kobiet ciężarnych,
    w leczeniu wola z niedoboru jodu u niemowląt, dzieci i młodzieży,
    w niedoczynności tarczycy, jeśli jest ona wywołana znacznym niedoborem jodu lub zaburzeniami przemiany jodowej.

Przeciwwskazania do stosowania preparatów jodu to: nadczynność tarczycy oraz podejrzenia raka tarczycy"

Nosz kurczę jak to jest z tym jodem.. Hm, hm, hm :-?
    to jest skomplikowane :D hahaha
    jodu nie można brać przy Hashi to wiem jak w banku..
    dlatego że Hashi między innymi wpadasz z niedoczynnośći w nadczynnosc...

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozowyflaming wrote:
    Gaduaa - mialam badane:

anty-TPO: 11.7 (norma to wartosc ponizej 34)

i jeszcze jakies antyfosfolipidy (w normie), anty kariolipidy i anty B2GP1 (nie wiem co to, ale te dwa ostatnie mam negatywne czyli ok)

endo powiedzial, ze mam zapalenie tarczycy ale euthyrox pomoze..i od marca moge zaczac starania...

prosze napisz mi co mam sobie zbadac, zbadam na wlasna reke bo zanim on z urlopu wroci i sie do niego dostane to minie duuzo czasu..

bardzo dziekuje za twoja pomoc...jestem zalamana

Zwiększ sobie dawkę o 0,25 i powtórz TSH po 7 dniach.
    Spokojnie można sobie samemu dawkami manipulować tylko lepiej nie przekraczać zwiekszenia dawki o więcej niż 50% bazowej. Po tygodniu zbadać hormony i ewentualnie wtedy drugi raz w Twoim przypadku o 0,25 zwiekszyć

‹‹ 1096 1097 1098 1099 1100 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ