SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduaaa wrote:
    do @ jeszcze masz czas , głowa do góry :)

No właśnie Gaduaaa, głowa do góry :) jest jeszcze czas do @

Gaduaaa lubi tę wiadomość

24 V - Michał Franciszek <3 3105 g 53 cm Miłości

0b52cec6da.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    No właśnie Gaduaaa, głowa do góry :) jest jeszcze czas do @

Też tak myślę!!! :)

Gaduaaa lubi tę wiadomość

• AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czikosz też mocno trzymam kciuki za zielone zakońćzenie!!!

Nikola czasami chwilowy kryzys, jeżeli nie rozwala związku, to potrafi tylko bardzo dobrze na niego wpłynąć, mam nadzieję tak właśnie będzie :)

Szatynka <3 Widać czasami trzeba bardzo dużo wycierpieć dla tego upragnionego groszka, ale na pewno wszystko w końcu się ułoży, trzeba w to wierzyć :)

Ja też jestem w szoku odnośnie tego jodu. Od 3 miesięcy biorę Femibion Natal 1 i tam jest zawarty jod. Teraz nie wiem co robić czy dalej brać... Muszę iść do endo

preg.png

Starania od I 2020
    VII 2020 ciąża biochemiczna 😪
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
    O córkę starałam się 20 cykli
  • marciaa Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaŁ123 wrote:
    Marciaa Ty nie mierzysz sobie temperatur? Jeszcze nic straconego skoro nie ma @ Baaardzo mocno trzymam kciuki <3

nie bo mam beznadziejny termometr...
    chociaż są na nim wyższe temperatury teraz niż w 1 fazie cyklu, czyli jeszcze mi nie spadła

• AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marciaa wrote:
    nie bo mam beznadziejny termometr...
    chociaż są na nim wyższe temperatury teraz niż w 1 fazie cyklu, czyli jeszcze mi nie spadła

Teraz to tylko trzeba cierpliwie zaczekać. I myśleć pozytywnie :)

preg.png

Starania od I 2020
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
  • AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gin kazała mi zbadać poziom progesteronu w 21dc, czyli jutro i teraz nie wiem, czy powinnam odstawić wcześniej luteinę, nie zapytałam o to :/ Orientujecie się? Rano wzięłam jedną, ale najwyżej nie brałabym po południu i wieczorem.

preg.png

Starania od I 2020
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaŁ123 wrote:
    Gin kazała mi zbadać poziom progesteronu w 21dc, czyli jutro i teraz nie wiem, czy powinnam odstawić wcześniej luteinę, nie zapytałam o to :/ Orientujecie się? Rano wzięłam jedną, ale najwyżej nie brałabym po południu i wieczorem.

hmmm teoretycznie luteina to progesteron więc moze zaburzyć wyniki, w sensie pokazać ze jest ok wszystko,może skontaktuj się z lekarką? Byłoby bezpieczniej :)

• szuflada Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynki tak Was podczytuję od czasu do czasu, pamięta mnie tu jeszcze ktoś??? pewnie nie :) tyle nowych buziek się zebrało :)

Tuliska, AniaŁ123, Evelin lubią tę wiadomość

Pierwszy cykl starań o drugiego maluszka!
  • AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia1989 wrote:
    hmmm teoretycznie luteina to progesteron więc moze zaburzyć wyniki, w sensie pokazać ze jest ok wszystko,może skontaktuj się z lekarką? Byłoby bezpieczniej :)

Tylko właśnie nie mam jak to zrobić :/ Raczej się do niej dzisiaj nie dostanę, a jutro rano muszę zrobić to badanie. Nie wiem co teraz. Czy ewentualnie badanie po 24h bez brania wyjdzie miarodajnie :/ Przeszukuje internet i nic nie mogę znaleźć

preg.png

Starania od I 2020
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://portal.abczdrowie.pl/pytania/badanie-progesteronu-przy-przyjmowaniu-luteiny

(trzeba oczywiście odczekać, bowiem lek przyjmowany doustnie jeszcze się utrzymuje w organizmie przez kilka tygodni)

AniaŁ123 lubi tę wiadomość

24 V - Michał Franciszek <3 3105 g 53 cm Miłości

0b52cec6da.png
  • AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    https://portal.abczdrowie.pl/pytania/badanie-progesteronu-przy-przyjmowaniu-luteiny

(trzeba oczywiście odczekać, bowiem lek przyjmowany doustnie jeszcze się utrzymuje w organizmie przez kilka tygodni)

Właściwie to teraz nie wiem co robić... Mam stwierdzony brak owulacji w tym cyklu przez jednego lekarza. Inna gin wiedząc że biorę luteinę powiedziała, że trzeba sprawdzić, bo może ona nie wystarczać i trzeba będzie przejść na duphaston. Może właśnie taki był cel tego badania... Kurcze dlaczego się nie zapytałam :/ Nie chcę robić bezsensownego badania, ale też nie chcę czekać do kolejnego cyklu.

preg.png

Starania od I 2020
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
  • Tuliska Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu ale przeciez ty masz cykl bezowulacyjny prawda? To po co ginowej progesteron? Ehhh nie znam się do końca ale badanie robi się dla potwierdzenia owu albo by w razie potrzeby żeby ho suplementowac :/

Edit :
    Aaaa teraz doczytałam :) może właśnie dlatego :) ale to w takim razie luteine bierzesz na wywołanie @ tak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2016, 12:37

8p3ovfxm8uset94e.png
  • Tuliska Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysiu ja biorę Ovarin a zawiera ten inozytol (jakoś tak) co inofolic. Ja mam podejrzenie pco. Biorę trzecie opakowanie i jak dla mnie bomba. Po pierwsze cykl krótszy, po drugie pierwszy pęknięty właściwie pecherzyk ;):) działa regulujaco na cykl ;) jak dla mnie warto brać ;)

8p3ovfxm8uset94e.png
  • AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuliska wrote:
    Aniu ale przeciez ty masz cykl bezowulacyjny prawda? To po co ginowej progesteron? Ehhh nie znam się do końca ale badanie robi się dla potwierdzenia owu albo by w razie potrzeby żeby ho suplementowac :/

Tak, tylko to jest trochę pokręcone, bo moja stała gin stwierdziła u mnie brak ovu przez USG.
    W międzyczasie umówiłam się do innej w LUXMEDie, bo chciałam dostać darmowe badania, i właśnie ta dała mi skierowanie na progesteron. Zrozumiałam, że chce sprawdzić czy ilość dostarczanego hormonu jest wystarczająca, czy będzie trzeba przejść na duphaston, ale nie wiem czy mam sprawdzić "czysty" stan, czy od tego poziomu jaki mam po braniu.
    Mówiłam jej, że mam stwierdzony cykl bezowulacyjny, ale nie wiem jak ona podeszła do tej wiadomości. W LUXMEDzie jest to głupie, że nie zrobią na miejscu USG, tylko trzeba się osobno umawiać do innego lekarza, który zazwyczaj nie ma terminów...

preg.png

Starania od I 2020
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuliska wrote:
    Mysiu ja biorę Ovarin a zawiera ten inozytol (jakoś tak) co inofolic. Ja mam podejrzenie pco. Biorę trzecie opakowanie i jak dla mnie bomba. Po pierwsze cykl krótszy, po drugie pierwszy pęknięty właściwie pecherzyk ;):) działa regulujaco na cykl ;) jak dla mnie warto brać ;)

dziękuje za info ;)
    Wiesz co z tego co ja wiem nie mam stwierdzonego pco, a po czym poznaje się pco? jakie są symptomy?
    Ja mam regularne cykle raczej, nie jakieś wydłużone.
    Skoro zachwalasz, myślę że nie zaszkodzi ;)
    a ile kosztuje ten twój lek? bo ten infolic ok 50 zł...

• AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuliska wrote:

Edit :
    Aaaa teraz doczytałam :) może właśnie dlatego :) ale to w takim razie luteine bierzesz na wywołanie @ tak?

Luteinę biorę, bo podczas ostatniego badania w grudniu, wyszedł mi niski poziom progesteronu. Gin tym usprawiedliwia brak owulacji u mnie.

preg.png

Starania od I 2020
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuliska wrote:

Edit :

mi gin wspominał , że luteina nie jest tylko na @ ale też na podtrzymanie ciąży w razie zajścia :)

AniaŁ123 lubi tę wiadomość

• Tuliska Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaŁ123 wrote:
    Luteinę biorę, bo podczas ostatniego badania w grudniu, wyszedł mi niski poziom progesteronu. Gin tym usprawiedliwia brak owulacji u mnie.
    A mnie się wydawało ze pwlasnie progeteron jest potrzebny do utrzymania ciazy. Wytwarzany jest dopiero po owu, więc mnie się wydawało że jeśli nie ma owu potwierdzonej to nie ma sensu go badać bo przecież nie ma cialka żółtego a to ono wytwarza progesteron. Tak mnie tłumaczyli, tak czytałam, widzisz co lekarz to opinia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2016, 12:56

8p3ovfxm8uset94e.png
  • Tuliska Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia1989 wrote:
    dziękuje za info ;)
    Wiesz co z tego co ja wiem nie mam stwierdzonego pco, a po czym poznaje się pco? jakie są symptomy?
    Ja mam regularne cykle raczej, nie jakieś wydłużone.
    Skoro zachwalasz, myślę że nie zaszkodzi ;)
    a ile kosztuje ten twój lek? bo ten infolic ok 50 zł...
    Ja miałam nieregularne i długie cykle. Wyniki badań sugerują pco, oprócz tego obraz na usg może to potwierdzać.
    Ovarin też ponad 50 na miesiąc opakowanie jest ;)

8p3ovfxm8uset94e.png
  • AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuliska wrote:
    A mnie się wydawało ze pwlasnie progeteron jest potrzebny do utrzymania ciazy. Wytwarzany jest dopiero po owu, więc mnie się wydawało że jeśli nie ma owu potwierdzonej to nie ma sensu go badać bo przecież nie ma cialka żółtego a to ono wytwarza progesteron. Tak mnie tłumaczyli, tak czytałam, widzisz co lekarz to opinia.

Ja już się w tym pogubiłam ;) Ale co mam zrobić, pójdę jutro, na szczęście nie muszę płacić za to badanie, a i tak miałam sobie zrobić aktualne badania tarczycy ;)

preg.png

Starania od I 2020
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
‹‹ 2262 2263 2264 2265 2266 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ