Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
Odpowiedz

Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚

Oceń ten wątek:
  • Pinkflower Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo, brałam ten https://allegro.pl/oferta/formeds-prenacaps-dha-epa-kwasy-omega-3-ciaza-12763464090. Muszę go zamowic znowu a teraz biorę pregna dha bo mam po prostu do zużycia.

Echo lubi tę wiadomość

29🙋‍♀️ 31🙋‍♂️
    2023-2 💔

05.2024- powrót do starań

06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
    13.07 ⏸️
    22.07 pęcherzyk w macicy
    31.07, 5+6 ❤️
    07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
    19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
    26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
    10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
    17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
    25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
    16.10 205 gram księżniczki 🩷
    18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
    05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
    18.11 544 g słodkiej 🍓

Zostań proszę 🙏🙏🙏
    Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈

Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
    💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
    Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150

preg.png
  • S.Roszpunka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Ja już się nauczyłam, że lepiej przyjmować wszystko osobno niż w jednym preparacie, bo nie znajdziesz takiego idealnego

Ja już o tym myślałam by tak robić, ale ja się boję, że będę żywić się samymi tabletkami 😂

17.09.2009 ❤ córka, 27 tc
    03.2023 💔
    09.2024 💔
  • JaMiNi Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę również z healthlabs omega w wersji dla kobiet w ciąży który jest z witamina d3

05.2023 👼🏻
    07.09 3,5 mm, mamy ♥️ zostań z nami okruszku 🫶
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • alauda Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo, ja brałam w ciąży ale myślę, że zdrowo brać też na co dzień. Jakbyś brała tabsy, to szybko i po sprawie... chyba rybą tak nie śmierdzi :)

Wczoraj lekarka mi coś zaleciła a teraz nie pamiętam czy to było DHA czy DHEA. Muszę przeczytać na wypisie z wizyty.
    Chociaż wydaje mi się, że to drugie, bo dawkowanie ma być 3x25mg, a to wygląda bardziej na DHEA.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2023, 11:37

Echo lubi tę wiadomość

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)

05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
    -> cienkie endo, brak możliwości transferu
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie lubię supli zestawów, wolę brać wszytko osobno, bo mogę dostosować leki do swoich potrzeb, na Wit D3 biorę 4 tys jednostek a chyba w żadnym seplemencie tyle nie ma. Moja gin z resztą też mi zawsze rozpisuje wszystko osobno bo twierdzi że tak jest lepiej

Butterfly23, Pinkflower lubią tę wiadomość

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S.Roszpunka wrote:
    Ja już o tym myślałam by tak robić, ale ja się boję, że będę żywić się samymi tabletkami 😂

Ja z rana to z 10 szt 🤣

Co do DHEA to gdzieś wyczytałam, że powinno się robić badania czy jest potrzeba suplementacji.

S.Roszpunka lubi tę wiadomość

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Ja z rana to z 10 szt 🤣

Co do DHEA to gdzieś wyczytałam, że powinno się robić badania czy jest potrzeba suplementacji.

Edit: wklejam to co znalazłam: DHEA (dla wszystkich poza PCOS, najlepiej okreslic potrzebna dawke przez test DHEA-s + testosteron

Polecana jest też l-karnityna na poprawę jakości komórek. I panowie również powinni brać, bo na nasienie też dobrze robi

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lia a to dla Ciebie bo pytałaś ostatnio o ALLO i cross match:
    Informacja od Vanessy na tym wątku https://ovufriend.pl/forum/poronienie/co-oznacza-wynik-allo-mlr-i-testu-cytotoksycznego,8095.html i Jaszczureczki, która te wspaniale napisany post znalazła i poleciła

"Tworzą "parasol" ochronny nad zarodkiem jeżeli jest ich odpowiednia ilość czyli co najmniej 40% hamowania.

Po zapłodnieniu połowa Dzidziusia to materiał od taty a druga połowa to materiał od mamy. Układ immunologiczny każdego człowieka zwalcza ciała obce w organizmie i w sytuacji kiedy dochodzi do zapłodnienia ta część od taty jest obca dla organizmu matki więc zostaje atakowana przez cały układ immunologiczny. Oczywiście nie zawsze sie tak dzieje, bo z chwilą zapłodnienia allo mlr rośnie i chroni zarodek przed atakiem układu immunologicznego matki, ale nie zawsze tak jest.

Są sytuacje kiedy allo mlr nie wzrasta po zapłodnieniu i dzieje sie tak wtedy gdy małżonkowie maja w materiale genetycznym coś wspólnego/podobnego i nie chodzi tu o pokrewieństwo. Wtedy układ immunologiczny po części rozpoznaje podobną/przyjazna część do własnego organizmu i nie wytwarza przeciwciał blokujących mających na celu ochraniać zarodek ale także układ immunologiczny "widzi" że to coś obcego bo jednak innego i następuje atak na Dzidziusia nie rzadko ten atak następuje zaraz po zapłodnieniu i kobieta nie jest w stanie stwierdzić czy doszło do zapłodnienia a czasem dzieje się to na późniejszym etapie ciąży.

Sa jakby 3 grupy kobiet:

1. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje poronienia na poszczególnych etapach ciąży.

2. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje brak możliwości zajścia w ciążę tzn. dochodzi do zapłodnienia ale zarodek jest usunięty przez układ immunologiczny zanim zdąży sie zagnieździć i tym samym dana kobieta nie była nigdy w ciąży o której by zdążyła sie dowiedzieć.

3. Nie ma znaczenia poziom ALLO MLR bo nawet niski poziom hamowania nie upośledza płodności i zachodzą w ciążę bez problemu, donosząc bez problemowo i rodzą dzieci.

Test cytotoksyczny robi się po to aby wiedzieć czy w przypadku szczepień mąż może być dawcą limfocytów. 0% hamowania może utrudniać zajście w ciążę lub donoszenie ale nie znaczy że tak będzie bo jak zwykle każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na poszczególne sytuacje.

Lia. lubi tę wiadomość

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
  • alauda Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Ja z rana to z 10 szt 🤣

Właśnie naczytałam się trochę o skutkach ubocznych DHEA. Na ten moment, nie planuje badać jego poziomu, więc wstrzymuję się też z suplementacją.

83; AMH 0,73

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Właśnie naczytałam się trochę o skutkach ubocznych DHEA. Na ten moment, nie planuje badać jego poziomu, więc wstrzymuję się też z suplementacją.
    No bo to nie jest tak, że powinno się wszystko brać. Ja np nie suplementuję, a poziom DHEA mam podwyższony

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
  • alauda Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    No bo to nie jest tak, że powinno się wszystko brać. Ja np nie suplementuję, a poziom DHEA mam podwyższony

Z ciekawości sprawdziłam jaki mialam poziom DHEA-s jak ostatni raz miałam badany (3 lata temu) i było 336.7, przy normie dla tego labu 60.9-337 :D

83; AMH 0,73

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • 01lilibeth01 Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2023, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Jak już tak rozmawiamy o lekach, to mam jeszcze jedno pytanko: czy przyjmujecie DHA? Jeśli tak, to jakiej firmy? Pytałam o to lekarzy i każdy mi mówił, że powinno sie suplementować dopiero po zajściu w ciążę, a w necie czytam, że każdy powinien suplementować niezależnie od wszystkiego. Zastanawiam się też dlatego, że mam ostatnio wstręt do ryb i ich po prostu unikam.

Ja biorę Pueria Uno i tam są kwasy DHA.

• izzy91 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Mogę zalpost?

Mam bliska koleżankę, w pazdzierniku urodziła. I od pazdziernika co miesiąc dostaje od niej zdjęcia dziecka, wiecie, typu mam już miesiąc, dwa, 3 miesiące itd.
    Nie wiedziała że się od jakiegoś czasu bezskutecznie staramy a i mi to jakoś bardzo nie przeszkadzało na tamtym etapie. Dwa tygodnie po tym jak poroniłam, wysłała mi kolejne zdjęcia i napisała że może byśmy się spotkały bo chciałaby żebym w końcu poznała jej córeczkę. Ja wtedy byłam w bardzo złym miejscu psychicznie i powiedziałam jej wprost że właśnie poroniłam i nie czuje się na siłach na takie spotkanie. Myślałam że może wpadnie na to że te zdjęcia i opowieści jak to cudownie jest mieć dziecko nie za bardzo są na miejscu w mojej sytuacji, a właśnie dostałam kolejna porcję... Już mi się nawet nie chce wysilać na wykazywanie ekscytacji... Nie wiem, może przemawia przez mnie zazdrość, może przesadzam, ja na prawdę życzę każdemu dobrze, ale to mnie tak dobija że musiałam to z siebie wyrzucic😕

Z plusów na dziś - mam już wszystkie wyniki zespołu antyfosfolipidowy i są negatywne 👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2023, 17:00

03.2023 - 9tc 💔

25.03.2024 - Zuzia 💓 3300g, 53cm 🌈

age.png
  • S.Roszpunka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izzy91 wrote:

Mam bliska koleżankę, w pazdzierniku urodziła. I od pazdziernika co miesiąc dostaje od niej zdjęcia dziecka, wiecie, typu mam już miesiąc, dwa, 3 miesiące itd.
    Nie wiedziała że się od jakiegoś czasu bezskutecznie staramy a i mi to jakoś bardzo nie przeszkadzało na tamtym etapie. Dwa tygodnie po tym jak poroniłam, wysłała mi kolejne zdjęcia i napisała że może byśmy się spotkały bo chciałaby żebym w końcu poznała jej córeczkę. Ja wtedy byłam w bardzo złym miejscu psychicznie i powiedziałam jej wprost że właśnie poroniłam i nie czuje się na siłach na takie spotkanie. Myślałam że może wpadnie na to że te zdjęcia i opowieści jak to cudownie jest mieć dziecko nie za bardzo są na miejscu w mojej sytuacji, a właśnie dostałam kolejna porcję... Już mi się nawet nie chce wysilać na wykazywanie ekscytacji... Nie wiem, może przemawia przez mnie zazdrość, może przesadzam, ja na prawdę życzę każdemu dobrze, ale to mnie tak dobija że musiałam to z siebie wyrzucic😕

Z plusów na dziś - mam już wszystkie wyniki zespołu antyfosfolipidowy i są negatywne 👍

Hejka
    Napisz wprost, że prosisz o niewysyłanie chwilowo zdjęć, że odezwiesz się jak się pozbierasz psychicznie. Śmiało pisz o swoich uczuciach, śmiało je nazywaj. Patrz na siebie. Bądź w takim momencie egoistką dla własnego zdrowia psychicznego ❤️
    Cieszę się że wyniki dobre 🤗

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2023, 17:10

17.09.2009 ❤ córka, 27 tc
    03.2023 💔
    09.2024 💔
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izzy91 wrote:

Ludzie i ich poczucie taktu… Nie przemawia przez Ciebie zazdrość. Po prostu to jest dla Ciebie ciężki temat, a koleżanka myśli, że jej dziecko to pępek świata. Po zwróceniu uwagi albo przeprosi bo nie pomyślała, albo się obrazi 🤷🏼‍♀️
    Super ze wyniki negatywne 😍
    Jednak te negatywy też potrafią cieszyć 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2023, 17:11

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
  • izzy91 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie chyba najbardziej mnie denerwuje to że takie rzeczy trzeba tłumaczyć. A ja jestem miękka pipa i zawsze chce żeby innym było miło, nawet kosztem siebie 😕 muszę nad tym popracować.

Butterfly - oby to był ostatni negatyw w tym miesiącu 😁

03.2023 - 9tc 💔

age.png
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izzy91 wrote:
    Właśnie chyba najbardziej mnie denerwuje to że takie rzeczy trzeba tłumaczyć. A ja jestem miękka pipa i zawsze chce żeby innym było miło, nawet kosztem siebie 😕 muszę nad tym popracować.

Butterfly - oby to był ostatni negatyw w tym miesiącu 😁
    Musisz musisz. Bo będziesz cierpieć.
    No oby! 🤞🏻🍀

izzy91 lubi tę wiadomość

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
  • Echo Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izzy91 wrote:

Doskonale Cię rozumiem. To jest naprawdę bardzo męczące, że w całej tej sytuacji zamiast koncentrować się na sobie i powrocie do równowagi to musisz jeszcze zastanawiac się nad czyimś brakiem empatii i taktu. Myślę, że śmiało możesz jej powiedzieć, że jest to dla Ciebie trudny czas i nie chcesz być obecnie zasypywana zdjęciami, a córkę chętnie poznasz w innym terminie. Jak rzeczywiście jest Ci życzliwa, to zrozumie i nie będzie mieć do Ciebie o to żalu

izzy91 lubi tę wiadomość

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
    - 08.2024 ✖
    - 09.2024 ✖ nieudana mezoterapia
    - 11.2024 ✖

---
    Każda kropla morzem dla mej łódki...
  • izzy91 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki - macie jakiś film do polecenia? Netflix, HBO, Disney? Mąż dziś wychodzi z kolegami więc mam wieczór dla siebie 😁film nie musi być bardzo ambitny, coś żeby weszło do winka 😆

03.2023 - 9tc 💔

age.png
  • Lia. Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2023, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Lia a to dla Ciebie bo pytałaś ostatnio o ALLO i cross match:
    Informacja od Vanessy na tym wątku https://ovufriend.pl/forum/poronienie/co-oznacza-wynik-allo-mlr-i-testu-cytotoksycznego,8095.html i Jaszczureczki, która te wspaniale napisany post znalazła i poleciła

"Tworzą "parasol" ochronny nad zarodkiem jeżeli jest ich odpowiednia ilość czyli co najmniej 40% hamowania.

Po zapłodnieniu połowa Dzidziusia to materiał od taty a druga połowa to materiał od mamy. Układ immunologiczny każdego człowieka zwalcza ciała obce w organizmie i w sytuacji kiedy dochodzi do zapłodnienia ta część od taty jest obca dla organizmu matki więc zostaje atakowana przez cały układ immunologiczny. Oczywiście nie zawsze sie tak dzieje, bo z chwilą zapłodnienia allo mlr rośnie i chroni zarodek przed atakiem układu immunologicznego matki, ale nie zawsze tak jest.

Są sytuacje kiedy allo mlr nie wzrasta po zapłodnieniu i dzieje sie tak wtedy gdy małżonkowie maja w materiale genetycznym coś wspólnego/podobnego i nie chodzi tu o pokrewieństwo. Wtedy układ immunologiczny po części rozpoznaje podobną/przyjazna część do własnego organizmu i nie wytwarza przeciwciał blokujących mających na celu ochraniać zarodek ale także układ immunologiczny "widzi" że to coś obcego bo jednak innego i następuje atak na Dzidziusia nie rzadko ten atak następuje zaraz po zapłodnieniu i kobieta nie jest w stanie stwierdzić czy doszło do zapłodnienia a czasem dzieje się to na późniejszym etapie ciąży.

Sa jakby 3 grupy kobiet:

1. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje poronienia na poszczególnych etapach ciąży.

2. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje brak możliwości zajścia w ciążę tzn. dochodzi do zapłodnienia ale zarodek jest usunięty przez układ immunologiczny zanim zdąży sie zagnieździć i tym samym dana kobieta nie była nigdy w ciąży o której by zdążyła sie dowiedzieć.

3. Nie ma znaczenia poziom ALLO MLR bo nawet niski poziom hamowania nie upośledza płodności i zachodzą w ciążę bez problemu, donosząc bez problemowo i rodzą dzieci.

Test cytotoksyczny robi się po to aby wiedzieć czy w przypadku szczepień mąż może być dawcą limfocytów. 0% hamowania może utrudniać zajście w ciążę lub donoszenie ale nie znaczy że tak będzie bo jak zwykle każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na poszczególne sytuacje.

Dziękuję bardzo, że pamiętałaś ❤️ Takie wytłumaczenie to ja rozumiem! Myślę, że będzie to kolejne badanie do odhaczenia, jeśli przez dłuższy czas nie będzie się udawać. Ja mam ogólnie obniżone limfocyty, nawet po accofilu miałam dziwnie niskie, gdzie powinny poszybować w gore. Ale nie wiem, czy jedno z drugim ma jakikolwiek związek. A Ty to już badałaś?

Ja (27):
    ☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
    ⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
    Mąż (37):
    ☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔
    listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
    14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
    styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
    luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
    październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳

❄️ 3BB
‹‹ 35 36 37 38 39 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ