start 6.10 jeden cel --->zielona kropa na koncu :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Klaudiaa wrote:Iza a jak sie tam u Was w Irlandii obchodzi hallowen? Stroja domy itp?
Dzieci maja wolne od szkoly, a dla doroslych so robione imprezy gdzie wszyscy sie przebieraja Powiem Ci ze bardzo mi sie to tutaj podoba -
Klaudiaa wrote:U nas wlasnie brakuje czegos takiego...Nie ma nic zorganizowanego dla dzieci. To jest wlasnie POLSKA...
-
nick nieaktualnyiza30 wrote:Tak stroja domy, dzieci chodza zbieraja slodycze robi sie halloweenowe imprezy dla dzieci i dla doroslych
Dzieci maja wolne od szkoly, a dla doroslych so robione imprezy gdzie wszyscy sie przebieraja Powiem Ci ze bardzo mi sie to tutaj podobaiza30 lubi tę wiadomość
-
Badanie szyjki macicy
Szyjka macicy w cyklu miesięcznym , pod wpływem hormonów podlega pewnym zmianom .
Aby zaobserwować zmiany te , polecane jest samobadanie palpacyjne szyjki .
Można w ten sposób zauważyć jak w ciągu całego cyklu zmienia się jej położenie , stopień rozwarcia oraz konsystencja .
Ogółem kiedy mamy fazę niepłodną szyjka macicy jest twarda i zamknięta . Wraz ze zbliżaniem się owulacji ujście szyjki zaczyna otwierać się , szyjka podnosi się oraz mięknie . Po owulacji szyjka wraca do stanu sprzed jajeczkowania.
Badanie szyjki macicy polecane jest przede wszystkim dla kobiet :
mających problemy z zajściem w ciążę
obserwujących u siebie zbyt mało śluzu
po urodzeniu dziecka
w okresie premenopauzy
Jak przeprowadzać badanie szyjki
Kucamy lub stajemy opierając jedną nogę np. na wannie/krześle a następnie wprowadzamy do pochwy jeden lub dwa palce .
Na co zwracać uwagę przy samobadaniu :
położenie szyjki
konsystencję
rozwarcie ujścia
śluz
Podczas obserwacji szyjki macicy możemy zaobserwować , że :
*W początkowej fazie cyklu (niepłodnej ) jest ona : nisko , twarda , zamknięta .
*Wraz z narastaniem objawów płodności : unosi się , mięknie , otwiera się jej ujście
*Kiedy zbliża się jajeczkowanie szyjka macicy jest wysoko , miękka i otwarta .
*Po owulacji szyjka macicy ponownie jest nisko, twarda i zamknięta .
Pamiętajmy o tym , że badamy się :
jeden raz dziennie
o stałej porze
niekoniecznie w porze wieczornej
zapisując za każdym razem wynik badania
Badanie wymaga oczywiście nieco wprawy i nie należy się zrażać jeśli na początku nie będziemy umiały rozpoznać zmian które zachodzą w szyjce macicy przez cały okres cyklu . Po regularnych obserwacjach nabierzemy z pewnością doświadczenia i nauczymy się „odczytywać „ sygnały jakie przekazuje nam ta część naszego ciała .
Bardzo istotne są zasady higieny – dokładne mycie rąk przed każdym wprowadzaniem palców do pochwy .
Zalecane jest łączenie tej metody z mierzeniem temperatury (PTC) , obserwacją śluzu itp. aby mieć w pełni przedstawiony obraz objawów naszej płodności .
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Klaudiaa wrote:Tego to nie mam pojecia. Trzebaby bylo na necie poszukac. Wiem tylko tyle, ze ona zmienia swoj uklad w ciagu dnia jak sie jest w ruchu.
wiem ze nie powinno sie badac po kapieli, bo pod wplywem ciepla robi sie rozpulchniona i miekka, i ze po wyjsciu z lozka jest tak samo. -
hej dziewczynki
u mnie dziś znów temka wysoko 37 zmierzyłam godzine wcześniej o 4.30 bo sie obudziłam i nie mogłam zasnąć.
Nigdy nie miałam takiego wykresu zeby temp była ciąle 37
nie wiem czy to dobrze czy mam sie martwić nie chcę tez sie zbytnio nakręcać bo żadnych objawow nie mam
nawet jajnik lewy jak wcześniej bolał bardzo tak dziś tylko troszkę a piersi wogole nie czuję a w tym dniu cyklu juz zawsze były bardzo wrażliwe i stawały sie bolesne na @
co myślicie ?na test chyba za wcześnie?!mungo lubi tę wiadomość
-
mycha28 wrote:hej dziewczynki
u mnie dziś znów temka wysoko 37 zmierzyłam godzine wcześniej o 4.30 bo sie obudziłam i nie mogłam zasnąć.
Nigdy nie miałam takiego wykresu zeby temp była ciąle 37
nie wiem czy to dobrze czy mam sie martwić nie chcę tez sie zbytnio nakręcać bo żadnych objawow nie mam
nawet jajnik lewy jak wcześniej bolał bardzo tak dziś tylko troszkę a piersi wogole nie czuję a w tym dniu cyklu juz zawsze były bardzo wrażliwe i stawały sie bolesne na @
co myślicie ?na test chyba za wcześnie?!
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny