TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
Fatim wrote:Ja mam większy apetyt ostatnio, mam nadzieję że to nie przez euthyrox
Jem na potęge ,wystraszyłyście mnie
Ale wiesz, że jeśli przytyjesz, to to nie będzie wina euthyroxu, tylko tego, że więcej jesz
Ja miałam przez ostatnie kilka tygodni większy apetyt, ale starałam się nie jeść więcej niż zwykle. A teraz po Dostinexie ledwo w siebie wciskam codzienną porcje jedzenia. Także myślę, że to kwestia pogody. Nie możesz wszystkiego zwalać na ten biedny euthyrox. To Twój przyjaciel! Pomoże Ci utrzymać zdrową ciążę, a Ty go wiecznie o coś obwiniasz
lilirose lubi tę wiadomość
-
Witam dziewczyny.... Ja euthyrox biorę od 4 lat i nie zauważyłam zmiany wagi... wiadomo tylko w ciąży jak byłam...hihihi....Tabletki na tarczycę nie wpływają na zwiększanie lub zmniejszanie masy ciała... Tabletka euthyrox pomaga przynajmniej mi lepiej funkcjonować...
-
Cześć dziewczyny wiem że wchodzę wam w środek rozmowy ale odebrałam wyniki robione 3 dc
TSH -4,20
LH - 3,14
FSH - 3,42
testosteron 1,17
Prolaktyna 29,54
estradiol 18
Z tego co udało mi sie wyczytać wysoki poziom tsh świadczy o niedoczynności tarczycy, co wiąże sie z podniesionym poziomem prolaktyny i możliwie niskim estradiolem. Nie wiem czy dobrze interpretuje, jeśli źle to proszę poprawcie mnie.
A teraz główne pytanie iść odrazu do endokrynologa czy do ginekologa(zaznaczę że byłam już u gina na ogólnym badaniu ale nie przepisał żadnych badań wiec poszłam i zrobiłam na własną rękę)? Czy poczekać do 21 dc zrobić jeszcze raz prolaktyne estradiol i dodatkowo progesteron i dopiero wybrać sie do lekarza.
I drugie pytanie jak długo zajmuje zbicie tsh do jakiegoś przyzwoitego poziomu?
Jeszcze raz przepraszam że się wcinam ale proszę o pomoc[/url] -
Marta, idź już teraz, być może endo zażyczy sobie jeszcze jakichś dodatkowych badań, zaoszczędzisz wtedy 3 tygodnie czasu W te 3 tygodnie niektóre z nas zbijają TSH do poziomu potrzebnego staraczkom, także szkoda czasu
Zbijanie zależy od organizmu, ale to potrafi być naprawdę szybki proces, więc nie ma co czekać -
Marta8880 wrote:zwei_kresken kocham Cie :* poł dnia siedziałam zdołowana zawinięta w kołdrę ale podniosłaś mnie na duchu jutro lece sie zapisac do endo
Jeszcze raz ślicznie dziekuję
Bo TSH to jest najłatwiejszy problem do ogarnięcia przy staraniach. Ważne tylko, żeby zadbać o właściwy poziom przed i w trakcie ciąży. Po lekach szybciutko spada.
Nie daj sobie tylko wmówic, że takie TSH to norma, bo tak nie jest
W całej cywilizowanej Europie to już jest sporo ponad normę, a u nas ciągle w górnej granicy. Może kiedyś normy i u nas się zmienią.
Daj znać co Ci zaordynował lekarz. Szkoda, że nie zrobiłaś jeszcze FT3 i FT4 w komplecie z tym TSH. Pewnie endo będzie chciał to też zbadać, jeśli będzie przyzwoitym endo -
Marta ja miałam wyższe tsh i w 5 tygodni je unormowalam także będzie szybko i sprawnieBiochem - 2017 r
Franek 👼- 36 tc (*) 2670g/50cm 20.03.2021 (Sn) - kolizja pepowinowa
Maciej 💙 - 37+4 tc 3470g/54cm 08.03.2022r. (Cc)
Pozamaciczna w bliźnie po cc - 10.11.2022 r. -
nick nieaktualnyzwei kresken piękne słowo powiedziałaś:" nie daj sobie wmówić" !! mi wmawiano ,że moje tsh raz 4,95 raz 3,90 jest super bo nie przekroczyło normy, każdy gin tak gadał a ja naiwna wierzyłam, zaufałam im, i z tego zaufania już 27 chykl przerabiam!
ostatnio się uparłam wręcz wyłudziłam leki od endo i już 4 dzień biorę mam nadzieję, ze tu był problem. -
Mmeryy88 wrote:Cześć Dziewczyny właśnie odebrałam wyniki. Przez 3,5 tygodnia zabiłam tsh z 4,22 na 3,05 jestem zadowolona
Niestety mam za wysokie Atpo... Mój wynik to 53,3 przy normie do 34. Co o tym sądzicie?
Jutro wizyta u endo. Ciekawe co powie...