Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W październiku fiku-miku, latem bobas na kocyku🌞👶
Odpowiedz

W październiku fiku-miku, latem bobas na kocyku🌞👶

Oceń ten wątek:
  • Lkao19 Ekspertka

Wysłany: 6 października, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Podczytuje Was przez weekend ale niestety natłok obowiązków i spadek nastroju mnie dopadł...
    Nie dam rady się odnieść do wszystkich więc przede wszystkim gratuluję dwóch kresek, przyrostów bety!
    Przytulam również te które po raz kolejny zobaczyły biel...
    Chciałabym skorzystać z Waszego doświadczenia bo ja dopiero w temacie raczkuje. A więc dziś mam 6dpo (nie potwierdzonej monitoringiem) i 20 dc, dostałam brązowego plemienia nawet nie chce się nakręcać że to implantacja ponieważ w poprzednim cyklu też od 20dc (chociaż myślę że poprzedni był bez owu) miałam plemienia i trwały one 2 tygodnie do samego okresu...
    Myślicie że warto zrobić progesteron 7/8 dpo? Bo myślę że te plemienia mogą wynikać z jego niskiej wartości.
    Jeśli ktoś przeczytał i doradzi to z góry dziękuję 😘

NinaB lubi tę wiadomość

preg.png

💓🍼 Jagoda 2017
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 6 października, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkim oczekującym na testowanie wysyłam pozytywne znaki z nieba: https://zapodaj.net/plik-YtrmQlaJOi

Czy tylko ja tu widzę mały płód? 😅

Darrika, KarolinaJ0702, cysterka95, Nadziejka26, Pokahontaz26, Siasi, DreamBee, Rudka, Julixxx lubią tę wiadomość

_____

Córka 01.2022 🌸

starania o drugiego dzidziusia od 08.2024

9.10.2024 ⏸️ 10 dpo

10.10.2024 Beta hcg 87,5 mIU/ml - 11 dpo
    18.10.2024 beta hcg 2187,3 miU/ml

preg.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 6 października, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Wszystkim oczekującym na testowanie wysyłam pozytywne znaki z nieba: https://zapodaj.net/plik-YtrmQlaJOi

Faktycznie widać, ja cieee to piękny znak 😁

Siasi, Tanashi lubią tę wiadomość

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

9 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex

🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️

🔬11.2024 TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️
    Badanie nasienia✅️
    Glukoza + insulina homa ir❌️ IO

🗓 08.24 usg piersi✅️cytologia płynna✅️

Nadwaga - dieta i ćwiczenia (do tej pory -6 kg)

🔜27.11 endo konsultacja
    🔜04 12 wizyta u gina
  • Nadziejka26 Ekspertka

Wysłany: 6 października, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do nacięć - ja pękłam, bo nie wyraziłam zgody na cięcie jeśli nie będzie to koniecznością.
    Uważam, że zagoiło się super szybko, nie mam porównania z cięciem 😊
    A miesiączki powiedziałabym, że mam troszkę mniej bolesne niż przed ciążą, ale tak samo obfite i tak samo długie 😁

@Jvvliett co u Ciebie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października, 15:31

Valie05 lubi tę wiadomość

👩25 👨 28
    2021 - córeczka Niespodzianka 🌸
    Od 06/2024 - starania o rodzeństwo 🍀
    09/11 - ⏸️
    12/11 - 787.23 🌱
    14/11 - 1226.20 🤞
    Wizyta 28/11 - ???
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 6 października, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka26 wrote:
    Co do nacięć - ja pękłam, bo nie wyraziłam zgody na cięcie jeśli nie będzie to koniecznością.
    A miesiączki powiedziałabym, że mam troszkę mniej bolesne niż przed ciążą, ale tak samo obfite i tak samo długie 😁

@Jvvliett co u Ciebie?

Ja myślę, że z tym nacięciem to też jak ze wszystkim, każdy organizm inaczej się regeneruje i inaczej znosi. Mi się ogólnie mega szybko zagoiło, bez żadnych powikłań, ale usiadłam bez bólu na tyłki dopiero po 3 miesiącach, bo było długie to nacięcie i nułam zbolała ogólnie 🤷‍♀️ wiecie tak samo jedna kobieta po cc za 24h zasuwa jakbynigdy nic, a inna tygodniami dochodzi do siebie i to samo z naturalnym rodzeniem, jedna raz dwa jest ok, a drugą nie.

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018

9 cs!🤞⏳️do kwietnia

🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️

Badanie nasienia✅️

🔜27.11 endo konsultacja
    🔜04 12 wizyta u gina
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 6 października, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarotka12 wrote:
    Cześć Wszystkim! Nie jestem w stanie nadążyć za wpisami, tyle ich powstaje 🙈 Może uda się w tym tygodniu :) Trzymam kciuki za wszystkie oczekujące na test, przytulam za biele i gratuluję kreskom!! U mnie testowanie za 2 dni (w terminie 🐒, nie wiem kiedy owu), ale zrobiłam już dzisiaj i widzę cień cienia... Mąż mówi, że nic tam nie ma xD Na zdjęciu też nie mogę uchwycić.
    https://ibb.co/7yQ0sJY
    Na razie staram się nie nastawiać, mam nadzieję, że to nie powtórka cp. Kiedy jest sens powtórzyć? Dzisiaj wieczorem czy jutro rano? Miłej niedzieli Wszystkim! 😊

Mi sie wydaje, że widzę cień cienia 🤞jak dzisiaj rano robiłaś, to ja bym powtórzyła pojutrze rano, po 48h żeby się nie stresować, że nie ciemnieje krecha, albo jutro juz na betę z rana i tyle

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października, 16:56

Szarotka12, Siasi, Płotka lubią tę wiadomość

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018

9 cs!🤞⏳️do kwietnia

Badanie nasienia✅️

🔜27.11 endo konsultacja
    🔜04 12 wizyta u gina
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 6 października, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacięcie jest mocno kontrowersyjnym tematem trochę jak L4 w ciąży. Jest sporo za i sporo przeciw.

W Polsce obecnie nacina się około 50% rodzących siłami natury. Im mniejszy powiatowy szpital, tym więcej. Ginekolodzy z krajów zachodnich jak Niemcy, Szwajcaria, Francja nacinają 3-6% pacjentek. Biologicznie Polki nie różnią się od Szwajcarek, a tam jest niższy/podobny wskaźnik zdrowych i żywych urodzeń. Także logicznym nasuwa się twierdzenie, że u nas postępuje się inaczej, ale czy dobrze...

Nie polega jednak dyskusją statystyka, że w Polsce nacina się zbyt często i czasem z wydumanych powodów. Ekstremalnym przypadkiem jest moja kuzynka, którą naciętą bo lekarzowi się spieszyło do domu, ale ona wciąż rodziła.
    Jestem z obozu "nie" dla nacinania i będę rodzić w szpitalu, które ma podobne podejście. Jednak nie wykluczam wcale takiej opcji, jeśli sytuacja będzie tego wymagać.

Darrika, cysterka95, Ilka96, Namisa lubią tę wiadomość

Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
    👩🏼 91’ (33)
    Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
    hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
    ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia

I procedura IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
    Mamy 2 ❄️❄️ (4BB, 3BB)
    FET w listopadzie?
  • Pokahontaz26 Autorytet

Wysłany: 6 października, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiakla wrote:
    A to prawda że wcale nie jest konieczne nacinanie? Widziałam artykuły kobiet ginekologów, które uważają, że wcale nie trzeba nacinac krocza, lepiej jest jak samo się uszkodzi i wróci do siebie. Któraś mama się wypowie?
    Pewnie nie zawsze jest konieczne, mnie nacięli, bo było prawdopodobieństwo vaccum i zrobili też cewnikowanie. Ale na szczęście się obyło.

• Pokahontaz26 Autorytet

Wysłany: 6 października, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valie05 wrote:
    Ja bym zrobiła w kolejnym cyklu. 2-5 dc jest nie bez powodu (niektórzy nawet upierają się na koniecznie 3dc), aby badanie było jak najbardziej informatywne i 100% w fazie menstruacyjnej aby złapać "bazowe" poziomy hormonów. W 6dc może ci się już odpalać faza folikularna i estrogeny mogą już rosnąć
    Dziękuję! Odpuszczę w takim razie. Mam nadzieję, że stracę 85zł, bo mam zamiar być już w ciąży 🤣❤️

Valie05 lubi tę wiadomość

• cysterka95 Autorytet

Wysłany: 6 października, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarotka12 wrote:
    Cześć Wszystkim! Nie jestem w stanie nadążyć za wpisami, tyle ich powstaje 🙈 Może uda się w tym tygodniu :) Trzymam kciuki za wszystkie oczekujące na test, przytulam za biele i gratuluję kreskom!! U mnie testowanie za 2 dni (w terminie 🐒, nie wiem kiedy owu), ale zrobiłam już dzisiaj i widzę cień cienia... Mąż mówi, że nic tam nie ma xD Na zdjęciu też nie mogę uchwycić.
    Na razie staram się nie nastawiać, mam nadzieję, że to nie powtórka cp. Kiedy jest sens powtórzyć? Dzisiaj wieczorem czy jutro rano? Miłej niedzieli Wszystkim! 😊

Coś tam prześwituje 😃 chociaż mi te konkretne testy czasem lubią pokazywać taki szary cień po prostu w miejscu na barwnik mimo braku ciąży 🤨 Myślę, że sensownie poczekać z kolejnym testem przynajmniej do jutra. Do wieczora może się nic nie zmienić a tylko spowodować niepotrzebny stres

Pokahontaz26, Ilka96, Szarotka12 lubią tę wiadomość

👫 29 & 29
    ▪️starania na luzie od 01.2024
    ▪️z pomocą medyczną od 08.2024

👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
    💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG
    ▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji

🧔🏼obniżone parametry nasienia - listopad 2024:
    - łagodna oligospermia (10,61)
    - niska ruchliwość (a+b 13,5 ; a+b+c 23)
    - morfologia 0% 😑

stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan

🔹1 cs - LUF
    🔹2 cs - lametta + ovitrelle
    potwierdzona owulacja ale nic z tego ❌
    🔹3 cs - lametta + ovitrelle ❌
    🔹4 cs⏳

suple:
    Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc)
  • Pokahontaz26 Autorytet

Wysłany: 6 października, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:

Ja wierzę w takie znaki! W andrzejki lałam wosk przez klucz, tydzień później dowiedziałam sie ze jestem w ciąży 😭❤️ każdy mówił że widzi tam płód 😄
    https://zapodaj.net/plik-AfqNE84PCD

Darrika, Pani Lis, Tanashi lubią tę wiadomość

• Pani Lis Ekspertka

Wysłany: 6 października, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokahontaz26 wrote:
    Ja wierzę w takie znaki! W andrzejki lałam wosk przez klucz, tydzień później dowiedziałam sie ze jestem w ciąży 😭❤️ każdy mówił że widzi tam płód 😄
    https://zapodaj.net/plik-AfqNE84PCD

Wow, rzeczywiście widać płód!😁
    Ja też wierzę w takie znaki - miesiąc temu śnił mi się negatywny test i nie zdążyłam nawet zatestowac przed małpą a teraz kilka dni przed pozytywnym testem śniła mi się nowonarodzona czarnowłosa dziewczynka 🥰

Pokahontaz26, Ilka96, Revolutionary lubią tę wiadomość

3.10.24 ⏸️ bHCG 11.8 (9dpo) 🌱
    5.10.24 bHCG 72.5, prog 18.70 (11 dpo)
    8.10.24 bHCG 407.8, prog 32.65 (14 dpo)
    12.10.24 bHCG 1341,4
    24.10.24 Mamy maleńkie 💝

preg.png
  • Pokahontaz26 Autorytet

Wysłany: 6 października, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Lis wrote:
    Ja też wierzę w takie znaki - miesiąc temu śnił mi się negatywny test i nie zdążyłam nawet zatestowac przed małpą a teraz kilka dni przed pozytywnym testem śniła mi się nowonarodzona czarnowłosa dziewczynka 🥰
    Mi się śnił pozytywny test, żyje tą nadzieją, że był proporczy 🥹

Pani Lis lubi tę wiadomość

• Rudka Ekspertka

Wysłany: 6 października, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarotka12 wrote:
    Hm ja chyba też widzę ten cień cienia 🤞

Szarotka12 lubi tę wiadomość

• koktajlowa Autorytet

Wysłany: 6 października, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Darrika Wpisz mnie na 10 października 😉 Jak temperatura nie spadnie to zatestuje.

Ogólnie to doktor chce mi zrobić laparoskopię i przy okazji drożność ale na razie się boję i jeszcze sobie damy czas.

Mam w zaleceniu dietę low fodmap, polecacie kogoś w tym temacie?

Ubolewam, że są takie terminy do dr Janosz. Ja jestem dopiero na grudzień zapisana 🫣

Darrika lubi tę wiadomość

💊Acard, Neoparin, Luteina, Pregna, Bonjesta

PAI homo
    ANA typ homogenny 1:640
    IBS

09.10.2024
    beta hcg 9,62 mIU/ml; progesteron 14,86 ng/ml
    11.10.2024
    beta hcg 30,01 mIU/ml; progesteron 17 ng/ml [acard 75 mg]
    14.10.2024
    beta hcg 92,54 mIU/ml; progesteron 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
    16.10.2024
    beta hcg 272,33 mIU/ml; progesteron 13,53 ng/ml
    24.10.2024 wizyta
    06.11.2024 wizyta nfz [7+3] jest ❤️
    14.11.2024 wizyta - [8+4] 1,98 cm 🐯
    27.11.2024 wizyta nfz
    09.12.2024 wizyta
    13.12.2024 prenatalne

04.2024 cb (7cs)
    10.2023 wznowienie starań
    04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
    02.2020 cb (6cs)
    08.2018 rozpoczęcie starań
    01.2016 córka 💙

preg.png
  • Jvvliett Ekspertka

Wysłany: 6 października, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka26 wrote:

@Jvvliett co u Ciebie?
    Ja na razie utknęłam na lotnisku, bo wracam z delegacji i mamy opóźniony lot 😕 mam nadzieję, że zdążę do apteki po test, żeby rano zastosować 😃
    Wzięłam tylko ze sobą termometr, żeby kontrolować czy nie spada temperatura i utrzymuje się na razie na 37,6 coś chyba dużo i co chwilę latam do łazienki bo czuję jakbym okres dostała 😬

Płotka lubi tę wiadomość

• Jvvliett Ekspertka

Wysłany: 6 października, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Lis wrote:
    Ja też wierzę w takie znaki, ale mam nadzieję, że u mnie się nie doradzi bo śniło mi się, ze 🐒 mnie zalała...

• awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 6 października, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jvvliett wrote:
    Ja na razie utknęłam na lotnisku, bo wracam z delegacji i mamy opóźniony lot 😕 mam nadzieję, że zdążę do apteki po test, żeby rano zastosować 😃
    Wzięłam tylko ze sobą termometr, żeby kontrolować czy nie spada temperatura i utrzymuje się na razie na 37,6 coś chyba dużo i co chwilę latam do łazienki bo czuję jakbym okres dostała 😬

U mnie ta sama sytuacja - chodzę od wczoraj z podpaskami, bo co chwila mam wrażenie, że mi coś cieknie - idę do łazienki i biało 🙈 u mnie też temperatura powyżej 37, wczoraj wieczorem miałam 37,6 więc sytuacja identyczna. Tylko nie wiem, czy nie zatestuję dzisiaj wieczorem, żeby mąż mógł być przy mnie i pocieszyć w razie bieli…

Płotka lubi tę wiadomość

👩🏻+👨🏼+🐶=🧡
    ———————————
    ⏸️ 06.10 nasz mały sezamek lub czarnuszka 🥹
    24.10 mamy serduszko ❤️
    06.11 Miś Haribo 🧸
    20.11 mały człowieczek pokazuje mukę na usg 👌

preg.png
  • Szarotka12 Przyjaciółka

Wysłany: 6 października, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cysterka95 wrote:
    Coś tam prześwituje 😃 chociaż mi te konkretne testy czasem lubią pokazywać taki szary cień po prostu w miejscu na barwnik mimo braku ciąży 🤨 Myślę, że sensownie poczekać z kolejnym testem przynajmniej do jutra. Do wieczora może się nic nie zmienić a tylko spowodować niepotrzebny stres
    Dzięki za info o tym szarym cieniu, łatwiej mi po tym zachować realizm i przeczekać do jutra :)

cysterka95 lubi tę wiadomość

🙍‍♀️ 31 --> celiakia, endometrioza, AMH 1,89
    🙍‍♂️ 31 --> obniżona ruchliwość plemników, suplementy wprowadzone od lipca 2024

04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem

06.10.2024 ⏸
    Beta hCG:
    07.10. - 16,8 🔸️09.10. - 68,5 (📈 312%)🔸️11.09. - 218 (📈206%)🔸️14.09. - 724 (📈125%)🔸️16.10. - 1420 (📈96%)
    16.10. pęcherzyk 5,6 mm 🥰
    25.10. CRL 0,44 cm, pęcherzyk 1,92 🥰
    15.11. CRL 2,41 cm

🧬 02.12.2024
    🩺 20.12.2024

preg.png
  • Nadziejka26 Ekspertka

Wysłany: 6 października, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awokado 🥑 wrote:
    U mnie ta sama sytuacja - chodzę od wczoraj z podpaskami, bo co chwila mam wrażenie, że mi coś cieknie - idę do łazienki i biało 🙈 u mnie też temperatura powyżej 37, wczoraj wieczorem miałam 37,6 więc sytuacja identyczna. Tylko nie wiem, czy nie zatestuję dzisiaj wieczorem, żeby mąż mógł być przy mnie i pocieszyć w razie bieli…

Dawajcie znać Kobietki!
    Czekam na to Wasze testowanie tak jak na swoje 🫣
    Z tym, że Wam życzę czegoś innego, niż było u mnie 🤞🤞🌸
    Za to ja jutro lecę po pracy do gin, dowiedzieć się co tam słychać. 😂
    Nie wiem czy się śmiać czy płakać, dziś 39 dzień cyklu i nic, nie ma 🐒🫣🥴😵‍💫
    Ale przynajmniej przy ❤️ nic mnie nie bolało, bo ostatnio to nie mogłam wytrzymać dwóch minut, tak mnie bolało 😵‍💫😵‍💫

awokado 🥑, Darrika lubią tę wiadomość

👩25 👨 28
    2021 - córeczka Niespodzianka 🌸
    Od 06/2024 - starania o rodzeństwo 🍀
    09/11 - ⏸️
    12/11 - 787.23 🌱
    14/11 - 1226.20 🤞
    Wizyta 28/11 - ???
‹‹ 62 63 64 65 66 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ