Zaczynam starania w 2024 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny, potrzebuję porady . Niestety na kilka dni przed owulacja dostałam okropnego kataru (lekkie przeziębienie ) , które trzyma się do dziś ale czuję się już o wiele lepiej . Myślicie, ze przez to mogło nie dojść do owulacji ? Śluz płodny był , pik LH tak samo , ale mam straszne wachania temperatury , gdzie w poprzednich cyklach się to nie zdarzało … ewentualnie mam podejrzanie że owulacja mogła się przesunąć.. co myślicie ?👩 28 | 🧔32
👼 💔 Aniołek, 05.2024, ciąża zatrzymana 11+1dc -
Dziewczyny, zaczynamy przygodę ze staraniami.
Które z Was przechodziły stratching endometrium i mogłyby cokolwiek więcej powiedzieć o tym badaniu?
Czy jest mocno bolesne, ile trwa? Czy tabletki przeciwbólowe przed badaniem są wskazane?
Badanie mam jutro i trochę się nim stresuje. -
Plapart wrote:Hej dziewczyny, potrzebuję porady . Niestety na kilka dni przed owulacja dostałam okropnego kataru (lekkie przeziębienie ) , które trzyma się do dziś ale czuję się już o wiele lepiej . Myślicie, ze przez to mogło nie dojść do owulacji ? Śluz płodny był , pik LH tak samo , ale mam straszne wachania temperatury , gdzie w poprzednich cyklach się to nie zdarzało … ewentualnie mam podejrzanie że owulacja mogła się przesunąć.. co myślicie ?➡️ kwiecień 2021 pozytywny test ciążowy
💔 maj 2021 - łyżeczkowanie (puste jajo)
➡️ 31 styczeń 2022 pozytywny test ciążowy
❤️ 11 październik 2022 - mamy synusia
➡️ 08 marzec 2024 pozytywny test ciążowy
💔 11 kwiecień 2024 poronienie w domu (puste jajo)
➡️ 06 grudnia 2024 II kreski ale bladzioch
➡️ 08 grudnia 2024 coś ala okres (słabszy niż tradycyjny, bardziej wodnisty, intensywnie jasny czerwony) -
Cześć,
Jestem mamą prawie dwulatki i naszlo nas z mężem na starania o drugiego malucha. Piszę, bo mam juz jakies objawy ale nakrecac sie nie chce :p
W pierwszej ciąży odbijanie pojawiło się pewnie gdzieś w 5-6 tygodniu. Oczywiście nie wytrzymałam i zrobiłam test 10 dpo i wyszedl negatywny ale od 8 dpo miałam bol w podbrzuszu a właśnie 10 dnia zaczęło się identyczne odbijanie. Myślicie ze mogę być w ciazy a test zrobiłam za wcześnie, dlatego wyszedl negatywny?
Wczoraj wieczorem jakieś mdlosci, dziś w ciągu dnia też mnie odwiedzały. Dlatego zaczęłam się zastanawiać ze skoro mam takie objawy (a czuje się ogólnie ok) to dlaczego wyszedl negatyw.. myslalam ze jak już się ma objawy to test na 100% da dwie kreski xD -
snieżka wrote:My z narzeczonym dopiero w tym miesiącu zaczynamy starania, choć o dziecku marzę od dawna (wcześniej musiałam uregulować różne kwestie zdrowotne). I też zaczynam niestety wpadać w obsesję i boję się, że starania zajmą nam dużo czasu..
Czy wszystkie badania wyprowadziłas już na prostą? -
snieżka wrote:Dziewczyny, czy któraś z Was zmaga się lub zmagała z plamieniami po okrsie? Ja od 6 miesięcy (może nawet dłużej) mam plamienia, które trwają po okresie ok. 4-5 dni. W USG wyszło wszystko dobrze, lekarz mówi że czasem tak się dzieje bez przyczyny. Trochę ponad 2 miesiące przyjmuję Ovarin, który zalecił mi ginekolog, ale nic się nie zmienia. Zastanawiam się czy są jakieś badania z krwi, które mogłabym wykonać i które mogłyby jednak wskazać jakąś przyczynę.. Chcemy z narzeczonym rozpocząć starania o dziecko i trochę boję się, że te plamienia mogą być przeszkodą w poczęciu dziecka
Ja regularnie po 5-cio dniowym okresie mam podbarwioną wydzielinę do 10 dnia cyklu. W ciągu swojego życia miałam kontakt z kilkoma ginami, którzy nie przykładali do tego dużej wagi. Podobnie jak mój obecny gin, u którego staram się o ciążę. Jeżeli nie jest to "żywa" krew albo plamienia nie pojawiają się w drugiej części cyklu, to nie ma co się przejmować. Tam na dole po prostu musi się "przeczyścić" 😉👩🏻 33 🧑🏻🦱38
Starania od 04/2024
ONA:
AMH ✔️ Hormony ✔️ HSG ✔️ Monitoring owu ✔️
Niedoczynność tarczycy - wyregulowana ✖️ ANA1 - dodatnie ✖️
ON:
Hormony ✔️
Nasienie - koncentracja i ruch lekko poniżej normy, morfo 2%✖️ -
Magnes wrote:Pytanie do dziewczyn, które zaczęły starania nie mając zdiagnozowanych zaburzeń hormonalnych bądź chorób. Jakie robilyscie badania przed bądź na początku starań?
Pakiet tarczycowy, ANA, pakiet hormonalny, AMH. Ot tak, dla siebie, bo jestem nadgorliwa 😂👩🏻 33 🧑🏻🦱38
Starania od 04/2024
ONA:
ON:
Hormony ✔️
Plapart wrote:Hej dziewczyny, potrzebuję porady . Niestety na kilka dni przed owulacja dostałam okropnego kataru (lekkie przeziębienie ) , które trzyma się do dziś ale czuję się już o wiele lepiej . Myślicie, ze przez to mogło nie dojść do owulacji ? Śluz płodny był , pik LH tak samo , ale mam straszne wachania temperatury , gdzie w poprzednich cyklach się to nie zdarzało … ewentualnie mam podejrzanie że owulacja mogła się przesunąć.. co myślicie ?
Zależy co brałaś, jeżeli jakieś NLPZ (ibuprom, ketonal, itd.), to nawet w ulotce jest napisane, że leki z tej grupy mogą utrudniać zajście w ciążę.👩🏻 33 🧑🏻🦱38
Starania od 04/2024
ONA:
ON:
Hormony ✔️
Magnes wrote:No jak ciężko się zdystansować. Ale nie ma innego wyjścia trzeba zająć głowę żeby nie zwariować!
Czy wszystkie badania wyprowadziłas już na prostą?
Właśnie w styczniu będę robić badania ANA, ale podejrzewam, że już jest ok. Wcześniej miałam reaktywne zapalenie stawów wywołane ureaplasmą, chlamydią i yersinią. Jakiś czas po wyleczeniu bakterii wszystkie objawy ustały. Mogłam też odstawić leki, bo wcześniej długo przyjmowałam niesteroidowe leki przeciwzapalne. Teraz jeszcze biorę leki na depresję, ale lekarz powiedział, że mogą zostać. Tylko tabletki na bezsenność będę odstawiać, co chyba nie będzie łatwe👩🏻 28 👦🏻 32
🔬04-05.2024r. - Chlamydia trachomatis i Ureaplasma sp. - wyleczone ✅️
🔬05.24:ANA1 (dodatni) ❌️, ANA3 - Centromer B (+)❌️
🔬06.24: Cytologia LBC ✅️
🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9☑️,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
🔬12.24: SIBO, IMO ❌️(w trakcie antybiotykoterapii) - czekam na zielone światło na starania 😢
💊Asertin, Trittico CR, Euthyrox, Ovarin, Żelazo z laktoferyną, Omega-3, Witamina D3, Xifaxan -
psaj91 wrote:Ja regularnie po 5-cio dniowym okresie mam podbarwioną wydzielinę do 10 dnia cyklu. W ciągu swojego życia miałam kontakt z kilkoma ginami, którzy nie przykładali do tego dużej wagi. Podobnie jak mój obecny gin, u którego staram się o ciążę. Jeżeli nie jest to "żywa" krew albo plamienia nie pojawiają się w drugiej części cyklu, to nie ma co się przejmować. Tam na dole po prostu musi się "przeczyścić" 😉
Tylko u mnie niestety nie jest to podbarwiona wydzielina a brązowa krew, czasem wymaga to zmiay wkładki w ciągu dnia. Okres mam zawsze 6 dni, plamienia ok 4 albo dłużej, więc nawet do 12 dc ta krew się pojawia. Chociaż mam długie cykle bo trwają ok. 35 dni.👩🏻 28 👦🏻 32
🔬04-05.2024r. - Chlamydia trachomatis i Ureaplasma sp. - wyleczone ✅️
🔬05.24:ANA1 (dodatni) ❌️, ANA3 - Centromer B (+)❌️
🔬06.24: Cytologia LBC ✅️
🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9☑️,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
🔬12.24: SIBO, IMO ❌️(w trakcie antybiotykoterapii) - czekam na zielone światło na starania 😢
💊Asertin, Trittico CR, Euthyrox, Ovarin, Żelazo z laktoferyną, Omega-3, Witamina D3, Xifaxan -
snieżka wrote:Tylko u mnie niestety nie jest to podbarwiona wydzielina a brązowa krew, czasem wymaga to zmiay wkładki w ciągu dnia. Okres mam zawsze 6 dni, plamienia ok 4 albo dłużej, więc nawet do 12 dc ta krew się pojawia. Chociaż mam długie cykle bo trwają ok. 35 dni.
Norma 🙂 brązowa krew to krew utleniona, czyli już jakiś czas wcześniej musiała opuścić macicę. Taka uroda niektórych kobiet, rzadko kiedy jest tak, że okres trwa 5 dni i nagle jest odcięcie.snieżka, Kamcia97 lubią tę wiadomość
👩🏻 33 🧑🏻🦱38
Starania od 04/2024
ONA:
ON:
Hormony ✔️
psaj91 wrote:Zależy co brałaś, jeżeli jakieś NLPZ (ibuprom, ketonal, itd.), to nawet w ulotce jest napisane, że leki z tej grupy mogą utrudniać zajście w ciążę.👩 28 | 🧔32
👼 💔 Aniołek, 05.2024, ciąża zatrzymana 11+1dc -
psaj91 wrote:Norma 🙂 brązowa krew to krew utleniona, czyli już jakiś czas wcześniej musiała opuścić macicę. Taka uroda niektórych kobiet, rzadko kiedy jest tak, że okres trwa 5 dni i nagle jest odcięcie.
Takie plamienia nie są normalne jak trwają dłużej niż 3 dni po okresie..Starania od 06.24 -
Dzień dobry! Mam 26 lat. Mam pewną wątpliwość. Mój cykl regularny: 27 dni.
Miesiączka ostatnia od 15go do 20go listopada. Dni płodne między 25 listopada a 1 grudnia. Pozytywny test owu 29 listopada. Stosunki: 23, 27, 28, 30 listopada oraz 7 grudnia. Przez cały czas w czasie owulacji do teraz miewam bóle podbrzusza, krzyż, gdzie wcześniej to się tak długo nie utrzymywało. Zazwyczaj trwało 2-3 dni maksymalnie i potem spokój do kolejnej miesiączki. Ewentualnie pobolewało 2 dni przed miesiączką.
Kolejna miesiączka powinna pojawić się 15go grudnia.
Testy negatywne. Podkusiło mnie zrobić pierwszy raz badanie beta hcg z krwi. 9 dni po rzekomej owu 9 listopada. Wyszła ujemna: Wynik <0,2 mIU/ml
Czy jest szansa że wykonałam ją za wcześnie? Czy raczej już nie ma nadziei po takim wyniku? 🥺 -
Hej dziewczyny, tak jak Wam jest mi bliski temat problemów z płodnością, dlatego piszę na ten temat pracę magisterską. Zachęcam Was do wypełnienia ankietki, której wyniki posłużą celom naukowym.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSek1slMQgtvN5kmpg9umyfK46Jcj17Z0F5usrs4AdyGIancOQ/viewform
Bardzo dziękuję z góry za pomoc, jest to dla mnie bardzo ważne -
Hej,
Od już prawie roku staramy się o dziecko z partnerem. W międzyczasie miałam nieregularne miesiączki, jeden lekarz stwierdził PCOS, później, że go jednak nie mam. Brałam jakiś czas duphaston. Od kilku miesięcy okres jest regularny, czasem mniej, a czasem bardziej obfity i bolesny, ale jest. Zauważyłam też, że pojawił się w końcu płodny śluz i kłucie jajników w okresie planowanej owulacji.
Jakiś czas temu robiłam wyniki i chciałbym żebyście rzuciły na nie sowim okiem. Lekarz powiedział, że są ok, ale chciałabym zasięgnąć waszej opinii. Miałam jedynie za wysoki testosteron na który brałam jakiś czas leki. Po nowym roku idę zrobić ponowne badania, aby je porównać.
Glukoza - 90
TSH - 2,33
FT3 - 4,18
FT4 - 1,57
FSH - 6,63
LH - 10,60
Estriadol - 55
Prolaktyna - 20,40
Insulina - 6,7
Testosteron - 89, 60
DHEA-O4 - 470,10
Co sądzicie?
Aktualnie zmieniłam styl życia, trenuje, zdrowo się odżywiam, trochę już schudłam. Dodatkowo suplementuje: kwas foliowy, kwasy omega 3, magnez, witaminę D3, vita miner pregna oraz olej z wiesiołka z witaminą A i E.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia, 23:18
-
Ostatni okres od 29.11.2024 r. (przed nim kilka dni plamiłam) do 04.12.2024 r. (dość skąpy ale był). Już 05.12 bardzo dużo rozciągliwego śluzu i ochota na przytulanki, więc działamy prężnie. Przez moje nieregularne cykle nie wiem kiedy mam dni płodne więc staram się obserwować ciało i korzystać ile wlezie oczywiście z przyjemnością, a nie z przymusu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia, 15:48
Kamcia97 lubi tę wiadomość
-
Kamcia97 wrote:Takie plamienia nie są normalne jak trwają dłużej niż 3 dni po okresie..
Powiedz to moim 4 ginekologom, z którymi miałam styczność w swoim życiu 😉 Każdy twierdzi to samo - wszystko ok, taka uroda, że dłużej się "system" oczyszcza. Można wziąć cyclonamine, ale po co. 😉snieżka lubi tę wiadomość
👩🏻 33 🧑🏻🦱38
Starania od 04/2024
ONA:
ON:
Hormony ✔️
Cześć dziewczyny. W tym miesiacu ze względu na delegacje męża było tylko jedno serduszko w 14 dc, a owulacja podejrzewam, ze mogła być Ok 16-17 dc. Dodam ze przed owulacja byłam chora i przyjmowałam sporo leków przeciwzapalnych + miałam gorączkę. Myślicie, ze jest szansa?
Dodam, ze nie zaobserwowałam w 24dc śluzu płodnego i byłam po leczeniu bakterii, która wyszła w posiewie (antybiotyk + globulki)Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia, 05:51
👧 29 👨31
•podejrzenie PCOS
•macica dwurożna
Wyniki:
•TSH 2,3
•Ferrytyna 28,3
•Prolaktyna 15,6
•żelazo 121
•kwas foliowy 7,37
Zalecenia: prenatal primo