Zaczynam starania w 2024 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam jakieś dziwne bóle podbrzusza i mam wrażenie, że idzie znowu @ która niedawno była Boje się, że znowu rozregulował mi się cykl i dupa.
15.12 mam wizytę w Warszawie u nowego ginekologa, więc zobaczymy co powie. Dlaczego to wszystko musi być takie skomplikowaneWiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia, 10:14
Kamcia97 lubi tę wiadomość
-
Monia97 wrote:Ja mam jakieś dziwne bóle podbrzusza i mam wrażenie, że idzie znowu @ która niedawno była Boje się, że znowu rozregulował mi się cykl i dupa.
15.12 mam wizytę w Warszawie u nowego ginekologa, więc zobaczymy co powie. Dlaczego to wszystko musi być takie skomplikowane
Sama się zastanawiam..znając życie jakbym nie chciała mieć dzieci to bym miała..a takto nic z tegoStarania od 06.24 -
Monia97 wrote:Ja mam jakieś dziwne bóle podbrzusza i mam wrażenie, że idzie znowu @ która niedawno była Boje się, że znowu rozregulował mi się cykl i dupa.
15.12 mam wizytę w Warszawie u nowego ginekologa, więc zobaczymy co powie. Dlaczego to wszystko musi być takie skomplikowane
Może masz bole owulacyjneStarania od 06.24 -
Monia97 wrote:Hej,
Od już prawie roku staramy się o dziecko z partnerem. W międzyczasie miałam nieregularne miesiączki, jeden lekarz stwierdził PCOS, później, że go jednak nie mam. Brałam jakiś czas duphaston. Od kilku miesięcy okres jest regularny, czasem mniej, a czasem bardziej obfity i bolesny, ale jest. Zauważyłam też, że pojawił się w końcu płodny śluz i kłucie jajników w okresie planowanej owulacji.
Jakiś czas temu robiłam wyniki i chciałbym żebyście rzuciły na nie sowim okiem. Lekarz powiedział, że są ok, ale chciałabym zasięgnąć waszej opinii. Miałam jedyne za wysoki testosteron na który brałam jakiś czas leki. Po nowym roku idę zrobić ponowne badania, aby je porównać.
Glukoza - 90
TSH - 2,33
FT3 - 4,18
FT4 - 1,57
FSH - 6,63
LH - 10,60
Estriadol - 55
Prolaktyna - 20,40
Insulina - 6,7
Testosteron - 89, 60
DHEA-O4 - 470,10
Co sądzicie?
Aktualnie zmieniłam styl życia, trenuje, zdrowo się odżywiam, trochę już schudłam. Dodatkowo suplementuje: kwas foliowy, kwasy omega 3, magnez, witaminę D3, vita miner pregna oraz olej z wiesiołka z witaminą A i E.
Uważam że tsh jest za duże. Ja przy takim tsh co prawda zaszłam w ciążę, ale tak szybko jak to się stało to również szybko ją straciłam bo obrazu w ciazy tsh skoczyło mi na 4.6
Musi być poniżej 2karasol lubi tę wiadomość
-
Oleczka_kh wrote:Uważam że tsh jest za duże. Ja przy takim tsh co prawda zaszłam w ciążę, ale tak szybko jak to się stało to również szybko ją straciłam bo obrazu w ciazy tsh skoczyło mi na 4.6
Musi być poniżej 2
Ja słyszałam opinie od lekarzy, ze wynik tsh w okolicy 2 jest dobryKamcia97 lubi tę wiadomość
👧 29 👨31
•podejrzenie PCOS
•macica dwurożna
Wyniki:
•TSH 2,3
•Ferrytyna 28,3
•Prolaktyna 15,6
•żelazo 121
•kwas foliowy 7,37
Zalecenia: prenatal primo -
Panna_M wrote:Ja słyszałam opinie od lekarzy, ze wynik tsh w okolicy 2 jest dobry
Tak naprawdę co lekarz to inna opinia..
Ja tsh mam 1.6 a usłyszałam że dobrze jakby było jeszcze mniej..a miałam 3.9 ,nie brałam żadnych tabletek tylko zaczęłam brać D3karasol lubi tę wiadomość
Starania od 06.24 -
Panna_M wrote:Ja słyszałam opinie od lekarzy, ze wynik tsh w okolicy 2 jest dobry
Ja słyszałam, że przy staraniach o ciążę najlepiej mieć tak do 2 TSH. Ale 1.6 to już powinno być ok, dziwne, że lekarz tak Ci powiedział. Zwłaszcza, że miałaś 3.9 to wynik bardzo ładnie Ci się poprawił.Kamcia97 lubi tę wiadomość
👩🏻 28 👦🏻 32
🔬04-05.2024r. - Chlamydia trachomatis i Ureaplasma sp. - wyleczone ✅️
🔬05.24:ANA1 (dodatni) ❌️, ANA3 - Centromer B (+)❌️
🔬06.24: Cytologia LBC ✅️
🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9☑️,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
🔬12.24: SIBO, IMO ❌️(w trakcie antybiotykoterapii) - czekam na zielone światło na starania 😢
💊Asertin, Trittico CR, Euthyrox, Ovarin, Żelazo z laktoferyną, Omega-3, Witamina D3, Xifaxan -
snieżka wrote:Ja słyszałam, że przy staraniach o ciążę najlepiej mieć tak do 2 TSH. Ale 1.6 to już powinno być ok, dziwne, że lekarz tak Ci powiedział. Zwłaszcza, że miałaś 3.9 to wynik bardzo ładnie Ci się poprawił.
Też myślę że jest dobrze..Ale ciazy jak nie było tak nie ma
Może też przez pracę.. bo w jeden dzień idę na 5 rano żeby kolejnego dnia iść na nocke a zaraz potem na popołudnie plus stres dźwignie i takto jest.Ale w takim świecie żyjemyStarania od 06.24 -
Kamcia97 wrote:Też myślę że jest dobrze..Ale ciazy jak nie było tak nie ma
Może też przez pracę.. bo w jeden dzień idę na 5 rano żeby kolejnego dnia iść na nocke a zaraz potem na popołudnie plus stres dźwignie i takto jest.Ale w takim świecie żyjemy
Organiz moze być przeciążony i wyczerpany przez brał stałego rytmu. Ale taka prawda, że często trudno coś z tym zrobić i życie zmusza, żeby się dostosować 😞Kamcia97 lubi tę wiadomość
👩🏻 28 👦🏻 32
🔬04-05.2024r. - Chlamydia trachomatis i Ureaplasma sp. - wyleczone ✅️
🔬05.24:ANA1 (dodatni) ❌️, ANA3 - Centromer B (+)❌️
🔬06.24: Cytologia LBC ✅️
🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9☑️,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
🔬12.24: SIBO, IMO ❌️(w trakcie antybiotykoterapii) - czekam na zielone światło na starania 😢
💊Asertin, Trittico CR, Euthyrox, Ovarin, Żelazo z laktoferyną, Omega-3, Witamina D3, Xifaxan -
snieżka wrote:Organiz moze być przeciążony i wyczerpany przez brał stałego rytmu. Ale taka prawda, że często trudno coś z tym zrobić i życie zmusza, żeby się dostosować 😞
No właśnie.. Ja codziennie jestem już chronicznie zmęczona, rano tylko mam siły, a biorę masę witamin
Ciężko zajsc w ciążę przy takim rytmie życiaStarania od 06.24 -
Kamcia97 wrote:No właśnie.. Ja codziennie jestem już chronicznie zmęczona, rano tylko mam siły, a biorę masę witamin
Ciężko zajsc w ciążę przy takim rytmie życia
Jakbym o sobie czytała - rano, popołudnie, rano, popołudnie, rano. Nie idzie tak żyć na dłuższą metę...Kamcia97 lubi tę wiadomość
👩🏻 33 🧑🏻🦱38
Starania od 04/2024
ONA:
AMH ✔️ Hormony ✔️ HSG ✔️ Monitoring owu ✔️
Niedoczynność tarczycy - wyregulowana ✖️ ANA1 - dodatnie ✖️
ON:
Hormony ✔️
Nasienie - koncentracja i ruch lekko poniżej normy, morfo 2%✖️ -
Hej dziewczyny, dawno tu nie zagladalam! Przeczytałam wszystkie wiadomości, ale tyle ich było że nie wiem jak mogłabym na wszystkie odpowiedzieć, przepraszam!
Aż ciężko uwierzyć że już grudzień! W tym miesiącu stuknie mi już 9 cs! A człowiek myślał że zdecyduje się na dziecko i zaraz je będzie miał 😂
Wydaje mi się że dużo dziewczyn z tego wątku jeszcze nie zaszło w ciaze. To w takim razie 2025 rok to będzie nasz rok! 🤞🏻🍀
Czytam dziewczyny, że piszecie o różnych zmianach w pracy, zmęczeniu, stresach itp. Fakt jest taki że to nam na pewno nie pomaga. Nasz organizm kiedy jest zmęczony, zestresowany wysyla wszędzie sygnał że nie damy rady zająć się jeszcze maluszkiem, dlatego ciężej jest o ciaze, co nie znaczy że to niemożliwe. Wiem że na różne rzeczy nie mamy wpływu i niestety większość z nas nie może sobie zmienić albo odejść z pracy tylko po to że zrobić sobie dziecko.
Ale musimy o siebie zadbać w miarę możliwości!
Moj life update się za bardzo nie zmienił. Wciąż czekamy na wyniki analizy nasienia.
M. dzwonił do szpitala w poniedziałek, powiedzieli mu ze trzeba czekać po prostu.
W tym miesiącu znowu dzialamy! Mam nadzieje 😛
Ovu wyznacza mi owulacje akurat w urodziny M. więc może będzie fajny prezent w tym roku?
Mówcie co tam u was dziewczyny. Jakie plany na święta? Pracujecie? Bierzecie urlopy?Monia97, Kamcia97 lubią tę wiadomość
ona 💁🏼♀️ 31 | on 🙋♂️ 56
❤️ bez zapezpieczenia od 2021
Świadome starania od 04/24
✔️Progresteron 12.53ng/ml ✔️TPO <15ku/L ✔️ TSH 3.81 mU/L ✔️ t4 14.1 pmol/L ✔️ wolne androgeny 2.3% ✔️ SHBG 62 nmol/L ✔️ LH 7.6U/L ✔️ FSH 5.2U/L ✔️ testosteron 1.4nmol/L ⬆️ prolaktyna 526mU/L ✔️ estradiol 123pmol/L ✔️amh 3.60ng/ml
✖️ USG - policystyczne jajniki
Czekamy na wyniki analizy nasienia 🥹🤞🏻 -
Jak udało się wam obniżyć TSH?
Dieta? Leki? Suplementy?Mi na to żaden lekarz (byłam u 4 innych) nie zwrócił na to uwagi. Dopiero kiedy zaczęłam czytać forum i wyniki innych dziewczyn (chodź wiem każda z nas jest inna).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia, 23:11
Kamcia97 lubi tę wiadomość
-
Monia97 wrote:Jak udało się wam obniżyć TSH?
Dieta? Leki? Suplementy?Mi na to żaden lekarz (byłam u 4 innych) nie zwrócił na to uwagi. Dopiero kiedy zaczęłam czytać forum i wyniki innych dziewczyn (chodź wiem każda z nas jest inna).
Trudno mi wskazać bezpośredni czynnik, bo miałam jednocześnie redukcję wagi, zaczęłam brać glucophage, ale też dostałam parę miesięcy wcześniej dużo większą dawkę euthyroxu bo 125. Wcześniej brałam długo 75. Przy zapłodnieniu miałam tsh na poziomie 1.7, to był chyba mój rekord, bo parę lat temu startowałam z wyniku prawie 5. Długo lekarz nie zmieniał mi dawki i myślę, że ten skok mógł jednak dużo zmienić -
Monia97 wrote:Jak udało się wam obniżyć TSH?
Monia97 lubi tę wiadomość
Starania od 06.24 -
suzume wrote:Hej dziewczyny, dawno tu nie zagladalam! Przeczytałam wszystkie wiadomości, ale tyle ich było że nie wiem jak mogłabym na wszystkie odpowiedzieć, przepraszam!
Aż ciężko uwierzyć że już grudzień! W tym miesiącu stuknie mi już 9 cs! A człowiek myślał że zdecyduje się na dziecko i zaraz je będzie miał 😂
Wydaje mi się że dużo dziewczyn z tego wątku jeszcze nie zaszło w ciaze. To w takim razie 2025 rok to będzie nasz rok! 🤞🏻🍀
Czytam dziewczyny, że piszecie o różnych zmianach w pracy, zmęczeniu, stresach itp. Fakt jest taki że to nam na pewno nie pomaga. Nasz organizm kiedy jest zmęczony, zestresowany wysyla wszędzie sygnał że nie damy rady zająć się jeszcze maluszkiem, dlatego ciężej jest o ciaze, co nie znaczy że to niemożliwe. Wiem że na różne rzeczy nie mamy wpływu i niestety większość z nas nie może sobie zmienić albo odejść z pracy tylko po to że zrobić sobie dziecko.
Ale musimy o siebie zadbać w miarę możliwości!
Moj life update się za bardzo nie zmienił. Wciąż czekamy na wyniki analizy nasienia.
M. dzwonił do szpitala w poniedziałek, powiedzieli mu ze trzeba czekać po prostu.
W tym miesiącu znowu dzialamy! Mam nadzieje 😛
Ovu wyznacza mi owulacje akurat w urodziny M. więc może będzie fajny prezent w tym roku?
Mówcie co tam u was dziewczyny. Jakie plany na święta? Pracujecie? Bierzecie urlopy?
No ciężko jest zajść w ciążę jak w jeden dzień wstaje się o 3 do pracy a kolejnego dnia cała noc nie śpi bo nockaStarania od 06.24 -
Ja mam o tyle dobrze, że pracuje od poniedziałku do piątku od 7.00 do 15.00, a i tak ciężko trochę utrzymać tryb dnia i o siebie zadbać.
Dodatkowe zajęcia, treningi, obowiązki domowe i zawsze ktoś coś chce, ale nie ukrywam, że postanowiłam to zmienić i się staram ale jakoś nie potrafię chodzić spać o równej porze. Raz idę spać o 21, a częściej o północy, bo wciągnął mnie telefon, co wiem, że jest dla mnie nie dobre. Zaczęłam min. godzinę przed snem robić jakieś medytacje, czy rozciąganie, aby się bardziej wyciszyć.
Na razie idzie dobrze, bo widzę poprawę w swoim stanie zdrowia i samopoczuciu. Nie wiem, co bym mogła jeszcze poprawić w jakości swojego życia. Chyba zrobiłam już wszystko, żeby było najlepsze.
-
Monia97 wrote:Ja mam o tyle dobrze, że pracuje od poniedziałku do piątku od 7.00 do 15.00, a i tak ciężko trochę utrzymać tryb dnia i o siebie zadbać.
Dodatkowe zajęcia, treningi, obowiązki domowe i zawsze ktoś coś chce, ale nie ukrywam, że postanowiłam to zmienić i się staram ale jakoś nie potrafię chodzić spać o równej porze. Raz idę spać o 21, a częściej o północy, bo wciągnął mnie telefon, co wiem, że jest dla mnie nie dobre. Zaczęłam min. godzinę przed snem robić jakieś medytacje, czy rozciąganie, aby się bardziej wyciszyć.
Na razie idzie dobrze, bo widzę poprawę w swoim stanie zdrowia i samopoczuciu. Nie wiem, co bym mogła jeszcze poprawić w jakości swojego życia. Chyba zrobiłam już wszystko, żeby było najlepsze.
Niestety łatwo się mówi - work-life-balance, ale jak ciężko to przychodzi ja widzę po sobie, ze w wakacje byłam bardziej zmotywowana i biegałam Ok 3 razy w tygodniu, a teraz jakoś ciężko mi się zebrac. Praca mnie stresuje mimo tez stałych godzin, a pogoda nie zachęca do aktywności staram sie jednak przed snem nie patrzeć w telefon, by sie chociaż trochę wyciszyćMonia97 lubi tę wiadomość
👧 29 👨31
•podejrzenie PCOS
•macica dwurożna
Wyniki:
•TSH 2,3
•Ferrytyna 28,3
•Prolaktyna 15,6
•żelazo 121
•kwas foliowy 7,37
Zalecenia: prenatal primo