35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMialam wam wczoraj opisac sytuacje z mojej przychodni, ale nie bylo netu. Opowiesc z serii: Jak to w Norwegii fajnie.
Dostalam skierowanie od poloznej na pobranie krwi na przeciwciala Rh, przechodze wiec do tej czesci przychodni, gdzie rejestracja i pobieranie krwi. A w rejestracji kolejka ( 3 osoby przede mna, ale jak na nasza przychodnie to juz tlum ) i stary dziadulek siedzi na fotelu do pobrania. To czekam grzecznie i slysze polecenie: Prosze czekac w poczekalni. To wychodze i czekam. W poczekalni 7 osob ( i 1 krzeslo wolne, bo poczekalnia ma 8 miejsc siedzacych ), w tym laska z dzieckiem, jakies czlowieki w ok. 40 lat, jakas mlodsza parka razem. Siadam na ostatnim wolnym i czekam. Goraco i duchota. Za sekunde wychodzi pielegniarka z dziadulkiem po pobraniu krwi, dziadzio blady i sie chwieje, usiasc musi jak nic. W poczekalni cisza. Pielgniarka w koncu pyta, kto by ustapil miejsca. Dalej cisza. Kto sie w koncu zrywa? Toz kobieta w ciazy! Dziadek siada, ja stoje, reszta siedzi i gapi sie w sufit. Nikt nie jest wywolywany kolejny. Nerw mnie chwyta, wpadam do rejestracji i pytam, czy moge byc przyjeta od razu, na co pielgniarka, ze przeciez mowila, zeby czekac. Jak ja na to wydarlam jape, ze nie bede czekac, bo jest goraco, nie ma miejsc siedziacych i niech mi pobiora ta krew! Kobita az podskoczyla na krzeselku ze strachu. No i obsluzyli mnie od razu...
Od dzis to moja taktyka w przychodni i innych takich miejscach. Tu ludzi traktuje sie jak barany normalnie, a ludzie sobie na to pozwalaja, niestety.polarmiś, Mega, moremi, Żanet, mandragora, Sabina, ania.g, iwcia77, mysza1975, Dorka1979, malgos741 lubią tę wiadomość
-
Pasówka w zastępstwie Reni
Letrozol - nowy lek na niepłodność
Dzisiaj, 30 lipca (05:00)
Nowy lek na niepłodność, pierwotnie opracowany w celu zapobiegania nawrotom raka piersi, jest o 30 proc. skuteczniejszy niż środki stosowane przez kobiety od ponad 40 lat!
Nowy lek na niepłodność nadzieją dla setek tysięcy par na świecie
/©123RF/PICSEL
Badania genetyczne są integralną częścią współczesnej medycyny. W ostatnich latach jesteśmy świadkami tworzenia nowego obszaru w opiece zdrowotnej tzw. medycyny spersonalizowanej. Umożliwia ona indywidualne traktowanie każdego pacjenta w oparciu o informacje z jego genomu, np. optymalny dobór i... czytaj więcej
Wyniki badań zostały opublikowane w New England Journal of Medicine. Wykonano je w 7 różnych ośrodkach akademickich, z udziałem ponad 750 par, na których postanowiono porównać skuteczność działania clomidu (cytrynian klomifenu), leku używanego do leczenia bezpłodności od 40 lat (także w Polsce) oraz letrozolu, nowego rozwiązania mogącego pomóc parom chcącym mieć dzieci. Zarówno clomid, jak i letrozol przyjmuje się doustnie.
Spośród 376 kobiet, które otrzymywały clomid, 72 zaszły w ciążę i urodziły zdrowe dzieci. Spośród 374 kobiet, które przyjmowały letrozol, szczęśliwym rozwiązaniem zakończyły się 103 przypadki.
- Letrozol jest w tej samej cenie, działa lepiej, ma mniej skutków ubocznych i potrzeba mniejszych jego dawek, co bliźniaczego clomidu - powiedział Gregory Christman z University of Florida. Clomid jest często przepisywany kobietom z zespołem policystycznych jajników, gdyż badania wskazują, że schorzenie to w 73 proc. jest najczęstszą przyczyną niepłodności.
- Clomid stosuje się w leczeniu bezpłodności od ponad 40 lat, ale wkrótce będzie trzeba ponownie zbadać jego skuteczność, gdyż u kobiet z zespołem policystycznych jajników hamuje owulację - dodał Christman. Kobiety z zespołem policystycznych jajników mają rocznie ok. 7 cykli mniej niż kobiety zdrowe, przez co z wiadomych względów mają mniejsze szanse na zajście w ciążę.
Clomid działa bezpośrednio w mózgu, gdzie częściowo blokuje receptory estrogenowe. To z kolei powoduje, że mózg wysyła sygnał do jajników w celu wytworzenia większych ilości estrogenu i wywołuje owulację.
Letrozol został stworzony z myślą o zapobieganiu nawrotów raka piersi u kobiet, gdyż blokuje enzym, który przekształca testosteron w estrogen we krwi. Działa przede wszystkim w tkance tłuszczowej obniżając poziom estrogenu we krwi. Mózg odbiera ten spadek jako sytuację anormalną, aktywuje jajniki do zwiększenia produkcji tego hormonu, co wyzwala owulację.
Badania wykazały także, że leczenie letrozolem zmniejsza możliwość wystąpienia ciąży mnogiej. Około 10 proc. kobiet leczonych clomidem urodziło bliźnięta. W przypadku osób leczonych letrozolem wynik ten to zaledwie 3-4 proce.
Eksperymenty z użyciem letrozolu będą kontynuowane, jest na to duże ciśnienie ze strony National Institutes of Health, czyli amerykańskiego instytutu zdrowia.
link do art. http://nt.interia.pl/raport-medycyna-przyszlosci/medycyna/news-letrozol-nowy-lek-na-nieplodnosc,nId,1475954#iwa_item=2&iwa_img=1&iwa_hash=34749&iwa_block=worthSeekapturnica, mandragora lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mega wrote:Dzień dobry , też kiepsko spałam, ale to przez zjarane słońcem plecy i ramiona
Ja jeszcze tylko muszę wytrzymać 12 godz w pracy i ... URLOP!!! Torby juz spakowane
Miłego dnia wszystkimmysza1975 lubi tę wiadomość
-
slash wrote:Mega a Ty gdzie na urlop się wybierasz?
Siedzę tu jak na szpilkach, na dodatek czas mi sie dłuży, masakra...Pusurek, moremi, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMega wrote:Pusur ty sie strasznie agresywna zrobiłaś
Ja spokojna jak owieczka. Ale istnieja granice. I wtedy ja dre morde i nie mam zadnych wyrzutow sumienia.
Ostatnio to tylko plakalam przeciez...Mega, moremi, kapturnica, Żanet, polarmiś, mandragora, Sabina, mysza1975, Dorka1979, malgos741 lubią tę wiadomość
-
Caffe fajnie, ale jak dopiero badają, to u nas ten lek będzie dostępny za 20 lat. No wtedy to ja nie zamierzam być w ciąży
moremi, caffe, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Pusurek wrote:A gdzie tam!
Ja spokojna jak owieczka. Ale istnieja granice. I wtedy ja dre morde i nie mam zadnych wyrzutow sumienia.
Ostatnio to tylko plakalam przeciez...Pusurek, moremi, mandragora, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Co wy spicie w tym upale? Jedyny pozytyw mojej pracy to to ze jako tako działa klima
na dworze duchota a ja siedze w marynarce bo na krótki rękaw byłoby mi za zimno
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 11:38
Sabina, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMega wrote:ale ze nawet w No kobietom ciężarnym nie ustępuje sie miejsca, nie puszcza poza kolejnością... Jestem zdegustowana, myslalam ze takie rzeczy tylko u nas
A tu? Rownouprawnienie pelna geba.Mega, moremi, iwcia77, Alis, mysza1975, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMega wrote:Co wy spicie w tym upale? Jedyny pozytyw mojej pracy to to ze jako tako działa klima
na dworze duchota a ja siedze w marynarce bo na krótki rękaw byłoby mi za zimno
Ja spie pod cienkim kocem i szeroko otwartym oknem. Okno niestety jest nade mna, wiec jak przewalam nogi z Panem Rogalem w prawa na lewo, to zawsze zahacze o to okno. Kolana mam juz posiniaczone.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 11:45
moremi, Mega, mandragora, iwcia77, mysza1975 lubią tę wiadomość
-
Pusurek wrote:To ja pogadam z Toba!
Ja spie pod cienkim kocem i szeroko otwartym oknem. Okno niestety jest nade mna, wiec jak przewalam nogi z Panem Rogalem w prawa na lewo, to zawsze zahacze o to okno. Kolana mam juz posiniaczone. -
nick nieaktualny
-
Mega wrote:Caffe fajnie, ale jak dopiero badają, to u nas ten lek będzie dostępny za 20 lat. No wtedy to ja nie zamierzam być w ciąży
Mega, caffe, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
slash wrote:Dziewczyny co za badanie robi się na toczeń i co to jest? Robiła któraś z Was coś takiego? Wiecie coś na ten temat?
Zwiazany tez jest z nin chyba zespol antyfosfolipidowy ktory ma na bank wplyw na utrzymanie ciazy. Caly watek jest na ovu. Popytaj tam dzuewczyn.
ale lekarz pewnie wszystko ci powie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 12:55
iwcia77 lubi tę wiadomość
-
mandragora wrote:Mega ten lek to już stosują i polskie kliniki leczenia niepłodności. To zależy od lekarza. Nie trzeba czekać 20 lat
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 13:01