AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?
-
WIADOMOŚĆ
-
Lekarka bardzi się zdziwiła widząc mój wynik 22 ale uszy do góry lepiej mieć za dużo niż za mało;-) ufff4.12.2023 II temin 14.08.2024 - zdrowy syn❤️😍
01.2022 poronienie chybione w 11 tygodniu
3tygodniowe indukowanie poronienia
zabieg łyżeczkowania 17.01.2022
niedoczynność tarczycy
tyłozgięta, zrotowana macica
05.2021 poronienie 6tc
STWIERDZONE CIĘŻKIE PCO;-( amh 22
17 cykl starań po stymulacji ciąża w 2015
córka 09.11.2015 cięzki poród indukowany, zagrażająca zamartwica płodu, cc na cito -
Witam dziewczyny!
Dopiero dzisiaj trafiłam na tą stronę, kiedy w dzikim szale szukałam jakichkolwiek informacji na temat mojego wyniku AMH, który dzisiaj otrzymałam. Niestety mocno podwyższone, bo w okolicach 15 , a wizyta u lekarza dopiero za miesiąc. Chyba do tego czasu na wrzody zejdę, bo nawet teraz w gardle czuję ogień .
Mam stwierdzone PCOS pochodzenia nadnerczowego, a FSH badane rok temu w normie .
I żeby było śmieszniej - też jestem z Trójmiasta, więc bardzo się cieszę, że mogę tu przeczytać o polecanych lekarzach. Może i mi się uda do któregoś wybrać . Tylko chyba wizyta u nich jest jeszcze droższa niż u mojej endo-gin . A ja już powoli bankrutuje na tym wszystkim. -
nick nieaktualnyja mam 1,2 - w sumie nie dużo, choć lekarz mówi,że jak na moje 35 lat, to tragedii nie ma, na abc zdrowie znalazłam taki opis
Normy poziomu AMH są następujące:
powyżej 3,0 ng/ml – wysoki poziom hormonu, mogący świadczyć o zespole policystycznych jajników;
powyżej 1,0 ng/ml – poziom prawidłowy;
poniżej 1,0 ng/ml – niski poziom, mogący świadczyć o menopauzie.
i to samo było na edziecko.pl
-
Witajcie dziewczyny,
Czekam 8 dni roboczych na wynik AMH, dziś mija dopiero drugi dzień od badania.
FSH 10,8 w 2dc, lekarz uprzedził, że nie jest to dobry wynik ( mam 35 lat).
Dodam tylko, ze kazał mi zrobić to badanie ( AMH ) w dużym mieście, gdzie są odpowiednie aparatury, gdyż krew powinna trafić do wirówki ( czy jakiegoś innego sprzętu laboratoryjnego ) max do 30 min! dlatego nie warto robić w takich punktach diagnostycznych, które wysyłają krew do analizy do większych miast, gdyż to może zafałszować wynik tego badania.
Pozdrawiam.
-
Mixa wrote:można zmienić -w ustawienia/moje konto/dane początkowe mozesz zmienić długość cyklu, wtedy ci się chyba pokasuje i wpiszesz od nowa
dzięki Mixa za odpowiedź, ale problem ten miałam w listopadzie i już dawno temu został rozwiązany, tylko ten wątek tak się ciagnie za mną do dziś bo pojawia się po każdym moim wpisie -
nick nieaktualnyMixa wrote:ja mam 1,2 - w sumie nie dużo, choć lekarz mówi,że jak na moje 35 lat, to tragedii nie ma, na abc zdrowie znalazłam taki opis
powyżej 3,0 ng/ml – wysoki poziom hormonu, mogący świadczyć o zespole policystycznych jajników;
i to samo było na edziecko.plSysiaaaaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hmm czyli te moje biedne 15 podzielić na dwa? Wtedy chyba lepiej to wygląda... . No cóż, za 23 dni wizyta u lekarza .
Różyczka - masz tą wiadomość wpisane na stałe prawdopodobnie w sygnaturce w ustawieniach .Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2014, 15:04
-
Ja pytalam lekarza o to dzielenie na 2 i jakos nic mu o tym nie wiadomo powiedzial ze kazde lab ma swoje normy i swoje odczynniki a skoro wynik jest 1.2 to w 1 lab dla normy 1 bedzie to super w innym gdzie nirma 1.4 bedzie ponizej nieznacznie i juz, ale wazne sa normy danego lab a nie ma czegos takiego ze teraz wszystkie wyniki na 2 dziekimy
Mixa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
Problem w tym ze nie ma innych norm jak te co podala wczesniej koleazanka. Wroccie na pierwsze strony tego tematu tam Ferda pisala o tych zawyzonych wynikach w zwiazu z prowadzeniem nowych odczynnikow.
-
Polaramis chyba jednak sie mylisz, kazde laboratorium moze stosowac inne odczynniki i tym samym miec inne normy, przykladowo jak robilam jakis czas temu amh w inviccie to tam norma jest na granicy 1.4, natomiast w gamecue gdzie sie leczylam graniczna to bylo 1, nie bede sie sprzeczac oczywiscie bo nie mam doktoratu z medycyny, jednak z tym dzieleniem na 2 ile lekarzy tyle teorii, wiec o ile nie skonczylas ginekologii ze specjalnoscia nieplodnosc to chyba Twoja wiedza jest nie wieksza niz nasza dlatego nie sialabym strachu wstod forumowiczek ze kazdy wynik trzeba dzielic na 2 jakby tak bylo to oni by w laboratorium juz dzielili, bo po co podawac wynik i normy a pacjent ma sobie go dzielic mnizyc i niewiadomo co jeszcze
Mixa, kapturnica lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnybella, ja na ostatniej wizycie też pytałam lekarza i też nic o tym nie słyszał i nie widzi powodu podawania wyniku i norm, z którymi pacjent miałby robić operacje matematyczne, powiedział ze śmiechem, że jak kto chce niech sobie dzieli, a u nich wynik to wynik...
jak widzisz bella- nawjażniejsze sa efekty, a nie cyferkibella84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
No wlasnie!Moj gin mnie przestymulowal i to jak(bo powiedzial ze to dolna granica)-pobrane 32 jajeczka!!!! I jeszcze duzo 20mm torbieli 5 dni po punkcji!Tyle sie wycierpialam ze szkoda slow Na szczescie juz przeszlo ale teraz mam troche stracha ile jajniki beda wracac do normy(bo tez byly gigantyczne!)