Forum Starając się z pomocą medyczną AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?
Odpowiedz

AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?

Oceń ten wątek:
  • Fausta Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 16 stycznia 2017, 06:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka81 wrote:
    Fausta, robiłaś to badanie na początku cyklu, czy np. pod koniec? Wbrew pozorom ma to znaczenie. Idź na USG na początku cyklu (2-3) i sprawdź ilość pęcherzyków anatralnych. Zbadaj też poziom witaminy D3, bo jej niedobór koreluje z niskim AMH.

    Badanie było robione pod koniec, gdyż lekarz stwierdził, że to nie ma znaczenia. A że okres opóźnił się o 2 tygodnie to wyszło 39 dc, i 3 dni później pojawił się okres. Teraz mam na początku cyklu zrobić TSH FSH i E2.
    W tamtym roku jak robiłam D3 to rzeczywiście miałam niski wynik.
    AMH mam zamiar powtórzyć gdzieś za pół roku.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2017, 06:37

    Fausta.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 stycznia 2017, 08:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fausta wrote:
    Badanie było robione pod koniec, gdyż lekarz stwierdził, że to nie ma znaczenia. A że okres opóźnił się o 2 tygodnie to wyszło 39 dc, i 3 dni później pojawił się okres. Teraz mam na początku cyklu zrobić TSH FSH i E2.
    W tamtym roku jak robiłam D3 to rzeczywiście miałam niski wynik.
    AMH mam zamiar powtórzyć gdzieś za pół roku.
    Badanie AMH powinno robić się w 2 lub 3 dc.

  • UlaFalka Autorytet
    Postów: 798 627

    Wysłany: 16 stycznia 2017, 08:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 13:37

    Zuza33 lubi tę wiadomość

    Endometrioza
    Torbiel czekoladowa na lewym jajniku
    Niska rezerwa jajnikowa (AMH 0,7)

    Luty 2020 - 1 IUI nieudane
    Czerwiec 2020 - 2 IUI nieudane
    Lipiec 2020 - 3 IUI nieudane

    Wrzesień 2020 - start IVF (ICSI)
    16 września - transfer 2-dniowca
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 stycznia 2017, 08:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    UlaFalka wrote:
    Z tego co wiem, to nie ma znaczenia w którym dniu robi się AMH.
    Ma znaczenie i to duże. Kliniki niepłodności zalecają badanie tylko między 2 a 3 dc.

    ojejku lubi tę wiadomość

  • Farida Koleżanka
    Postów: 32 34

    Wysłany: 16 stycznia 2017, 09:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    UlaFalka wrote:
    Z tego co wiem, to nie ma znaczenia w którym dniu robi się AMH.
    Dokładnie nie ma znaczenia w którym dniu cyklu wykonuje się badanie AMH

    Farida
  • Farida Koleżanka
    Postów: 32 34

    Wysłany: 16 stycznia 2017, 09:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa wrote:
    Ma znaczenie i to duże. Kliniki niepłodności zalecają badanie tylko między 2 a 3 dc.
    AMH bada rezerwę Jajników a ona nie zmienia się w ciągu cyklu dlatego też nie powtarza się tego badania co miesiąc a ew co pół roku

    Farida
  • Fredka16 Debiutantka
    Postów: 14 2

    Wysłany: 16 stycznia 2017, 11:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMH można robić w każdym dniu, natomiast FSH faktycznie między 2 a 3 dc.

    Fredka16
  • Fredka16 Debiutantka
    Postów: 14 2

    Wysłany: 16 stycznia 2017, 11:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o normy AMH to najlepiej jeśli to są wartości między 1-3. Poza tymi wartościami są to już nieprawidłowe wahania, które mogą ale NIE MUSZĄ, przyczynić się do trudności z zajściem w ciążę.

    Fredka16
  • Kajka81 Autorytet
    Postów: 353 220

    Wysłany: 16 stycznia 2017, 19:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jednak ma znaczenie, w którym dniu robi się AMH. Nie brakuje kobiet, którym w pierwszych dniach cyklu wyszedł wynik prawidłowy, a w ostatnich- nieoznaczalny. Fausta, powtórz badanie, jest spora szansa, że należysz do tego grona. Przy okazji sprawdź poziom witaminy D3, fsh i estradiol. Zbadaj też ilość pęcherzyków anatralnych w jajnikach ok. 3 dnia cyklu. Dopiero to wszystko razem daje realny obraz rezerwy jajnikowej.

    Alisa, Lillith Lukrecja lubią tę wiadomość

    bl9cdf9hkw0u9qp5.png

    ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Fredka16 Debiutantka
    Postów: 14 2

    Wysłany: 17 stycznia 2017, 11:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    7,92 to za wysoki poziom, więc albo źle oznaczono albo nie zdiagnozowane istniejące pcos. Wysokie poziomy amh, mogą świadczyć też o poważniejszych chorobach jajników ale tu to raczej nie to.

    Fredka16
  • Fredka16 Debiutantka
    Postów: 14 2

    Wysłany: 17 stycznia 2017, 11:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zależy też jaka jest norma w lab. jeśli napisałaś że od 1 do 7.59, to dziwne lab. ale wynik wtedy byłby ok

    Fredka16
  • mandy11 Autorytet
    Postów: 393 228

    Wysłany: 21 stycznia 2017, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teoretycznie dzień cyklu nie ma znaczenia przy badaniu AMH. Praktycznie za to ma ogromne- ja jestem tego przykładem i wiele innych, znanych mi osób. Co prawda z AMH 1 może nie zrobi się 3 w 2-3 dc (dlatego lekarze mówią, że dc nie ma znaczenia), ale już np. 1,6 jak najbardziej, a to jest jednak różnica, zwłaszcza dla naszego samopoczucia.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2017, 11:37

    Alisa lubi tę wiadomość

    tb73krhmccbd1byo.png
    AMH 1,3; 3xiui :-( 1xinv :-(
    czerwiec 2016 ciąża naturalna! :-) Dziękujemy Ci Boże...
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 stycznia 2017, 14:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie w ciagu miesiaca spadlo z 1,2 na 0,92 :( bylam stymulowana clo, ale byly tylko dwa pecherzyki. Jestem w szoku, ze to leci tak na leb na szyje :(

  • Myszaka76 Ekspertka
    Postów: 412 63

    Wysłany: 1 lutego 2017, 09:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia1982 czy to możliwe, żeby AMH spadało tak szybko? Że w przeciągu kilku dni?

    2x1nxuun6jmzurfc.png

    Hashi i PCO - Grudzień 2016
    Invimed pierwsza wizyta - Marzec 2017
    Insulinooporność i słabe wyniki nasienia - Kwiecień 2017


    Łykam euthyrox i metforminę!
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 lutego 2017, 06:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszaka moze robilam nie w tym samym dniu cyklu i dlatego...juz sama nie wiem :(

  • Anusiak Znajoma
    Postów: 17 22

    Wysłany: 4 lutego 2017, 17:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

    co myślicie o takim wyniku:

    AMH wykonane w 20 dniu cyku wyniosło 1,40 ng/ml.

    Natomiast FSH to 9,06 mIU/ml,
    LH to 4,32 mIU/ml.

    FSH i LH były wykonane w 2 dniu cyklu.
    Mam prawie 32 lata.

  • Fredka16 Debiutantka
    Postów: 14 2

    Wysłany: 5 lutego 2017, 11:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki dobre, FSH mogłoby być trochę niższe (jeszcze zależy do czego)

    Fredka16
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 lutego 2017, 11:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, amh bada się w 3dc rano do 2h od wstania z łóżka.
    Ja nie wiedziałam o tym i badałam tak jak piszą wszędzie, kiedykolwiek, nawet po południu. Dopiero katastrofalne wyniki i wizyta w kliku klinikach uświadomiły mi, z eto był błąd.

    mandy11 wrote:
    Teoretycznie dzień cyklu nie ma znaczenia przy badaniu AMH. Praktycznie za to ma ogromne- ja jestem tego przykładem i wiele innych, znanych mi osób. Co prawda z AMH 1 może nie zrobi się 3 w 2-3 dc (dlatego lekarze mówią, że dc nie ma znaczenia), ale już np. 1,6 jak najbardziej, a to jest jednak różnica, zwłaszcza dla naszego samopoczucia.
    mi z amh 0,3 w 21 dc zrobiło się równe 1 w 3dc... to nie jest przypadek, to ogromny błąd, ze kliniki zalecają badanie w 3dc a laboratoria nic o tym nie mówią...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2017, 11:11

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 lutego 2017, 11:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to klinika decyduje, kiedy zrobia badanie...przewaznie bylo w polowie cyklu. Ojejku a jaki "rozrzut" mialas w wynikach?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 lutego 2017, 11:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joasia1982 wrote:
    U mnie to klinika decyduje, kiedy zrobia badanie...przewaznie bylo w polowie cyklu. Ojejku a jaki "rozrzut" mialas w wynikach?
    a juz wyedytowałam

    w 21dc wynik 0,3 i właściwie wyrok...

    w 3dc badanie wykazało 1,04

    o ile można twierdzić, ze amh moze spaść, to wzrosnąć juz teoretycznie nie ma jak... Potwierdzam tylko, że dzień cyklu badania ma znaczenie, mało tego - należy je wykonać rano, nie na czczo, ale tak najlepiej do 2h od wstania z łóżka. Wszystkiego dowiedziałam się dopiero w gyncentrum w katowicach, gdy pojechałam szukac jakiejkolwiek kliniki, która podejmie się ivf z takim poziomem amh.



    ed. Joasia, jestem pewna, ze amh nie leci u Ciebie na łeb na szyję, bez mechanicznego uszkodzenia jajników (np operacja na jajnikach) to niemożliwe, laboratoria pewnie badają niedokładnie, ja miałam też w jednym badaniu 1,04, a w kolejnym cyklu 0,94. Stawiam na to, ze mam około 1 i tyle. Badałam tyle razy przez pierwszy fałszywy wynik z 21dc

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2017, 11:19

    Lillith Lukrecja lubi tę wiadomość

‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego