AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?
-
WIADOMOŚĆ
-
Kajka81 wrote:Fausta, robiłaś to badanie na początku cyklu, czy np. pod koniec? Wbrew pozorom ma to znaczenie. Idź na USG na początku cyklu (2-3) i sprawdź ilość pęcherzyków anatralnych. Zbadaj też poziom witaminy D3, bo jej niedobór koreluje z niskim AMH.
Badanie było robione pod koniec, gdyż lekarz stwierdził, że to nie ma znaczenia. A że okres opóźnił się o 2 tygodnie to wyszło 39 dc, i 3 dni później pojawił się okres. Teraz mam na początku cyklu zrobić TSH FSH i E2.
W tamtym roku jak robiłam D3 to rzeczywiście miałam niski wynik.
AMH mam zamiar powtórzyć gdzieś za pół roku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2017, 06:37
Fausta. -
nick nieaktualnyFausta wrote:Badanie było robione pod koniec, gdyż lekarz stwierdził, że to nie ma znaczenia. A że okres opóźnił się o 2 tygodnie to wyszło 39 dc, i 3 dni później pojawił się okres. Teraz mam na początku cyklu zrobić TSH FSH i E2.
W tamtym roku jak robiłam D3 to rzeczywiście miałam niski wynik.
AMH mam zamiar powtórzyć gdzieś za pół roku. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
A jednak ma znaczenie, w którym dniu robi się AMH. Nie brakuje kobiet, którym w pierwszych dniach cyklu wyszedł wynik prawidłowy, a w ostatnich- nieoznaczalny. Fausta, powtórz badanie, jest spora szansa, że należysz do tego grona. Przy okazji sprawdź poziom witaminy D3, fsh i estradiol. Zbadaj też ilość pęcherzyków anatralnych w jajnikach ok. 3 dnia cyklu. Dopiero to wszystko razem daje realny obraz rezerwy jajnikowej.
Alisa, Lillith Lukrecja lubią tę wiadomość
-
Teoretycznie dzień cyklu nie ma znaczenia przy badaniu AMH. Praktycznie za to ma ogromne- ja jestem tego przykładem i wiele innych, znanych mi osób. Co prawda z AMH 1 może nie zrobi się 3 w 2-3 dc (dlatego lekarze mówią, że dc nie ma znaczenia), ale już np. 1,6 jak najbardziej, a to jest jednak różnica, zwłaszcza dla naszego samopoczucia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2017, 11:37
Alisa lubi tę wiadomość
AMH 1,3; 3xiui 1xinv
czerwiec 2016 ciąża naturalna! Dziękujemy Ci Boże... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny, amh bada się w 3dc rano do 2h od wstania z łóżka.
Ja nie wiedziałam o tym i badałam tak jak piszą wszędzie, kiedykolwiek, nawet po południu. Dopiero katastrofalne wyniki i wizyta w kliku klinikach uświadomiły mi, z eto był błąd.
mandy11 wrote:Teoretycznie dzień cyklu nie ma znaczenia przy badaniu AMH. Praktycznie za to ma ogromne- ja jestem tego przykładem i wiele innych, znanych mi osób. Co prawda z AMH 1 może nie zrobi się 3 w 2-3 dc (dlatego lekarze mówią, że dc nie ma znaczenia), ale już np. 1,6 jak najbardziej, a to jest jednak różnica, zwłaszcza dla naszego samopoczucia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2017, 11:11
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyjoasia1982 wrote:U mnie to klinika decyduje, kiedy zrobia badanie...przewaznie bylo w polowie cyklu. Ojejku a jaki "rozrzut" mialas w wynikach?
w 21dc wynik 0,3 i właściwie wyrok...
w 3dc badanie wykazało 1,04
o ile można twierdzić, ze amh moze spaść, to wzrosnąć juz teoretycznie nie ma jak... Potwierdzam tylko, że dzień cyklu badania ma znaczenie, mało tego - należy je wykonać rano, nie na czczo, ale tak najlepiej do 2h od wstania z łóżka. Wszystkiego dowiedziałam się dopiero w gyncentrum w katowicach, gdy pojechałam szukac jakiejkolwiek kliniki, która podejmie się ivf z takim poziomem amh.
ed. Joasia, jestem pewna, ze amh nie leci u Ciebie na łeb na szyję, bez mechanicznego uszkodzenia jajników (np operacja na jajnikach) to niemożliwe, laboratoria pewnie badają niedokładnie, ja miałam też w jednym badaniu 1,04, a w kolejnym cyklu 0,94. Stawiam na to, ze mam około 1 i tyle. Badałam tyle razy przez pierwszy fałszywy wynik z 21dcWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2017, 11:19
Lillith Lukrecja lubi tę wiadomość