X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, na owulację jeśli jej nie było już bym nie liczyła. Mimo braku owulacji, zawsze cykle miałam jak w zegarku, 31 dni. Martwiłabym się tu jedynie o to że jeśli owulacji nie było to nagle mi zacznie rosnąć ten mały i zrobi się torbiel na nowy cykl. Gin mnie przez telefon zapewniała, że te pęcherzyki mają być i nie urosną, mam nie brać orgametrilu i jeśli tsh spadnie dała zielone światło na clo. Dopytywałam się czy mam iść jeszcze na USG na początku cyklu upewnić się czy wszystko ok, ale mówiła że nie ma takiej potrzeby. Ale wiesz jak to jest, jeden gin mnie ogląda, drugi przez telefon mówi co dalej, itd. Dlatego zawsze wolę się jeszcze upewnić u Was :)

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak okres przychodzi jak w zegarku nawet bez owulacji to nie ma potrzeby się karmić niczym teraz tylko spokojnie na niego poczekać :) z antralnych torbiel się nie zrobi :)

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Sugerując się wynikami innych dziewczyn (po przestudiowaniu 816 stron ;) ), myślę, że 12 mm w 11 dc to ładny pęcherzyk :) Idź w poniedziałek sprawdzić na USG, powiedz lekarzowi że mimo wszystko chciałaś zobaczyć co i jak :) A jak nie do tego gina, to sprawdź u innego, ale nie spisuj jeszcze tego cyklu na straty.
    hmm troszkę podniosłyście mnie na duchu, może faktycznie pójdę do ginekologa zapytać, niestety mój gin przyjmuje dopiero we wtorek tj w 15 dc ale może pójdę do innego?

Edyta
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a czy testy owulacyjne wykażą owulację jeżeli pęcherzyk nie pęknie ? to mój pierwszy miesiąc z testami i nie wiem

Edyta
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plimka_bum wrote:
    a czy testy owulacyjne wykażą owulację jeżeli pęcherzyk nie pęknie ? to mój pierwszy miesiąc z testami i nie wiem

Wykażą, bo one nie pokazują tak naprawdę owulacji (100% pekniecia pecherzyka) tylko czy wzrasta poziom LH w organizmie. U dziewczyn z PCO bardzo często jest tak, że testy owulacyjne cały czas są pozytywne, bo zachwiany jest stosunek FSH i LH (LH przy PCO najczesciej cały czas jest wysokie).

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plimka_bum wrote:
    Aaaaaa z testami to bywa różnie w ogóle....jednym wychodzą bez owulacji innym jak jest to nie wychodzą. Moje osobiste zdanie jest takie, że szkoda na nie kasy....Monit jest lepszy....
    Ja w 11-12 dc biorąc 3/4 clo a wcześniej 1/2 clo miałam pęcherzyki po 22-24 mm. Takie pregnylowe. Proponuję Plimusiu podejśc jeszcze na jeden monit koło 15 dc.Jak napisała Anatolka to nie jest nieładny pęcherzyk, jak na mój gust też jest ok i ma szansę dorosnąć...Nie rezygnuj z niego!!!

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję wam za rady, chyba faktycznie tak zrobię i wtedy będę miała pewność

Edyta
  • myssss Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny! Pisałam Wam, że ginekolog w 10 dc przy pecherzyku 17 mm stwierdził że może nie być owulacji... Ja natomiast w 15 dc czułam wyraźny ból jajnika i pierwszy raz w życiu widziałam u siebie rozciągliwy plodny śluz... Dodatkowo w 15dc był spadek temperatury a teraz rośnie w górę. Czy możecie luknać na mój wykres i powiedzieć co sądzicie ?? (to mój pierwszy wykres, nigdy nie chciało mi się mierzyć :))

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • baba_Jagna Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss nie można obejrzeć Twojego wykresu ;) czasem zdarza się tak, że kiedy występuje owulacja to temp leci w dół a śluz jest płodny :)

Nie ważne ile razy upadniesz. Ważne jest ile razy się podniesiesz.
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    nie szybsze dojrzewanie tylko wieksza ilosc, a to roznica :)

Przy clo istnieje ryzyko hiperstymulacji przy zwiekszeniu dawki Zespół hiperstymulacji jajników: przyczyny

Przyczyną zespołu hiperstymulacji jajników jest nadmierne pobudzanie owulacji za pomocą różnych hormonalnych preparatów . W trakcie leczenia niepłodności pacjentka otrzymuje leki, które mają na celu uzyskanie w jednym cyklu wielu dużych pęcherzyków, z których uwalnia się podczas owulacji komórka jajowa. O zespole hiperstymulacji jajników można mówić, gdy w wyniku terapii produkcja jajeczek jest większa od spodziewanej: pęcherzyków jest bardzo dużo (nawet ok. 20-30, przy czym prawidłowa liczba to 5-10), każdy produkuje hormony, a jajniki powiększają się do nienaturalnych rozmiarów (nawet 12 cm).

a owulacja jest od tego niezalezna, bo to juz zalezy indywidualnie :) mozna miec i w 8 d .cyklu a mozna miec i w 16 d.c a pozniej na odwrot. A takze mozna nie miec w ogole bo np pecherzyki nie pekną a zmienia sie w torbiele, wiec niekoniecznie szybszy wzrost pecherzykow bedzie powodował owulacje...bo wieksza dawka tylko powoduje wzrost produkcji.

A ja dalej się nie będę zgadzać. Mechanizm działania Clo polega na pobudzaniu podwzgórza - zwiększa wydzielanie m.in. FSH z przysadki. A to właśnie FSH powoduje dojrzewanie pęcherzyków. Owszem, większa dawka może spowodować przestymulowanie, ale u kobiet mających owu z Clo po 20dc (na lekach uznaje się taką za nieprawidłową) to jest mało prawdopodobne. Częściej dochoodzi do wcześniejszej (prawidłowej) owu.

Maglowałam o to profesora na jednej z konferencji o płodności w zeszłym roku i tak mi to wyjaśniono. Ale każdy ma swoje autorytety...

YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • myssss Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wklejam miniaturkę :)

9dc583d9ced65dba3fc7ff3aa0f68317.png

Proszę o opinię.

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • agania31 Koleżanka

Wysłany: 21 lutego 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ILKA88 wrote:
    Na mnie jedna tabletka clo nie zadziałała :/ teraz po 2 okazało się, że w 11 dc miałam pęcherzyk 12 mm, to chyba trochę mało... myślicie, że może coś z tego być??

Jesteś dokladnie w takiej sytuacji jak ja:-)i powiem Ci ze mój gin nie odbierał mi nadzieji fakt że nie kazał juz mi przychodzić i się stresować tylko działać:-)i dziś w 31 dniu cyklu mam bladziutka drugą kreseczke na teście a raczej dwóch testach nie są z porannego moczu bo byłam w pracy na nocnej zmianie....nie wiem co o tym myśleć narazie nie robie sobie dużej nadzieji tylko w poniedziałek pójdę na bete...a jajnik czułam dopiero w 16dniu cyklu takze trzymam kciuki za Twój cykl oby był szczęśliwy;-)

• plimka_bum Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania31 wrote:
    Jesteś dokladnie w takiej sytuacji jak ja:-)i powiem Ci ze mój gin nie odbierał mi nadzieji fakt że nie kazał juz mi przychodzić i się stresować tylko działać:-)i dziś w 31 dniu cyklu mam bladziutka drugą kreseczke na teście a raczej dwóch testach nie są z porannego moczu bo byłam w pracy na nocnej zmianie....nie wiem co o tym myśleć narazie nie robie sobie dużej nadzieji tylko w poniedziałek pójdę na bete...a jajnik czułam dopiero w 16dniu cyklu takze trzymam kciuki za Twój cykl oby był szczęśliwy;-)
    no a ja wczoraj usłyszałam że mam pęcherzyk 12mm i że już nie ma szans na owulację a to był 11dc.

Edyta
  • agania31 Koleżanka

Wysłany: 21 lutego 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plimka_bum wrote:
    no a ja wczoraj usłyszałam że mam pęcherzyk 12mm i że już nie ma szans na owulację a to był 11dc.
    Moj w 10 mial 10mm wiec się nie poddawaj ja nie wierzę że mi sie udało bo mam objawy typowo okresowe ale nadzieja umiera ostatnia....

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Hej Dziewczyny! Pisałam Wam, że ginekolog w 10 dc przy pecherzyku 17 mm stwierdził że może nie być owulacji... Ja natomiast w 15 dc czułam wyraźny ból jajnika i pierwszy raz w życiu widziałam u siebie rozciągliwy plodny śluz... Dodatkowo w 15dc był spadek temperatury a teraz rośnie w górę. Czy możecie luknać na mój wykres i powiedzieć co sądzicie ?? (to mój pierwszy wykres, nigdy nie chciało mi się mierzyć :))

dlaczego tak stwierdzil? jak dlugie masz cykle? ale temp faktyznie nisko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2015, 20:40

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Dani Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem na pierwszym cklu z CLO, dzis 14 DC i od rana mam co jakąś godzinę czuję ukłocia jajnika, czyli to pewnie jest owulacja, ale czy to normalne ze takie klócia przez caly dzien? (od okolo poludnia do wieczora). Nigdy wczesniej tak nie miałam.

Eden, urodzona 26.06.21 , 3270 kg szczescia ❤️

1usa9vvjrnodabqg.png

6.2017 Pierwsza IUI *6tc
    8. 2017 Druga IUI :(
    1.2018 Pierwsze IVF, ciaza biochemiczna
    4. 2018 start druga IVF :(
    8. 2018 Dlugi protokol IVF, ciaza biochemiczna
    1. 2019 Kolejna procedura, nowa klinika. Transfer swiezy :(
    2. 2019 Ciaza naturalna, *5tc
    9.2019 Transfer Crio, ciaza biochemiczna
    9.2020 Ciaza naturalna, naturalny cud :)
    10.2020 siódmy tydzień, jest serduszko ♥️
  • myssss Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    dlaczego tak stwierdzil? jak dlugie masz cykle? ale temp faktyznie nisko

Tak naprawdę dopiero ostatni cykl miałam owulacyjny i trwał 32 dni a owu była potwierdzona w 15 dc. Nie mam pojęcia czemu teraz stwierdził że owu nie będzie,.... Niemniej jednak temperatura chyba niezbyt rokujaca...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 08:37

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo mi się wydawało że 17mm w 10 dc to super :)
    No ale chyba lekarze znają się lepiej ;)

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak miałam w 12-13 dc 17 to lekarz się cieszył, ale u mnie owu zawsze byla kolo 15-16dnia.

M&M
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny szukam godnego polecenia ginekologa w województwie śląskim, specjalistę ds niepłodności . Polecacie kogoś? górny śląsk / zagłębie dabrowskie

Edyta
‹‹ 814 815 816 817 818 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ