X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Ginekolog Maciej Brązert
Odpowiedz

Ginekolog Maciej Brązert

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2021, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjaaa wrote:
    Mi dr M zalecał estradiol, progesteron , jak nie było miesiączki i mieliśmy wywoływać albo jeszcze czekać aby zobaczyć jakie są. hormony
    Zobaczę do 30 DC bo narazie mam 24 i najwyżej wtedy zrobię.

Ogólnie od 5 dni mam od razu przepraszam za sformułowanie. Infekcje pochwy swędzi bardzo biorę teraz jakieś globulki ale jakoś za bardzo nie pomagają i nwm co jeszcze bym mogła dodać do tego ...

• Dżoni Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    Zobaczę do 30 DC bo narazie mam 24 i najwyżej wtedy zrobię.

Ogólnie od 5 dni mam od razu przepraszam za sformułowanie. Infekcje pochwy swędzi bardzo biorę teraz jakieś globulki ale jakoś za bardzo nie pomagają i nwm co jeszcze bym mogła dodać do tego ...

Najlepiej zrobić wymaz żeby dobrać globulki do infekcji (bakteryjnej/grzybiczej) chyba że brałaś luteinę dopochwowo i cię uczuliła jak mnie ostatnio.

Starania od 2015
    3 nieudane IUI
    Amh:0,77 09.2019
    Ivf: zostały 2❄️
    I transfer 12.2019❌
    II transfer 06.2020 ❌
    III transfer 09.2020 ❌
    MTHFR hetero
    PAI hetero
    Nadczynność tarczycy
    14.01 bhcg 348
    5.02 mamy ❤️
    27.09 Jagódka 🐻
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2021, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoni wrote:
    Najlepiej zrobić wymaz żeby dobrać globulki do infekcji (bakteryjnej/grzybiczej) chyba że brałaś luteinę dopochwowo i cię uczuliła jak mnie ostatnio.
    A co to za wymazy? Tlenowe czy jeszcze jakieś inne? I czy trzeba u gina czy w jakimś zwykłym labo?
    Nie brałam

• Dżoni Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej u gin, w laboratorium chyba ci nie zrobią. Czasem gin bada tylko ph i już wie jaka to infekcja, nie trzeba czekać na wynik wymazu.
    Ja ostatnio podjechałam na ułańska i akurat dr lorenc była i z marszu mi zrobiła, u mnie akurat nic nie wyszło bo to poprostu od luteiny było, ale warto sprawdzić.
    Na Polnej można zrobić też z antybiogramem, że jak coś wyjdzie to od razu masz antybiotyk dobrany.

Starania od 2015
    3 nieudane IUI
    I transfer 12.2019❌
    II transfer 06.2020 ❌
    III transfer 09.2020 ❌
    MTHFR hetero
    PAI hetero
    Nadczynność tarczycy
    14.01 bhcg 348
    5.02 mamy ❤️
    27.09 Jagódka 🐻
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2021, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoni wrote:
    Najlepiej u gin, w laboratorium chyba ci nie zrobią. Czasem gin bada tylko ph i już wie jaka to infekcja, nie trzeba czekać na wynik wymazu.
    Ja ostatnio podjechałam na ułańska i akurat dr lorenc była i z marszu mi zrobiła, u mnie akurat nic nie wyszło bo to poprostu od luteiny było, ale warto sprawdzić.
    Na Polnej można zrobić też z antybiogramem, że jak coś wyjdzie to od razu masz antybiotyk dobrany.
    A u Lorenc ile płaciłas?

• Ja123 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    A co to za wymazy? Tlenowe czy jeszcze jakieś inne? I czy trzeba u gina czy w jakimś zwykłym labo?
    Nie brałam

Wymaz ginekologiczny albo biocenoza pochwy, na jedno wychodzi. Raczej ciężko znaleźć laboratorium w którym ktoś pobierze materiał. Mi Dr na wizytach pobierał i po kilku dniach był wynik. Z tego co słyszałam to można samemu zanieść do labo ale to i tak ginekolog pobierał i dosyć szybko musi trafić do badania albo musi być odpowiednio przechowywane. Wiadomo materiał biologiczny, więc pracuje

• Alicjaaa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja123 wrote:
    Wymaz ginekologiczny albo biocenoza pochwy, na jedno wychodzi. Raczej ciężko znaleźć laboratorium w którym ktoś pobierze materiał. Mi Dr na wizytach pobierał i po kilku dniach był wynik. Z tego co słyszałam to można samemu zanieść do labo ale to i tak ginekolog pobierał i dosyć szybko musi trafić do badania albo musi być odpowiednio przechowywane. Wiadomo materiał biologiczny, więc pracuje

A to nie są jakieś dwa osobne, mi doktor M na ostatnie wizycie u Niego pobierał posiew taki ten a bakterie grzyby i dodatkowo biocenozy pochwy to było osobne badanie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2021, 13:04

Czerwiec 2020 ivf
    18.09.2020- transfer

6.06.2021 Marcelinka 💕
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2021, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja123 wrote:
    Oki dzięki.
    Jak do niedzieli mi nie przejdzie to najwyżej się umowie

• Ja123 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjaaa wrote:
    A to nie są jakieś dwa osobne, mi doktor M na ostatnie wizycie u Niego pobierał posiew taki ten a bakterie grzyby i dodatkowo biocenozy pochwy to było osobne badanie

Biocenoza jest chyba dokładniejsze. Mi na zmianę raz biocenoze raz wymaz robil i co trzecią wizytę cytologie 🙈

• Alicjaaa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja123 wrote:
    Biocenoza jest chyba dokładniejsze. Mi na zmianę raz biocenoze raz wymaz robil i co trzecią wizytę cytologie 🙈

Tak się pytam bo właśnie ostatnio posiew wyszedł dobry ale biocenoza źle i miałam leki, czy to jest jakaś różnica między tymi badaniami.

Czerwiec 2020 ivf
    18.09.2020- transfer

6.06.2021 Marcelinka 💕
  • Dżoni Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest różnica, tylko nie pamiętam które jest które. Ale na jednym, chyba w biocenozie wychodzą też pałeczki kwasu mlekowego, czyli i dobre i złe "wynalazki". Za sam wymaz u dr lorenc zapłaciłam 50zl. Na Polnej kiedyś pobierali w izbie przyjęć i z tym się szło do lab, ale jak jest teraz nie mam pojęcia.

Starania od 2015
    3 nieudane IUI
    I transfer 12.2019❌
    II transfer 06.2020 ❌
    III transfer 09.2020 ❌
    MTHFR hetero
    PAI hetero
    Nadczynność tarczycy
    14.01 bhcg 348
    5.02 mamy ❤️
    27.09 Jagódka 🐻
  • Ja123 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjaaa wrote:
    Tak się pytam bo właśnie ostatnio posiew wyszedł dobry ale biocenoza źle i miałam leki, czy to jest jakaś różnica między tymi badaniami.

Biocenoza to komórki rozne, nablonki komórki naturalnie bytujace w pochwie a wymaz jest typowo pod kątem baktoriologicznym. Info od diagnosty laboratoryjnego 😉

• Moli27 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoni wrote:
    Jest różnica, tylko nie pamiętam które jest które. Ale na jednym, chyba w biocenozie wychodzą też pałeczki kwasu mlekowego, czyli i dobre i złe "wynalazki". Za sam wymaz u dr lorenc zapłaciłam 50zl. Na Polnej kiedyś pobierali w izbie przyjęć i z tym się szło do lab, ale jak jest teraz nie mam pojęcia.

W biocenozie 🙂, tam też jeszcze wychodzą leukocyty, erytrocyty, nabłonki itd.

Starania od 2017
    02.2017-19tc💔
    03.2019-9t c💔

Dodatnie ANA, przeciwciała beta-2-glikoproteina.
    AMH 8,24
    Maj 2020 -nowy początek, zmiana lekarza.
    10. 04.2021 Helenka 🧡
    24.02.2023 Aniela💛
  • MuminkAa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatosya - wysłałam zaproszenie do przyjaciółek bo my chyba razem będziemy zaczynać 🙂

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2021, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli biocenoza jest bardziej dokładniejszą

• Moli27 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    Czyli biocenoza jest bardziej dokładniejszą

I posiew i biocenoza są dokładne 🙂, doktor w ciąży pobiera i to i to, przed ciąża miałam głównie posiewy, ale pamiętam, że biocenoze mi też robił,

Starania od 2017
    02.2017-19tc💔
    03.2019-9t c💔

Dodatnie ANA, przeciwciała beta-2-glikoproteina.
    AMH 8,24
    Maj 2020 -nowy początek, zmiana lekarza.
    10. 04.2021 Helenka 🧡
    24.02.2023 Aniela💛
  • Drzewko90 Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2021, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoni wrote:

A to można tak podjechać w dzień, w którym doktor przyjmuje czy najpierw zadzwonić? , wizytę u Niej w zastępstwie mam w przyszłym tygodniu, mam 7 tc i właśnie się zastanawiam czy poczekać do wizyty czy pisać do Naszego doktora bo właśnie też czuje, że coś nie bierze 😒

• Ja123 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko90 wrote:
    A to można tak podjechać w dzień, w którym doktor przyjmuje czy najpierw zadzwonić? , wizytę u Niej w zastępstwie mam w przyszłym tygodniu, mam 7 tc i właśnie się zastanawiam czy poczekać do wizyty czy pisać do Naszego doktora bo właśnie też czuje, że coś nie bierze 😒

Wydaje mi się że ona też bez problemu pobierze jak powiesz. Dla pewności możesz przedzwonić i zapytać 😉 Mi Dr mówił, że jak coś się zaczyna dziać to clotrimazol czy jakoś tak można stosować. Tylko nie wiem czy w pierwszym trymestrze można go używać

Drzewko90 lubi tę wiadomość

• Dżoni Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko90 wrote:

Ja napisałam do dr smsa, a on napisał że mam podjechać na ułańska i któryś lekarz mi zrobi wymaz. Ale zadzwoniłam wcześniej na ułańska i Agata mi powiedziała że danego dnia jest tylko ginekolog onkolog, i że jutro mogę podjechać w takich i takich godzinach i bez problemu ktoś mi zrobi. I normalnie bez wizyty tylko weszłam na 5min do gabinetu, dr lorenc pobrała i zapłaciłam w recepcji i tyle - gdybyś nie dała rady wytrzymać do wizyty, bo jak dasz radę to na wizycie ci pobierze.
    Clotrimazolum jest zabronione w 1trym. Jak napisałam do dr czy coś może polecić/zapisać zanim będzie wynik to mi odpisał że w 11tyg ciąży trzeba dokładnie wiedzieć co się dzieje bo dobieranie leków w ciemno może zaszkodzić. A jeśli to od luteiny to poprostu trzeba odstawić i odczekać dwa dni a objawy ustaną. I tak w sumie było, ale już nie byłam pewna czy to tylko ta luteina czy coś innego więc wolałam się upewnić. Docelowo można kupić ten proszek tantum rosa i stosować do przemywania ale tylko z zewnątrz, nie robić żadnych irygacji itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2021, 18:53

Starania od 2015
    3 nieudane IUI
    I transfer 12.2019❌
    II transfer 06.2020 ❌
    III transfer 09.2020 ❌
    MTHFR hetero
    PAI hetero
    Nadczynność tarczycy
    14.01 bhcg 348
    5.02 mamy ❤️
    27.09 Jagódka 🐻
  • Drzewko90 Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2021, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoni wrote:
    Ja napisałam do dr smsa, a on napisał że mam podjechać na ułańska i któryś lekarz mi zrobi wymaz. Ale zadzwoniłam wcześniej na ułańska i Agata mi powiedziała że danego dnia jest tylko ginekolog onkolog, i że jutro mogę podjechać w takich i takich godzinach i bez problemu ktoś mi zrobi. I normalnie bez wizyty tylko weszłam na 5min do gabinetu, dr lorenc pobrała i zapłaciłam w recepcji i tyle - gdybyś nie dała rady wytrzymać do wizyty, bo jak dasz radę to na wizycie ci pobierze.
    Clotrimazolum jest zabronione w 1trym. Jak napisałam do dr czy coś może polecić/zapisać zanim będzie wynik to mi odpisał że w 11tyg ciąży trzeba dokładnie wiedzieć co się dzieje bo dobieranie leków w ciemno może zaszkodzić. A jeśli to od luteiny to poprostu trzeba odstawić i odczekać dwa dni a objawy ustaną. I tak w sumie było, ale już nie byłam pewna czy to tylko ta luteina czy coś innego więc wolałam się upewnić. Docelowo można kupić ten proszek tantum rosa i stosować do przemywania ale tylko z zewnątrz, nie robić żadnych irygacji itp.

Napisałam do doktora, czekam za odpowiedzią, Dzięki 🙂

‹‹ 167 168 169 170 171 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ