Ginekolog Maciej Brązert
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAlicjaaa wrote:Mi dr M zalecał estradiol, progesteron , jak nie było miesiączki i mieliśmy wywoływać albo jeszcze czekać aby zobaczyć jakie są. hormony
Ogólnie od 5 dni mam od razu przepraszam za sformułowanie. Infekcje pochwy swędzi bardzo biorę teraz jakieś globulki ale jakoś za bardzo nie pomagają i nwm co jeszcze bym mogła dodać do tego ... -
anka wrote:Zobaczę do 30 DC bo narazie mam 24 i najwyżej wtedy zrobię.
Ogólnie od 5 dni mam od razu przepraszam za sformułowanie. Infekcje pochwy swędzi bardzo biorę teraz jakieś globulki ale jakoś za bardzo nie pomagają i nwm co jeszcze bym mogła dodać do tego ...
Najlepiej zrobić wymaz żeby dobrać globulki do infekcji (bakteryjnej/grzybiczej) chyba że brałaś luteinę dopochwowo i cię uczuliła jak mnie ostatnio.Starania od 2015
3 nieudane IUI
Amh:0,77 09.2019
Ivf: zostały 2❄️
I transfer 12.2019❌
II transfer 06.2020 ❌
III transfer 09.2020 ❌
MTHFR hetero
PAI hetero
Nadczynność tarczycy
14.01 bhcg 348
5.02 mamy ❤️
27.09 Jagódka 🐻 -
nick nieaktualnyDżoni wrote:Najlepiej zrobić wymaz żeby dobrać globulki do infekcji (bakteryjnej/grzybiczej) chyba że brałaś luteinę dopochwowo i cię uczuliła jak mnie ostatnio.
Nie brałam -
Najlepiej u gin, w laboratorium chyba ci nie zrobią. Czasem gin bada tylko ph i już wie jaka to infekcja, nie trzeba czekać na wynik wymazu.
Ja ostatnio podjechałam na ułańska i akurat dr lorenc była i z marszu mi zrobiła, u mnie akurat nic nie wyszło bo to poprostu od luteiny było, ale warto sprawdzić.
Na Polnej można zrobić też z antybiogramem, że jak coś wyjdzie to od razu masz antybiotyk dobrany.Starania od 2015
3 nieudane IUI
I transfer 12.2019❌
II transfer 06.2020 ❌
III transfer 09.2020 ❌
MTHFR hetero
PAI hetero
Nadczynność tarczycy
14.01 bhcg 348
5.02 mamy ❤️
27.09 Jagódka 🐻 -
nick nieaktualnyDżoni wrote:Najlepiej u gin, w laboratorium chyba ci nie zrobią. Czasem gin bada tylko ph i już wie jaka to infekcja, nie trzeba czekać na wynik wymazu.
Ja ostatnio podjechałam na ułańska i akurat dr lorenc była i z marszu mi zrobiła, u mnie akurat nic nie wyszło bo to poprostu od luteiny było, ale warto sprawdzić.
Na Polnej można zrobić też z antybiogramem, że jak coś wyjdzie to od razu masz antybiotyk dobrany.
-
anka wrote:A co to za wymazy? Tlenowe czy jeszcze jakieś inne? I czy trzeba u gina czy w jakimś zwykłym labo?
Nie brałam
Wymaz ginekologiczny albo biocenoza pochwy, na jedno wychodzi. Raczej ciężko znaleźć laboratorium w którym ktoś pobierze materiał. Mi Dr na wizytach pobierał i po kilku dniach był wynik. Z tego co słyszałam to można samemu zanieść do labo ale to i tak ginekolog pobierał i dosyć szybko musi trafić do badania albo musi być odpowiednio przechowywane. Wiadomo materiał biologiczny, więc pracuje -
Ja123 wrote:Wymaz ginekologiczny albo biocenoza pochwy, na jedno wychodzi. Raczej ciężko znaleźć laboratorium w którym ktoś pobierze materiał. Mi Dr na wizytach pobierał i po kilku dniach był wynik. Z tego co słyszałam to można samemu zanieść do labo ale to i tak ginekolog pobierał i dosyć szybko musi trafić do badania albo musi być odpowiednio przechowywane. Wiadomo materiał biologiczny, więc pracuje
A to nie są jakieś dwa osobne, mi doktor M na ostatnie wizycie u Niego pobierał posiew taki ten a bakterie grzyby i dodatkowo biocenozy pochwy to było osobne badanieWiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2021, 13:04
Czerwiec 2020 ivf
18.09.2020- transfer
6.06.2021 Marcelinka 💕 -
nick nieaktualnyJa123 wrote:Wymaz ginekologiczny albo biocenoza pochwy, na jedno wychodzi. Raczej ciężko znaleźć laboratorium w którym ktoś pobierze materiał. Mi Dr na wizytach pobierał i po kilku dniach był wynik. Z tego co słyszałam to można samemu zanieść do labo ale to i tak ginekolog pobierał i dosyć szybko musi trafić do badania albo musi być odpowiednio przechowywane. Wiadomo materiał biologiczny, więc pracuje
Jak do niedzieli mi nie przejdzie to najwyżej się umowie -
Alicjaaa wrote:A to nie są jakieś dwa osobne, mi doktor M na ostatnie wizycie u Niego pobierał posiew taki ten a bakterie grzyby i dodatkowo biocenozy pochwy to było osobne badanie
Biocenoza jest chyba dokładniejsze. Mi na zmianę raz biocenoze raz wymaz robil i co trzecią wizytę cytologie 🙈 -
Ja123 wrote:Biocenoza jest chyba dokładniejsze. Mi na zmianę raz biocenoze raz wymaz robil i co trzecią wizytę cytologie 🙈
Tak się pytam bo właśnie ostatnio posiew wyszedł dobry ale biocenoza źle i miałam leki, czy to jest jakaś różnica między tymi badaniami.Czerwiec 2020 ivf
18.09.2020- transfer
6.06.2021 Marcelinka 💕 -
Jest różnica, tylko nie pamiętam które jest które. Ale na jednym, chyba w biocenozie wychodzą też pałeczki kwasu mlekowego, czyli i dobre i złe "wynalazki". Za sam wymaz u dr lorenc zapłaciłam 50zl. Na Polnej kiedyś pobierali w izbie przyjęć i z tym się szło do lab, ale jak jest teraz nie mam pojęcia.Starania od 2015
3 nieudane IUI
I transfer 12.2019❌
II transfer 06.2020 ❌
III transfer 09.2020 ❌
MTHFR hetero
PAI hetero
Nadczynność tarczycy
14.01 bhcg 348
5.02 mamy ❤️
27.09 Jagódka 🐻 -
Alicjaaa wrote:Tak się pytam bo właśnie ostatnio posiew wyszedł dobry ale biocenoza źle i miałam leki, czy to jest jakaś różnica między tymi badaniami.
Biocenoza to komórki rozne, nablonki komórki naturalnie bytujace w pochwie a wymaz jest typowo pod kątem baktoriologicznym. Info od diagnosty laboratoryjnego 😉 -
Dżoni wrote:Jest różnica, tylko nie pamiętam które jest które. Ale na jednym, chyba w biocenozie wychodzą też pałeczki kwasu mlekowego, czyli i dobre i złe "wynalazki". Za sam wymaz u dr lorenc zapłaciłam 50zl. Na Polnej kiedyś pobierali w izbie przyjęć i z tym się szło do lab, ale jak jest teraz nie mam pojęcia.
W biocenozie 🙂, tam też jeszcze wychodzą leukocyty, erytrocyty, nabłonki itd.Starania od 2017
02.2017-19tc💔
03.2019-9t c💔
Dodatnie ANA, przeciwciała beta-2-glikoproteina.
AMH 8,24
Maj 2020 -nowy początek, zmiana lekarza.
10. 04.2021 Helenka 🧡
24.02.2023 Aniela💛 -
nick nieaktualny
-
anka wrote:Czyli biocenoza jest bardziej dokładniejszą
I posiew i biocenoza są dokładne 🙂, doktor w ciąży pobiera i to i to, przed ciąża miałam głównie posiewy, ale pamiętam, że biocenoze mi też robił,Starania od 2017
02.2017-19tc💔
03.2019-9t c💔
Dodatnie ANA, przeciwciała beta-2-glikoproteina.
AMH 8,24
Maj 2020 -nowy początek, zmiana lekarza.
10. 04.2021 Helenka 🧡
24.02.2023 Aniela💛 -
Dżoni wrote:Jest różnica, tylko nie pamiętam które jest które. Ale na jednym, chyba w biocenozie wychodzą też pałeczki kwasu mlekowego, czyli i dobre i złe "wynalazki". Za sam wymaz u dr lorenc zapłaciłam 50zl. Na Polnej kiedyś pobierali w izbie przyjęć i z tym się szło do lab, ale jak jest teraz nie mam pojęcia.
A to można tak podjechać w dzień, w którym doktor przyjmuje czy najpierw zadzwonić? , wizytę u Niej w zastępstwie mam w przyszłym tygodniu, mam 7 tc i właśnie się zastanawiam czy poczekać do wizyty czy pisać do Naszego doktora bo właśnie też czuje, że coś nie bierze 😒 -
Drzewko90 wrote:A to można tak podjechać w dzień, w którym doktor przyjmuje czy najpierw zadzwonić? , wizytę u Niej w zastępstwie mam w przyszłym tygodniu, mam 7 tc i właśnie się zastanawiam czy poczekać do wizyty czy pisać do Naszego doktora bo właśnie też czuje, że coś nie bierze 😒
Wydaje mi się że ona też bez problemu pobierze jak powiesz. Dla pewności możesz przedzwonić i zapytać 😉 Mi Dr mówił, że jak coś się zaczyna dziać to clotrimazol czy jakoś tak można stosować. Tylko nie wiem czy w pierwszym trymestrze można go używaćDrzewko90 lubi tę wiadomość
-
Drzewko90 wrote:A to można tak podjechać w dzień, w którym doktor przyjmuje czy najpierw zadzwonić? , wizytę u Niej w zastępstwie mam w przyszłym tygodniu, mam 7 tc i właśnie się zastanawiam czy poczekać do wizyty czy pisać do Naszego doktora bo właśnie też czuje, że coś nie bierze 😒
Ja napisałam do dr smsa, a on napisał że mam podjechać na ułańska i któryś lekarz mi zrobi wymaz. Ale zadzwoniłam wcześniej na ułańska i Agata mi powiedziała że danego dnia jest tylko ginekolog onkolog, i że jutro mogę podjechać w takich i takich godzinach i bez problemu ktoś mi zrobi. I normalnie bez wizyty tylko weszłam na 5min do gabinetu, dr lorenc pobrała i zapłaciłam w recepcji i tyle - gdybyś nie dała rady wytrzymać do wizyty, bo jak dasz radę to na wizycie ci pobierze.
Clotrimazolum jest zabronione w 1trym. Jak napisałam do dr czy coś może polecić/zapisać zanim będzie wynik to mi odpisał że w 11tyg ciąży trzeba dokładnie wiedzieć co się dzieje bo dobieranie leków w ciemno może zaszkodzić. A jeśli to od luteiny to poprostu trzeba odstawić i odczekać dwa dni a objawy ustaną. I tak w sumie było, ale już nie byłam pewna czy to tylko ta luteina czy coś innego więc wolałam się upewnić. Docelowo można kupić ten proszek tantum rosa i stosować do przemywania ale tylko z zewnątrz, nie robić żadnych irygacji itp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2021, 18:53
Starania od 2015
3 nieudane IUI
I transfer 12.2019❌
II transfer 06.2020 ❌
III transfer 09.2020 ❌
MTHFR hetero
PAI hetero
Nadczynność tarczycy
14.01 bhcg 348
5.02 mamy ❤️
27.09 Jagódka 🐻 -
Dżoni wrote:Ja napisałam do dr smsa, a on napisał że mam podjechać na ułańska i któryś lekarz mi zrobi wymaz. Ale zadzwoniłam wcześniej na ułańska i Agata mi powiedziała że danego dnia jest tylko ginekolog onkolog, i że jutro mogę podjechać w takich i takich godzinach i bez problemu ktoś mi zrobi. I normalnie bez wizyty tylko weszłam na 5min do gabinetu, dr lorenc pobrała i zapłaciłam w recepcji i tyle - gdybyś nie dała rady wytrzymać do wizyty, bo jak dasz radę to na wizycie ci pobierze.
Clotrimazolum jest zabronione w 1trym. Jak napisałam do dr czy coś może polecić/zapisać zanim będzie wynik to mi odpisał że w 11tyg ciąży trzeba dokładnie wiedzieć co się dzieje bo dobieranie leków w ciemno może zaszkodzić. A jeśli to od luteiny to poprostu trzeba odstawić i odczekać dwa dni a objawy ustaną. I tak w sumie było, ale już nie byłam pewna czy to tylko ta luteina czy coś innego więc wolałam się upewnić. Docelowo można kupić ten proszek tantum rosa i stosować do przemywania ale tylko z zewnątrz, nie robić żadnych irygacji itp.
Napisałam do doktora, czekam za odpowiedzią, Dzięki 🙂