X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Ginekolog Maciej Brązert
Odpowiedz

Ginekolog Maciej Brązert

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2021, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjaaa wrote:
    Mi dr M zalecał estradiol, progesteron , jak nie było miesiączki i mieliśmy wywoływać albo jeszcze czekać aby zobaczyć jakie są. hormony
    Zobaczę do 30 DC bo narazie mam 24 i najwyżej wtedy zrobię.

Ogólnie od 5 dni mam od razu przepraszam za sformułowanie. Infekcje pochwy swędzi bardzo biorę teraz jakieś globulki ale jakoś za bardzo nie pomagają i nwm co jeszcze bym mogła dodać do tego ...

• Dżoni Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    Zobaczę do 30 DC bo narazie mam 24 i najwyżej wtedy zrobię.

Ogólnie od 5 dni mam od razu przepraszam za sformułowanie. Infekcje pochwy swędzi bardzo biorę teraz jakieś globulki ale jakoś za bardzo nie pomagają i nwm co jeszcze bym mogła dodać do tego ...

Najlepiej zrobić wymaz żeby dobrać globulki do infekcji (bakteryjnej/grzybiczej) chyba że brałaś luteinę dopochwowo i cię uczuliła jak mnie ostatnio.

Starania od 2015
    3 nieudane IUI
    Amh:0,77 09.2019
    Ivf: zostały 2❄️
    I transfer 12.2019❌
    II transfer 06.2020 ❌
    III transfer 09.2020 ❌
    MTHFR hetero
    PAI hetero
    Nadczynność tarczycy
    14.01 bhcg 348
    5.02 mamy ❤️
    27.09 Jagódka 🐻
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2021, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoni wrote:
    Najlepiej zrobić wymaz żeby dobrać globulki do infekcji (bakteryjnej/grzybiczej) chyba że brałaś luteinę dopochwowo i cię uczuliła jak mnie ostatnio.
    A co to za wymazy? Tlenowe czy jeszcze jakieś inne? I czy trzeba u gina czy w jakimś zwykłym labo?
    Nie brałam

• Dżoni Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej u gin, w laboratorium chyba ci nie zrobią. Czasem gin bada tylko ph i już wie jaka to infekcja, nie trzeba czekać na wynik wymazu.
    Ja ostatnio podjechałam na ułańska i akurat dr lorenc była i z marszu mi zrobiła, u mnie akurat nic nie wyszło bo to poprostu od luteiny było, ale warto sprawdzić.
    Na Polnej można zrobić też z antybiogramem, że jak coś wyjdzie to od razu masz antybiotyk dobrany.

Starania od 2015
    3 nieudane IUI
    I transfer 12.2019❌
    II transfer 06.2020 ❌
    III transfer 09.2020 ❌
    MTHFR hetero
    PAI hetero
    Nadczynność tarczycy
    14.01 bhcg 348
    5.02 mamy ❤️
    27.09 Jagódka 🐻
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2021, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoni wrote:
    Najlepiej u gin, w laboratorium chyba ci nie zrobią. Czasem gin bada tylko ph i już wie jaka to infekcja, nie trzeba czekać na wynik wymazu.
    Ja ostatnio podjechałam na ułańska i akurat dr lorenc była i z marszu mi zrobiła, u mnie akurat nic nie wyszło bo to poprostu od luteiny było, ale warto sprawdzić.
    Na Polnej można zrobić też z antybiogramem, że jak coś wyjdzie to od razu masz antybiotyk dobrany.
    A u Lorenc ile płaciłas?

• Ja123 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    A co to za wymazy? Tlenowe czy jeszcze jakieś inne? I czy trzeba u gina czy w jakimś zwykłym labo?
    Nie brałam

Wymaz ginekologiczny albo biocenoza pochwy, na jedno wychodzi. Raczej ciężko znaleźć laboratorium w którym ktoś pobierze materiał. Mi Dr na wizytach pobierał i po kilku dniach był wynik. Z tego co słyszałam to można samemu zanieść do labo ale to i tak ginekolog pobierał i dosyć szybko musi trafić do badania albo musi być odpowiednio przechowywane. Wiadomo materiał biologiczny, więc pracuje

• Alicjaaa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja123 wrote:
    Wymaz ginekologiczny albo biocenoza pochwy, na jedno wychodzi. Raczej ciężko znaleźć laboratorium w którym ktoś pobierze materiał. Mi Dr na wizytach pobierał i po kilku dniach był wynik. Z tego co słyszałam to można samemu zanieść do labo ale to i tak ginekolog pobierał i dosyć szybko musi trafić do badania albo musi być odpowiednio przechowywane. Wiadomo materiał biologiczny, więc pracuje

A to nie są jakieś dwa osobne, mi doktor M na ostatnie wizycie u Niego pobierał posiew taki ten a bakterie grzyby i dodatkowo biocenozy pochwy to było osobne badanie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2021, 13:04

Czerwiec 2020 ivf
    18.09.2020- transfer

6.06.2021 Marcelinka 💕
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2021, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja123 wrote:
    Oki dzięki.
    Jak do niedzieli mi nie przejdzie to najwyżej się umowie

• Ja123 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjaaa wrote:
    A to nie są jakieś dwa osobne, mi doktor M na ostatnie wizycie u Niego pobierał posiew taki ten a bakterie grzyby i dodatkowo biocenozy pochwy to było osobne badanie

Biocenoza jest chyba dokładniejsze. Mi na zmianę raz biocenoze raz wymaz robil i co trzecią wizytę cytologie 🙈

• Alicjaaa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja123 wrote:
    Biocenoza jest chyba dokładniejsze. Mi na zmianę raz biocenoze raz wymaz robil i co trzecią wizytę cytologie 🙈

Tak się pytam bo właśnie ostatnio posiew wyszedł dobry ale biocenoza źle i miałam leki, czy to jest jakaś różnica między tymi badaniami.

Czerwiec 2020 ivf
    18.09.2020- transfer

6.06.2021 Marcelinka 💕
  • Dżoni Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest różnica, tylko nie pamiętam które jest które. Ale na jednym, chyba w biocenozie wychodzą też pałeczki kwasu mlekowego, czyli i dobre i złe "wynalazki". Za sam wymaz u dr lorenc zapłaciłam 50zl. Na Polnej kiedyś pobierali w izbie przyjęć i z tym się szło do lab, ale jak jest teraz nie mam pojęcia.

Starania od 2015
    3 nieudane IUI
    I transfer 12.2019❌
    II transfer 06.2020 ❌
    III transfer 09.2020 ❌
    MTHFR hetero
    PAI hetero
    Nadczynność tarczycy
    14.01 bhcg 348
    5.02 mamy ❤️
    27.09 Jagódka 🐻
  • Ja123 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjaaa wrote:
    Tak się pytam bo właśnie ostatnio posiew wyszedł dobry ale biocenoza źle i miałam leki, czy to jest jakaś różnica między tymi badaniami.

Biocenoza to komórki rozne, nablonki komórki naturalnie bytujace w pochwie a wymaz jest typowo pod kątem baktoriologicznym. Info od diagnosty laboratoryjnego 😉

• Moli27 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoni wrote:
    Jest różnica, tylko nie pamiętam które jest które. Ale na jednym, chyba w biocenozie wychodzą też pałeczki kwasu mlekowego, czyli i dobre i złe "wynalazki". Za sam wymaz u dr lorenc zapłaciłam 50zl. Na Polnej kiedyś pobierali w izbie przyjęć i z tym się szło do lab, ale jak jest teraz nie mam pojęcia.

W biocenozie 🙂, tam też jeszcze wychodzą leukocyty, erytrocyty, nabłonki itd.

Starania od 2017
    02.2017-19tc💔
    03.2019-9t c💔

Dodatnie ANA, przeciwciała beta-2-glikoproteina.
    AMH 8,24
    Maj 2020 -nowy początek, zmiana lekarza.
    10. 04.2021 Helenka 🧡
    24.02.2023 Aniela💛
  • MuminkAa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatosya - wysłałam zaproszenie do przyjaciółek bo my chyba razem będziemy zaczynać 🙂

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2021, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli biocenoza jest bardziej dokładniejszą

• Moli27 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    Czyli biocenoza jest bardziej dokładniejszą

I posiew i biocenoza są dokładne 🙂, doktor w ciąży pobiera i to i to, przed ciąża miałam głównie posiewy, ale pamiętam, że biocenoze mi też robił,

Starania od 2017
    02.2017-19tc💔
    03.2019-9t c💔

Dodatnie ANA, przeciwciała beta-2-glikoproteina.
    AMH 8,24
    Maj 2020 -nowy początek, zmiana lekarza.
    10. 04.2021 Helenka 🧡
    24.02.2023 Aniela💛
  • Drzewko90 Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2021, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoni wrote:

A to można tak podjechać w dzień, w którym doktor przyjmuje czy najpierw zadzwonić? , wizytę u Niej w zastępstwie mam w przyszłym tygodniu, mam 7 tc i właśnie się zastanawiam czy poczekać do wizyty czy pisać do Naszego doktora bo właśnie też czuje, że coś nie bierze 😒

• Ja123 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko90 wrote:
    A to można tak podjechać w dzień, w którym doktor przyjmuje czy najpierw zadzwonić? , wizytę u Niej w zastępstwie mam w przyszłym tygodniu, mam 7 tc i właśnie się zastanawiam czy poczekać do wizyty czy pisać do Naszego doktora bo właśnie też czuje, że coś nie bierze 😒

Wydaje mi się że ona też bez problemu pobierze jak powiesz. Dla pewności możesz przedzwonić i zapytać 😉 Mi Dr mówił, że jak coś się zaczyna dziać to clotrimazol czy jakoś tak można stosować. Tylko nie wiem czy w pierwszym trymestrze można go używać

Drzewko90 lubi tę wiadomość

• Dżoni Autorytet

Wysłany: 17 marca 2021, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko90 wrote:

Ja napisałam do dr smsa, a on napisał że mam podjechać na ułańska i któryś lekarz mi zrobi wymaz. Ale zadzwoniłam wcześniej na ułańska i Agata mi powiedziała że danego dnia jest tylko ginekolog onkolog, i że jutro mogę podjechać w takich i takich godzinach i bez problemu ktoś mi zrobi. I normalnie bez wizyty tylko weszłam na 5min do gabinetu, dr lorenc pobrała i zapłaciłam w recepcji i tyle - gdybyś nie dała rady wytrzymać do wizyty, bo jak dasz radę to na wizycie ci pobierze.
    Clotrimazolum jest zabronione w 1trym. Jak napisałam do dr czy coś może polecić/zapisać zanim będzie wynik to mi odpisał że w 11tyg ciąży trzeba dokładnie wiedzieć co się dzieje bo dobieranie leków w ciemno może zaszkodzić. A jeśli to od luteiny to poprostu trzeba odstawić i odczekać dwa dni a objawy ustaną. I tak w sumie było, ale już nie byłam pewna czy to tylko ta luteina czy coś innego więc wolałam się upewnić. Docelowo można kupić ten proszek tantum rosa i stosować do przemywania ale tylko z zewnątrz, nie robić żadnych irygacji itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2021, 18:53

Starania od 2015
    3 nieudane IUI
    I transfer 12.2019❌
    II transfer 06.2020 ❌
    III transfer 09.2020 ❌
    MTHFR hetero
    PAI hetero
    Nadczynność tarczycy
    14.01 bhcg 348
    5.02 mamy ❤️
    27.09 Jagódka 🐻
  • Drzewko90 Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2021, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoni wrote:
    Ja napisałam do dr smsa, a on napisał że mam podjechać na ułańska i któryś lekarz mi zrobi wymaz. Ale zadzwoniłam wcześniej na ułańska i Agata mi powiedziała że danego dnia jest tylko ginekolog onkolog, i że jutro mogę podjechać w takich i takich godzinach i bez problemu ktoś mi zrobi. I normalnie bez wizyty tylko weszłam na 5min do gabinetu, dr lorenc pobrała i zapłaciłam w recepcji i tyle - gdybyś nie dała rady wytrzymać do wizyty, bo jak dasz radę to na wizycie ci pobierze.
    Clotrimazolum jest zabronione w 1trym. Jak napisałam do dr czy coś może polecić/zapisać zanim będzie wynik to mi odpisał że w 11tyg ciąży trzeba dokładnie wiedzieć co się dzieje bo dobieranie leków w ciemno może zaszkodzić. A jeśli to od luteiny to poprostu trzeba odstawić i odczekać dwa dni a objawy ustaną. I tak w sumie było, ale już nie byłam pewna czy to tylko ta luteina czy coś innego więc wolałam się upewnić. Docelowo można kupić ten proszek tantum rosa i stosować do przemywania ale tylko z zewnątrz, nie robić żadnych irygacji itp.

Napisałam do doktora, czekam za odpowiedzią, Dzięki 🙂

‹‹ 167 168 169 170 171 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ