X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Zauważyłam, że Rysiu ma swój schemat i nie lubi jak mu się ingeruje 😅

Niestety nie poznaliśmy przyczyny straty. Jeszcze w ciąży miałam robione badanie genetyczne na trisomie 13, 18 i 21 oraz monosomie X. Poznaliśmy wtedy też płeć - dziewczynka. Prenatalne też wyszły książkowo.
    Do tego momentu chodziłam na USG co 2 tygodnie, ale po prenatalnych zgodziłam się z lekarzem, że wystarczy badanie co 4 tygodnie. Na następnym USG w 18-tym tygodniu okazało się, że serduszko nie bije i że dziecko niewiele urosło od ostatniego badania. W szpitalu zostały pobrane próbki na badania genetyczne i histopatoligiczne, ale niestety nie wyjaśniły przyczyny.
    Bardzo mi przykro... Z jaką obstawa leków podchodzisz teraz ?

Mysza123, Giosiek lubią tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefertiti89 wrote:
    Cześć :) Podczytuje Was od jakiegoś czasu. Jesteśmy z mężem przed podjęciem decyzji o AK. Rozważamy eurofertil lub reprofit. Bardziej skłaniamy się ku reprofit. Jakie jest Wasze zdanie na temat tych dwóch klinik jeśli chodzi o AK?
    A jeśli chodzi o nas, to ja mam 34 lata, mąż również. Jesteśmy po 3 nieudanych procedurach. Dwie były w Polsce, a jedna w Eurofertil u Lachciny. W Polsce w pierwszej procedurze nic nie przetrwało do 5 doby, w drugiej mieliśmy 3 zarodki 3 dniowe. W Czechach po jednej mini też zostaliśmy z niczym. Ja mam endometriozę, a mąż wyniki dobre.
    Witamy ! Wiesz każdy chwali tam gdzie uzyska ciążę, ale prawda obiektywna jest taka, że im więcej masz komórek na starcie tym większe masz szansę na uzyskanie zarodków plus potem na ciążę. Więc o ile finanse nie są przeszkodą - to wybralabym reprofit. W Eurofertil za pakiet 6 komórek mamy kwotę prawie 21 tys. zł, była gwarancja 2 blastocyst, mamy 5. Eurofertil jest po prostu tańszy, ceny transferow też są niższe.

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Bardzo mi przykro... Z jaką obstawa leków podchodzisz teraz ?

Dziękuję! 🙂
    Mam tylko Estrofem, Utrogestan, Acard oraz heparynę od transferu. Nie mam nic z obstawy immuno, bo z tych badań co robiłam, to lekarze nie widzą zasadności.
    Dzięki kochanej koleżance z forum (pozdrawiam jeśli czytasz 😚), mam termin u Paśnika na koniec marca. Także jakby ten transfer się nie udał, to do kolejnego chcę podchodzić przebadana też pod kątem immuno.
    Plus badamy ewentualne pozostałe zarodki.

age.png

Starania od 06.2012
    Dwie kliniki w DE (2016-2019): 3 IUI, 1x IVF, 4x ICSI (6 zarodków, 4 transfery)
    Eurofertil Ostrava (2020-2022): 2x ICSI (6 zarodków, 5 transferów - 1x cb i poronienie zatrzymane 14 tc/18 tc)
    Reprofit Brno (2023): 1x ICSI (5 zarodków, 2 transfery - 1x cb i Princess na świecie 😍)
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Te 7 super rokuje! Wiadomo najtrudniejsze przed nimi, trzymam kciuki

Tak, teraz decydujące dwa dni 🍀
    Dziękuję za kciuki! 😊
    monester wrote:
    W Eurofertil za pakiet 6 komórek mamy kwotę prawie 21 tys. zł, była gwarancja 2 blastocyst, mamy 5.

Rewelacyjny wynik! Gratuluję! 😊

age.png

Starania od 06.2012
    Eurofertil Ostrava (2020-2022): 2x ICSI (6 zarodków, 5 transferów - 1x cb i poronienie zatrzymane 14 tc/18 tc)
    Reprofit Brno (2023): 1x ICSI (5 zarodków, 2 transfery - 1x cb i Princess na świecie 😍)
  • monester Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Rewelacyjny wynik! Gratuluję! 😊
    Niebadane są, więc na pewno nie wszystkie mają potencjał, ale ze 3 powinny mieć statystycznie skoro dawczyni 27 lat. Ja podchodzę na pełnej obstawie - heparyna acard intralipid accofil encorton. Dodatkowo biorę też glucpphage i euthyrox, więc jestem ciekawa co z tego wyniknie. I wiesz w Eurofertil to jakoś Lenka te zarodki umie robić 😀 no z tego co widzę po forum to rękę ma sprawna jak już ma dobre komórki.

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Niebadane są, więc na pewno nie wszystkie mają potencjał, ale ze 3 powinny mieć statystycznie skoro dawczyni 27 lat. Ja podchodzę na pełnej obstawie - heparyna acard intralipid accofil encorton. Dodatkowo biorę też glucpphage i euthyrox, więc jestem ciekawa co z tego wyniknie. I wiesz w Eurofertil to jakoś Lenka te zarodki umie robić 😀 no z tego co widzę po forum to rękę ma sprawna jak już ma dobre komórki.

Tak, Lenka ma rękę do tworzenia zarodków 😊 Ogólnie to świetna z niej babka ☺️
    Widzę, że jesteś tak obstawiona, że lepiej już praktycznie się nie da 😬
    Leki na cukrzycę i tarczycę, to domyślam się dlaczego. A te pozostałe na immuno, to masz profilaktycznie czy coś Ci tam znaleźli?

age.png

Starania od 06.2012
  • monester Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Tak, Lenka ma rękę do tworzenia zarodków 😊 Ogólnie to świetna z niej babka ☺️
    Widzę, że jesteś tak obstawiona, że lepiej już praktycznie się nie da 😬
    Leki na cukrzycę i tarczycę, to domyślam się dlaczego. A te pozostałe na immuno, to masz profilaktycznie czy coś Ci tam znaleźli?
    Mam chyba komplet, kir AA, dodatnie Ana, mutacje pai jakaś, przy której wskazana jest heparyna plus ta co wymaga folianow.

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Mam chyba komplet, kir AA, dodatnie Ana, mutacje pai jakaś, przy której wskazana jest heparyna plus ta co wymaga folianow.

Ok! Rozumiem. Czyli faktycznie masz wskazania, bo wiem, że w Polsce lekarze często dają leki profilaktycznie.
    A mówiłaś Ryśkowi o tym wszystkim co bierzesz? Komentował to jakoś?

age.png

Starania od 06.2012
  • monester Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Ok! Rozumiem. Czyli faktycznie masz wskazania, bo wiem, że w Polsce lekarze często dają leki profilaktycznie.
    A mówiłaś Ryśkowi o tym wszystkim co bierzesz? Komentował to jakoś?
    Mówiłam, powiedział, że z naszych immunologów dr Sydor to mądry lekarz i o ile nic nie będę wlewać do macicy to mogę sobie brać wszystko co zalecil. Mało tego, sam Rysiek zaproponował większą dawkę encortonu niż dr Sydor i dorzucił sam acard;) wiec ja nie wiem skąd takie plotki chodzą, że on jest kategorycznym przeciwnikiem dodatkowych leków. Już go polskie pacjentki chyba trochę urobily 🤣

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Mówiłam, powiedział, że z naszych immunologów dr Sydor to mądry lekarz i o ile nic nie będę wlewać do macicy to mogę sobie brać wszystko co zalecil. Mało tego, sam Rysiek zaproponował większą dawkę encortonu niż dr Sydor i dorzucił sam acard;) wiec ja nie wiem skąd takie plotki chodzą, że on jest kategorycznym przeciwnikiem dodatkowych leków. Już go polskie pacjentki chyba trochę urobily 🤣

🤯
    No coś Ty? To jestem w szoku teraz!
    Mi mówił, że nie ma dowodów, że immunologia działa i żeby nie zawracać sobie tym głowy. Ale to było 3 lata temu, więc może dał się przekonać, bo pewnie większość pacjentek z Polski przychodziła do niego z zaleceniami immuno 😅
    Acard też mi dał, ale to chyba przez Estrofem (bierze się go żeby zapobiec chorobie zakrzepowo-zatorowej, którą Estrofem może wywołać). Za to nie chciał dać mi heparyny na PAI-1 homo. Po moich naleganiach dał mi dziecięcą dawkę 0,2 ml 😂

age.png

Starania od 06.2012
  • monester Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    🤯
    No coś Ty? To jestem w szoku teraz!
    Mi mówił, że nie ma dowodów, że immunologia działa i żeby nie zawracać sobie tym głowy. Ale to było 3 lata temu, więc może dał się przekonać, bo pewnie większość pacjentek z Polski przychodziła do niego z zaleceniami immuno 😅
    Acard też mi dał, ale to chyba przez Estrofem (bierze się go żeby zapobiec chorobie zakrzepowo-zatorowej, którą Estrofem może wywołać). Za to nie chciał dać mi heparyny na PAI-1 homo. Po moich naleganiach dał mi dziecięcą dawkę 0,2 ml 😂
    Mnie też mówił, że Czeszki nie biorą dodatkowych leków a wyniki mają takie same w udanych transferach i, że nie wierzy w immuno, ale encorton zwiększył 🤣 musiał się trochę wyrobić przy polskich pacjentkach i może jednak jakieś różnice zauważył ? Tylko, że Polki jadą do niego po kilku nieudanych procedurach w Polsce, więc powinny mieć słabsze wyniki a nie takie same, bo są trudniejszymi pacjentkami. Więc może jednak to immuno działa ;)

Giosiek lubi tę wiadomość

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Tylko, że Polki jadą do niego po kilku nieudanych procedurach w Polsce, więc powinny mieć słabsze wyniki a nie takie same, bo są trudniejszymi pacjentkami. Więc może jednak to immuno działa ;)

Trafne spostrzeżenie!
    Nie patrzyłam na to z tej strony 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2023, 21:43

age.png

Starania od 06.2012
  • monester Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela ❤️ widziałam na miesięcznym! Oczywiście kciuki dalej za przyrosty

Elka198321 lubi tę wiadomość

• Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a które badanie immu wskaże ewentualną potrzebę przyjęcia accofil?

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Dziewczyny, a które badanie immu wskaże ewentualną potrzebę przyjęcia accofil?
    Badanie KIR

Nowa na forum lubi tę wiadomość

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela, widziałam na miesięcznym Twoją piękną betę!!! Gratuluję!!! 😊
    Kciuki za przyrosty 🍀🍀✊✊

Elka198321 lubi tę wiadomość

age.png

Starania od 06.2012
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poryczałam się...tak mamy betę 19,3;-)

Giosiek, Gosia Samosia, monester, Nowa na forum, spineczka lubią tę wiadomość

• Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Badanie KIR
    Dzięki, jakoś nie do końca ogarniam te badania. Czy immunofenotyp, ana1 i test cba mają sens przy kd? Któreś chyba nie ma, ale nie jestem pewna

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Dzięki, jakoś nie do końca ogarniam te badania. Czy immunofenotyp, ana1 i test cba mają sens przy kd? Któreś chyba nie ma, ale nie jestem pewna
    Imunofenotyp ci pokaże jak agresywny jest Twój organizm, Ana czy agresja jest na samego siebie i jeśli tak to potem ana2-3 żeby wiedzieć co to za przeciwciała , więc jak najbardziej tu nie ma znaczenia czy twoja komórka czy darowana. Badania znaczenie mają ale jak przychodzi do leczenia to wychodzi, że encorton i intralipid 🤣

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Dziękuję! 🙂
    Mam tylko Estrofem, Utrogestan, Acard oraz heparynę od transferu. Nie mam nic z obstawy immuno, bo z tych badań co robiłam, to lekarze nie widzą zasadności.
    Dzięki kochanej koleżance z forum (pozdrawiam jeśli czytasz 😚), mam termin u Paśnika na koniec marca. Także jakby ten transfer się nie udał, to do kolejnego chcę podchodzić przebadana też pod kątem immuno.
    Plus badamy ewentualne pozostałe zarodki.
    Kochana widząc po sobie zrób test uma 1 dzień przed transferem...u mnie nieczulam skurczy a jednak były dostałam leki dożylnie i biorę nospe forte 3x1
    Pilnuj progesteron w dniu transferu jeśli za mały jest upomnij o dodatkowe leki lub zwiększenie dawki

‹‹ 10 11 12 13 14 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ