In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Giosiek wrote:Zauważyłam, że Rysiu ma swój schemat i nie lubi jak mu się ingeruje 😅
Niestety nie poznaliśmy przyczyny straty. Jeszcze w ciąży miałam robione badanie genetyczne na trisomie 13, 18 i 21 oraz monosomie X. Poznaliśmy wtedy też płeć - dziewczynka. Prenatalne też wyszły książkowo.
Do tego momentu chodziłam na USG co 2 tygodnie, ale po prenatalnych zgodziłam się z lekarzem, że wystarczy badanie co 4 tygodnie. Na następnym USG w 18-tym tygodniu okazało się, że serduszko nie bije i że dziecko niewiele urosło od ostatniego badania. W szpitalu zostały pobrane próbki na badania genetyczne i histopatoligiczne, ale niestety nie wyjaśniły przyczyny.Mysza123, Giosiek lubią tę wiadomość
-
Nefertiti89 wrote:Cześć Podczytuje Was od jakiegoś czasu. Jesteśmy z mężem przed podjęciem decyzji o AK. Rozważamy eurofertil lub reprofit. Bardziej skłaniamy się ku reprofit. Jakie jest Wasze zdanie na temat tych dwóch klinik jeśli chodzi o AK?
A jeśli chodzi o nas, to ja mam 34 lata, mąż również. Jesteśmy po 3 nieudanych procedurach. Dwie były w Polsce, a jedna w Eurofertil u Lachciny. W Polsce w pierwszej procedurze nic nie przetrwało do 5 doby, w drugiej mieliśmy 3 zarodki 3 dniowe. W Czechach po jednej mini też zostaliśmy z niczym. Ja mam endometriozę, a mąż wyniki dobre. -
monester wrote:Bardzo mi przykro... Z jaką obstawa leków podchodzisz teraz ?
Dziękuję! 🙂
Mam tylko Estrofem, Utrogestan, Acard oraz heparynę od transferu. Nie mam nic z obstawy immuno, bo z tych badań co robiłam, to lekarze nie widzą zasadności.
Dzięki kochanej koleżance z forum (pozdrawiam jeśli czytasz 😚), mam termin u Paśnika na koniec marca. Także jakby ten transfer się nie udał, to do kolejnego chcę podchodzić przebadana też pod kątem immuno.
Plus badamy ewentualne pozostałe zarodki. -
monester wrote:Te 7 super rokuje! Wiadomo najtrudniejsze przed nimi, trzymam kciuki
Tak, teraz decydujące dwa dni 🍀
Dziękuję za kciuki! 😊
monester wrote:W Eurofertil za pakiet 6 komórek mamy kwotę prawie 21 tys. zł, była gwarancja 2 blastocyst, mamy 5.
Rewelacyjny wynik! Gratuluję! 😊 -
Giosiek wrote:Rewelacyjny wynik! Gratuluję! 😊
-
monester wrote:Niebadane są, więc na pewno nie wszystkie mają potencjał, ale ze 3 powinny mieć statystycznie skoro dawczyni 27 lat. Ja podchodzę na pełnej obstawie - heparyna acard intralipid accofil encorton. Dodatkowo biorę też glucpphage i euthyrox, więc jestem ciekawa co z tego wyniknie. I wiesz w Eurofertil to jakoś Lenka te zarodki umie robić 😀 no z tego co widzę po forum to rękę ma sprawna jak już ma dobre komórki.
Tak, Lenka ma rękę do tworzenia zarodków 😊 Ogólnie to świetna z niej babka ☺️
Widzę, że jesteś tak obstawiona, że lepiej już praktycznie się nie da 😬
Leki na cukrzycę i tarczycę, to domyślam się dlaczego. A te pozostałe na immuno, to masz profilaktycznie czy coś Ci tam znaleźli? -
Giosiek wrote:Tak, Lenka ma rękę do tworzenia zarodków 😊 Ogólnie to świetna z niej babka ☺️
Widzę, że jesteś tak obstawiona, że lepiej już praktycznie się nie da 😬
Leki na cukrzycę i tarczycę, to domyślam się dlaczego. A te pozostałe na immuno, to masz profilaktycznie czy coś Ci tam znaleźli? -
monester wrote:Mam chyba komplet, kir AA, dodatnie Ana, mutacje pai jakaś, przy której wskazana jest heparyna plus ta co wymaga folianow.
Ok! Rozumiem. Czyli faktycznie masz wskazania, bo wiem, że w Polsce lekarze często dają leki profilaktycznie.
A mówiłaś Ryśkowi o tym wszystkim co bierzesz? Komentował to jakoś? -
Giosiek wrote:Ok! Rozumiem. Czyli faktycznie masz wskazania, bo wiem, że w Polsce lekarze często dają leki profilaktycznie.
A mówiłaś Ryśkowi o tym wszystkim co bierzesz? Komentował to jakoś? -
monester wrote:Mówiłam, powiedział, że z naszych immunologów dr Sydor to mądry lekarz i o ile nic nie będę wlewać do macicy to mogę sobie brać wszystko co zalecil. Mało tego, sam Rysiek zaproponował większą dawkę encortonu niż dr Sydor i dorzucił sam acard;) wiec ja nie wiem skąd takie plotki chodzą, że on jest kategorycznym przeciwnikiem dodatkowych leków. Już go polskie pacjentki chyba trochę urobily 🤣
🤯
No coś Ty? To jestem w szoku teraz!
Mi mówił, że nie ma dowodów, że immunologia działa i żeby nie zawracać sobie tym głowy. Ale to było 3 lata temu, więc może dał się przekonać, bo pewnie większość pacjentek z Polski przychodziła do niego z zaleceniami immuno 😅
Acard też mi dał, ale to chyba przez Estrofem (bierze się go żeby zapobiec chorobie zakrzepowo-zatorowej, którą Estrofem może wywołać). Za to nie chciał dać mi heparyny na PAI-1 homo. Po moich naleganiach dał mi dziecięcą dawkę 0,2 ml 😂 -
Giosiek wrote:🤯
No coś Ty? To jestem w szoku teraz!
Mi mówił, że nie ma dowodów, że immunologia działa i żeby nie zawracać sobie tym głowy. Ale to było 3 lata temu, więc może dał się przekonać, bo pewnie większość pacjentek z Polski przychodziła do niego z zaleceniami immuno 😅
Acard też mi dał, ale to chyba przez Estrofem (bierze się go żeby zapobiec chorobie zakrzepowo-zatorowej, którą Estrofem może wywołać). Za to nie chciał dać mi heparyny na PAI-1 homo. Po moich naleganiach dał mi dziecięcą dawkę 0,2 ml 😂Giosiek lubi tę wiadomość
-
monester wrote:Tylko, że Polki jadą do niego po kilku nieudanych procedurach w Polsce, więc powinny mieć słabsze wyniki a nie takie same, bo są trudniejszymi pacjentkami. Więc może jednak to immuno działa
Trafne spostrzeżenie!
Nie patrzyłam na to z tej strony 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2023, 21:43
-
Ela, widziałam na miesięcznym Twoją piękną betę!!! Gratuluję!!! 😊
Kciuki za przyrosty 🍀🍀✊✊Elka198321 lubi tę wiadomość
-
Nowa na forum wrote:Dzięki, jakoś nie do końca ogarniam te badania. Czy immunofenotyp, ana1 i test cba mają sens przy kd? Któreś chyba nie ma, ale nie jestem pewna
-
Giosiek wrote:Dziękuję! 🙂
Mam tylko Estrofem, Utrogestan, Acard oraz heparynę od transferu. Nie mam nic z obstawy immuno, bo z tych badań co robiłam, to lekarze nie widzą zasadności.
Dzięki kochanej koleżance z forum (pozdrawiam jeśli czytasz 😚), mam termin u Paśnika na koniec marca. Także jakby ten transfer się nie udał, to do kolejnego chcę podchodzić przebadana też pod kątem immuno.
Plus badamy ewentualne pozostałe zarodki.
Pilnuj progesteron w dniu transferu jeśli za mały jest upomnij o dodatkowe leki lub zwiększenie dawki