In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Angelles wrote:To powiem Wam,że jesteście skarbnicą wiedzy. Jestem już po wizycie u dr.Sydora.
Mam powtórzyć jeszcze raz kurację na stan zapalny endometrium. Dostałam Flebogamma DIF czyli immunoglobuliny przed transferem i jak się uda w 4 tc. Dołączył mi Prograf, Acard. Zostawił Accofil i kazał zrezygnować z Encortonu.
Oczywiście muszę upewnić się że beta spadła więc zaraz jadę oddać krew może jutro będą wyniki. Chciałabym jeszcze w listopadzie z tym podziałać . A jak się czulyście podczas i po podaniu tych immunoglobulin. I w sumie to jest chore, że skoro człowiek ma skierowanie i dawkowanie to nie podadzą mu tego w szpitalu na jakimś oddziale dziennym.
Ja się czułam po wlewach super, zero skutków ubocznych, wiele dziewczyn też z tego co czytałam
Trzymam kciuki - ten zestaw leków się sprawdza Sydorowi, jak wróciłam do niego z pozytywnymi wieściami sam mi powiedział,że nie chciał dawać nadziei, ale sprawdza mu się to przy KD (jak nie ma problemu oczywiście z samym zarodkiem). Ja też profilaktycznie przed transferem udanym miałam antybiotyk na endometrium jeszcze miesiąc przed (miałam rok wcześniej kuracje i była cb).
To jest chore,że kliniki tyle kasują za te wlewy..
Trzymam kciuki nie poddawaj się 🩷piłka jest w grze!Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października, 22:00
Angelles lubi tę wiadomość
👩36l endometrioza, niedoczynność tarczycy, Amh 0.9 🧔🏻♂️35l zdrowy
🖇 Starania z przerwami od 10/2019
🩺 2021-2023 leczenie endometriozy (III laparoskopie, 6m sztucznej menopauzy 💉Zoladex).
☘️ I IVF 07/2023 ❄️
08/2023 - histeroskopia diagnostyczna, NK, CD138, EndoBiome, próbny transfer. Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
FET- 03/2024 - 6dpt - 7.2, 8dpt - 31,30- cb 💔 (accofil)
☘️ II IVF 11/2024 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard, intralipid).
☘️ III IVF 02/2025 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard, atosiban)
🍀 IV IVF 04/2025 ❄️❄️ - FET 22/04 ❄️- 6dpt - ⏸ 7dpt - 52 🥹, 10dpt - 236 🥹 13dpt - 1362, 16dpt - 5134 (acard, neoparin, prograf, accofil, 2x immunoglobuliny).
4 IVF / 4 transfery / jeden 4BB -Baby Girl 🩷 🍼

-
Dziewczyny,
A jak to jest z tym badaniem zarodków?
Mam 2, jednen najlepszy stracony:(
Dwa dalej bardzo dobrej jakości. Jakie są ceny i jak to się w ogóle odbywa? Muszą odmrozić i od nowa zamrozić? Jakie jest ryzyko, że coś "popsują" i ile czeka się na wynik? Z tego co gdzieś tam na forum czytałam też można od razu poznać płeć. Czy to trzeba mieć jakieś zalecenia od lekarza prowadzącego czy tak po prostu może sobie "zażyczyć" takie badanie z jakiś tam swoich powodów, oczywiście argumentacja jest. -
Asssia wrote:Dziewczyny,
A jak to jest z tym badaniem zarodków?
Mam 2, jednen najlepszy stracony:(
Dwa dalej bardzo dobrej jakości. Jakie są ceny i jak to się w ogóle odbywa? Muszą odmrozić i od nowa zamrozić? Jakie jest ryzyko, że coś "popsują" i ile czeka się na wynik? Z tego co gdzieś tam na forum czytałam też można od razu poznać płeć. Czy to trzeba mieć jakieś zalecenia od lekarza prowadzącego czy tak po prostu może sobie "zażyczyć" takie badanie z jakiś tam swoich powodów, oczywiście argumentacja jest.
Cześć! To chyba zależy gdzie. My w Invikcie mieliśmy najpierw konsultację z genetykiem, który dał nam zgodę na badanie. Też nam mówili, że od dawczyń raczej nie badają, ale my mieliśmy wskazania. Potem po zapłodnieniu ze wszystkich uzyskanych zarodków pobierana była biopsja, a zarodki zamrażanie, więc teraz kiedy zostały nam jeszcze dwa zarodki do zbadania, rozmrażają tylko materiał z biopsji, a zarodki dopiero przed transferem. Płeć jest podana na raporcie z badania, ale nie każda klinika chyba podaje. Gyncentrum nie podaje, Invicta tak, ale nie wybierasz zarodka z określoną płcią (bo w PL nie wolno, tak nam powiedziano) tylko lekarz wybiera najlepszy zarodek z przebadanych. Dziwi mnie niechęć do wydawania zgody na badania pgt, przecież i tak my za to płacimy.
Angelles lubi tę wiadomość
Ona 42
tarczyca zdrowa,
brak endometriozy,
kariotyp prawidłowy
brak chorób przewlekłych
homocysteina w normie
On 43
cukrzyca II typu - avamina, amaryl
kariotyp prawidłowy
morfologia 3%
całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
ruchliwość 63%
fragmentacja 85,81% prawidłowych
05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe
histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków
IVF 02.2025 start procedury z KD
AMH 01.2025 0.96 ng/ml
6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
transfer nr 2 - 4.08 -
Tak 40% to było maxAsssia wrote:Angelles, bardzo mi przykro:(
Podłączam się również do pytania. Mam już wynik cross - match i niestety pozytywny i całkiem duży mam procent powyżej wyniku pozytywnego:( Nie wiem co teraz:( Czekam jeszcze na allo-mlr.
Wiecie w ogóle jakie są optymalne wartości dla cross-match i allo (tu chyba 40% mówił mi immunolog)?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada, 09:03
♀️♂️ obydwoje po 38
On - zdrowy
Ona: AMH (1.26-2.2023, 1.08-5.2023,O.26- 1.2024)
Allo mlr:28.3
Cross mach:35.9
CMT:9%
przeciwciaka: ujemne
V Leiden: ujemny
Czynnik II (protrombiny) brak mutacji
Czynnik VR2: brak mutacji
MTHFR: układ heterozygotyczny
Zespół łamliwego chromosomu X: brak
KirBxzdel2DL5,2DS1,2DS5,
Obydwoje HLA-C: C2C2
Pod opieką kliniki od 2023
3 próby na swoich komórkach, KRAKOVI
1)jedna blas,chora po PGT
2)nic nie dotrwało do5dob
3) mini stymu - no answer
DECYZJA KD, INVICTA
dawczyni 25 lat:
6 kom, 4 blastocysty( 511,522,523), PGT: 3 ok
1 transfer: 11.2024 - beta 0
Atosiban na moją prośbę:
2 transfer: 03.2025- beta 0
Histeroskopia- stan zapalny endo(10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox)
3 transfer: 06.2025, poronienie w 8 t.c 💔
znowu:10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox
NOWA DAWCZYNI-25l
6 komórek, 4 blasto(2x:511 i 2x:522)
Po PGT: 2 ok (511 i 522)
Encorton, Accofil, Clexane,No spa,Prolutex
15.10 transfer 511
6dpt: beta 8 ♥️ -
Angelles pytałaś o dawkowanie intralipidu też
Mi paśnik zalecił dwa razy po transferze chyba w 6 i 8 tygodniu ciąży i miałam dwa razy wcześniej.Dr Jarosz zaleciła mi 2 tyg przed transferem,w dniu transferu lub dzień przed i potem co dwa tygodnie chyba do 12 tygodnia ciąży
Ja miałam komórki NK na poziomie 22% więc wysoko
A zmieniając temat postanowiłam zrobić histeroskopie z badaniem CD 138 na stan zapalny endometrium
Mam mieć 4.12 w invikcie i od razu mi zrobia scratching endometrium ( biopsję)
2017-endometrioza
2018-POF/POI
2018-decycja o KD , uzyskane 3 zarodki
2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)
porod w 38 t, ciąża zagrożona ( krwiak, skrócona szyjka)
2025-decyzja o KD invicta, kwalifikacja do refundacji z MZ -
Dzięki. A nie myślałaś o zrobieniu histeroskopii w szpitalu? Pytam ponieważ ja poszłam do jednego z moich lekarzy spoza kliniki, który orientował się w mojej sytuacji i wziął mnie do siebie na oddział parę dni później i wykonał histeroskopie. I nic za to nie zapłaciłam. Wszystko normalnie w znieczuleniu bo powiedziałam, że mam już dosyć wszystkiego 😜😂 Wynik był też szybko i jeszcze receptę dostałam przy odbiorze wyników od razu. Wogóle opowiem Wam śmieszną historię. Kiedy odbierałam wynik byłam w stresie po nieudanych 2 KD i liczyłam że ten stan zapalny się pojawi ( żeby mieć punkt zaczepienia do dalszych działań). Jak dostałam kartkę i zobaczyłam że mam to się ze szczęścia popłakałam ( głupia myślałam wtedy, że to mój jedyny problem jak widać parę miesięcy później jednak nie😜). Kobieta z rejestracji jak to zobaczyła pobiegła po lekarza który przyszedł i mi mówi ,,proszę pani na spokojnie to się leczy będzie dobrze" a ja na to, że to ze szczęścia😂😂😂Baylee wrote:Angelles pytałaś o dawkowanie intralipidu też
Mi paśnik zalecił dwa razy po transferze chyba w 6 i 8 tygodniu ciąży i miałam dwa razy wcześniej.Dr Jarosz zaleciła mi 2 tyg przed transferem,w dniu transferu lub dzień przed i potem co dwa tygodnie chyba do 12 tygodnia ciąży
Ja miałam komórki NK na poziomie 22% więc wysoko
A zmieniając temat postanowiłam zrobić histeroskopie z badaniem CD 138 na stan zapalny endometrium
Mam mieć 4.12 w invikcie i od razu mi zrobia scratching endometrium ( biopsję)
Popatrzyl na mnie jak na nienormalną po czym po chwili sam dodał ,,aaaaa to Pani się pewnie stara. To z takim wynikiem to raczej szans na ciążę nie było. Teraz może będzie już tylko lepiej. Powodzenia". Takie to przeboje z niepłodnością poniekąd idiopatyczną, że człowiek cieszy się jak mu coś znajdą.
Baylee, Asssia lubią tę wiadomość
♀️♂️ obydwoje po 38
On - zdrowy
KirBxzdel2DL5,2DS1,2DS5,
DECYZJA KD, INVICTA
dawczyni 25 lat:
Atosiban na moją prośbę:
NOWA DAWCZYNI-25l
15.10 transfer 511
Nieźle,ale tak zgadzam się że człowiek woli wiedzieć co mu jest niż błądzić po omacku.
Ja niestety mam płatna, tzn niby invicta robi na NFZ ale płatne znieczulenie, spotkanie z anestezjologiem, biopsja itp także jak wszystko dodałam to wyszło ponad 2 tysiące 🫣🤣 ja bym pewnie i chciała spróbować na NFZ takie standardowe gdzie się za nic nie płaci ale mam już za dużo na głowie i bardzo mało czasu,także trudno zapłacę
A jak u Ciebie? Będziesz jeszcze betę sprawdzać?2017-endometrioza
2018-POF/POI
2018-decycja o KD , uzyskane 3 zarodki
2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)
porod w 38 t, ciąża zagrożona ( krwiak, skrócona szyjka)
2025-decyzja o KD invicta, kwalifikacja do refundacji z MZ -
Tak betę sprawdziłam i wczoraj wieczorem wynosiła już tylko 50. Dzisiaj rozpoczęłam antybiotykoterapię - kolejna na wszelki ,,w" na stan zapalny endo zgodnie z zaleceniami immunologa. Chce to sobie ogarnąć przed kolejnym cyklem. Mąż ogarnie immunoglobuliny w Czechach. Ja miejsce podania.
Baylee lubi tę wiadomość
♀️♂️ obydwoje po 38
On - zdrowy
KirBxzdel2DL5,2DS1,2DS5,
DECYZJA KD, INVICTA
dawczyni 25 lat:
Atosiban na moją prośbę:
NOWA DAWCZYNI-25l
15.10 transfer 511
Trzeba być pozytywnej myśli. Może nie obędzie się bez opóźnień 🙂KarolinaKika wrote:O ile dostanę okres na czas tak jak powinien być za 2 tygodnie ale powiedziała mi wczoraj lekarz że może się przestawić teraz że może będzie za 2 albo 4 lub nawet 6 tygodni 😏
Liczę na to że będzie na czas i w listopadzie transfer się odbędzie♀️♂️ obydwoje po 38
On - zdrowy
KirBxzdel2DL5,2DS1,2DS5,
DECYZJA KD, INVICTA
dawczyni 25 lat:
Atosiban na moją prośbę:
NOWA DAWCZYNI-25l
15.10 transfer 511