X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • sandri_1 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mergelka a czym próbujecie poprawić parametry nasienia?

w4sqs65ge24sefoo.png
  • Mergelka Koleżanka

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niczym chyba nie da rady poprawić :(

2018.08. ICSI - transfer 2 zarodków :(
    AMH 0.79 czerwiec 2018r
    AMH 0.16 czerwiec 2017r
    AMH 0.78 czerwiec 2016 r. Fsh - 5, LH - 1.97 .
    2007- poród cc ( córka) ciąża naturalna, mąż - obniżone parametry nasienia
    37 lat :(
  • Lil_m Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KateKum wrote:
    Dzień dobry dziewczyny :)
    Mam pytanie kiedy powinno badać się estradiol i jaki powinien być oraz jaki powinien być wynik lh
    E2 wg wskazań lekarza, na początku cyklu powinien być niski i rosnąć bliżej owu - ok.200 powinno oznaczać dojrzały pęcherzyk. Wysoki estradiol na początku cyklu może wskazywać ma torbiel z niepękniętego pęcherzyka z poprzedniego cyklu.
    A normy powinny być wskazane na wynikach, czasem laby podają w różnych jednostkach.

Lukrecja lubi tę wiadomość

Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
    VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
    MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja90 wrote:
    dziewczyny a myslicie ze przy tak niskim amh jest szansa ze np jedna procedura nie wyjdzie bo nie bedzie komorek a kolejna ze cos urosnie? jaki protokol bardziej polecacie przy niskim amh
    Znowu niechcący polubiłam :(
    Może się zdarzyć, że w jednym cyklu będziesz mieć więcej jajek. Niestety cykl cyklowi nie równy.
    Przy niskim amh to albo kroki protokół, albo stymulacja na cyklu własnym.

Margelka, leki po stymulacji tyle kosztują, niestety.. Lekarze zazwyczaj wypisują je na 2 tygodnie.
    Moim zdaniem powinni dawać tyle co do transferu, a potem po transferze więcej wypisać. Nikt nie myśli o naszej kieszeni.
    Nie myśl narazie negatywnie, a nóż cię zaskoczy któraś z twoich komórek :)
    Kochana, a jakie parametry nasienia ma twój m, skoro mówisz ze nie da się poprawić.

• sandri_1 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym próbowała. My się długo z mężem staraliśmy. Nie robiliśmy nigdy badań ale mąż ma kiepska dietę. Pewnie to inne przyczyny złej jakości nasienia. Ale ja bym na waszym miejscu próbowała. Podawałam mężowi m.in cynk selen l-karnityne wit c d e. Próbować warto. Ja na jakość owulacji brałam dong quai i castagnus. Przy niskim amh warto ponoć brać antyoksydanty.

w4sqs65ge24sefoo.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edloteh wrote:
    Znowu niechcący polubiłam :(
    Może się zdarzyć, że w jednym cyklu będziesz mieć więcej jajek. Niestety cykl cyklowi nie równy.
    Przy niskim amh to albo kroki protokół, albo stymulacja na cyklu własnym.

Margelka, leki po stymulacji tyle kosztują, niestety.. Lekarze zazwyczaj wypisują je na 2 tygodnie.
    Moim zdaniem powinni dawać tyle co do transferu, a potem po transferze więcej wypisać. Nikt nie myśli o naszej kieszeni.
    Nie myśl narazie negatywnie, a nóż cię zaskoczy któraś z twoich komórek :)
    Kochana, a jakie parametry nasienia ma twój m, skoro mówisz ze nie da się poprawić.
    Dziewczyny wytrzymalam całe 4 dni bez forum ;D zaszla juz któraś w ciążę mam nadzieje! :D weszlam dzis na chwile i od razu w pierwszym poscie czytam o niskim AMH i krotkim protokole i jak mam sie nie odezwac? ;)

Edloteh mozesz napisac skad masz info, ze niakie AMH to krotki protokół? I dlaczego-lepsza jakość komorek, wiecej komorek? Mniejsze wypstrykanie poziomu AMH?

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandri_1 wrote:
    Niezapominajka5 próbowałaś z jakimiś ziołami wzmocnić owulacje?
    Nie próbowałam z żadnymi ziołami. Masz jakieś konkretne na myśli?:) Teraz biorę omega med optima,bo tak doradził Grygoruk przed poprzednim IMSI. Biorę jeszcze eutyrox 50 (75 obniżyła mi tsh do 0,01).
    Zastanawiałam się nad DHEA, ale przestraszyłam się,że przedobrze i narobię więcej szkód niż pożytku.
    Ogólnie dziewczyny to ja mam ogromnego pecha w każdym podejściu. Zawsze coś idzie nie tak- głównie o lekarzy chodzi.
    Poza tym teraz jestem na tabletkach anty, a widzę,że większość z Was uważa,że wyciszenie przy niskim amh nie jest zbyt dobre.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2019, 07:00

Bea77_2 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Dziewczyny wytrzymalam całe 4 dni bez forum ;D zaszla juz któraś w ciążę mam nadzieje! :D weszlam dzis na chwile i od razu w pierwszym poscie czytam o niskim AMH i krotkim protokole i jak mam sie nie odezwac? ;)

Edloteh mozesz napisac skad masz info, ze niakie AMH to krotki protokół? I dlaczego-lepsza jakość komorek, wiecej komorek? Mniejsze wypstrykanie poziomu AMH?
    Kochana, to od lekarzy i z publikacji anglojęzycznych. Kobiety z niskim amh to zazwyczaj poor responder, wiec raczej nie ma mowy o dużej liczbie ocytow. W przypadku długiego protokołu (po wyciszaniu) potrzebne są zazwyczaj większe dawki leków, co nie daje przełożenia na wyniki stymualcji, czyli wartościowych ocytow. Nie pisałam ze więcej komórek to lepiej.
    Kobietom z niskim amh zazwyczaj rozpisuje się krótki z antagonista, albo mieszany, bo daje zazwyczaj lepsze efekty. I nie potrzeba tyle leków brać.
    Oczywiście każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie. I mogą się zdarzyć wyjątki.

A tak z ciekawości które z was szły długim ostatnio?

Ps. Jak robią się torbiele albo hormony szaleją, to lekarze dają długi.

Bea77_2, 4me lubią tę wiadomość

• Lil_m Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio usłyszałam podczas usg, że widać, że jajniki są wyciszone, więc nie ma sensu dodatkowo blokować się antykami. A było to już, gdy objawy POF mi wróciły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2018, 22:51

Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
    VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
    MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:

Krótki protokół lepszy u starszych kobiet, wiec pewnie też u tych z niskim AMH. Ja to rozumiem tak, że przy długim wycisza się jajniki najpierw i jaki to ma sens gdy rezerwa niska? Nie ma żadnego, wręcz zaszkodzić tylko może. U mnie dlugi protokol to byla jakas porazka, a amh mialam w miare normalne.
    A tak w ogóle to mi lekarz powiedział, że odchodzi się od długiego protokołu, nawet u kobiet z wysokim ryzykiem przestymulowania.

edloteh, Bea77_2 lubią tę wiadomość

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandri_1 wrote:
    Ja bym próbowała. My się długo z mężem staraliśmy. Nie robiliśmy nigdy badań ale mąż ma kiepska dietę. Pewnie to inne przyczyny złej jakości nasienia. Ale ja bym na waszym miejscu próbowała. Podawałam mężowi m.in cynk selen l-karnityne wit c d e. Próbować warto. Ja na jakość owulacji brałam dong quai i castagnus. Przy niskim amh warto ponoć brać antyoksydanty.

Co do poprawy parametrów to są badania, że u otyłych mężczyzn każde schudnięcie poprawia parametry. Że podobno tkanka tłuszczową, produkując esteogen i utrudniając jego przekształcenie w testosteron, tak źle działa na nasienie. Wiec mój partner się już od wielu miesięcy odchudza w nadziei że to coś da. 10 kg już poszło. Dieta, sport, wziął się bardzo za siebie. Mam nadzieję, że uda się nam zrobić gdzieś znów badanie nasienia to powiem czy pomogło.

sandri_1 lubi tę wiadomość

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Krótki protokół lepszy u starszych kobiet, wiec pewnie też u tych z niskim AMH. Ja to rozumiem tak, że przy długim wycisza się jajniki najpierw i jaki to ma sens gdy rezerwa niska? Nie ma żadnego, wręcz zaszkodzić tylko może.
    Dokładnie. U nas już zazwyczaj nie ma czego wyciszać

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandri_1 wrote:
    Chciałabym żeby to zadziałało na wyniki nasienia mojego m. Niestety, przeszedł kilka różnych kuracji, w tym tez te kombinowane ;) i bez dobrego efektu, a bywało ze i wyniki się pogorszyły.. Odżywia się bardzo zdrowo. Jest szczupły. Ćwiczy. Hormony ma wzorcowe. Androlog stwierdził że taka jego uroda

brenya77 lubi tę wiadomość

• Blastka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Co do poprawy parametrów to są badania, że u otyłych mężczyzn każde schudnięcie poprawia parametry. Że podobno tkanka tłuszczową, produkując esteogen i utrudniając jego przekształcenie w testosteron, tak źle działa na nasienie. Wiec mój partner się już od wielu miesięcy odchudza w nadziei że to coś da. 10 kg już poszło. Dieta, sport, wziął się bardzo za siebie. Mam nadzieję, że uda się nam zrobić gdzieś znów badanie nasienia to powiem czy pomogło.

Brenya77 byle twój m. nie przedobrzył z tym schudnięciem. Mój schódł mniej więcej 20 kg w ciągu 3 lat. Spodobało mu się bieganie, wciągnął się aż maratony zaczął biegać. I okazało się że nie zawsze sport to zdrowie bo parametry nasienia się pogorszyły do tego stopnia ze musieliśmy wziąć MACS magnetyczną selekcję plemników. A wydawało nam się że będą lepsze bo przecież schudł i zdrowo się odżywiał. Później znaleźliśmy artykuł na temat intensywnego wysiłku fizycznego że źle to może wpływać na paramertry nasienia. Dlatego zarzuciliśmy obydwoje intensywny wysiłek i bierzemy suplementy. Będziemy sie badać niedługo to się okaże czy coś to pomogło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2018, 00:51

• Mergelka Koleżanka

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 06:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy można też tu pisać na priv? Nie chciałabym zasmiecac wątku szczegółowym info a i też ni chialabym pisać tak żeby być od razu zidentyfikowana np przez męża :) który zabronił korzystania z forum i czytania netu. Zreszta jak ktoras z was ma konkretne pytania to myślę że priv byłoby dobra forma ale jestem tu nowa i jeszcze nie ogarniam :)

2018.08. ICSI - transfer 2 zarodków :(
    AMH 0.79 czerwiec 2018r
    AMH 0.16 czerwiec 2017r
    AMH 0.78 czerwiec 2016 r. Fsh - 5, LH - 1.97 .
    2007- poród cc ( córka) ciąża naturalna, mąż - obniżone parametry nasienia
    37 lat :(
  • 4me Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny. Ja jeszcze nie rozmawialam o konkretnych lekach bo czekamy na ostatnie wyniki badan i wowczas mam wizyte konsultacyjna. Skoro jednak biora juz antki to rozumiem, ze to dlugi protokol. Lekarka zapytana dlaczego odpowiedziala, ze musi mi wyciszyc jajniki, zeby pozniej ladnie i rowno rosly mi wszystkie pecherzyki. Moze widzi cos, czego ja nie wiem... Zapytana rowniez o stymulacje starych kobiet powiedziala, ze ja sie do nich jeszcze nie kwlaifikuje - hehehehe.
    Nie wiem-jestem pelna obaw... Najgorsze to dla mnie to malejące po kazdym IFV AMH i koniecznosc kilkumiesiecznej przerwy. Jesli sie nie uda teraz na dlugim to bede próbować krotkiego. Dodtakowo nie chce miec antyków bo mi blokuja możliwość cudu podczas naturalnych starań :D ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie i dobre pytanie. Duzo z Was mialo ostatnio dlugi protokol? A koniczynka i inne dziewczyny po IVF ktorym sie udało jaki mialyscie? (chociaż nie wiem czy w ogole komus innemu z naszego watku sie udalo bo reszta to KD albo cud, jesli dobrze kokarze :()

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • sandri_1 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wysłałam zaproszenie. Napisz priv.

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

w4sqs65ge24sefoo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    No właśnie i dobre pytanie. Duzo z Was mialo ostatnio dlugi protokol? A koniczynka i inne dziewczyny po IVF ktorym sie udało jaki mialyscie? (chociaż nie wiem czy w ogole komus innemu z naszego watku sie udalo bo reszta to KD albo cud, jesli dobrze kokarze :()
    Optymizmem nie powiało. Nie mamy statystyk naszych sukcesow: jest Kaczorek, Klamce się udało,Nie wiadomo co z Kayama. W kategorii cudów jest Dana, Am Vormittag i scania z naturalsikami. Kogoś pominęłam? Oprócz koniczynki chyba nikomu w naszym wątku IVF nie przyniosło ciąży?

‹‹ 373 374 375 376 377 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ