X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • mysza89 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    11:10 Ustawa dopuszcza zapłodnienie maksymalnie sześciu komórek jajowych. Zezwala na dawstwo zarodków, zabrania zaś ich tworzenia w celach innych niż pozaustrojowe zapłodnienie. Uchwalone przez Sejm przepisy zakazują preimplantacyjnej diagnostyki genetycznej w celu wyboru cech fenotypowych, w tym płci dziecka, chyba, że wybór taki pozwoli uniknąć ciężkiej, nieuleczalnej choroby. Ustawa zakazuje niszczenia zarodków zdolnych do prawidłowego rozwoju - grozić będzie za to kara pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.

11:09 W myśl ustawy, której projekt przygotował resort zdrowia, z procedury in vitro będą mogły korzystać osoby w związkach małżeńskich oraz osoby we wspólnym pożyciu, potwierdzonym zgodnym oświadczeniem. Leczenie niepłodności tą metodą będzie mogło być podejmowane po wyczerpaniu innych metod leczenia, prowadzonych przez co najmniej 12 miesięcy

11:07 Wcześniej posłowie odrzucili wszystkie poprawki oraz wnioski mniejszości, zmierzające m.in. do wprowadzenia możliwości stosowania in vitro wyłącznie przez małżeństwa, ograniczające liczbę zapładnianych komórek jajowych i wprowadzające przepisy karne za tworzenie zarodków poza organizmem kobiety.

11:07 Ustawę o leczeniu niepłodności, która reguluje m.in. zasady stosowania zapłodnienia metodą in vitro poprało 261 posłów, przeciwko było 176 posłów, a sześć osób wstrzymało się od głosu. 11:06 Sejm uchwalił ustawę o in vitro. - To sukces polskiej wolności - oceniła premier Ewa Kopacz

edit już ode mnie: od 3 procedury ivf można zapładniać wszystkie komórki jajowe.

super super ale się ciesze :) jednak potrafią zrobić dla Nas co dobrego przeciwko pisowi :D ( głosy sojusz lewicy demokratycznej za -pis przeciw po -5 głosów przeciw reszta za :)
    Aż się popłakałam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2015, 11:36

Agnieszka_A. lubi tę wiadomość

mysza89
    Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty :) 10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB :( 5.11 crio 4 BB :( luty-3BC:(
    2018 córeczka
    2023 córeczka
  • Elmirka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minuśka wrote:
    Dziewczyny, przepraszam, że umieszczę tutaj taki link ale nie mogę się powstrzymać.
    Jeśli ktoś jest lub kiedykolwiek był za pisem niech przeczyta co "kościół" sądzi o ivf i o nas.
    Kiedyś byłam baaaaardzo religijna.
    Zostało mi z tego okresu kilku znajomych na fejsie :/
    Od kiedy wygrał Pan Duda jeden z nich sieje taką propagandę, że powoli szlag mnie trafia.
    Nie reaguje na te bzdury ale powoli zastanawiam się czy tego Pana nie zablokować.
    Ta głupota mnie przeraża. A jeszcze bardziej przeraża mnie to, że tak myśli duża część naszego społeczeństwa..

http://www.pch24.pl/14-powodow--dla-ktorych-musisz-powiedziec-nie-dla-in-vitro,35061,i.html
    Brak słów...

Endometrioza IV stopnia, Hashimoto, mutacja genu MTHFR C677T heterozygota, prolaktynemia czynnościowa
    02.2015 icsi - :(
    06.2015 icsi - :(
    07.2015 crio - :(
    02.2016 icsi - :(
  • Elmirka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wrote:
    Pewnie masz racje w kontekscie wracania po zarodki po kilku latach i dla zmian w cenniku nie ma znaczenia czy program byl rozpoczety dwa miesiace temu czy 3 lata. No ale szkoda, ze tak sie stalo. Jakos tak mnie nie zaszokowaly zmiany cen programow bo przy kwotach 15, 25 tys to 2-3 tys plus mniej boli. Oczywiscie to duzo bo niektorzy musza pracowac na to miesiac lub dluzej. No ale przy krio podniesienie o ponad drugie tyle to trudne do zrozumienia.

Jakie sa Wasze doswiadczenia z Novum. Kogos mamy tutaj kto podchodzi komercyjnie? Wiem, ze jest watek na formu novum i jest rowniez invicta ale tutaj jest nas wiecej i wiecej lektury tymczasem :-)
    Ja jestem w Novum ale korzystam z rządówki, ale jak będziesz miała pytania to śmiało ;)

Endometrioza IV stopnia, Hashimoto, mutacja genu MTHFR C677T heterozygota, prolaktynemia czynnościowa
  • Lenuś Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka_A. wrote:
    zresztą od koleżanki usłyszałam: nie martw się. Po ivf w kolejną ciążę zajdziesz naturalnie i dziecko będzie wasze.

Zatkało mnie...

Ja słyszę to samo od całej rodziny... na pewno teraz zajdziecie naturalnie, a nie w sztuczny sposób, pewnie się 'odblokowałaś', teraz będzie 'z górki'... no jasne i do tego złote rady typu: " może poczekajcie rok i wtedy wam na pewno się uda". Czasem nawet najbliżsi nie mają wyczucia :( Mam w d... to co inni mówią i robię swoje. Mam czekać kolejny rok z niskim AMH i beznadziejnymi parametrami nasienia męża 40-latka? Nie za bardzo mamy czas czekać kolejny rok, a lepiej niestety nie będzie.

Cześć dziewczynki, nie odzywałam się długo, bo psychicznie nie byłam w stanie. Ostatni raz czytałam Was jakoś w połowie maja.
    Gratuluję ciąż, bardzo Wam kibicuję i z całych sił trzymam kciuki za bezproblemowe ciąże.

U mnie trochę lepiej, każdego dnia minimalnie łatwiej funkcjonować, powoli zbieram się do kupy i zaczynam żyć, choć to moje życie to pasmo wzlotów i upadków. Wczoraj odwiedziłam mojego lekarza z kliniki i poinformowałam o tym, co się stało. Za miesiąc kolejna wizyta i jak wszystko będzie dobrze, to po wakacjach zacznę stymulację, a tymczasem odpoczywam od tematu "ciąża".

Pozdrawiam :)

MałaMi83, sylvuś, zai2014, Beata.D lubią tę wiadomość

• Elmirka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    Moja beta z dzis 197 czyli slabo :(
    W niedzielw byla 124, w poniedzialek byla 138. Cos kiepsko to widze:(
    Shooa a co mówią lekarze?

• mysza89 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenuś trzymaj się kochana ,najważniejsze by psychicznie jakoś żyć mi zajęło to by jakoś żyć 1,5 roku ty jesteś bardzo silna i dzielna będzie dobrze ....Wszytko co złe za Wami ....

shooa trzymaj się bierz leki tak jak zaleciła klinika i trzymam kciuki by betka ładnie przyrastała ....

Lenuś lubi tę wiadomość

mysza89
    Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty :) 10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB :( 5.11 crio 4 BB :( luty-3BC:(
    2018 córeczka
    2023 córeczka
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz-Bocian:

TVP info pilnie szuka par korzystających z in vitro, chętnych do skomentowania dzisiejszego uchwalenia ustawy Emotikon smile kontakt: Monika Borkowska 880 505 613

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Lenuś Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minuśka wrote:
    Chyba i ja muszę to zrobić bo nerwy tracę na to "olewanie".
    A po co się denerwować czyimś debilizmem...

o tak, polecam... u mnie od czasu wyborów prezydenckich i fejsbukowej kampanii wszyscy fanatycy poblokowani, a już miałam kasować konto.

Kava, Mimbla lubią tę wiadomość

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenuś wrote:
    Ja słyszę to samo od całej rodziny... na pewno teraz zajdziecie naturalnie, a nie w sztuczny sposób, pewnie się 'odblokowałaś', teraz będzie 'z górki'... no jasne i do tego złote rady typu: " może poczekajcie rok i wtedy wam na pewno się uda". Czasem nawet najbliżsi nie mają wyczucia :( Mam w d... to co inni mówią i robię swoje. Mam czekać kolejny rok z niskim AMH i beznadziejnymi parametrami nasienia męża 40-latka? Nie za bardzo mamy czas czekać kolejny rok, a lepiej niestety nie będzie.

Cześć dziewczynki, nie odzywałam się długo, bo psychicznie nie byłam w stanie. Ostatni raz czytałam Was jakoś w połowie maja.
    Gratuluję ciąż, bardzo Wam kibicuję i z całych sił trzymam kciuki za bezproblemowe ciąże.

U mnie trochę lepiej, każdego dnia minimalnie łatwiej funkcjonować, powoli zbieram się do kupy i zaczynam żyć, choć to moje życie to pasmo wzlotów i upadków. Wczoraj odwiedziłam mojego lekarza z kliniki i poinformowałam o tym, co się stało. Za miesiąc kolejna wizyta i jak wszystko będzie dobrze, to po wakacjach zacznę stymulację, a tymczasem odpoczywam od tematu "ciąża".

Pozdrawiam :)

<3 róbcie to co podpowiada Wam serducho... Wszystkie złote rady wpuście jednym uchem a wypuścicie drugim :*

mysza89, Lenuś lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Agnieszka_A. Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenuś wrote:

Gratuluję ciąż, bardzo Wam kibicuję i z całych sił trzymam kciuki za bezproblemowe ciąże."

Ach tych radzących to olać trzeba.
    Wy wiecie najlepiej jak postąpić.
    Przytulam Kochana;*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2015, 12:06

Lenuś lubi tę wiadomość

• agulas Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wiecie może kiedy ta ustawa ma wejść w życie? Jeżeli w komercyjnym będzie można również zapłodnić max 6 komórek, to trochę słabo. Trzeba będzie podchodzić kilka razy do całej procedury od nowa w przypadku nieudanego przyjęcia zarodka. Chyba, że te 6 komórek jajowych dotyczy wyłącznie programu rządowego?

ug37trd8yp0c7r9f.png
  • Tosia 1981 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kornelia777 wrote:
    Dziewczyny ja teraz z innej beczki jaki jest teraz czas oczekiwania na kolejną stymulację w rządowym ivf w invikcie w gdańsku? Bo chodzą różne słuchy a jak mi crio nie wyjdą to nie wiem jak się nastawiać
    Kornelia ja obecnie czekam na liście rezerwowej jak się odezwą to dam znać :-) ale mam info że po pierwsze pary z tej listy już dzwonili :-)

agniesia2569 lubi tę wiadomość

1 ICSI :-( 4 x crio :-( 2 ICSI :-( 07.04.16 crio :-(
    17.05 scratching 3 ICSI :-) 11/2017 zabieramy ostatnie śnieżynki do domu 7 dpt beta 55,98 9dpt 149,50 czekamy na Alicję :)
    1usa20mmw64c3yjj.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulas wrote:
    Dziewczyny a wiecie może kiedy ta ustawa ma wejść w życie? Jeżeli w komercyjnym będzie można również zapłodnić max 6 komórek, to trochę słabo. Trzeba będzie podchodzić kilka razy do całej procedury od nowa w przypadku nieudanego przyjęcia zarodka. Chyba, że te 6 komórek jajowych dotyczy wyłącznie programu rządowego?

Dotyczy in vitro w ogóle. 6 przy pierwszej i drugiej procedurze. Później "przy współistniejącej chorobie" i wskazaniach bez ograniczeń. Bez ograniczeń CHYBA nadal u 35+.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tosia 1981 wrote:
    Kornelia ja obecnie czekam na liście rezerwowej jak się odezwą to dam znać :-) ale mam info że po pierwsze pary z tej listy już dzwonili :-)
    Tosia a ile już czekasz i na kiedy są szanse? W ogóle długa jest ta lista? Trochę zaczyna mnie to przerazac :-S

• agulas Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Anatolka. Mam nadzieję, że ustawa wejdzie w życie w sierpniu albo pod koniec lipca. My chcemy zapłodnić wszystkie komórki jajowe zarówno na ew kolejne podejścia i kolejne dzieci. Punkcje i transfer planowo ma być ok 20 lipca. Niestety naturalnie pewnie nigdy nam się nie uda, a środków też nie mamy w nieskończoność :(

ug37trd8yp0c7r9f.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak szybko to nie wejdzie na pewno. Jeszcze senat, podpis prezeydenta. Kwestia tego czy obecnego czy elekta... Uprawomocnienie się.

Podchodzicie po razy pierwszy, jesteś 35+, że liczysz na zapłodnienie wszystkich?

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 19:49

Lenuś lubi tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Kasia79 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny Poważnie zastanawiam się nad invitro, jestem zmęczona już leczeniem przez IUI, chociaż za pierwszym razem IUI się udało, ale poroniłam w 11 tygodniu. Myślę o invitro, jestem w klinice Invicta, póki co jest ok, ale jeszcze rozważam przejście do Novum, jak myślicie, która klinika jest bardziej skuteczna? Serce mi podpowiada Novum, ale jakbym musiał przechodzisz znowu wszystkie badania, to mi się odechciewa, tu w Invicta mam przynajmniej całą historię. Poradźcie coś dziewczyny, jestescie zaprawione w boju.

• mysza89 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Tak szybko to nie wejdzie na pewno. Jeszcze senat, podpis prezeydenta. Kwestia tego czy obecnego czy elekta... Uprawomocnienie się.

Podchodzicie po razy pierwszy, jesteś 35+, że liczysz na zapłodnienie wszystkich?

Mam pytanie odnosnie ustawy co ona daje parą niepłodnym ,których nie stać na komercyjne jakie wsparcie finansowe ?

mysza89
    2018 córeczka
    2023 córeczka
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, zależy czy chcesz komercyjnie czy rządowo.

Rządowo Novum chyba ostatnio już nie miało miejsc... więc wybór jest jeden jeśli nic się nie zmieniło...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2015, 12:37

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
‹‹ 1393 1394 1395 1396 1397 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ