X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Simba Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny,
    przybywam z watku 35+ ;) widze, ze tu sie specjalizujecie w IVF a ja tez na tym etapie, po prawie 3 latach staran.
    Jutro mam punkcje, po dosc krotkiej, bo tylko 8-dniowej stymulacji i lekarz zaproponowal mi transfer dwoch zarodkow - jednego FIV, drugiego ICSI. Czy macie podobne doswiadczenia? Lub takie, ze FIV nie wyszlo, natomiast ICSI wyszlo? Albo blizniaki z miksowanej metody?
    Nie wiem dlaczego, zaczelam sie wahac na taka kombinacje.
    Z gory dziekuje za kazda odpowiedz i zycze wszystkim powodzenia. Widze, ze tez macie tu niezla grupe wsparcia ;)

a8vSp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaana ja pytałam lekarza, bo na schemacie stymulacji mam napisane że purogen wieczorem a cetrotide rano, ale powiedział, że mogę jedno i drugie rano więc tak biorę, bo mi wygodniej.

malinko co do tych pęcherzyków, to dużo ich masz, bo jak dobrze rozumiem to w sumie 22, a u mnie w sumie 14 było i moze dlatego mam też wizytę dopiero w 8dniu stymulacji.

Beatko :) ja też się zastanawiałam i w sumie dziś trochę poszaleliśmy, myślę że nie ma problemu, poza tym nasienie też powinno być w formie ;) czyli najlepiej 2-5 dni przed punkcją. tak mi się wydaje.

Simba, witaj, ale nie pomogę, choć myślę że warto zaufać lekarzowi. Może się tak stać ze tylko 1 zarodek się przyjmie (chyba u Miriam tak było że miała 2 podane ale nie wiem czy z klasycznego ivf czy icsi), a mogą się przyjąć 2. najlepiej porozmawiaj z lekarzem. rozwieje twoje wątpliwości :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2014, 22:42

Simba, Beata.D, malinka1984 lubią tę wiadomość

• mala29_ Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba trudno powiedziec ktora metoda jest lepsza chyba nie ma to roznicy zabardzo. Przeciesz czy ta czy tamta metoda to i tak sa takie same zarodki. Ja mam podane dwa zarodki ale ta metoda ICSI, bo zwykle IVF nie wchodzilo w gre u nas.

Simba lubi tę wiadomość

W kazdych aspektach mojego zycia ponioslam poraszke :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm właśnie.. mała dobrze mówi. bo w sumie icsi się robi głównie w momencie, gdy nasienie jest bardzo słabe. u nas w ogóle nie będzie klasycznego ivf tylko wszystkie komórki będą zapładnianie metodą icsi. a jeśli u Was np. parametry nasienia są w miarę ok to szanse są takie same

• Simba Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spero wrote:
    aaana ja pytałam lekarza, bo na schemacie stymulacji mam napisane że purogen wieczorem a cetrotide rano, ale powiedział, że mogę jedno i drugie rano więc tak biorę, bo mi wygodniej.

malinko co do tych pęcherzyków, to dużo ich masz, bo jak dobrze rozumiem to w sumie 22, a u mnie w sumie 14 było i moze dlatego mam też wizytę dopiero w 8dniu stymulacji.

Beatko :) ja też się zastanawiałam i w sumie dziś trochę poszaleliśmy, myślę że nie ma problemu, poza tym nasienie też powinno być w formie ;) czyli najlepiej 2-5 dni przed punkcją. tak mi się wydaje.

Simba, witaj, ale nie pomogę, choć myślę że warto zaufać lekarzowi. Może się tak stać ze tylko 1 zarodek się przyjmie (chyba u Miriam tak było że miała 2 podane ale nie wiem czy z klasycznego ivf czy icsi), a mogą się przyjąć 2. najlepiej porozmawiaj z lekarzem. rozwieje twoje wątpliwości :)

Tak zrobie, dzieki ;)

a8vSp1.png
  • Simba Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala29_ wrote:
    Simba trudno powiedziec ktora metoda jest lepsza chyba nie ma to roznicy zabardzo. Przeciesz czy ta czy tamta metoda to i tak sa takie same zarodki. Ja mam podane dwa zarodki ale ta metoda ICSI, bo zwykle IVF nie wchodzilo w gre u nas.

Dzieki za odpowiedz.
    Czyli teraz czekasz na testowanie? :) Powodzenia!

mala29_ lubi tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Simba Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spero wrote:
    hmm właśnie.. mała dobrze mówi. bo w sumie icsi się robi głównie w momencie, gdy nasienie jest bardzo słabe. u nas w ogóle nie będzie klasycznego ivf tylko wszystkie komórki będą zapładnianie metodą icsi. a jeśli u Was np. parametry nasienia są w miarę ok to szanse są takie same

Tak, u nas parametry sa ok. Generalnie to po to, zeby zwiekszyc szanse za pierwszym podejsciem.

a8vSp1.png
  • mala29_ Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba tak jeszcze troche i testowanie. Tobie rowniez zycze powodzenia :)

Simba, Moniaa lubią tę wiadomość

W kazdych aspektach mojego zycia ponioslam poraszke :(
  • Simba Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala29_ wrote:
    Simba tak jeszcze troche i testowanie. Tobie rowniez zycze powodzenia :)

:)

mala29_ lubi tę wiadomość

a8vSp1.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymam mocno kciuki za Was wszystkie!!

Kiedy mala testujesz??

Simba tez nie pomoge w kwesti merytorycznej, ale zgadzam sie z dziewczynami - zaufaj lekarzowi i porozmawiaj z nim to zapewne rozwieje Twoje watpliwosci :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 07:40

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusia1986 wrote:
    Aha bo mi zabroniła pielęgniarka absolutnie przed USG ale każdy ma inne zasady w klinikach..
    ja robiłam zastrzyki w klinice po usg...godzine zastrzykow miałam ustalona na 14-15, a Cetrotide kazali mi roboc o 19....

Moniaa, martusia1986 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    ja robiłam zastrzyki w klinice po usg...godzine zastrzykow miałam ustalona na 14-15, a Cetrotide kazali mi roboc o 19....

Ja robię między 10-11 a Cetrotide mam dziś zrobić między 18 -19 ;)

Lena87, Moniaa lubią tę wiadomość

• aaana Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy to mozliwe, zebym czula jajniki juz po drugim zastrzyku? Wczoraj gdzies godzine po podaniu ewidentnie czulam lekki bol w obydwu, a co dopiero bedzie do soboty w takim razie...

Poza tym mam teraz jakis paniczny strach przed lekarzami i boje sie isc na wizyte w sobote...

A potrzebny jest maz na podgladaniu jajeczek, czy niekoniecznie?

malinka1984 lubi tę wiadomość

• aaana Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia ale szybko mi leci Twoja ciaza, dopiero na suwaczku byla 5 z przodu, a juz 7 :) rach ciach i bedzie 12, a pozniej to juz z gorki :D

kaarolaa, malinka1984 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2014, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaana mąż nie jest potrzebny. najważniejsze, że musi być przy punkcji, choć mój jeździ ze mną na każdą jedną wizytę i w sumie się cieszę. W końcu to nasza wspólna sprawa :)

a co do jajeczek to w sumie masz chyba już 7dc więc możesz coś czuć już. a z tymi lekarzami to cóż Ci mogę powiedzieć. teraz żaden Ci juz nie odmówi, bo muszą doprowadzić do końca procedurę, więc chyba najgorsze za Wami :) a do kogo idziesz w sobotę? do prowadzącego, czy innego jakiegoś?

• aaana Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie maz chodzil ze mna do tej pory na kazda wizyte, ale akurat w ta sobote musialby sie zwalniac specjalnie z pracy, wiec jesli nie jest to bardzo konieczne to wolalabym go nie ciagnac.

Moj sensei karate mowil "spodziewaj sie tego co jest najbardziej niespodziewane" ;) wiec po ostatnich wydarzeniach boje sie, ze nawet jak wszystko zapowiada sie OK to moze sie cos spieprzyc.

Moj prowadzacy mowil, ze bedzie na 90% w sobote, a jesli nie to jakis inny, ale nie ten co ostatnio (na szczescie) tylko jakis ktorego jeszcze nie mialam okazji poznac.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko, mąż nie musi być teraz. a teraz proszę odrzucić czarnowidztwo i myśleć już tylko pozytywnie :)

kurczę wczoraj się w ogóle nie denerwowałam, a dziś już usiedzieć nie mogę. wizyta dopiero jutro, ale jajnicory już czuję dość mocno.

Fedra, aaana lubią tę wiadomość

• arlenka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaana właśnie miałam też pytać czy coś już czujecie ;)
    Ja dziś zaczełam czuć lekkie pobolewanie...ciekawa jestem co tam się dzieje.
    Będę musiała czekać dzień dłużej niż Ty i malinka na podglądanie, wizyta dopiero w niedzielę.

malinka1984 lubi tę wiadomość

V.2014 I ICSI :( X.2014 II ICSI :( V.2015 III ICSI :(
    XII.2015 IV ICSI transfer 12.12. <3
    gg6415nmbr1yje5o.png
  • miriiam Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie
    Dawno się nie odzywałam, ale zaglądam do Was czasem i widzę że piękny maj Was czeka i oby płodny był.
    Tyle Was tu jest, pięknie się Was czyta, tyle nadziei macie w sobie że musi być tylko dobrze.
    Karolaa spokojnej ciąży życzę !
    Mala29 trzymam kciuki, dzielnie walczysz :)
    Spero, Nusia, aaana jesteście na dobrej drodze, jesteście bardzo odważne kobiety i czekam z niecierpliwością na efekty
    I wszystkim dziewczynom życzę powodzenia
    Simba, ja też 35+ i miałam podawane 2 zarodki ale metodą ICSI, miałam tylko 3 komórki więc nie mogłam wybierać metody, a ICSI daje większą pewność zapłodnienia

U nas leżenie, skróciła się szyjka więc nie mam wyboru, na szczęście w domu. Jesteśmy już w 34 tygodniu więc walczymy jeszcze o te 3 tygodnie do terminu ciąży donoszonej. Na szczęście mała jest dzielna i ma już 2300 g więc jestem spokojniejsza.

Fedra, Spero, Konwalia, niecierpliwa, mala29_, Nusia, Tosia 1981, jasmin, Moniaa, kaarolaa, Beata.D, aaana, Simba lubią tę wiadomość

Jestem mamą
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę Miriiam pamiętam jak tyle co podchodziłaś do procedury, a tu już 3tygodnie zostały do porodu. Strasznie się cieszę, że już niedługo będziesz miała małą przy sobie, ale oczywiście trzymam kciuki, żeby poczekała jeszcze troszkę :)

Fedra lubi tę wiadomość

‹‹ 221 222 223 224 225 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ