IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc Dziewczyny,
przybywam z watku 35+ widze, ze tu sie specjalizujecie w IVF a ja tez na tym etapie, po prawie 3 latach staran.
Jutro mam punkcje, po dosc krotkiej, bo tylko 8-dniowej stymulacji i lekarz zaproponowal mi transfer dwoch zarodkow - jednego FIV, drugiego ICSI. Czy macie podobne doswiadczenia? Lub takie, ze FIV nie wyszlo, natomiast ICSI wyszlo? Albo blizniaki z miksowanej metody?
Nie wiem dlaczego, zaczelam sie wahac na taka kombinacje.
Z gory dziekuje za kazda odpowiedz i zycze wszystkim powodzenia. Widze, ze tez macie tu niezla grupe wsparcia -
nick nieaktualnyaaana ja pytałam lekarza, bo na schemacie stymulacji mam napisane że purogen wieczorem a cetrotide rano, ale powiedział, że mogę jedno i drugie rano więc tak biorę, bo mi wygodniej.
malinko co do tych pęcherzyków, to dużo ich masz, bo jak dobrze rozumiem to w sumie 22, a u mnie w sumie 14 było i moze dlatego mam też wizytę dopiero w 8dniu stymulacji.
Beatko ja też się zastanawiałam i w sumie dziś trochę poszaleliśmy, myślę że nie ma problemu, poza tym nasienie też powinno być w formie czyli najlepiej 2-5 dni przed punkcją. tak mi się wydaje.
Simba, witaj, ale nie pomogę, choć myślę że warto zaufać lekarzowi. Może się tak stać ze tylko 1 zarodek się przyjmie (chyba u Miriam tak było że miała 2 podane ale nie wiem czy z klasycznego ivf czy icsi), a mogą się przyjąć 2. najlepiej porozmawiaj z lekarzem. rozwieje twoje wątpliwościWiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2014, 22:42
Simba, Beata.D, malinka1984 lubią tę wiadomość
-
Simba trudno powiedziec ktora metoda jest lepsza chyba nie ma to roznicy zabardzo. Przeciesz czy ta czy tamta metoda to i tak sa takie same zarodki. Ja mam podane dwa zarodki ale ta metoda ICSI, bo zwykle IVF nie wchodzilo w gre u nas.
Simba lubi tę wiadomość
W kazdych aspektach mojego zycia ponioslam poraszke -
nick nieaktualnyhmm właśnie.. mała dobrze mówi. bo w sumie icsi się robi głównie w momencie, gdy nasienie jest bardzo słabe. u nas w ogóle nie będzie klasycznego ivf tylko wszystkie komórki będą zapładnianie metodą icsi. a jeśli u Was np. parametry nasienia są w miarę ok to szanse są takie same
-
Spero wrote:aaana ja pytałam lekarza, bo na schemacie stymulacji mam napisane że purogen wieczorem a cetrotide rano, ale powiedział, że mogę jedno i drugie rano więc tak biorę, bo mi wygodniej.
malinko co do tych pęcherzyków, to dużo ich masz, bo jak dobrze rozumiem to w sumie 22, a u mnie w sumie 14 było i moze dlatego mam też wizytę dopiero w 8dniu stymulacji.
Beatko ja też się zastanawiałam i w sumie dziś trochę poszaleliśmy, myślę że nie ma problemu, poza tym nasienie też powinno być w formie czyli najlepiej 2-5 dni przed punkcją. tak mi się wydaje.
Simba, witaj, ale nie pomogę, choć myślę że warto zaufać lekarzowi. Może się tak stać ze tylko 1 zarodek się przyjmie (chyba u Miriam tak było że miała 2 podane ale nie wiem czy z klasycznego ivf czy icsi), a mogą się przyjąć 2. najlepiej porozmawiaj z lekarzem. rozwieje twoje wątpliwości
Tak zrobie, dzieki -
mala29_ wrote:Simba trudno powiedziec ktora metoda jest lepsza chyba nie ma to roznicy zabardzo. Przeciesz czy ta czy tamta metoda to i tak sa takie same zarodki. Ja mam podane dwa zarodki ale ta metoda ICSI, bo zwykle IVF nie wchodzilo w gre u nas.
Dzieki za odpowiedz.
Czyli teraz czekasz na testowanie? Powodzenia!mala29_ lubi tę wiadomość
-
Spero wrote:hmm właśnie.. mała dobrze mówi. bo w sumie icsi się robi głównie w momencie, gdy nasienie jest bardzo słabe. u nas w ogóle nie będzie klasycznego ivf tylko wszystkie komórki będą zapładnianie metodą icsi. a jeśli u Was np. parametry nasienia są w miarę ok to szanse są takie same
Tak, u nas parametry sa ok. Generalnie to po to, zeby zwiekszyc szanse za pierwszym podejsciem. -
Dziewczyny trzymam mocno kciuki za Was wszystkie!!
Kiedy mala testujesz??
Simba tez nie pomoge w kwesti merytorycznej, ale zgadzam sie z dziewczynami - zaufaj lekarzowi i porozmawiaj z nim to zapewne rozwieje Twoje watpliwosciWiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 07:40
-
nick nieaktualnymartusia1986 wrote:Aha bo mi zabroniła pielęgniarka absolutnie przed USG ale każdy ma inne zasady w klinikach..
Moniaa, martusia1986 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny czy to mozliwe, zebym czula jajniki juz po drugim zastrzyku? Wczoraj gdzies godzine po podaniu ewidentnie czulam lekki bol w obydwu, a co dopiero bedzie do soboty w takim razie...
Poza tym mam teraz jakis paniczny strach przed lekarzami i boje sie isc na wizyte w sobote...
A potrzebny jest maz na podgladaniu jajeczek, czy niekoniecznie?malinka1984 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyaaana mąż nie jest potrzebny. najważniejsze, że musi być przy punkcji, choć mój jeździ ze mną na każdą jedną wizytę i w sumie się cieszę. W końcu to nasza wspólna sprawa
a co do jajeczek to w sumie masz chyba już 7dc więc możesz coś czuć już. a z tymi lekarzami to cóż Ci mogę powiedzieć. teraz żaden Ci juz nie odmówi, bo muszą doprowadzić do końca procedurę, więc chyba najgorsze za Wami a do kogo idziesz w sobotę? do prowadzącego, czy innego jakiegoś? -
Wlasnie maz chodzil ze mna do tej pory na kazda wizyte, ale akurat w ta sobote musialby sie zwalniac specjalnie z pracy, wiec jesli nie jest to bardzo konieczne to wolalabym go nie ciagnac.
Moj sensei karate mowil "spodziewaj sie tego co jest najbardziej niespodziewane" wiec po ostatnich wydarzeniach boje sie, ze nawet jak wszystko zapowiada sie OK to moze sie cos spieprzyc.
Moj prowadzacy mowil, ze bedzie na 90% w sobote, a jesli nie to jakis inny, ale nie ten co ostatnio (na szczescie) tylko jakis ktorego jeszcze nie mialam okazji poznac. -
nick nieaktualnySpoko, mąż nie musi być teraz. a teraz proszę odrzucić czarnowidztwo i myśleć już tylko pozytywnie
kurczę wczoraj się w ogóle nie denerwowałam, a dziś już usiedzieć nie mogę. wizyta dopiero jutro, ale jajnicory już czuję dość mocno.Fedra, aaana lubią tę wiadomość
-
aaana właśnie miałam też pytać czy coś już czujecie
Ja dziś zaczełam czuć lekkie pobolewanie...ciekawa jestem co tam się dzieje.
Będę musiała czekać dzień dłużej niż Ty i malinka na podglądanie, wizyta dopiero w niedzielę.malinka1984 lubi tę wiadomość
V.2014 I ICSI X.2014 II ICSI V.2015 III ICSI
XII.2015 IV ICSI transfer 12.12.
-
Witajcie
Dawno się nie odzywałam, ale zaglądam do Was czasem i widzę że piękny maj Was czeka i oby płodny był.
Tyle Was tu jest, pięknie się Was czyta, tyle nadziei macie w sobie że musi być tylko dobrze.
Karolaa spokojnej ciąży życzę !
Mala29 trzymam kciuki, dzielnie walczysz
Spero, Nusia, aaana jesteście na dobrej drodze, jesteście bardzo odważne kobiety i czekam z niecierpliwością na efekty
I wszystkim dziewczynom życzę powodzenia
Simba, ja też 35+ i miałam podawane 2 zarodki ale metodą ICSI, miałam tylko 3 komórki więc nie mogłam wybierać metody, a ICSI daje większą pewność zapłodnienia
U nas leżenie, skróciła się szyjka więc nie mam wyboru, na szczęście w domu. Jesteśmy już w 34 tygodniu więc walczymy jeszcze o te 3 tygodnie do terminu ciąży donoszonej. Na szczęście mała jest dzielna i ma już 2300 g więc jestem spokojniejsza.Fedra, Spero, Konwalia, niecierpliwa, mala29_, Nusia, Tosia 1981, jasmin, Moniaa, kaarolaa, Beata.D, aaana, Simba lubią tę wiadomość
Jestem mamą -
nick nieaktualnyKurczę Miriiam pamiętam jak tyle co podchodziłaś do procedury, a tu już 3tygodnie zostały do porodu. Strasznie się cieszę, że już niedługo będziesz miała małą przy sobie, ale oczywiście trzymam kciuki, żeby poczekała jeszcze troszkę
Fedra lubi tę wiadomość