X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inska tym, czy będą ustawowo gotowi do transferu w fazie blastki się moim zdaniem nie przejmuj. Najważniejsze, żeby teraz podjęli dobrą decyzję. Niektórzy lekarze twierdzą, że odłożone transfery dają lepsze efekty niż bezpośrednio po stymulacji, bo endometrium jest podobno inne po stymulacji.

Agi83 lubi tę wiadomość

• Serducho Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    Serducho moj rzucił palenie bo tak chciał ale zdażyło mu sie popalać ale w klinice nic w tym temacie nam nie mówili ba nawet ja w nerwach czasem zapaliłam...
    Ale jesli Twoj ma do Re wyniki bo moj to nie miał a teraz rzuca i pali mniej to ja bym poprostu nie mówiła w klinice ze pali...
    Ja często spotkałam sie z tym ze faceci stali przed klinika i palili a takie rzucanie moze miec odwrotny skutek moj przytył bardzo duzo przez co wyniki ogólne bardzo sie pogorszyły i podejrzenie właśnie ze to tez mogło miec wpływ na nasienie...
    Teraz moj bardzo schudł dba o siebie ćwiczy i z ciekawości chyba go wyśle na badanie nasienia czy mu sie polepszyły :D

Dzieki za odpowiedz :)
    Mysle ze zaryzykuje..ehh czemu to musi byc takie ciezkie.
    Mam bardzo dobra kolezanke 2 cudnych dzieciaczkow i za pierwszym strzalem oba a ja sie jedengo doczekac nie moge :(

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • Inska Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    Inska tym, czy będą ustawowo gotowi do transferu w fazie blastki się moim zdaniem nie przejmuj. Najważniejsze, żeby teraz podjęli dobrą decyzję. Niektórzy lekarze twierdzą, że odłożone transfery dają lepsze efekty niż bezpośrednio po stymulacji, bo endometrium jest podobno inne po stymulacji.

Masz na myśli odłożony transfer do kolejnego cyklu na przykład? Sugerujesz, że jeśli do czwartku nie otrzymają papierów, to zamrożą maluchy, tak z automatu, bez mojej zgody?

Czekamy na Matyldę <3
    preg.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inska wrote:
    Masz na myśli odłożony transfer do kolejnego cyklu na przykład? Sugerujesz, że jeśli do czwartku nie otrzymają papierów, to zamrożą maluchy, tak z automatu, bez mojej zgody?
    Ale ja czegoś nie rozumiem przecież idziesz tokiem komercyjnym wiec co ich obchodzi ustawa zreszta jesli ustawa wejdzie to przecież nie działa wstecz...
    Wiec podejścia lekarza trochę nie rozumiem chyba ze ja cos zle odczytuje...

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • triss Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inska wrote:

Ja sie obawiam ze w świetle nowo obowiązującej ustawy i czarnej dziurze w której jesteśmy w tej chwili aż do momentu uzyskania zgody mz - to chyba tak może być. Obym sie myliła ....

• szałwia Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wyżej sugerowały, że mogą nie być do czwartku gotowi. Zgodę chyba muszą Twoją mieć. Teraz najważniejsze, żeby kierowali się Twoim dobrem, a nie ustawą i dobrze zdecydowali, czy ciągnąć do blastek. Ale jeśli maluchy są ok i dotrwają do blastek to nie martw się, jeśli będzie trzeba je zamrozić i przesunąć transfer na grudzień. Wiem, że to z jednej strony komplikuje Waszą sytuację, poza tym, ja też płakałam, że chce malucha pod serce, a mam hiperkę i odłożą transfer. Lekarz mi tłumaczył, że najważniejsze, żeby się udało, jak nie teraz to w następnym cyklu, a nie to, że go teraz chcę.
    Tak czy inaczej klinika powinna Cię poinformować wcześniej o możliwych komplikacjach.
    Trzymaj się Kochana :*

• szałwia Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inska, a nie masz szansy porozmawiania z embriologiem bezpośrednio? U nas generalnie lekarz prowadzący nie miał nic do gadania, decyzję podejmował embriolog i ona mi też udzielała wszelkich informacji.

• triss Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra ustawa dotyczy w równym stopniu wszystkich pacjentów - i tych z programu mz i tych nazwijmy ich komercyjnych.

• Piggy Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesli nie bedą mieli zgody to nie ma wyjścia musza zamrozić. Dlatego ja zrobilam sobie przerwę żeby niepotrzebnie sie nie faszerować lekami a potem dowiedzieć, że sory crio nie będzie bo nie ma zgody.

Mimbla, Libra lubią tę wiadomość

2008 - ciąża biochemiczna,2013 - ciąża biochemiczna, 2014 - trzy IUI bez skutku, 2015.01 - pierwsze IVF bez ET, 13 mrozaczków
    26.03.2015 - crio 2 x 4AA :( 28.04.2015 - crio 4AA i 4BB :( 06.08.2015 - 2 x 4BB :( 08.09.2015 - 4BB i 3BC :( 06.10.2015 - 2BB i 1BB :( 11.12.2015 - 2X1BB :(
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra ustawa reguluje całość procedur in vitro w Polsce i wszystkich formalności z nimi związanych, więc wszystko jedno czy komercyjna czy nie. Jedyne z czym bym się zastanowiła rzeczywiście to z tym działaniem wstecz, ale może oni to interpretują tak, że transfer jest tu i teraz.

• triss Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piggy wrote:
    jesli nie bedą mieli zgody to nie ma wyjścia musza zamrozić. Dlatego ja zrobilam sobie przerwę żeby niepotrzebnie sie nie faszerować lekami a potem dowiedzieć, że sory crio nie będzie bo nie ma zgody.

Ja jutro będę w klinice, ciekawa jestem jakie otrzymam tym razem informacje odnośnie akredytacji ;)

• Agi83 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    a metypred/encorton bierzecie od kiedy i w jakiej dawce? Bo spojrzałam w rozpiskę leków do crio i oczywiście mi nie wypisał ile i jak brać.
    Teraz mi włączył dopiero na tydzień przed crio i z racji, że było późno kazał brać 2x1.
    A wy (dziewczyny na sterydach) kiedy startujecie i z jakimi dawkami? 2x1 czy 1x1?

Aga, dzięki za info - nie wiedziałam, że startuje się dzień przed crio.
    U mnie encorton 1xrano od 2giego dnia cyklu, nie wiem jeszcze do kiedy

shooa lubi tę wiadomość

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Inska Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże to jest jakiś absurd :( Jakbyśmy miały niewystarczająco stresów.

TVN szuka par, które właśnie przechodzą procedurę in vitro i zechciałaby opowiedzieć o tym, w jaki sposób wstrzymanie zabiegów z powodu wchodzącej w życie Ustawy, wpływa na ich leczenie i sytuację. Jak Boga kocham, aż się prosi, żeby się do nich zgłosić...

Mimbla, gosia81 lubią tę wiadomość

Czekamy na Matyldę <3
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    triss wrote:

Shooa Ja metypred 4mg brałam w dawce 1,5 tabletki / doba. Jedna rano i pół po południu - wg zaleceń mojego "prywatnego" gina. CLexane tez brałam od dnia poprzedzającego crio. To coś mi pokićkało ze Ty nowy cykl zaczęłaś ;)

Zauważyłam, ale nic nie szkodzi ;* Życzę Tobie ( i sobie przyk okazji), żebyś miała w tym cyklu crio i w efekcie bąbla dwa tygodnie starszego od mojego :) :D

triss lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    triss wrote:
    Ja jutro będę w klinice, ciekawa jestem jakie otrzymam tym razem informacje odnośnie akredytacji ;)

Invicta podobno w przypadku małżeństw i zarodków z ich własnych komórek nie wstrzymuje procedur i robią normalnie crio :)

Inska lubi tę wiadomość

• Fedra Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    triss wrote:
    Fedra ustawa dotyczy w równym stopniu wszystkich pacjentów - i tych z programu mz i tych nazwijmy ich komercyjnych.
    Ok rozumiem ale ta ustawa jeszcze nie weszła tak i głownie chodzi o zamrażanie zarodków wiec czemu gin powiedział ze nie tknie jej wcześniej zeby zrobic transfer w 3 dobie bo nie wiem co ustawa ma do tego...

Inska lubi tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shooa ja jak Agi i Karola encorton 5mg 1x dziennie rano- ale my z tej samej kliniki wiec wiesz :)

Inska no niestety - to jest wlasnie to o czym nie raz dyskutowalysmy tutaj- jak nie dostana zgody do dnia twojego transferu to beda musieli Ci zamrozic zarodki. Tylko jedna kwestia- skoro swiadomie narazili Cie na to i wiedzieli ze transfer wypadnie ci po 1.11 to oni sami za mrozenie powinni zaplacic! Bo to tez nie sa male pieniadze- my za 3 slomki placilismy 1300 zl

Fedra, Inska, shooa, Libra lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    Ok rozumiem ale ta ustawa jeszcze nie weszła tak i głownie chodzi o zamrażanie zarodków wiec czemu gin powiedział ze nie tknie jej wcześniej zeby zrobic transfer w 3 dobie bo nie wiem co ustawa ma do tego...
    Ustawa jest wazna od 1.11 i dotyczy noe tylko zamrzania a ogolnie dzialania na gametach czyli dopoki nie dostana zgody nie moga robic nawet IUI ;)

Na szczescie- w wiekszosci kliniki licza na zgody w pierwszym tygodniu listopada- jak moja- skoro przygotowuja mnie do crio. Mam nadzieje ze w srode na podgladzie endo nie zmienia zdania :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2015, 13:18

• szałwia Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inska z TVNem moim zdaniem good idea. Zadzwoń do kliniki, powiedz, jak się do Ciebie lekarz odezwał i zagroź, że albo Was zaczną traktować poważnie i po ludzku albo się do TVN-u zgłaszasz :-D

gosia81 lubi tę wiadomość

• Sanna Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inska wrote:
    Szałwia, będę rozmawiała z drugim lekarzem, bo tak się złożyło, że trochę mnie jeden i trochę dugi prowadził. Mam nadzieję, że coś mi się więcej wyjaśni bo na ten moment czuję się jakbym dostała łopatą w głowę, mąż podobnie :(

Triss z tą ustawą to jakiś koszmar. No właśnie, co z moimi komóreczkami w 5 dobie, jeśli któreś w ogóle dotrwają? Jestem załamana...Najgorsze, że do dnia dzisiejszego nikt w klinice nam nie powiedział, że nasz ewentualny transfer stoi pod znakiem zapytania. Jestem w Polsce od 4 tygodni, zostawiłam dom i rodzinę w Irlandii, na maksa naciągnęłam strunę w pracy, bo przecież już dawno miałam do pracy wrócić i nie wspomnę, jak się spłukaliśmy finansowo, bo idziemy komercyjnie, zamiast 7 dniowej stymulacji, mieliśmy 16 dniową.
    Jeśli teraz jeszcze nie miałabym po tym wszystkim wziąć malucha pod serce, to zwariuję...szczególnie jeśli stanie się tak, bo lekarze zamiast kierować się moim i komórek dobrem, będą martwić się o ustawę...Boże, to jakiś koszmar :(

Inska Kochana wspieram <3 musza brac wasze dobro pod uwagę !!!! Zapytaj ich prosto z mostu co z transferem!! I nie martw się może nic nie wspominają bo nie ma potrzeby a ich papiery sa bezpieczne i transfer już w tym tygodniu :*

Inska lubi tę wiadomość

74di4z174lr410ce.png
‹‹ 2271 2272 2273 2274 2275 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ