X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Zależy od czynnika. Są zalecenia ptmr czy ptg (chyba tych pierwszych), które jasno określają schematy postępowania z niepłodną parą (różne przyczyny niepłodności).I tak np przy endometriozie 1 i 2 stopnia rekomendują inseminacje (określają liczbę konkretnie), przy endo stopnia 3-4 nie rekomendują, bo nie podnosi to prawdopodobieństwa ciąży. Niepłodność idiopatyczna też jest przez nich rekomendacja do inseminacji. O innych byś musiała doczytac. Zależy od przypadku, więc nie można powiedzieć, że nie. Lekarz ma prowadzić parę zgodnie z obowiązująca wiedzą i zaleceniami/wskazaniami ptmr/ptg. Jeśli oni jasno rekomendują inseminacje a para jej nie miała to lekarz ma prawo odmówić kwalifikacji do ivf powołując się na te zalecenia. W praktyce bywa różnie.
    Ja mam niepłodność idiopatyczna i w dwóch klinikach krzyczeli nawet 6inseminacji a w novum nawet nie wspomnieli o tym,także mi się też wydaje że niektóre kliniki liczą na darmową kaskę i naciagaja.

milia lubi tę wiadomość

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1234 wrote:
    Ja mam niepłodność idiopatyczna i w dwóch klinikach krzyczeli nawet 6inseminacji a w novum nawet nie wspomnieli o tym,także mi się też wydaje że niektóre kliniki liczą na darmową kaskę i naciagaja.

Darmowa to ona nie jest, bo wykonują zabieg w końcu :-) ale jest łatwa to prawda :-/

Mimbla lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Walcząca Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opu wrote:
    Walczace uda sie uda ! A siostrze gratulujemy :)
    Moja mama tez zestresowana cala ... Akurat jej badania przypadaja w najciezszych stresujacych momentach ( najpierw tato w szpitalu potem smierc babci teraz moj transfer) moja mam choruje na bialaczke i pewnie przez ten stresior wyniki jej sie pogadszaja :( ale mam nadzieje ze juz wszystko przekuje sie na dobre chwile i dobre wiadomosci i szcesliwe !

Opu na pewno wszystko będzie dobrze:)

Dwie nieudane IUI
    2 nieudane ICSI - 3 transfery - dwie ciąże biochemiczne
    Szczepienia immunologiczne
    do 31.12.2016 liczymy na naturalny Cud potem 3 procedura
    Od­puść, od­pocznij, odzys­kaj siły... Do­piero wte­dy będziesz mógł zacząć na no­wo walkę, do­piero wte­dy będziesz mógł wygrać.
  • Kala 1980 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walcząca wrote:
    Cześć Dziewczynki,
    dzisiaj zadzwoniła do mnie moja Mama i powiedziała mi, że moja Siostra jest w ciąży (sam początek). Wszystkich już poinformowała a do mnie boi się zadzwonić bo nie wie jak zareaguje. Myślała, że ja będę pierwsza a Ona później. Normalnie aż łza w oku mi się zakręciła, że myśli o takich rzeczach. Oczywiście buzia mi się nie przestaje uśmiechać bo tak się cieszę i obiecałam Mamie, że nic nie powiem. Czekam na informacje od Niej jak już będzie gotowa:)

Mam nadzieje, że i nam to IVF w grudniu się uda i będą dwie ciężarówki:) Natomiast jak się nie uda to pewnie będę jeszcze trudniej to znosiła ale cóż na razie o tym nie myślę:)

Pozytywne myślenie to podstawa:)
    Miałam taką samą sytuacje. Siostra tez bała mi sie powiedziec a w koncu jak to zrobila to az sie rozplakala i powiedziala, ze wierzy ze nad tez bedzie wiecej. Faktycznie przy spotkaniach nie poruszala tematu ciąży ani o dzieciach. Dzisiaj jej skarb ma 3 miesiące i mam nadzieje, ze u mnie wszystko bedzie dobrze i bedzie miał cioteczne rodzeństwo. Jak ja jej o ciazy powiedziałam to tez sie rozplakala i powiedziala: a nie mówiłam :)
    Tobie tez sie uda. Tylko my musimy czekać na swoją kolej. Glowa do góry :D

Fedra, gosia81, Konwalia lubią tę wiadomość

transfer 10.11.2014 jednego malucha - 10 dpt beta 35 (*)
    transfer 16.03.2015 dwóch maluchów - :( beta ujemna
    transfer 02.10.2015 dwóch maluchów - 8dpt -92,7; 10dpt - 296,70; 12dpt - 506,80 [*][*]
    Transfer 24.03.2017, 17.07.2017, 11.09.2017, 06.09.2018, 06.10.2018, 23.02.2019, 12.09.2019 jednego malucha - beta ujemna :(
    Transfer 12.09.2019 - 10 dpt - 3,9; 12dpt - 0,8 :(
    Transfer 10.12.2019 - 10 dpt - 63,5; 12 dpt - 143,3; 17 dpt - 1077,0; 25 dpt - 8308,0 i jest ❤️ - 10tc [*]
    Transfer 22.02.2021 - 10 dpt - 13,4; 12dpt - 4,2 :(
    Transfer 20.05.2021 -9 dpt - 91,4; 11 dpt- 219,0; 15dpt - 879,0; 19dpt-3787,0; 26dpt - 29510,0 i są ❤️❤️
    202112105581.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam siostre starsza ale czeka na moje dzieci jak na swoje wlasne :))) to ona mnie opieprzyla ze nie wzielam l4 :P powiedziala ze jestem durna :P ze nie moge stawiac na rowni pracy i dzieci o ktore staram sie tyle lat - w pracy dadza sobie rade :)

W pracy w mojm pokoju mam ciezarna zorientowalam sie juz w pazdzierniku a moje przyjaciolki celowo mi tego nie mowily zeby nie sprawic mi przykrosci - to mnie bardziej wkurzylo niz siwadomosc ze mam ciezarna w pokoju .. Przeciez nie jestem slepa ani jakims delikatnym jajem :P bez przesady :D

Fedra lubi tę wiadomość

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milia wrote:
    No chyba innego wytłumaczenia nie ma ;) jak dodatkowa kasa dla nich

Nie mogę dodać linku z komórki ale wpisz "ptmr zalecenia niepłodność" i wyskoczy Ci pdf z zaleceniami. Są jasne zalecenia, że przy niepłodności idiopatycznej wskazane jest 4-6 inseminacji.

milia lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • aneczka2015 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam nieplodnosc idiopatyczna i tez nikt nic nie wspominal o inseminacji. Pani ktora mnie prowadzila powiedziala ze nie ma ona sensu. Od razu kierowala mnie na in vitro.

Reni, justa1234 lubią tę wiadomość

5djy9n73ymelpgus.png
    Czekamy na Mikołaja ❤
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Powiedzcie mi czy Wam ktos kiedys proponował naprotechnologie ? Albo czy korzystałyscie z niej za nim trafiłyscie do kliniki ?
    Na innym forum trafiłam na dziewczyny które bardzo obstaja za tą metodą...ja w to nie dokońca wierze, przecież z endometriozy mnie nie ulecza i AMH nie podniosą.
    A jakie jest Wasze zdanie ?

Ściskam Was wszystkie , gratuluje zaciążonym a za resztę trzymam mocno kciuki ! :)

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho wrote:
    Powiedzcie mi czy Wam ktos kiedys proponował naprotechnologie ? Albo czy korzystałyscie z niej za nim trafiłyscie do kliniki ?
    Na innym forum trafiłam na dziewczyny które bardzo obstaja za tą metodą...ja w to nie dokońca wierze, przecież z endometriozy mnie nie ulecza i AMH nie podniosą.

Ściskam Was wszystkie , gratuluje zaciążonym a za resztę trzymam mocno kciuki ! :)

Jak dla mnie naprotechnologia to nic innego jak kalendarzyk, że tak mocno spłycę, obserwacja śluzu itd. Myślę, że w zasadzie większość zaczyna od tego starania.

Reni, Requiem, Antonelka, Mimbla, ComeToMeBaby, Piggy, Fedra lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dla mnie cała ta napro to ovufriend + wszystkie wizyty u ginów (zanim podjedzie się do iui czy IVF) razem wzięte
    Ktoś grubą kasę wziął za nazwanie tych wszystkich czynności "naprotechnologią"

Requiem, Antonelka, Mimbla, Anuszka, ComeToMeBaby, Asiula86, justa1234, Fedra, Kava, gosia81 lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Requiem Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triss jak tam sytuacja ? To chyba 9 dpt

triss lubi tę wiadomość

Kwiecień 2015 ICSI brak mrozaczków :(
    Grudzień 2015 IMSI brak mrozakow :(
    Kwiecień 2016 ICSI transfer 2 :(
    Lipiec 2016 Crio 1 śnieżynki :( KONIEC!
    Chcesz rozśmieszyć Boga? Opowiedz mu o swoich planach...
  • triss Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Requiem wrote:
    Triss jak tam sytuacja ? To chyba 9 dpt

u mnie jak zwykle ;)

• V. Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho wrote:

Ja stosowałam przez wiele miesięcy (zanim dowiedziałam się z czym walczymy), ale jak widać, jajowodów mi to nie przetkało ani morfologii plemników męża nie poprawiło ;) Nigdy nie zaszkodzi obserwować swój organizm, ale przy niskim AMH i endomendzie dałabym sobie spokój, szkoda czasu.

U mnie w końcu przyszła @, spóźniła się franca ponad tydzień (cykl miał 38 dni zamiast 29-30) i teraz jeszcze chyba próbuje mocą to spóźnienie nadrobić, bo momentami aż mi słabo z bólu :/ Szkoda, bo myślałam, że na poniedziałkowej wizycie w nowej klinice będę już po @ i doktorek będzie mógł mnie zbadać, no ale niestety. Tak czy owak mam gorącą nadzieję, że w kolejnym cyklu będę mogła zacząć nowy protokół (pewnie długi, tak jak poprzednio). I że ten cykl już nie będzie taki długi jak poprzedni.

Zastanawiam się teraz, czy jest sens jutro lecieć na badanie FSH żeby mieć świeży wynik na wizytę, czy on jest psu na budę narazie i zbadać dopiero jak lekarz zleci?

Opu, kciuki!!! &&& :)

Justyś11 lubi tę wiadomość

3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc :(
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po histero. Wychodzę dziś bo marudzilam. Nawet nie wzięli wycinku bo wszystko ładne i czyste. Pan dr nie chciał lyzeczkowac żeby jej nie zknocic :)

V., sylwiaśta159, mysza89, Mimbla, shooa, Inska, Fedra, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie mi czy jesli podejde do ivf w innej klinice za kase niz jestem zakwalifikowana to wykresla mnie z programu?

• V. Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale mam inne - czym suplementowałaś partnera?

3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:
    Ania, nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale mam inne - czym suplementowałaś partnera?
    Kochana później Ci napisze bo teraz jestem w pracy, a tego jest ok 13-14 tabletek

V. lubi tę wiadomość

• mysza89 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    Dziewczyny powiedzcie mi czy jesli podejde do ivf w innej klinice za kase niz jestem zakwalifikowana to wykresla mnie z programu?
    niestety tak masz to w umowie aby teraz podejść komercyjnie musisz zrezygnować z programu.

triss tak mi przykro :( trzymaj sie tam ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2015, 14:36

Anatolka lubi tę wiadomość

mysza89
    Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty :) 10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB :( 5.11 crio 4 BB :( luty-3BC:(
    2018 córeczka
    2023 córeczka
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja wrote:
    Jestem po histero. Wychodzę dziś bo marudzilam. Nawet nie wzięli wycinku bo wszystko ładne i czyste. Pan dr nie chciał lyzeczkowac żeby jej nie zknocic :)

To akurat szkoda, bo miałabyś scratching za friko. Ale dobrze, że poza tym ok :-)

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho, od czasu do czasu ktoś wpada na nasz wątek zadać to pytanie, w rodzaju -
    czy my invitrówki wiemy o istnieniu naprotechnologii i co o niej sądzimy...?
    no więc na moim przykładzie
    ja śluzu sobie nigdy nie obserwowałam, szyjki nie obmacywałam, tempkę mierzyłam czas jakiś, tylko pod pachą - a to wszystko dlatego- że "naprościema" jak nazywam naprotechnologię, zupełnie nijak się ma do tematu męskiego czynnika w niepłodności. No bo leczyć się go nie da, powiedzmy sobie szczerze. Tradycyjna medycyna go nie leczy, to jak miałby wyleczyć jakiś ksiądz..- ooups? przepraszam, trener naprotechnologii...

Co do narzędzi diagnostycznych, to są one w "naprotechnologii" takie same jak w tradycyjnej medycynie. Ot, jest większy nacisk na jakieś ziołowe specyfiki, mówi się że chemia szkodzi człowiekowi i tak dalej..

PS. To nie żadna "technologia".

Reni, Requiem, Inska, iga 79, Anuszka, Beata.D, ComeToMeBaby, Fedra, Kava, pragnaca dzidziusia, gosia81, Konwalia lubią tę wiadomość

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
‹‹ 2435 2436 2437 2438 2439 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ