IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Też w 3 próbie miałam więcej niż 6. Wyszukaj sobie ustawę, znajdź fragment, wydrukuj i zabierz na wizytę. Słowami możecie się przerzucać w nieskończoność. W regulaminie podpisanym przez MZ też jest chyba o większej liczbie niż 6 w 3 procedurze.
Nadira, lipa lubią tę wiadomość
-
Nadira wrote:Dziewczyny jak to jest z tą ustawą o leczeniu niepłodności. Czy będąc w 3 procedurze w rządówce zapładnia się tylko 6 komórek czy mogą zapłodnić więcej? W jednej klinice 2 lekarzy mówiło mi dwie różne rzeczy więc zgłupiałam. Raz mówią że zapładniają wszystko, innym razem że mogą tylko 6... Jak jest w waszych klinikach?
Nadira lubi tę wiadomość
Kwiecień 2015 ICSI brak mrozaczków
Grudzień 2015 IMSI brak mrozakow
Kwiecień 2016 ICSI transfer 2
Lipiec 2016 Crio 1 śnieżynkiKONIEC!
Chcesz rozśmieszyć Boga? Opowiedz mu o swoich planach... -
Art. 9. 1. Procedury medycznie wspomaganej prokreacji, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 5, obejmują procedury medyczne, w których są wykorzystywane wcześniej pobrane komórki rozrodcze.
2. W przypadku zapłodnienia pozaustrojowego dopuszcza się zapłodnienie nie więcej niż sześciu żeńskich komórek rozrodczych, chyba że ukończenie przez biorczynię 35. roku życia lub wskazania medyczne wynikające z choroby współistniejącej z niepłodnością lub dwukrotnego nieskutecznego wcześniejszego leczenia metodą zapłodnienia pozaustrojowego uzasadniają zapłodnienie większej ich liczby.
Mam fragment ustawy, chyba będzie to istotny argument w dyskusji. Dzięki dziewczyny._cherryLady, Requiem, gosia81, Beata.D lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nadira wrote:Art. 9. 1. Procedury medycznie wspomaganej prokreacji, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 5, obejmują procedury medyczne, w których są wykorzystywane wcześniej pobrane komórki rozrodcze.
2. W przypadku zapłodnienia pozaustrojowego dopuszcza się zapłodnienie nie więcej niż sześciu żeńskich komórek rozrodczych, chyba że ukończenie przez biorczynię 35. roku życia lub wskazania medyczne wynikające z choroby współistniejącej z niepłodnością lub dwukrotnego nieskutecznego wcześniejszego leczenia metodą zapłodnienia pozaustrojowego uzasadniają zapłodnienie większej ich liczby.
Mam fragment ustawy, chyba będzie to istotny argument w dyskusji. Dzięki dziewczyny.
Weź sobie też z tego linku opisującego zasady programu MZ. Będziesz miała dwa punkty podparcia.Nadira, Beata.D lubią tę wiadomość
-
cicho sza wrote:Dziewczyny moje Kochane, pytanie z cyklu archiwum X. Czy w rządówce można dopłacić za to by np. o jeden dzień dłużej hodowano nasze zarodki?
lipa lubi tę wiadomość
Moje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016 -
Karolina1111 wrote:Ale jak dłużej? W rządowce zarodki hodowane są do stadium blastki. Moje były mrożone w 5,6 a nawet 7 dobie - takie leniuszki.
Właśnie o 7 dobe mi chodziłojest taka opcja? mi mówili, że maks do 6...
a zresztą w pierwszych procedurach miałam info, że do 5!
sama już nie wiem
Kosmos :-*
-
dziewczyny przesyłam odpowiedź od Ministerstwa w sprawie refundacji leków do in vitro, odpowiedź dostałam w formie pisemnej w pdf
"Szanowna Pani,
Odpowiadając na przekazane drogą elektroniczną pismo, Departament Matki i Dziecka
uprzejmie informuje, że refundacja leków odbywa się na następujących zasadach, tj.:
Minister Zdrowia raz na dwa miesiące publikuje, w drodze obwieszczenia, wykazy leków
refundowanych, wśród których znajdują się również leki stosowane
w leczeniu niepłodności. Aktualne obwieszczenie zostało ogłoszone w Dzienniku
Urzędowym Ministra Zdrowia 25 kwietnia 2016 r. W załączniku do ww. obwieszczenia
znajduje się m. in. nazwa leku oraz zakres wskazań objętych refundacją.
Należy zaznaczyć, że obecnie leki w procedurze zapłodnienia pozaustrojowego są
refundowane w ramach maksymalnie 3 cykli wspomaganej prokreacji, niezależnie od tego
czy procedura in vitro wykonywana jest w ramach programu „Program – Leczenie
Niepłodności Metodą Zapłodnienia Pozaustrojowego na lata 2013 – 2016” czy
komercyjnie" -
STORK wrote:Req w środę punkcja?
Anatolka, Tosia 1981 lubią tę wiadomość
Kwiecień 2015 ICSI brak mrozaczków
Grudzień 2015 IMSI brak mrozakow
Kwiecień 2016 ICSI transfer 2
Lipiec 2016 Crio 1 śnieżynkiKONIEC!
Chcesz rozśmieszyć Boga? Opowiedz mu o swoich planach... -
amygdala wrote:Dziewczyny, a Wasi mężowie byli z Wami podczas transferu? Bo ja sama już nie wiem, z jednej strony wiadomi chciałabym aby mój mąż był wtedy przy mnie ale z drugiej nie wiem czy to nie będzie zbyt krępujące dla niego, dla mnie jak jakiś inny facet tzn. Lekarz będzie majstrowal między moimi nogami... Może to głupie... ale nie miałyście takich rozterek? Jak Wasi mężowie to zniesienia? Co radzicie?
amygdala - mój był ze mną cały czas. Jakoś tak zdecydowaliśmy, a on sam był chyba w szoku, że go wpuścili i mógł obserwować. Dla nas nie było to krępujące, trzymał mnie za rękę, a później opowiedział jak to wyglądało - ja z nerwów nawet nie wiem co tam lekarz majstrowałto dla niego też bardzo ważny moment, kolejnym razem też go zabiorę
I procedura
08.03.2016 - transfer, bHCG
02.05.2016 - transfer, czekamy.... -
U nas 2 pęcherzyki na razie nic więcej nie widać.
Jestem w szoku
Martwi mnie wygląd moich jajników podobno sa bardzo przestymulowane.
Jutro dzwonie do kliniki niech mnie obejrzą.
Miała któraś z was taki problem?
chiara, Joanna85, sylvuś lubią tę wiadomość
3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
31.03.2016 punkcja, (13 zarodków)
5.04.2016 transfer 2 zarodków ( 4 śnieżynki),jedno
-
mkl wrote:nie wiem jakie leki stosujecie do in vitro, podajcie jakieś nazwy to się sprawdzi czy są refundowane
Ja mialam menopur i gonal i gonapeptyl na przyklad.5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
Anatolka wrote:Ja na ostatnim transferze odmówiłam ubrania tej ich sukieneczki. Powiedziałam, że mam swoją koszule i ja ubieram. Stanowczo. Położna chyba nie miala smialosci mi odmówić...
A u nas na transfer nie dają żadnych "ciuchów". Wchodzi się normalnie swoich, męża też w nic nie ubieraliI procedura
asia-m-b wrote:to ja opiszę jak to wygląda w szpitalu w Białymsotku
Sale są dwuosobowe, partnerzy są wypraszani na korytarz w razie potrzeby
na dobry początek przebieramy się w swoją koszulę, kto nie ma, dostaje szpitalną ale nie przeźroczystą
następnie zastrzyk i czekamy. Jeśli mamy szczęście wołają nas szybko jeśli nie trochę trzeba poczekać (ja ostatnio na crio czekałam ok 50 min)
Po transferze na fotelu leżymy 10 min z nogami w górze, następnie na łóżku leżymy 40 minut. Po wszystkim do domu razem z dzidziolkiem
asia-m-b, a jaki dają zastrzyk przed transferem?I procedura
nick nieaktualny
-
PragnącaDziecka wrote:Kaczorek czyli widac pecherzyki a zarodkow nie ? Kiedy kolejne usg? Ktory to Twoj dpt?
Ewlinaaa85 o jakich zastrzykach mówisz?
Nic mi dr przy transferze o żadnej hiperce nie wspominał i też nie czuję nic szczególnie, myślałam że mnie to ominęło3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
31.03.2016 punkcja, (13 zarodków)
5.04.2016 transfer 2 zarodków ( 4 śnieżynki),jedno