X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też w 3 próbie miałam więcej niż 6. Wyszukaj sobie ustawę, znajdź fragment, wydrukuj i zabierz na wizytę. Słowami możecie się przerzucać w nieskończoność. W regulaminie podpisanym przez MZ też jest chyba o większej liczbie niż 6 w 3 procedurze.

Nadira, lipa lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadira, strona 8

http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/program_lnmzp_lata_2013_2016.pdf

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Requiem Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadira wrote:
    Dziewczyny jak to jest z tą ustawą o leczeniu niepłodności. Czy będąc w 3 procedurze w rządówce zapładnia się tylko 6 komórek czy mogą zapłodnić więcej? W jednej klinice 2 lekarzy mówiło mi dwie różne rzeczy więc zgłupiałam. Raz mówią że zapładniają wszystko, innym razem że mogą tylko 6... Jak jest w waszych klinikach?
    U mnie lekarz powiedział ze w związku z 3 procedura MZ zapładniają wszystkie komórki.

Nadira lubi tę wiadomość

Kwiecień 2015 ICSI brak mrozaczków :(
    Grudzień 2015 IMSI brak mrozakow :(
    Kwiecień 2016 ICSI transfer 2 :(
    Lipiec 2016 Crio 1 śnieżynki :( KONIEC!
    Chcesz rozśmieszyć Boga? Opowiedz mu o swoich planach...
  • Nadira Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Art. 9. 1. Procedury medycznie wspomaganej prokreacji, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 5, obejmują procedury medyczne, w których są wykorzystywane wcześniej pobrane komórki rozrodcze.
    2. W przypadku zapłodnienia pozaustrojowego dopuszcza się zapłodnienie nie więcej niż sześciu żeńskich komórek rozrodczych, chyba że ukończenie przez biorczynię 35. roku życia lub wskazania medyczne wynikające z choroby współistniejącej z niepłodnością lub dwukrotnego nieskutecznego wcześniejszego leczenia metodą zapłodnienia pozaustrojowego uzasadniają zapłodnienie większej ich liczby.

Mam fragment ustawy, chyba będzie to istotny argument w dyskusji. Dzięki dziewczyny.

_cherryLady, Requiem, gosia81, Beata.D lubią tę wiadomość

ex2bcwa1oc4n8lw7.png
    ex2b3e5enw2ksmqc.png
    ex2b4z17x0iw5y73.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Requiem wrote:
    U mnie lekarz powiedział ze w związku z 3 procedura MZ zapładniają wszystkie komórki.

Req w środę punkcja?

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadira wrote:
    Art. 9. 1. Procedury medycznie wspomaganej prokreacji, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 5, obejmują procedury medyczne, w których są wykorzystywane wcześniej pobrane komórki rozrodcze.
    2. W przypadku zapłodnienia pozaustrojowego dopuszcza się zapłodnienie nie więcej niż sześciu żeńskich komórek rozrodczych, chyba że ukończenie przez biorczynię 35. roku życia lub wskazania medyczne wynikające z choroby współistniejącej z niepłodnością lub dwukrotnego nieskutecznego wcześniejszego leczenia metodą zapłodnienia pozaustrojowego uzasadniają zapłodnienie większej ich liczby.

Mam fragment ustawy, chyba będzie to istotny argument w dyskusji. Dzięki dziewczyny.

Weź sobie też z tego linku opisującego zasady programu MZ. Będziesz miała dwa punkty podparcia.

Nadira, Beata.D lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Karolina1111 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cicho sza wrote:
    Dziewczyny moje Kochane, pytanie z cyklu archiwum X. Czy w rządówce można dopłacić za to by np. o jeden dzień dłużej hodowano nasze zarodki?
    Ale jak dłużej? W rządowce zarodki hodowane są do stadium blastki. Moje były mrożone w 5,6 a nawet 7 dobie - takie leniuszki.

lipa lubi tę wiadomość

Moje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016
  • cicho sza Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina1111 wrote:
    Ale jak dłużej? W rządowce zarodki hodowane są do stadium blastki. Moje były mrożone w 5,6 a nawet 7 dobie - takie leniuszki.

Właśnie o 7 dobe mi chodziło :) jest taka opcja? mi mówili, że maks do 6...
    a zresztą w pierwszych procedurach miałam info, że do 5!
    sama już nie wiem :)

Kosmos :-*
    ex2bvcqg40r3u5h2.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny przesyłam odpowiedź od Ministerstwa w sprawie refundacji leków do in vitro, odpowiedź dostałam w formie pisemnej w pdf

"Szanowna Pani,
    Odpowiadając na przekazane drogą elektroniczną pismo, Departament Matki i Dziecka
    uprzejmie informuje, że refundacja leków odbywa się na następujących zasadach, tj.:
    Minister Zdrowia raz na dwa miesiące publikuje, w drodze obwieszczenia, wykazy leków
    refundowanych, wśród których znajdują się również leki stosowane
    w leczeniu niepłodności. Aktualne obwieszczenie zostało ogłoszone w Dzienniku
    Urzędowym Ministra Zdrowia 25 kwietnia 2016 r. W załączniku do ww. obwieszczenia
    znajduje się m. in. nazwa leku oraz zakres wskazań objętych refundacją.
    Należy zaznaczyć, że obecnie leki w procedurze zapłodnienia pozaustrojowego są
    refundowane w ramach maksymalnie 3 cykli wspomaganej prokreacji, niezależnie od tego
    czy procedura in vitro wykonywana jest w ramach programu „Program – Leczenie
    Niepłodności Metodą Zapłodnienia Pozaustrojowego na lata 2013 – 2016” czy
    komercyjnie"

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• mkl Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem jakie leki stosujecie do in vitro, podajcie jakieś nazwy to się sprawdzi czy są refundowane

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• Requiem Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    STORK wrote:
    Req w środę punkcja?
    Niooo:D o 10.30

Anatolka, Tosia 1981 lubią tę wiadomość

Kwiecień 2015 ICSI brak mrozaczków :(
    Grudzień 2015 IMSI brak mrozakow :(
    Kwiecień 2016 ICSI transfer 2 :(
    Lipiec 2016 Crio 1 śnieżynki :( KONIEC!
    Chcesz rozśmieszyć Boga? Opowiedz mu o swoich planach...
  • nika03 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amygdala wrote:
    Dziewczyny, a Wasi mężowie byli z Wami podczas transferu? Bo ja sama już nie wiem, z jednej strony wiadomi chciałabym aby mój mąż był wtedy przy mnie ale z drugiej nie wiem czy to nie będzie zbyt krępujące dla niego, dla mnie jak jakiś inny facet tzn. Lekarz będzie majstrowal między moimi nogami... Może to głupie... ale nie miałyście takich rozterek? Jak Wasi mężowie to zniesienia? Co radzicie?

amygdala - mój był ze mną cały czas. Jakoś tak zdecydowaliśmy, a on sam był chyba w szoku, że go wpuścili i mógł obserwować. Dla nas nie było to krępujące, trzymał mnie za rękę, a później opowiedział jak to wyglądało - ja z nerwów nawet nie wiem co tam lekarz majstrował ;) to dla niego też bardzo ważny moment, kolejnym razem też go zabiorę :)

I procedura
    08.03.2016 - transfer, bHCG :(
    02.05.2016 - transfer, czekamy.... :)
  • Kaczorek Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 2 pęcherzyki na razie nic więcej nie widać.
    Jestem w szoku ;)

Martwi mnie wygląd moich jajników podobno sa bardzo przestymulowane.
    Jutro dzwonie do kliniki niech mnie obejrzą.

Miała któraś z was taki problem?

chiara, Joanna85, sylvuś lubią tę wiadomość

3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
    31.03.2016 punkcja, (13 zarodków)
    5.04.2016 transfer 2 zarodków ( 4 śnieżynki),jedno <3
    f2w3yx8dqelvgt49.png
  • Tyszanka81 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:
    nie wiem jakie leki stosujecie do in vitro, podajcie jakieś nazwy to się sprawdzi czy są refundowane
    Sa sa refundowane :-)
    Ja mialam menopur i gonal i gonapeptyl na przyklad.

5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
    I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2 :-(
    5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
    8t2dz cud przestal trwac :-(
    16.09.2016 criotransfer babla 8B :-(
    2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
    12.06.transfer- :-(
  • nika03 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Ja na ostatnim transferze odmówiłam ubrania tej ich sukieneczki. Powiedziałam, że mam swoją koszule i ja ubieram. Stanowczo. Położna chyba nie miala smialosci mi odmówić... ;-)

A u nas na transfer nie dają żadnych "ciuchów". Wchodzi się normalnie swoich, męża też w nic nie ubierali

I procedura
  • nika03 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia-m-b wrote:
    to ja opiszę jak to wygląda w szpitalu w Białymsotku :)

Sale są dwuosobowe, partnerzy są wypraszani na korytarz w razie potrzeby ;)
    na dobry początek przebieramy się w swoją koszulę, kto nie ma, dostaje szpitalną ale nie przeźroczystą ;)
    następnie zastrzyk i czekamy. Jeśli mamy szczęście wołają nas szybko jeśli nie trochę trzeba poczekać (ja ostatnio na crio czekałam ok 50 min)
    Po transferze na fotelu leżymy 10 min z nogami w górze, następnie na łóżku leżymy 40 minut. Po wszystkim do domu razem z dzidziolkiem :)

asia-m-b, a jaki dają zastrzyk przed transferem?

I procedura
  • PragnącaDziecka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorek czyli widac pecherzyki a zarodkow nie ? Kiedy kolejne usg? Ktory to Twoj dpt?

2nn3dqk38okw5rud.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Provicie dawali rozkurczową papaweryne np.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorek a nie miałaś tak czasem hiperki? Dr na pewno coś poradzi na to :) pewnie będziesz jak Ewka i Vanili na zastrzykach dość długo :)

• Kaczorek Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PragnącaDziecka wrote:
    Kaczorek czyli widac pecherzyki a zarodkow nie ? Kiedy kolejne usg? Ktory to Twoj dpt?
    Nie widać zarodków to mój 21dpt

Ewlinaaa85 o jakich zastrzykach mówisz?
    Nic mi dr przy transferze o żadnej hiperce nie wspominał i też nie czuję nic szczególnie, myślałam że mnie to ominęło

3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
    31.03.2016 punkcja, (13 zarodków)
    5.04.2016 transfer 2 zarodków ( 4 śnieżynki),jedno <3
    f2w3yx8dqelvgt49.png
‹‹ 3265 3266 3267 3268 3269 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ