WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile ta rysa sie utrzymuje ?

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem pewna ile, ale wynika mi z tego ze jeden cykl. Tzn ryse robi sie miedzy 21-28dc zalezy od dlugosci cyklu i potem nastepny cykl transfer. Jesli w nast cyklu nie bedzie transferu chyba przepada.

• Mag85 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn82 wrote:
    A moze pobieraja wyvinek jak cos jest na rzeczy, jak cos tam jest albo widza ze jest stan zapalny itp... a jak czysto to moze nie pobieraja nic
    Ale skad wiadomo czy jest stan zapalny jak nie wezma wycinka. Antonelka chyba tez miala wszystko ok a potrem z biopsji dopiuero wyszlo. Tez mnie to wkurza, ze nie biora wycinka. Gdybym wiedziala to bym gdzies indziej zrobila a nie wydawala tyle kasy na cos co nie jest do konca sprawdzone.

7pqmag4.png
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opu wrote:
    Nie jestem pewna ile, ale wynika mi z tego ze jeden cykl. Tzn ryse robi sie miedzy 21-28dc zalezy od dlugosci cyklu i potem nastepny cykl transfer. Jesli w nast cyklu nie bedzie transferu chyba przepada.

to ja mialam histero w 9dc wiec za wczesnie na ryse...

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opu wrote:
    Podobno rysa do 3 cykli sie utrzymuje. Opu ja bym jednak sprobowala z invimedem.jednak to jest duzo kasy. Do mercika mozesz sie umowic tylko na wizyte, bez strechingu.
    Z reszta jak masz termin to tylko zadzwon ze z rysy rezygnujesz ale bedziesz na wizycie.
    Dr sie nie obrazi napewno, nie musisz sie tlumaczyc z reszta. A ze mna juz nie raz wspolpracowal w kwestii oszczednosci, sam poiwiedzial ze to rozumie... W koncu i tak tam placimy grube pieniadze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2016, 11:18

7pqmag4.png
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    Ale skad wiadomo czy jest stan zapalny jak nie wezma wycinka. Antonelka chyba tez miala wszystko ok a potrem z biopsji dopiuero wyszlo. Tez mnie to wkurza, ze nie biora wycinka. Gdybym wiedziala to bym gdzies indziej zrobila a nie wydawala tyle kasy na cos co nie jest do konca sprawdzone.

hmmm a moze lekarz widzi ze cos nie tak.. skoro u Justine bylo widoczne ze ma stan zapalny to moze jakos to widac..nie wiem...

❤️❤️❤️
  • Tyszanka81 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    No bo mi chodzi nie ohisteroskopie i biopsje tylko o sama ryse, zeby zarodek siue lepiej wgryzl. W moim gync tez nie wysylaja do badania mimo ceny 500 zl. W ogole to mialam histeroskopie i tez nie pobrali wycinka do badania :(
    Ja tez mialam histero w Gync i pobierali wycinek do badania hist-pat,po ok 3 tyg mialam wynik.Dopytaj moze w klinice...

5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
    I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2 :-(
    5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
    8t2dz cud przestal trwac :-(
    16.09.2016 criotransfer babla 8B :-(
    2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
    12.06.transfer- :-(
  • Tyszanka81 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli jest tu Barbórka to Wszystkiego Najlepszego ☺

• Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyszanka81 wrote:
    Ja tez mialam histero w Gync i pobierali wycinek do badania hist-pat,po ok 3 tyg mialam wynik.Dopytaj moze w klinice...

Ale mialas naa wypisie napisane ze pobierali wycinek do badania?

❤️❤️❤️
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyszanka81 wrote:
    Bo mialas wycinany polip z tego co pamietam. Ja mialam tylko diagnostyczna.

7pqmag4.png
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:

Tez mialam diagnostyczna, ale gdyby cos bylo nie tak to na pewno by mi wycieli i dali do badania...

❤️❤️❤️
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn82 wrote:
    Tez mialam diagnostyczna, ale gdyby cos bylo nie tak to na pewno by mi wycieli i dali do badania...
    No nie wiem,tez mam taka nadzieje. Na pewno nie bylo nic widocznego, a sam stan zapalny to sie nie dowiemy.

7pqmag4.png
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    No nie wiem,tez mam taka nadzieje. Na pewno nie bylo nic widocznego, a sam stan zapalny to sie nie dowiemy.

Mysle ze oni to jakos widza.. na badaniu ginekologicznym dr G mowi mi ze jest ok, nie ma zaczerwienienia itp i badanie z wymazu to potwierdzilo to moze na histero tez widza... miejmy nadzieje ze bylo wszystko dobrze podczas badania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2016, 11:47

Mag85 lubi tę wiadomość

❤️❤️❤️
  • Tyszanka81 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    Tak tak byl polip.

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czytam o tych rysach i biopsjach i już sie pogubiłam bo chyba mylicie pojęcia.

Biopsja endometrium polega na pobraniu fragmentu błony śluzowej jamy macicy (endometrium) w celu obejrzenia go - po odpowiednim przygotowaniu - pod mikroskopem (badanie histopatologiczne). Biopsja endometrium pozwala na wykrycie chorób, które rozwijają się w obrębie śluzówki jamy macicy.

Scratching endometrium- Delikatne "zadrapanie" śluzówki powoduje jej intensywną regenerację, a przemiany w niej zachodzące po tym zabiegu (m.in. pobudzenie immunologiczne) mogą zwiększyć szansę na prawidłowe zagnieżdżenie zarodka. Scratching endometrium nie jest zabiegiem inwazyjnym, można go więc wykonywać ilekroć zaistnieje taka potrzeba – w każdym kolejnym cyklu śluzówka macicy jest odbudowywana na nowo; niekiedy w jednym cyklu przeprowadza się dwa scratchingi, by dodatkowo zwiększyć szanse na pomyślną implantację. Jeśli lekarz prowadzący uzna, że istnieją u Pani wskazania do wykonania scratchingu endometrium, może jego wykonanie zlecić w trakcie zaplanowanej histeroskopii. W przypadku, gdy histeroskopia zostałaby wykonana w cyklu poprzedzającym embriotransfer, można ją uznać za odpowiednik scratchingu. Nie zawsze w trakcie histeroskopii wykonuje się biopsję endometrium – jest to dodatkowy zabieg, wykonywany z powodu zaistnienia u pacjentki określonych wskazań.

tak więc dziewczyny scratching to tylko zadrapanie a biopsja to wysyłanie do badana jeśli są ku temu powody. Jeśli się mylę to mnie poprawcie :)

Ja miałam scratching robiony w 28 dc i teraz bedę podchzić do crio. Mój lekarz robi mi scratching w cenie wizyty i nie płacę za to dodatkowo. Ceny o których piszecie są kasmiczne :(

Yoselyn82 lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • PragnącaDziecka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam histero diagnostyczna i nie pobierali mi wycinka do badania histo-pato.

2nn3dqk38okw5rud.png
  • Justine Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Hej dziewczyny czytam o tych rysach i biopsjach i już sie pogubiłam bo chyba mylicie pojęcia.

Biopsja endometrium polega na pobraniu fragmentu błony śluzowej jamy macicy (endometrium) w celu obejrzenia go - po odpowiednim przygotowaniu - pod mikroskopem (badanie histopatologiczne). Biopsja endometrium pozwala na wykrycie chorób, które rozwijają się w obrębie śluzówki jamy macicy.

Scratching endometrium- Delikatne "zadrapanie" śluzówki powoduje jej intensywną regenerację, a przemiany w niej zachodzące po tym zabiegu (m.in. pobudzenie immunologiczne) mogą zwiększyć szansę na prawidłowe zagnieżdżenie zarodka. Scratching endometrium nie jest zabiegiem inwazyjnym, można go więc wykonywać ilekroć zaistnieje taka potrzeba – w każdym kolejnym cyklu śluzówka macicy jest odbudowywana na nowo; niekiedy w jednym cyklu przeprowadza się dwa scratchingi, by dodatkowo zwiększyć szanse na pomyślną implantację. Jeśli lekarz prowadzący uzna, że istnieją u Pani wskazania do wykonania scratchingu endometrium, może jego wykonanie zlecić w trakcie zaplanowanej histeroskopii. W przypadku, gdy histeroskopia zostałaby wykonana w cyklu poprzedzającym embriotransfer, można ją uznać za odpowiednik scratchingu. Nie zawsze w trakcie histeroskopii wykonuje się biopsję endometrium – jest to dodatkowy zabieg, wykonywany z powodu zaistnienia u pacjentki określonych wskazań.

tak więc dziewczyny scratching to tylko zadrapanie a biopsja to wysyłanie do badana jeśli są ku temu powody. Jeśli się mylę to mnie poprawcie :)

Ja miałam scratching robiony w 28 dc i teraz bedę podchzić do crio. Mój lekarz robi mi scratching w cenie wizyty i nie płacę za to dodatkowo. Ceny o których piszecie są kasmiczne :(

Generalnie dobrze ;) Tylko, że w Provicie nie robią "Scratching endometrium" tylko "biopsję endometrium". Jest to jedno i to samo tylko w przypadku "biopsji" wysyłane jest "to zdrapane" do badania. W przypadku samej "rysy" nie.

Do poczytania: http://klinikanieplodnosci.pl/leczenie/techniki-zwiekszajace-szanse-uzyskanie-ciazy/biopsja-enometrium/

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam histero diagnostyczna w Gamecie i nie pobrali wycinka. Usłyszałam ze wszystko ok. Też się zastanawiam nad rysa. Już się w tym pogubilam: /

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na stronie Gamety jest biopsja endometrium w nawiasie scratching. Czyli To to samo,?

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • Justine Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Na stronie Gamety jest biopsja endometrium w nawiasie scratching. Czyli To to samo,?

Biopsja oznacza pobranie wycinka i sprawdzenie go histopatologicznie. Nie ważne czy biopsja tarczycy, endometrium, kości czy czegokolwiek innego.
    Dopytaj czy wysyłają wycinek do badania czy nie. Wtedy się dowiesz. Osobiście uważam, że skoro już i tak "drapią" to niech to zbadają czy wszystko ok chyba, że robią to w cenie wizyty jak u Monako.

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
‹‹ 4227 4228 4229 4230 4231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ