X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile ta rysa sie utrzymuje ?

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem pewna ile, ale wynika mi z tego ze jeden cykl. Tzn ryse robi sie miedzy 21-28dc zalezy od dlugosci cyklu i potem nastepny cykl transfer. Jesli w nast cyklu nie bedzie transferu chyba przepada.

• Mag85 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn82 wrote:
    A moze pobieraja wyvinek jak cos jest na rzeczy, jak cos tam jest albo widza ze jest stan zapalny itp... a jak czysto to moze nie pobieraja nic
    Ale skad wiadomo czy jest stan zapalny jak nie wezma wycinka. Antonelka chyba tez miala wszystko ok a potrem z biopsji dopiuero wyszlo. Tez mnie to wkurza, ze nie biora wycinka. Gdybym wiedziala to bym gdzies indziej zrobila a nie wydawala tyle kasy na cos co nie jest do konca sprawdzone.

7pqmag4.png
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opu wrote:
    Nie jestem pewna ile, ale wynika mi z tego ze jeden cykl. Tzn ryse robi sie miedzy 21-28dc zalezy od dlugosci cyklu i potem nastepny cykl transfer. Jesli w nast cyklu nie bedzie transferu chyba przepada.

to ja mialam histero w 9dc wiec za wczesnie na ryse...

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opu wrote:
    Podobno rysa do 3 cykli sie utrzymuje. Opu ja bym jednak sprobowala z invimedem.jednak to jest duzo kasy. Do mercika mozesz sie umowic tylko na wizyte, bez strechingu.
    Z reszta jak masz termin to tylko zadzwon ze z rysy rezygnujesz ale bedziesz na wizycie.
    Dr sie nie obrazi napewno, nie musisz sie tlumaczyc z reszta. A ze mna juz nie raz wspolpracowal w kwestii oszczednosci, sam poiwiedzial ze to rozumie... W koncu i tak tam placimy grube pieniadze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2016, 11:18

7pqmag4.png
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    Ale skad wiadomo czy jest stan zapalny jak nie wezma wycinka. Antonelka chyba tez miala wszystko ok a potrem z biopsji dopiuero wyszlo. Tez mnie to wkurza, ze nie biora wycinka. Gdybym wiedziala to bym gdzies indziej zrobila a nie wydawala tyle kasy na cos co nie jest do konca sprawdzone.

hmmm a moze lekarz widzi ze cos nie tak.. skoro u Justine bylo widoczne ze ma stan zapalny to moze jakos to widac..nie wiem...

❤️❤️❤️
  • Tyszanka81 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    No bo mi chodzi nie ohisteroskopie i biopsje tylko o sama ryse, zeby zarodek siue lepiej wgryzl. W moim gync tez nie wysylaja do badania mimo ceny 500 zl. W ogole to mialam histeroskopie i tez nie pobrali wycinka do badania :(
    Ja tez mialam histero w Gync i pobierali wycinek do badania hist-pat,po ok 3 tyg mialam wynik.Dopytaj moze w klinice...

5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
    I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2 :-(
    5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
    8t2dz cud przestal trwac :-(
    16.09.2016 criotransfer babla 8B :-(
    2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
    12.06.transfer- :-(
  • Tyszanka81 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli jest tu Barbórka to Wszystkiego Najlepszego ☺

• Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyszanka81 wrote:
    Ja tez mialam histero w Gync i pobierali wycinek do badania hist-pat,po ok 3 tyg mialam wynik.Dopytaj moze w klinice...

Ale mialas naa wypisie napisane ze pobierali wycinek do badania?

❤️❤️❤️
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyszanka81 wrote:
    Bo mialas wycinany polip z tego co pamietam. Ja mialam tylko diagnostyczna.

7pqmag4.png
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:

Tez mialam diagnostyczna, ale gdyby cos bylo nie tak to na pewno by mi wycieli i dali do badania...

❤️❤️❤️
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn82 wrote:
    Tez mialam diagnostyczna, ale gdyby cos bylo nie tak to na pewno by mi wycieli i dali do badania...
    No nie wiem,tez mam taka nadzieje. Na pewno nie bylo nic widocznego, a sam stan zapalny to sie nie dowiemy.

7pqmag4.png
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    No nie wiem,tez mam taka nadzieje. Na pewno nie bylo nic widocznego, a sam stan zapalny to sie nie dowiemy.

Mysle ze oni to jakos widza.. na badaniu ginekologicznym dr G mowi mi ze jest ok, nie ma zaczerwienienia itp i badanie z wymazu to potwierdzilo to moze na histero tez widza... miejmy nadzieje ze bylo wszystko dobrze podczas badania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2016, 11:47

Mag85 lubi tę wiadomość

❤️❤️❤️
  • Tyszanka81 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    Tak tak byl polip.

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czytam o tych rysach i biopsjach i już sie pogubiłam bo chyba mylicie pojęcia.

Biopsja endometrium polega na pobraniu fragmentu błony śluzowej jamy macicy (endometrium) w celu obejrzenia go - po odpowiednim przygotowaniu - pod mikroskopem (badanie histopatologiczne). Biopsja endometrium pozwala na wykrycie chorób, które rozwijają się w obrębie śluzówki jamy macicy.

Scratching endometrium- Delikatne "zadrapanie" śluzówki powoduje jej intensywną regenerację, a przemiany w niej zachodzące po tym zabiegu (m.in. pobudzenie immunologiczne) mogą zwiększyć szansę na prawidłowe zagnieżdżenie zarodka. Scratching endometrium nie jest zabiegiem inwazyjnym, można go więc wykonywać ilekroć zaistnieje taka potrzeba – w każdym kolejnym cyklu śluzówka macicy jest odbudowywana na nowo; niekiedy w jednym cyklu przeprowadza się dwa scratchingi, by dodatkowo zwiększyć szanse na pomyślną implantację. Jeśli lekarz prowadzący uzna, że istnieją u Pani wskazania do wykonania scratchingu endometrium, może jego wykonanie zlecić w trakcie zaplanowanej histeroskopii. W przypadku, gdy histeroskopia zostałaby wykonana w cyklu poprzedzającym embriotransfer, można ją uznać za odpowiednik scratchingu. Nie zawsze w trakcie histeroskopii wykonuje się biopsję endometrium – jest to dodatkowy zabieg, wykonywany z powodu zaistnienia u pacjentki określonych wskazań.

tak więc dziewczyny scratching to tylko zadrapanie a biopsja to wysyłanie do badana jeśli są ku temu powody. Jeśli się mylę to mnie poprawcie :)

Ja miałam scratching robiony w 28 dc i teraz bedę podchzić do crio. Mój lekarz robi mi scratching w cenie wizyty i nie płacę za to dodatkowo. Ceny o których piszecie są kasmiczne :(

Yoselyn82 lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • PragnącaDziecka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam histero diagnostyczna i nie pobierali mi wycinka do badania histo-pato.

2nn3dqk38okw5rud.png
  • Justine Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Hej dziewczyny czytam o tych rysach i biopsjach i już sie pogubiłam bo chyba mylicie pojęcia.

Biopsja endometrium polega na pobraniu fragmentu błony śluzowej jamy macicy (endometrium) w celu obejrzenia go - po odpowiednim przygotowaniu - pod mikroskopem (badanie histopatologiczne). Biopsja endometrium pozwala na wykrycie chorób, które rozwijają się w obrębie śluzówki jamy macicy.

Scratching endometrium- Delikatne "zadrapanie" śluzówki powoduje jej intensywną regenerację, a przemiany w niej zachodzące po tym zabiegu (m.in. pobudzenie immunologiczne) mogą zwiększyć szansę na prawidłowe zagnieżdżenie zarodka. Scratching endometrium nie jest zabiegiem inwazyjnym, można go więc wykonywać ilekroć zaistnieje taka potrzeba – w każdym kolejnym cyklu śluzówka macicy jest odbudowywana na nowo; niekiedy w jednym cyklu przeprowadza się dwa scratchingi, by dodatkowo zwiększyć szanse na pomyślną implantację. Jeśli lekarz prowadzący uzna, że istnieją u Pani wskazania do wykonania scratchingu endometrium, może jego wykonanie zlecić w trakcie zaplanowanej histeroskopii. W przypadku, gdy histeroskopia zostałaby wykonana w cyklu poprzedzającym embriotransfer, można ją uznać za odpowiednik scratchingu. Nie zawsze w trakcie histeroskopii wykonuje się biopsję endometrium – jest to dodatkowy zabieg, wykonywany z powodu zaistnienia u pacjentki określonych wskazań.

tak więc dziewczyny scratching to tylko zadrapanie a biopsja to wysyłanie do badana jeśli są ku temu powody. Jeśli się mylę to mnie poprawcie :)

Ja miałam scratching robiony w 28 dc i teraz bedę podchzić do crio. Mój lekarz robi mi scratching w cenie wizyty i nie płacę za to dodatkowo. Ceny o których piszecie są kasmiczne :(

Generalnie dobrze ;) Tylko, że w Provicie nie robią "Scratching endometrium" tylko "biopsję endometrium". Jest to jedno i to samo tylko w przypadku "biopsji" wysyłane jest "to zdrapane" do badania. W przypadku samej "rysy" nie.

Do poczytania: http://klinikanieplodnosci.pl/leczenie/techniki-zwiekszajace-szanse-uzyskanie-ciazy/biopsja-enometrium/

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam histero diagnostyczna w Gamecie i nie pobrali wycinka. Usłyszałam ze wszystko ok. Też się zastanawiam nad rysa. Już się w tym pogubilam: /

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na stronie Gamety jest biopsja endometrium w nawiasie scratching. Czyli To to samo,?

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • Justine Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Na stronie Gamety jest biopsja endometrium w nawiasie scratching. Czyli To to samo,?

Biopsja oznacza pobranie wycinka i sprawdzenie go histopatologicznie. Nie ważne czy biopsja tarczycy, endometrium, kości czy czegokolwiek innego.
    Dopytaj czy wysyłają wycinek do badania czy nie. Wtedy się dowiesz. Osobiście uważam, że skoro już i tak "drapią" to niech to zbadają czy wszystko ok chyba, że robią to w cenie wizyty jak u Monako.

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
‹‹ 4227 4228 4229 4230 4231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ