X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Tak, rozumiem że ANA i zespół to coś innego w sensie samego wyniku.

Tylko dlaczego podpisany jest pakiet który robiłam na testdna jako "Pakiet trombofilia wrodzona"?
    http://www.testdna.pl/trombofilia-wrodzona-badanie/

Jak dobrze się domyślam, to wszystko prowadzi do jednej diagnozy i chodziło mi o to, czy warto robić dodatkowo te badania jeszcze skoro mam już potwierdzone mutacje. Które badanie daje wiarygodniejszy wynik, skoro genetyczne już wszystko potwierdziło. Po co w takim razie robić tą resztę?
    Chcę się dowiedzieć, bo jutro ostatni raz się widzę z gin przed wyjazdem i jeszcze bym mogła czegoś się nowego nauczyć. Czy te badania coś jeszcze pokażą innego niż genetyczne.
    Ja jeszcze ich nie robiłam, więc aż tak nie wytłumaczę. Może dziewczyny pomogą.

• czarnaiwi Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Tak, rozumiem że ANA i zespół to coś innego w sensie samego wyniku.

Tylko dlaczego podpisany jest pakiet który robiłam na testdna jako "Pakiet trombofilia wrodzona"?
    http://www.testdna.pl/trombofilia-wrodzona-badanie/

Jak dobrze się domyślam, to wszystko prowadzi do jednej diagnozy i chodziło mi o to, czy warto robić dodatkowo te badania jeszcze skoro mam już potwierdzone mutacje. Które badanie daje wiarygodniejszy wynik, skoro genetyczne już wszystko potwierdziło. Po co w takim razie robić tą resztę?
    Chcę się dowiedzieć, bo jutro ostatni raz się widzę z gin przed wyjazdem i jeszcze bym mogła czegoś się nowego nauczyć. Czy te badania coś jeszcze pokażą innego niż genetyczne.

bo to, że masz mutacje wcale nie oznacza, że na 100% masz trombofilię. wskazuje, że masz do tego większe predyspozycje.

Ania1003 lubi tę wiadomość

l22n6iyeodmrpg2f.png
    10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
    AMH 7,12 ng/ml
    LH 5,9 mLu/ml
    FSH 5,6 mLu/ml
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli warto. Spiszę sobie wszystko i jutro zrobię ;)

• czarnaiwi Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Czyli warto. Spiszę sobie wszystko i jutro zrobię ;)
    ostrzegam, że prywatnie dość kosztowne, ja robiłam w diagnostyce i wyszło ok 550 zl :(

a tak na pocieszenie dodam, że dobrze że nie masz V-leiden i czynnik vr -to one bardziej wskazują na trombofilię. MTHFR to generalnie złe przyswajanie kwasu foliowego i witaminy z grupy B, PAI- gerneralnie może "utrudniać" implantację zarodka-na to się acard przyjmuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 15:34

l22n6iyeodmrpg2f.png
    AMH 7,12 ng/ml
    LH 5,9 mLu/ml
    FSH 5,6 mLu/ml
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spotkałam dzisiaj gin przy odbiorze wyników histopatologicznych po HSK i powiedziała właśnie to co wiedziałam już- Acard, heparyna, foliany. Jutro dostanę zaświadczenia na wizycie i będę się leczyć.
    Widzę, że jako jedna z nielicznych ma pojęcie o mutacjach i to bardzo dobrze. Ale chyba wiek przemawia za tym, bo młoda i się jeszcze szkoli. Te starsze ginki co do nich chodziłam to całkiem inne podejście...

Przeliczę sobie co ile kosztuje, bo też robię w Diagnostyce. A 550zł to dla mnie jakoś tak "normalnie" :D Ostatnio już tyle badań wrzucam, że 3 cyfrowe sumy mnie nie przerażają. A jeszcze w środę czeka mnie 2dc i wyniki ponowne, więc się zastanawiam co sobie darować z tej trombofilii. Poza tym, jeśli trzeba będzie czekać kilka dni, to nawet nie ma co szykować się na to na wizytę, bo na popołudnie nie przyjdą. Zaraz sprawdzę co i ile się czeka i podejmę decyzję.

Któreś badanie zrobić na pewno a któreś pominąć?

• czarnaiwi Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Spotkałam dzisiaj gin przy odbiorze wyników histopatologicznych po HSK i powiedziała właśnie to co wiedziałam już- Acard, heparyna, foliany. Jutro dostanę zaświadczenia na wizycie i będę się leczyć.
    Widzę, że jako jedna z nielicznych ma pojęcie o mutacjach i to bardzo dobrze. Ale chyba wiek przemawia za tym, bo młoda i się jeszcze szkoli. Te starsze ginki co do nich chodziłam to całkiem inne podejście...

Przeliczę sobie co ile kosztuje, bo też robię w Diagnostyce. A 550zł to dla mnie jakoś tak "normalnie" :D Ostatnio już tyle badań wrzucam, że 3 cyfrowe sumy mnie nie przerażają. A jeszcze w środę czeka mnie 2dc i wyniki ponowne, więc się zastanawiam co sobie darować z tej trombofilii. Poza tym, jeśli trzeba będzie czekać kilka dni, to nawet nie ma co szykować się na to na wizytę, bo na popołudnie nie przyjdą. Zaraz sprawdzę co i ile się czeka i podejmę decyzję.

Któreś badanie zrobić na pewno a któreś pominąć?
    ANA2 chyba możesz zrobić dopiero wtedy gdy ANA1 wyjdzie zle.

l22n6iyeodmrpg2f.png
    AMH 7,12 ng/ml
    LH 5,9 mLu/ml
    FSH 5,6 mLu/ml
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaka masz homocysteine bo nie wiem czy pisałaś ?

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    A jaka masz homocysteine bo nie wiem czy pisałaś ?
    Prawie 18 a kwas ledwo 7/8.

O ANA 2 słyszałam, że się robi po ANA1, ale na jutro tylko by było Antytrombina III i Białko C, aktywność więc poczekam co gin powie i dopiero zrobię.

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Prawie 18 a kwas ledwo 7/8.

O ANA 2 słyszałam, że się robi po ANA1, ale na jutro tylko by było Antytrombina III i Białko C, aktywność więc poczekam co gin powie i dopiero zrobię.

No to masz co zbijać:))

Ja z 14 startowałam i od dłuższego czasu utrzymuje na poziomie miedzy 6 a 7.
    A czy aby na pewno homocysteine robiłaś w labo gdzie na miejscu odwirowuja ? Żeby ten Twój wynik nie był przypadkiem zakłamany ? Ja przez te ostatnie dwa lata nauczyłam się żeby homocysteine robić tylko w labo w którym na miejscu badają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 17:03

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    No to masz co zbijać:))

Ja z 14 startowałam i od dłuższego czasu utrzymuje na poziomie miedzy 6 a 7.
    A czy aby na pewno homocysteine robiłaś w labo gdzie na miejscu odwirowuja ? Żeby ten Twój wynik nie był przypadkiem zakłamany ? Ja przez te ostatnie dwa lata nauczyłam się żeby homocysteine robić tylko w labo w którym na miejscu badają.

Nie, ale nie mam jak na razie możliwości zrobienia w laboratorium na miejscu.
    Muszę wrócić do Szczecina i tam robię w szpitalu a oni wszystko mają od razu do analizy. Teraz niestety się nie da. Ale mimo wszystko wyszło dużo, więc i tak trzeba zbić i tak. Na pewno będę powtarzać, więc będę z wynikami na bieżąco. Nie zostawię teraz tego.

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Nie, ale nie mam jak na razie możliwości zrobienia w laboratorium na miejscu.
    Muszę wrócić do Szczecina i tam robię w szpitalu a oni wszystko mają od razu do analizy. Teraz niestety się nie da. Ale mimo wszystko wyszło dużo, więc i tak trzeba zbić i tak. Na pewno będę powtarzać, więc będę z wynikami na bieżąco. Nie zostawię teraz tego.

To moim zdaniem ta Twoja Homocysteina jest zawyżona. Następnym razem zrób w labo bo szkoda kasy na niewiarygodny wynik.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fortuny nie kosztuje a mam kartę stałego klienta i rabat :D Już tyle wydaję, że nie kontroluję :D

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Fortuny nie kosztuje a mam kartę stałego klienta i rabat :D Już tyle wydaję, że nie kontroluję :D

Ja tez. Ale mimo wszystko po co Ci zakłamany wynik. Zrobisz jak zechcesz, ja tylko się dziele swoim doświadczeniem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co się dzieje jak znajduje się mutacje u facetów?

• marczolinio Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Dawno mnie tu nie było, ale podczytuje regularnie :)

Dziś byłam u gina i kazal mi brać acard jeszcze do 20 tygodnia. A potem mam przejść na clexane. Mam mutacje hetero i jestem w sumie zdziwiona, że mi gin zalecił clexane. Nie robilam innych badań pod kątem krzepliwości. Nie widziałam też, żeby któraś z dziewczyn na forum miala takie zalecenia. Ale to pierwszy lekarz, na którego trafilam, ktory ma jakiekolwiek pojęcie o mutacji, więc mu zaufam.

A jak myślicie, czy brać dalej metyle czy poprzestać na wit prenatalnych? Lekarz mówił, ze w 2 trym nie ma sensu brać juz wit z grupy B.

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • Sylviah Znajoma

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Prośba o pomoc w interpretacji wyniku. Robiłam badania genetyczne pod kątem mutacji i wyszły mi następujące wyniki:

MTHFR A1298C nieprawidłowy homozygota

PAI1 nieprawidłowy homozygota

czynnik Vr H1299R heterozygota nieprawidłowy.

Pozostałe które badałam czyli czynnik V Leiden, Mthfr C677T oraz Protrombina Czynnik II G20210A są prawidłowe.

Wiem że muszę skonsultować to jeszcze z lekarzem, ale chciałam zapytać co to dla mnie oznacza? Staram się o dziecko od 4 mcy, biorę póki co zwykły kwas foliowy. No i co z PAI oraz czynnikiem Vr?

MTHFR 1298A C homozygota
    PAI-1 4G homozygota
    Czynnik V R2 heterozygota
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylviah tak jak pisała czarnaiwi pasowałoby rozszerzyć diagnostykę trombofilii o dodatkowe badania

czarnaiwi wrote:
    ja miałam zrobić takie badania:
    -antykoagulant toczniowy
    -antytrombina III
    -białko C i S
    -ANA1
    -ANA2
    -i te przeciwciała przeciwkardiolipinowe igG i IgM.
    - no i tradycyjnie homocysteina, kwas foliowy, witamina b12

W praktyce powinnaś przyjmować acard na lepsze ukrwienie, i od pozytywnej Bety clexane. Dobrze by było żebyś poszła do hematologa który Cię pokieruje i wystawi zaświadczenie na refundację heparyny.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Sylviah Znajoma

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Sylviah tak jak pisała czarnaiwi pasowałoby rozszerzyć diagnostykę trombofilii o dodatkowe badania

W praktyce powinnaś przyjmować acard na lepsze ukrwienie, i od pozytywnej Bety clexane. Dobrze by było żebyś poszła do hematologa który Cię pokieruje i wystawi zaświadczenie na refundację heparyny.

Dziękuję za info lipcowka86.
    Jutro zapiszę się na wizytę do hematologa, zobaczymy co powie.

MTHFR 1298A C homozygota
    PAI-1 4G homozygota
    Czynnik V R2 heterozygota
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak będzie najlepiej, szkoda wydawać ok 550 zł na badania które mogą się okazać niepotrzebne.
    Daj znać co się dowiesz :)

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylviah wrote:
    Dziękuję za info lipcowka86.
    Jutro zapiszę się na wizytę do hematologa, zobaczymy co powie.
    A ja uważam że można wziąć heparyne od owulacji 3 dzień
    Ja tylko dzięki temu zaszlam. Acard mi nie pomogl. Poronilam komórkę przed zagniezdzeniem a na pewno doszło do zapłodnienia.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
‹‹ 89 90 91 92 93 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ