X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Stymulacja letrozolem
Odpowiedz

Stymulacja letrozolem

Oceń ten wątek:
  • Chick Koleżanka

Wysłany: 24 stycznia 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    jestem po wizycie. u nas wszytko dobrze, dzidzia z kropka stała się fasolką. Ma 0,94mm Rośnie proporcjonalnie i to jest najważniejsze :)
    ufff :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/014998b0f725.jpg

Efta, SUPER!!!!!!! Tak sie ciesze!!!

efta lubi tę wiadomość

31 lat
    PCOS, AMH 22, niedoczynność tarczycy.
    Mąż wyniki OK.
    09.2016, 1 IUI :-(
    12.2016, 2 IUI :-(
    01.2017, 3 IUI :-(
  • Lidia_ Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej dziewczyny, nastraszyłyście mnie teraz..zaczynam teraz nowy cykl, myślicie, że powinnam od razu zrobić ten test PCT??

Calineczka - mój mąż miał tylko ogólne..
    Bo wiecie, to jest trochę tak, że jak się zacznie szukać, to każdemu się coś znajdzie, a ja czuję, że już nie mam sił na to wszystko, jestem naprawdę bardzo bliska załamania..

• Jagodaaga Znajoma

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny. Ogromnie sié cieszę, że znalazłam wasze forum.M nadzieję, że mi podpowiedzieć coś...Będę mega wdzięczna. Otóż, w duźym skrócie...Rok temu 3 cykle na CLO- bez skutku, bo jajnik z drożny jajiwodem nie produkował wystarczająco dojrzałego pęcherzyka. Decyzja o in vitro- świeżaki i potem jedno crio- bez skutecznie ( nie mam jednego jajowodu za to jajnik po tej stronie działa super , jestem po 2 operacjach po ciążach pozamacicznej). Zmieniłam lekarza, podjął próbę, 3 cykle na Lametta...I teraz moje pytania:
    1. Robiąc mi USG na jajniku bez jajowodu jest LUF ( z tego co pamiętam od poprzedniego lekarza żeby zacząć stymulację nie może być żadnych torbieli wszystko musi być wchłonięte), lekarz po prostu kazał mi zacząć przyjmować od 2 dnia cyklu Lametta..Czy to oby mi nie zaszkodzi ? Czy ewentualny Luf nie ma znaczenia??
    2. Czy któraś może miała podobny przypadek??

Bardzo będę wdzięczna za odpowiedzi...

Jagoda
  • calineczka88 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodaaga wrote:
    1. Robiąc mi USG na jajniku bez jajowodu jest LUF ( z tego co pamiętam od poprzedniego lekarza żeby zacząć stymulację nie może być żadnych torbieli wszystko musi być wchłonięte), lekarz po prostu kazał mi zacząć przyjmować od 2 dnia cyklu Lametta..Czy to oby mi nie zaszkodzi ? Czy ewentualny Luf nie ma znaczenia??

Jagoda ja jestem nieszczęśliwą posiadaczką LUF, więc takie sytuacje z torbielami mam praktycznie co miesiąc. U mnie dr powiedziała, że nie można wdrożyć stymulacji jeśli na jajnikach są stare torbiele z poprzedniego cyklu. Ja na wchłonięcie torbieli i przy okazji wywołanie @ brałam duphaston, następnie 2 dc dr kazała przyjść na usg i dopiero po stwierdzeniu, że torbiele się wchłonęły pozwoliła mi zacząć stymulacje, i od 3 dc dostałam aromek, już na czyste jajniki. Dokładnie nie mówiła mi o co chodzi z tymi torbielami, ale domyślam się że stymulacja przy niewchłoniętych torbielach może doprowadzić do ich powiększenia. Także wydaje mi się, że Twoje wątpliwości są uzasadnione, ja bym na Twoim miejscu poszła na usg zanim zaczniesz brać lamettę.

31 lat, starania od 05.2015, PCOS + LUF, AMH = 6,16
    fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • efta Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lidia_ wrote:
    Ojej dziewczyny, nastraszyłyście mnie teraz..zaczynam teraz nowy cykl, myślicie, że powinnam od razu zrobić ten test PCT??

Calineczka - mój mąż miał tylko ogólne..
    Bo wiecie, to jest trochę tak, że jak się zacznie szukać, to każdemu się coś znajdzie, a ja czuję, że już nie mam sił na to wszystko, jestem naprawdę bardzo bliska załamania..

pewnie zrób ale nie od razu. test ma sens kiedy się go robi w dzień płodny , najlepiej w dzień owulacji kiedy śluz jest odpowiedni. wtedy też można stwierdzić czy jego konsystencja itp. nie zatrzymuje i nie uśmierca plemników.

6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • Lidia_ Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodaaga wrote:
    Część dziewczyny. Ogromnie sié cieszę, że znalazłam wasze forum.M nadzieję, że mi podpowiedzieć coś...Będę mega wdzięczna. Otóż, w duźym skrócie...Rok temu 3 cykle na CLO- bez skutku, bo jajnik z drożny jajiwodem nie produkował wystarczająco dojrzałego pęcherzyka. Decyzja o in vitro- świeżaki i potem jedno crio- bez skutecznie ( nie mam jednego jajowodu za to jajnik po tej stronie działa super , jestem po 2 operacjach po ciążach pozamacicznej). Zmieniłam lekarza, podjął próbę, 3 cykle na Lametta...I teraz moje pytania:

Hej Jagodaaga, ja miałam taki przypadek, miałam dwa pęcherzyki, w tym jeden LUF, jeden pękł normalnie. Na LUFa nic nie kazano mi brać, tylko czekać, bo sam zaniknie i się wchłonie i rzeczywiście, byłam na monitoringu w 4. dc przed stymulacją i jajnik był 'czysty'..i na nowo zaczęłam stymulację..Pamiętaj, że nie ma znaczenia, po której stronie rosną pęcherzyki, bo uwolnione jajeczko trafia do przestrzeni otrzewnowej i wychwytywany jest wówczas przez strzępki jajowodu - u Ciebie - sprawnego jajowodu.

• Jagodaaga Znajoma

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achhh no właśnie :((( kurcze, czyli najlepiej w którym dniu cyklu to USG zrobić? Skoro niby od 2 dnia miałabym braç....Ehhhh lekarze...

Jagoda
  • efta Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodaaga wrote:

zależy też chyba jak duży jest niepęniety pęcherzyk. mi gin zapodała dalszą stymulację pomimo tego, że na jajniku miałam niepęknięty 16mm pęcherzyk. Powiedziała, że nie jest on duży i ze możemy dalej stymulować , co innego gdyby był duży np 3cm to wtedy co najmniej miesiąc przerwy i tabletki anty.

6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    km5sio4phtw80xcg.png
  • Lidia_ Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    pewnie zrób ale nie od razu. test ma sens kiedy się go robi w dzień płodny , najlepiej w dzień owulacji kiedy śluz jest odpowiedni. wtedy też można stwierdzić czy jego konsystencja itp. nie zatrzymuje i nie uśmierca plemników.

Efta, a czy miałaś inne objawy i podejrzewałaś wrogi śluz?

• Jagodaaga Znajoma

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Problem w tym, że okres mi wypadnie mdz. Piątkiem, a niedzielą i nie bardzo będé nawet miała jak zrobić to USG... :(

Jagoda
  • Lidia_ Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodaaga - mówimy o torbieli czy LUF? Bo to dwie różne sprawy, mi lekarz powiedział, że jest LUF, który jest w fazie wchłaniania, więc nawet nie musiałam przychodzić na usg monitorujące..
    Idź w pt lub sob do prywatnej kliniki na samo usg, będziesz spokojniejsza.

• efta Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodaaga wrote:
    Achhh no właśnie :((( kurcze, czyli najlepiej w którym dniu cyklu to USG zrobić? Skoro niby od 2 dnia miałabym braç....Ehhhh lekarze...

spokojnie nie rób smutnej miny wszytko da się wyliczyć. bedziesz w tym miesiącu podglądać na usg czy pęcherzyki rosną? bedziesz miała podawany zastrzyk na pękniecie? jeśli tak, to bez problemu trafisz w dzień płodny do zrobienia testu.

km5sio4phtw80xcg.png
  • Jagodaaga Znajoma

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    zależy też chyba jak duży jest niepęniety pęcherzyk. mi gin zapodała dalszą stymulację pomimo tego, że na jajniku miałam niepęknięty 16mm pęcherzyk. Powiedziała, że nie jest on duży i ze możemy dalej stymulować , co innego gdyby był duży np 3cm to wtedy co najmniej miesiąc przerwy i tabletki anty.

Edyta, a czym byłaś stymulowania ????

Jagoda
  • Jagodaaga Znajoma

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    spokojnie nie rób smutnej miny wszytko da się wyliczyć. bedziesz w tym miesiącu podglądać na usg czy pęcherzyki rosną? bedziesz miała podawany zastrzyk na pękniecie? jeśli tak, to bez problemu trafisz w dzień płodny do zrobienia testu.

Nie nie , ja pytam w którym dniu cyklu zrobić usg żeby sprawdzić czy luf się wchłonął...

Jagoda
  • Lidia_ Debiutantka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:

To nie moje pytanie :)

• calineczka88 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda no najlepiej to jakbyś się skonsultowała z lekarzem jeśli masz tego typu wątpliwości. Może ten Twój dr miał powód aby nie ciągać Cię na usg, np. widział że torbiel się zmniejsza, zanika i miał powody przypuszczać, że to nie będzie przeszkoda... no ciężko powiedzieć, bo my tu też lekarkami nie jesteśmy ;) Tylko tyle wiemy co z własnego doświadczenia i co nam nasi lekarze powiedzą.

31 lat, starania od 05.2015, PCOS + LUF, AMH = 6,16
    fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • Jagodaaga Znajoma

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lidia_ wrote:
    Jagodaaga - mówimy o torbieli czy LUF? Bo to dwie różne sprawy, mi lekarz powiedział, że jest LUF, który jest w fazie wchłaniania, więc nawet nie musiałam przychodzić na usg monitorujące..
    Idź w pt lub sob do prywatnej kliniki na samo usg, będziesz spokojniejsza.

Lekarz powiedział, że to Luf..Nie znam niestety wymiarów..

Jagoda
  • Jagodaaga Znajoma

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calineczka88 wrote:
    Jagoda no najlepiej to jakbyś się skonsultowała z lekarzem jeśli masz tego typu wątpliwości. Może ten Twój dr miał powód aby nie ciągać Cię na usg, np. widział że torbiel się zmniejsza, zanika i miał powody przypuszczać, że to nie będzie przeszkoda... no ciężko powiedzieć, bo my tu też lekarkami nie jesteśmy ;) Tylko tyle wiemy co z własnego doświadczenia i co nam nasi lekarze powiedzą.

Spoko, pytam bo może podobny problem ktoś miał...

Jagoda
  • efta Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lidia_ wrote:
    Efta, a czy miałaś inne objawy i podejrzewałaś wrogi śluz?

nie podejrzewałam ani trochę. Synka spłodziliśmy naturalnie wiec nie sądziłam, że 2 lata później okaże się , że mam śluz który zabija plemniki.

km5sio4phtw80xcg.png
  • efta Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodaaga wrote:
    Edyta, a czym byłaś stymulowania ????

letrozolem róznie raz aromek raz lametta to wszytko jedno i to samo

km5sio4phtw80xcg.png
‹‹ 281 282 283 284 285 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ